Σε εκδήλωση που πραγμα-τοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας η Microsoft Ελλάς, το Σάββατο 19 Μαρτίου, βράβευσε τους Έλληνες εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο 1ο Φόρουμ Πρωτοπόρου Εκπαίδευσης με θέμα «Καινοτομία στην Εκπαίδευση: Ο Ρόλος των Νέων Τεχνολογιών», που πραγματοποιήθηκε από τις 20 Οκτωβρίου 2010 έως τις 7 Ιανουαρίου 2011.
Οι συμμετοχές ανήλθαν σε 1600 και οι έγκυρες παρουσιάσεις σε 110. Το πρώτο βραβείο έλαβαν η Ευαγγελία Μανούσου, δασκάλα 7ου Δημοτικού Σχολείου Παλαιού Φαλήρου και ο Γ. Φιλιππούσης, δάσκαλος του Δημοτικού Σχολείου Λεοντείου Λυκείου Πατησίων, για το «Πρόγραμμα Διαδραστικών Τηλεδιασκέψεων – ΟΔΥΣΣΕΑΣ / Περιβάλλον – Ενεργειακή Επανάσταση – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – 2010 – Τα ταξίδια του καπετάν ΣΟΣ στη Μεσόγειο», που επιτρέπει τη διαδικτυακή επικοινωνία 5 σχολείων (Δημοτικό Σχολείο Λεοντείου Λυκείου Πατησίων, Δημοτικό Σχολείο Διοίκηση Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού Ναυστάθμου Κρήτης, 7ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου, 3ο Δημοτικό Σχολείο Κισσάμου Κρήτης, 1ο Δημοτικό Σχολείο Αίγινας) για ζητήματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Τη δεύτερη θέση κέρδισε ο φίλος Γ. Κοντέλλης, καθηγητής του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης, για τη δράση «Κατασκευή Εκπαιδευτικού Δορυφόρου τύπου CanSat» (δες εδώ , εδώ κι εδώ), ενώ την τρίτη θέση κατέκτησε ο Κ. Καλοβρέκτης, καθηγητής στο ΕΠΑΛ Λιβαδειάς, για τη δράση «Αγώνας Ταχύτητας με την Μάθηση στο Τιμόνι».Η συγκεκριμένη διοργάνωση εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία της Microsoft, «Συνεργάτες στη Μάθηση», στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιείται μια σειρά δράσεων, που αποσκοπούν στην προώθηση της χρήσης της τεχνολογίας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει το λογισμικό, συμβάλλοντας και ενθαρρύνοντας τη δημιουργία καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας.Οι τρεις διακριθέντες θα εκπροσωπήσουν την χώρα στον Πανευρωπαϊκό Φόρουμ Πρωτοπόρου Εκπαίδευσης που θα διεξαχθεί 22 με 24 Μαρτίου στη Μόσχα. Περισσότερα εδώ, εδώ και εδώ).Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011
Κυριακή 20 Μαρτίου 2011
BlogBooker: κάνει το blog βιβλίο!
Θέλετε backup για το ιστολόγιό σας; Καλού- κακού, μια και δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί αύριο, μαθαύριο μετά το πρόσφατο κάζο της Google (δες εδώ). Η δωρεάν on line εφαρμογή BlogBooker μετατρέπει το blog μας σε «βιβλίο» αρχείων .pdf ! Επί του παρόντος(;) μόνο για ιστολόγια στις πλατφόρμες Blogger, WordPress και Livejournal.Για την μετατροπή πρέπει πρώτα το ιστολόγιο να αποθηκευτεί σε αρχείο xml. Αυτή την ειδική μορφοποίηση δεδομένων κειμένου υποστηρίζει και το Blogger. Κάντε το ακολουθώντας τη διαδρομή Σχεδίαση > Ρυθμίσεις > Βασικό > Εργαλεία ιστολογίου > Εξαγωγή ιστολογίου και στη νέα καρτέλα που ανοίγει κλικ στο Λήψη ιστολογίου. Το αρχείο που δημιουργείται είναι της μορφής “blog-03-18-2011.xml”. Κατόπιν στην εφαρμογή BlogBooker κλικ στο εικονίδιο του Blogger και στη νέα σελίδα συμπληρώστε τα ζητούμενα πεδία:*Blogger XML Export … και *Blog URL… Κατόπιν κλικ στο Create your BlogBook. Μετά από 2+ λεπτά θα έχετε το ιστολόγιό σας σε μορφή .pdf ! Σε τι άλλο μπορεί να είναι χρήσιμο το BlogBook εκτός από την αποθήκευση των αρχείων; Μμμ, πιθανόν για τον …υπηρεσιακό σας φάκελο(!) για κατάληψη θέσης ευθύνης!Αν πάλι πρόκειται για ιστολόγιο σχολικής τάξης/ σχολείου ή το ιστολόγιο ομάδας μαθητών με την πορεία εργασίας που έχουν ακολουθήσει στο πλαίσιο μιας δραστηριότητας, μέσω της εφαρμογής BlogBooker μπορεί να πάρει τη μορφή «βιβλίου» είτε για ανάμνηση είτε για το φάκελο εργασιών (portfolio) του μαθητή, αλλά και ό,τι άλλο - τώρα αν δεν έχετε ιστολόγιο, δοκιμάστε να φτιάξετε ένα, δείτε έναν οδηγό δημιουργίας εδώ.
via: http://mcsotos.wordpress.com/2011/03/18/5501/
Η εφαρμογή εισάγει τις αναρτήσεις, τα σχόλια, τις υπερσυνδέσεις (link) και τις φωτογραφίες της σελίδας ανάρτησης. Δεν αποθηκεύει τα βιντεοκλίπ όπως και τις παρουσιάσεις ppt ή pps (δηλαδή αρχεία που εισάγονται στο ιστολόγιο με τη μορφή κώδικα HTML), δίνει όμως το URL τους.Επίσης δεν αποθηκεύει ό,τι υπάρχει στο sidebar.
via: http://mcsotos.wordpress.com/2011/03/18/5501/
Σάββατο 19 Μαρτίου 2011
Χαμηλή η επίδοση των Ελληνόπουλων στη χρήση του Διαδικτύου
«Κάτω από την βάση» παίρνουν τα περισσότερα παιδιά στην Ευρώπη στην χρήση του Διαδικτύου και παρουσιάζουν ελλείψεις σε βασικές ψηφιακές δεξιότητες., παρά την γενική αντίληψη ότι οι ανήλικοι «παίζουν στα δάχτυλα» την τεχνολογία.Μάλιστα, οι επιδόσεις των Ελληνόπουλων είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα της έρευνας του προγράμματος EU Kids Online, η οποία διενεργήθηκε σε παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου, ηλικίας 11-13 ετών, από 25 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.Όπως προκύπτει, λιγότερα από τα μισά παιδιά είναι σε θέση να εκτελέσουν σχετικά εύκολες εντολές στο Διαδίκτυο, όπως το να προσθέσουν μια σελίδα στις αγαπημένες τους (bookmarks) ή να μπλοκάρουν μη επιθυμητά μηνύματα στο email τους.Μπορεί οι έφηβοι να αποκτούν ταχύτερα τις γνώσεις που απαιτεί η ψηφιακή εποχή σε σχέση με παλιότερα, όμως, οι ικανότητες αυτές ποικίλλουν ανάλογα με το κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο της οικογένειας στην οποία μεγαλώνει ένα παιδί.Έτσι, οι γόνοι πλουσίων οικογενειών, οι γονείς των οποίων έχουν υψηλή «κοινωνική θέση», έχουν περισσότερες ψηφιακές δεξιότητες από τους συνομηλίκους τους που προέρχονται από οικογένειες χαμηλότερου κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου.Επιπλέον, τα αγόρια φαίνεται ότι εξακολουθούν να κρατούν τα «σκήπτρα» της τεχνολογικής γνώσης, καθώς υπερτερούν των κοριτσιών στις εν λόγω δεξιότητες.Τα παιδιά από τη Φινλανδία είναι τα πιο επιδέξια στο Ίντερνετ σε όλη την Ευρώπη, ακολουθούμενα από τα παιδιά που ζουν στην Σλοβενία. Τα Ελληνόπουλα φαίνεται ότι δεν είναι ιδιαίτερα… επιδέξια, καθώς βρίσκονται στην πέμπτη από το τέλος θέση, μετά τους συνομηλίκους τους από την Τουρκία, την Ιταλία, την Ρουμανία και την Ουγγαρία.Επίσης τα παιδιά από την Ελλάδα «ανακαλύπτουν» το Ίντερνετ με καθυστέρηση 3-4 ετών σε σχέση με τους συνομηλίκους τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης.Στην Σουηδία η πρώτη επαφή με το Διαδίκτυο γίνεται στις ηλικίες των 7-8 χρόνων, ενώ στην Ελλάδα ξεκινά στην ηλικία των έντεκα ετών, που αποτελεί τον μεγαλύτερο μέσο όρο στην Ευρώπη.Από την έρευνα προκύπτει ότι -κατά μέσον όρο- τα παιδιά κατανοούν λιγότερες από τις μισές από τις 17 ενέργειες για τις οποίες ρωτήθηκαν, κάτι που δείχνει ότι η εξοικείωσή τους με τον ψηφιακό κόσμο δεν είναι επαρκής.Ιδιαίτερα χαμηλή είναι η αφομοίωση των «δημιουργικών και συμμετοχικών δραστηριοτήτων», όπως είναι η ανάρτηση σχολίων σε κοινωνικά δίκτυα (31%), η δημιουργία χαρακτήρων (18%) και η σύνταξη ιστολογίων (11%).Σε ό,τι αφορά δεξιότητες στο Ίντερνετ, όπως η παρεμπόδιση της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας (spam), η τροποποίηση των ρυθμίσεων ασφαλείας και η ανεύρεση πληροφοριών για την ασφάλεια, τα μικρότερα παιδιά εμφάνισαν σημαντική υστέρηση.
Οι ερευνητές παροτρύνουν τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να μάθουν οι ίδιοι πώς λειτουργεί ο «θαυμαστός κόσμος» της τεχνολογίας και να μην «δαιμονοποιούν» το Ίντερνετ, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να αποκτήσουν τις σωστές βάσεις κατά την πρώτη τους επαφή με την ψηφιακή εποχή.Δείτε την έκθεση Digital literacy and safety skills, εδώ.
via: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4623044
Οι ερευνητές παροτρύνουν τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να μάθουν οι ίδιοι πώς λειτουργεί ο «θαυμαστός κόσμος» της τεχνολογίας και να μην «δαιμονοποιούν» το Ίντερνετ, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να αποκτήσουν τις σωστές βάσεις κατά την πρώτη τους επαφή με την ψηφιακή εποχή.Δείτε την έκθεση Digital literacy and safety skills, εδώ.
via: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4623044
Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011
Και οι μεγάλοι έχουν PC !
Ευρηματική "επίκαιρη" διαφήμιση (μετά την αμίμητη σειρά "Put the kot down slowly" και τα ...Statistics). Αν και μου φαίνεται ότι είδα τη μαμά στους επιτυχόντες (φιλόλογους;) ...της πιστοποίησης β΄επιπέδου! "Respect" λοιπόν!
Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011
Όταν το Διαδίκτυο ξεπερνά τις εφημερίδες ως πηγή ενημέρωσης
Σύμφωνα με την έκθεση State of the News Media του ινστιτούτου Pew, 46% των Αμερικανών δήλωσαν ότι διαβάζουν ειδήσεις στο Διαδίκτυο τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ 40% απάντησαν ότι ενημερώνονται από έντυπες εφημερίδες ή από τις ιστοσελίδες τους.Και είναι η πρώτη φορά, το αναγνωστικό κοινό και τα διαφημιστικά έσοδα των ηλεκτρονικών εφημερίδων ξεπέρασαν εκείνο των έντυπων φύλλων (δες εδώ). Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι εφημερίδες δεν υπέστησαν μόνο πλήγμα από την οικονομική κρίση και τη σημαντική μείωση διαφημιστικών εσόδων, αλλά από την επιλογή των καταναλωτών να αναζητούν την ενημέρωσή τους στο Διαδίκτυο και τη μετακίνηση της διαφημιστικής δαπάνης προς την κατεύθυνση αυτή.Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την αρνητική αυτή τάση, οι εφημερίδες στις ΗΠΑ μείωσαν σημαντικά το προσωπικό τους, με τις αίθουσες σύνταξης να απασχολούν σήμερα 30% λιγότερους δημοσιογράφους από ότι πριν μία δεκαετία. Οι εφημερίδες προσπαθούν τώρα να αναπληρώσουν τα χαμένα έσοδα χρεώνοντας για τα άρθρα τους στο Ιντερνετ. Αυτό σχεδιάζει να κάνει και η New York Times, που θα αρχίσει να χρεώνει για το διαδικτυακό της περιεχόμενο μέσα στην άνοιξη. Όμως, οι 36 εφημερίδες που δοκίμασαν αυτό το μοντέλο, διαπίστωσαν μεγάλη υποχώρηση του αναγνωστικού τους κοινού, με λιγότερο από 1% των αναγνωστών να εμφανίζεται πρόθυμο να καταβάλει το τίμημα, αν και το 23% των ερωτηθέντων Αμερικανών ανέφεραν ότι θα ήταν πρόθυμοι να καταβάλουν 5 δολάρια το μήνα για να μπορούν να διαβάζουν την αγαπημένη τους τοπική εφημερίδα.Ίδωμεν- και για να πω την αλήθεια, αν και επί 40 περίπου χρόνια αγόραζα και διαβαζα εφημερίδα, τα τελευτάια χρόνια τις διαβάζω μόνο στο Διαδίκτυο...
Τρίτη 15 Μαρτίου 2011
Όταν στην Αμερική διδάσκουν στα ελληνικά!
Μάθημα γεωμετρίας στα ελληνικά, από τον Γιώργο Καφκούλη, Έλληνα καθηγητή μαθηματικών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, εθελοντή διδάσκοντα και συνιδρυτή, της «Αρχιμήδειου Ακαδημίας», Archimedean Academy, Δημόσιου Καταστατικού Σχολείου (Charter School) του Μαϊάμι. Το συγκεκριμένο "Charter School" ακολουθεί το επίσημο σχολικό πρόγραμμα της Πολιτείας, αλλά έχει την ευελιξία να επικεντρώνει στην ειδική διδασκαλία μαθημάτων της επιλογής του, όπως η ελληνική γλώσσα και η γεωμετρία στα ελληνικά.Οι μαθητές είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία Αμερικανοί, ενώ υπάρχουν και μερικοί Έλληνες- ομογενείς. Τα παιδιά του συγκεκριμένου σχολείου, διδάσκονται από την προσχολική ηλικία την ελληνική γλώσσα και τα μαθηματικά, στην μητρική τους και στην ελληνική, μέχρι την αποφοίτησή τους από το Λύκειο. Αφιερωμένο...πού; Μα σε κάποια ευρωβουλευτή που πρότεινε κάποτε την ισότιμη εισαγωγή και της αγγλικής γλώσσας στα σχολεία μας και της υφυπουργού της του ¨Νέου σχολείου" που επέμενε στη Βουλή ότι...οι μαθητικοί υπολογιστές τι να χρειάζονται άραγε στο σχολεία...Quiz: από πού αλιεύθηκε το βίντεο ή αλλιώς, ποιος μας το έφερε από το Αμέρικα;
Από annawebtv
Από annawebtv
Σάββατο 12 Μαρτίου 2011
Επανάσταση στη μάθηση...
View more presentations from ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011
Στο facebook ο καλύτερος εαυτός μας!

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011
Η ταξινομία Βloom στον καιρό του Web 2.0

Μια "λεπτή" προσαρμογή της ταξινομίας Bloom στον καιρό του Web 2.0! Μια και από τη διαδικτυακή γνώση (δλδ τη θέαση στο YouTube ή τις πληροφορίες και μόνο μέσω της μηχανής αναζήτησης Google) μέχρι την αξιολόγηση μιας αναφοράς στη Wikipedia και τη δημιουργία ιστολογίου στο Blogger, πράγματι «ανεβαίνεις» ιεραρχικά στο γνωστικό τομέα ακολουθώντας το βηματισμό: γνώση-κατανόηση- εφαρμογή- ανάλυση-αξιολόγηση-δημιουργία (δες συμπληρωματικά "Διδακτικοί στόχοι και διδασκαλία"). Ας το έχουμε υπ΄όψη…
Τρίτη 1 Μαρτίου 2011
Της Google ...το κάγκελο!

Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)