Τι ψάξαμε περισσότερο ή ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς αναζητήσεις μας στο Διαδίκτυο; Σύμφωνα με το Google Zeitgeist 2010, την πρώτη θέση καταλαμβάνει το για τους Έλληνες χρήστες, στη λίστα με τους δημοφιλέστερους όρους αναζητήσεις στο Google, το facebook - δεν εκπλήσσομαι-και ακολουθούν το Youtube, το πάλια ποτέ troktiko, το hotmail, το gmail κτλ. με τη δεκάδα να κλείνει το in.gr , to meteo.gr και το sport24. Λογικές, αν μη τι άλλο αναζητήσεις για την επικοινωνία και τη χρηστική πληροφόρηση. Αλλά όσον αφορά στα πρόσωπα στις ταχύτερα αυξανόμενες αναζητήσεις της Ελλάδας, ο 16χρονος τραγουδιστής Justin Βieber παίρνει την πρωτιά με δεύτερη ...τη Δήμητρα Αλεξανδράκη (!) – μια κοπέλα, άμα και τζουντόκα και φωτομοντέλο, από το περσινό τηλεοπτικό διαγωνισμό Next Top Model (!) που έλεγε χαρούμενη στην κάμερα πως θέλει να γίνει μοντέλα(…). Σκέτη τρέλα δηλαδή... Πώς είπατε; Διαδίκτυο και εκπαίδευση; Πού, στο «σπίτι» του Next Top Model; Μπααα, την κατάσταση, στη λίστα με τις ταχύτερες αναζητήσεις στην Ελλάδα, σώζουν οι "Πανελλαδικές" και ...ο Κατάλογος Ikea ! Περισσότερα εδώ.
Διεθνώς, στα πιο δημοφιλή νέα που αναζητηθήκαν από τους χρήστες, βρίσκουμε στην πρώτη θέση τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, ενώ μεταξύ άλλων συναντάμε τους εγκλωβισμένους ανθρακωρύχους στη Χιλή και τη διαρροή πετρελαίου στο Μεξικό. Η δεκάδα συμπληρώνεται από το iphone4, την Lady Gaga, την τουρκική ποδοσφαιρική ομάδα Βesiktas, και το mobile technology (κινητή τεχνολογία). Σε παγκόσμια κλίμακα, τα πράγματα φαίνονται πιο φυσιολογικά και αναμενόμενα.
Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010
Διαδικτυακές Google-αναζητήσεις Ελλήνων
Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010
Αν ο Χριστός γεννιόταν την εποχή του Homo computerus…
Έξοχο βιντεάκι στο πνεύμα των Χριστουγέννων με μια μεταμοντέρνα Web άποψη της Βιβλικής εκδοχής της γέννησης του Χριστού, με αντιστροφή του χρόνου με τρόπο δε θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος, τότε, 2010 χρόνια πριν! Και συνάμα διαβάστε το χρονικό μιας ξεχωριστής γέννησης σε real time, το "Μικρός γεννάται σήμερον". Με άλλα λόγια ποιο (ή πώς) θα μπορούσε σήμερα να είναι ένα μωρό, που θα άλλαζε(;) τον κόσμο προς το καλύτερο στο μέλλον ...
Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010
"Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά"
Το εκπληκτικό βιντεάκι του 14χρονου Λουκά Λελόβα, μαθητή στο 2ο Γυμνάσιο Πρέβεζας, απέσπασε το 1ο βραβείο στον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακού Βίντεο της ΕΡΤ με θέμα "Ένας πλανήτης- μια ευκαιρία" (δες εδώ κι εδώ).Το βιντεάκι έκλεισε τις ομιλίες του TEDx Athens 2010 και συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα της 10ης της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας - Camera Zizanio. Αξίζει να διαβαστούν τα σχόλια για τον μικρό παραγωγό και σκηνοθέτη στο YouTube. Τι να πω, μπράβο και από εμένα.
Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010
Google Body Browser
Μαθήματα ανατομίας τρισδιάστατης απεικόνισης με το Βody Βrowser της Google! Μέσω της νέας εφαρμογής οι χρήστες θα μπορούν να δουν αναλυτικά κάθε εκατοστό του ανθρώπινου σώματος από τα κόκαλα μέχρι και το δέρμα. [Μμμμ, περιμένοντας ...τους "βαρβάρους" της Google ας αρκούμεθα στο λογισμικό "Εγκυκλοπαίδεια του Ανθρώπινου Σώματος" της DK στην έκδοσή της στην ελληνική, από τους Ερευνητές και το πάλαι ποτέ ΙΤΥ, καλό είναι κι αυτό...]
Πηγή:http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=233856, http://www.toplinks.gr/web/google-body-browser
Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010
Πρόσωπο της χρονιάς ο δημιουργός του Facebook!
Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010
Πρόγραμμα επιμόρφωσης β΄επιπέδου: αποτελέσματα κλήρωσης
Διαδίκτυο και Διαταραχή Διάσπασης της Προσοχής
Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=372186&dt=09/12/2010#ixzz17aqNoGWo
Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010
Γραφή, εικόνα και on line διδασκαλία
Άραγε θα υπήρχε ηλεκτρονική μάθηση (virtual education, e-learning) αν δεν είχε εφερευθεί η γραφή; Αν δεν προϋπήρχαν οι εικόνες, τα αγάλματα, τα βιβλία; Θα υπήρχε, άραγε, το MS Word χωρίς τον Γουτεμβέργιο; Το MS PowerPoint αν δεν προϋπήρχαν οι βραχογραφίες στο Λασκό (Lascaux), οι αγιογραφίες και τα βιτρό στους χριστιανικούς ναούς και τόσα άλλα; Αν δεν υπήρχαν σχολεία με τάξεις, θρανία, μαυροπίνακες και κιμωλίες; Πολύ αμφιβάλλω. Επειδή κάθε "νέα" τεχνολογία είναι συμπύκνωμα προηγούμενων εμπειριών είτε προέκταση και εφαρμογή της (όποιας) επιστημονικής γνώσης. Εφεύρεση είναι η γραφή, το χαρί, η τυπογραφία, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, η δίοδος πυριτίου, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, τα πρωτόκολλα του Διαδικτύου, το web, κτλ., κι όχι η κάθε μορφής χρήση τους ως εκπαιδευτική τεχνολογία. Kαι ένα τελευταίο, ο δάσκαλος είναι αυτός που διδάσκει είτε δια ζώσης στην τάξη (face to face) είτε on line, αναξάρτητα αν είναι καλός ή "κακός"...
via elenaell
Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010
Πληροφόρηση ή θόρυβος;
Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_28/11/2010_423772
Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010
Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010
Προγράμματα β΄ επιπέδου, από σήμερα οι αιτήσεις
1-12-2010 Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής μέχρι τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου.Έναρξη προγραμμάτων 13 Δεκεμβρίου 2010 (περισσότερα εδώ).
11-12-2010 Πρόγραμμα επιμόρφωσης β΄επιπέδου: αποτελέσματα κλήρωσης
Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010
Eίδε τον εαυτό του στο Google Street View κι αποφάσισε να αδυνατίσει!
Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010
Βόλτα με το Globe Geine
Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010
Πιστοποίηση β΄ επιπέδου από τον ερχόμενο Δεκέμβριο
Γράφαμε στο προηγούμενο post ότι στο πλαίσιο της Πράξης του ΕΣΠΑ 2007-2013 «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» ξεκινά η δεύτερη περίοδος του προγράμματος επιμόρφωσης, αλλά οι επιμορφωτές που δούλεψαν στο πρόγραμμα της πρώτης περιόδου ακόμα δεν έχουν πληρωθεί (...) και εκκρεμεί και η πιστοποίηση όσων παρακολούθησαν αυτό το πρόγραμμα. Και να που έσκασαν τα πρώτα ενημερωτικά σημειώματα (χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου, υπογραφές και τα λοιπά γραφει-οκρατικά - ας φυλαγόμαστε, λένε κάποιοι), σύμφωνα με τα οποία:
- Προβλέπεται τα προγράμματα πιστοποίησης β΄ επιπέδου, για όσους έχουν επαρκώς παρακολουθήσει τα τρία προηγούμενα προγράμματα των 96 ωρών, να ξεκινήσουν από 4-5 Δεκεμβρίου 2010 και να συνεχιστούν τα δυο επόμενα Σαββατοκύριακα στα κατά τόπους Κέντρα Πιστοποίησης (ΚεΠις). Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.
- Προβλέπεται να πληρωθούν και οι επιμορφωτές της επιμορφωτικής περιόδου Φεβρουαρίου-Ιουνίου 2010 (δες εδώ: Εκκαθάριση αμοιβών 1ης περιόδου επιμόρφωσης). Το πότε όμως θα πληρωθούν οι αμοιβές …μας το κρατούν μυστικό, επί του παρόντος…Οψόμεθα.
Επικαιροποίηση 24-11-2010 Ξεκινούν οι αιτήσεις για την πιστοποίηση β΄επιπέδου, που θα διεξαχθούν στις 4-5, 11-12, 18-19 Δεκεμβρίου 2010.Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (MIS) της Πράξης (http://b-epipedo2.cti.gr/mis, επιλογή «Διαχείριση Αιτήσεων Πιστοποίησης») με χρήση των κωδικών πρόσβασης που ήδη διαθέτουν οι εκπαιδευτικοί.Περισσότερα εδώ: http://b-epipedo2.cti.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=138:24112010-&catid=16:latestnews&Itemid=27
Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010
Πρόγραμμα επιμόρφωσης β΄ επιπέδου 2010-2011
Σε ένα μήνα περίπου από σήμερα ξεκινά το πρόγραμμα επιμόρφωσης β΄ επιπέδου της Πράξης του ΕΣΠΑ 2007-2013 «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» για το τρέχον σχολικό έτος (δες εδώ). Όπως και τα τρία προηγούμενα θα είναι διάρκειας 96 ωρών από 6 Δεκεμβρίου 2010 μέχρι 3 Ιουνίου 2011 (πέρσι: από 8 Φεβρουαρίου μέχρι 30 Ιουνίου 2010). Τα πλαίσια παραμένουν τα ίδια με αυτά της προηγούμενης χρονιάς με τρεις διαφοροποιήσεις:
- Αυξάνεται από 6 εβδομάδες σε 10 εβδομάδες η περίοδος υποστηρι-κτικών συναντήσεων και η περίοδος εφαρμογής στην τάξη. Θετικό.
- Σε κάθε πρόγραμμα φέτος μπορούν να συμμετέχουν μέχρι δύο(2) επιμορφωτές αναλαμβάνοντας ως ομάδα και από κοινού την ευθύνη της επιμόρφωσης… σε σχέση με τα προηγούμενα που οριζόταν ότι "Σε κάθε πρόγραμμα δύνανται να συμμετέχουν περισσότεροι του ενός επιμορφωτές…" Θα τολμούσα να πω ότι μάλλον δεν εξυπηρετεί το μέτρο.
-"Προγράμματα κλ. ΠΕ60 (νηπιαγωγών) θα μπορούν να αναλαμβάνουν και επιμορφωτές κλ. ΠΕ70 (δάσκαλοι)". Λογικό ακούγεται - στο πλαίσιο των ΔΝΤμέτρων "οικονομίας" ...- αφού υπάρχουν 7 επιμορφωτές κλ. ΠΕ60 έναντι 153 κλ. ΠΕ 70.Όμως, μήπως η καλύτερη λύση είναι η αύξηση των επιμορφωτών κλ. ΠΕ 60;
Η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής εκπαιδευτικών, η κλήρωση και η κατανομή εκπαιδευτικών στα προγράμματα επιμόρφωσης, η ανακοίνωση αποτελεσμάτων και οι εγγραφές θα ξεκινήσουν (υποθέτω) από τη μεθεπόμενη βδομάδα του Νοεμβρίου. Α, οι επιμορφωτές που δούλεψαν στο προηγούμενο πρόγραμμα ακόμα δεν έχουν πληρωθεί (...) και εκκρεμεί και η πιστοποίηση όσων παρακολούθησαν αυτό το πρόγραμμα. Οψόμεθα.
Επικαιροποίηση 9-11-2010 Πιστοποίηση β΄ επιπέδου από τον ερχόμενο Δεκέμβριο
23-11-2010 Προγράμματα β΄ επιπέδου, από σήμερα οι αιτήσεις
11-12-2010 Πρόγραμμα επιμόρφωσης β΄επιπέδου: αποτελέσματα κλήρωσης
Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010
The social network movie
Πώς ένας 19χρονος χάκερ, φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Harvard, "αποηγοτευμένος" μετά το χωρισμό με το κορίτσι του, μπήκε στο σύστημα των υπολογιστών του πανεπιστημίου, υπέκλεψε τις φωτογραφίες (συμ)φοιτητριών και τις ανέβασε στο Facemash, μια ιστοσελίδα στην οποία οι συμφοιτητές του μπορούσαν να συγκρίνουν τις συμφοιτήτριές τους και να ψηφίσουν την πιο «καυτή». Και πώς η απρόσμενα μεγάλη επιτυχία της ιστοσελίδας οδήγησε τον κινηματογραφικό Mark Zuckerberg, σε συνεργασία με τον συμφοιτητή του Eduardo Saverin, στη δημιουργία του TheHarvardConnection κι ένα χρόνο αργότερα του TheFacebook, που αργότερα θα μετατραπεί σε σκέτο facebook, μια ιστοσελίδα η οποία μέσα σε ένα χρόνο θα αποκτήσει περισσότερους από 5 εκατομ. χρήστες … Καταπληκτική δραματική (;) βιογραφική ταινία από τον σκηνοθέτη David Fincher και τον σεναριογράφο Aaron Sorkin για τους Web 2.0 -φανατικούς.Στους κινηματογράφους. Μη το χάσετε.
17-1-2011 Σάρωσε τις Χρυσές Σφαίρες η ταινία «The Social Network»
Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010
H Google για τα 2500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα!
Δες και Η μάχη του Μαραθώνα και η γέννηση της Ευρώπης
Στην Κίνα ο ισχυρότερος H/Y του κόσμου! »
Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010
Τα Ελληνόπουλα γνωρίζουν το Διαδίκτυο από 11 χρονών
Πηγή:http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4601360
Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010
Μεταβάλλοντας το «παράδειγμα» της εκπαίδευσης
Η ομιλία του Sir Ken Robinson, εμπειρογνώμονα της εκπαίδευσης και της δημιουργικότητας, που δόθηκε προ διετίας κατά την απονομή σε αυτόν του βραβείου RSA's Benjamin Franklin διασκευασμένη σε cartoon από την RSA (Royal Society for the encouragement of Arts, Manufactures and Commerce).Ολόκληρη η ομιλία (περίπου 55 λεπτά) εδώ. Δες και Sir Ken Robinson: Τα σχολεία σήμερα σκοτώνουν τη δημιουργικότητα;
*«παράδειγμα»(paradigm): ένα φιλοσοφικό ή θεωρητικό πρότυπο
Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010
Ο Η/Υ ...του μέλλοντος, το 1953
Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010
Επιμόρφωση στις ΤΠΕ β΄ επιπέδου με βήμα σημειωτόν
Δημοσιεύθηκε η ανακοίνωση/πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης (ΚΣΕ) για την υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων κατά την 2η επιμορφωτική περίοδο (Δεκέμβριος 2010 – Ιούνιος 2011) της Πράξης «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση», ΕΣΠΑ 2007-2013, η οποία υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (δες κι εδώ).Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τα ενδιαφερόμενα ΚΣΕ είναι μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 2010 (περισσότερα εδώ). Κι ενώ όλα πήγαιναν … greek ρολόι, από ορισμένα, ήδη πιστοποιημένα, ΚΣΕ ζητήθηκε αναβάθμιση εξοπλισμού - με τι λεφτά, όταν δεν υπάρχει φράγκο (ευρώ) στις σχολικές επιτροπές; - μέχρι μεθαύριο! Άντε και να δούμε πόσα κέντρα επιμόρφωσης θα λειτουργήσουν εντέλει και πόσοι εκπαιδευτικοί θα επιμορφωθούν εφέτος… Πάντως, σύμφωνα με τους ακολουθούμενους ρυθμούς, το διαμαντοπούλειο ότι θα επιμορφωθούν (πότε;) 103 000 εκπαιδευτικοί στις ΤΠΕ-Ε για τις ανάγκες του «Νέου Σχολείου», όλο και περισσότερο μοιάζει να ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας ...
Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010
Google URL shortener: υπηρεσία σμίκρυνσης διαδικτυακών διευθύνσεων
Long URL: blogs.sch.gr/npapastam/2010/10/09/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF-%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%AC-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%87%CF%8C%CE%BC/
Short URL: goo.gl/hGWp
Ο σύνδεσμος "Details" δείχνει στατιστικά χρήσης των διευθύνσεων.
Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010
Περί facebook μαρτυρίες...
«Ιδανικό για συνεσταλμένους.Θεωρώ τεράστια πλάνη την άποψη πως το facebook αποξενώνει, πως αναγκάζει τον κόσμο να κλείνεται σπίτι του μπροστά σ' έναν υπολογιστή. Αντίθετα, σε φέρνει σε επαφή με τους άλλους. Δεν πρόκειται για ένα video game τύπου Sims. Τα άτομα με τα οποία «μιλάς», τα οποία γίνονται «φίλοι» σου, είναι υπαρκτά πρόσωπα. Ενα ιδανικό εργαλείο για συνεσταλμένους ανθρώπους. Για αυτούς που φοβούνται να κάνουν το πρώτο βήμα.» (Θανάσης Χειμωνάς, συγγραφέας).
«Το γλεντάω και κάνω και δουλειά. Έχω 400 φίλους και μόνο όσους γνωρίζω και θα 'θελα να επικοινωνώ άμεσα. Μιλάω με συνεργάτες για τρέχοντα θέματα, ανεβάζω φωτό, βιντεάκια και τσεκάρω αν αρέσουν καινούργια κομμάτια. Κάτι σαν γραφείο, ας πούμε. Είναι πολύ καλή παρέα κι αφορμή για έξοδο.» (Σταμάτης Κραουνάκης, συνθέτης).
Περισσότερα εδώ.
Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010
Διαδραστικός πίνακας: ένα σχόλιο, τρεις υποθέσεις, μια διαπίστωση
Διαβάζω στην εφ. Ελευθεροτυπία στη στήλη Ναυτίλος του Στάθη : «Δράσεις διαδραστικές! Η σκηνή στην τηλεόραση. Διαδραματίζεται σε ένα από τα δημοτικά σχολεία που απέκτησαν (διαδραστική) οθόνη. Ο δάσκαλος έχει διδάξει στα παιδάκια πώς δημιουργείται το φυσικό αέριο. Σε τέσσερα στάδια. Και σηκώνει ένα κοριτσάκι να το "εξετάσει". Ποιο είναι το πρώτο στάδιο ρωτάει ο δάσκαλος! "Αυτό", λέει το κοριτσάκι και πατάει ένα σημείο στην οθόνη - βγαίνει το πρώτο στάδιο! "Και το δεύτερο", ρωτάει ο δάσκαλος. "Αυτό" ξαναλέει το κοριτσάκι και πατάει άλλο κουμπάκι. Τέσσερα "αυτό" και τέλος. Τι ήταν το κάθε "αυτό" το έδειχνε η οθόνη, αλλά δεν το περιέγραφε το κοριτσάκι, καμιά αφήγηση, ουδείς προφορικός λόγος, καμιά προσπάθεια διατύπωσης της σκέψης, με δυσκολίες, με λάθη - να βοηθήσει ο δάσκαλος, να εκ-παιδεύσει ή αντιθέτως με ευφράδεια - να επαινέσει ο δάσκαλος, να ενθαρρύνει. Ουδ' έπος ουδ' έργον. Τέσσερα "αυτό" και τέλος. Ή εγώ είμαι λάθος ή σε μια εκ νέου λάθος ατραπό μπαίνουμε, προκειμένου «η εκπαίδευση της αμάθειας» (μια κρίσιμη επιλογή της άρχουσας τάξης) να συνεχισθεί απρόσκοπτη». Μμμ, με βάζει σε σκέψεις το δημοσίευμα. Πρώτη υπόθεση: Μη και είναι υποβολιμαίο; Όπως λ.χ. το αγλαό «Μοιράστηκαν λάπτοπ αλλά τα παιδία παίζει» (δες εδώ), που έκανε σημαία η υφυπουργός Παιδείας στη Βουλή (δες κι εδώ) και κυβερνητική πολιτική για την απόσυρση του (μπλε) μαθητικού netbook… Δεύτερη υπόθεση: Όταν ρέκτες διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικοί έχουν από καιρό εισάγει το διαδραστικό πίνακα στις τάξεις τους (λ.χ. δες εδώ, εδώ) - πολύ πριν τους ανακαλύψει καν το ΥΠΔΒΜ&Θ μέσω… ΕΣΠΑ - λέω ότι, στην προκειμένη περίπτωση, η αναποτελεσματικότητα του μαθήματος με το διαδραστικό πίνακα μπορεί να οφείλεται τόσο στον ακατάλληλο (πρόχειρο) σχεδιασμό του μαθήματος όσο και στον (ελλιπή) ψηφιακό γραμματισμό του εκπαιδευτικού… Τρίτη υπόθεση: Ο διαδραστικός πίνακας απλά κοσμεί την αίθουσα διδασκαλίας – κι όπως μου εκμυστηρεύτηκε καλός συνάδελφος, «για καλό και για κακό έχουμε και τον πίνακα μαρκαδόρου από δίπλα…». Και πέραν των υποθέσεων, η εισαγωγή του διαδραστικού πίνακα στη σχολική πράξη ναι μεν συνοδεύεται από σημαντικά πλεονεκτήματα κυρίως σε θέματα αλληλεπίδρασης εκπαιδευτικών και μαθητών, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι η άκριτη χρήση του στην τάξη μάλλον συμβάλλει στην ενδυνάμωση της δασκαλοκεντρικής προσέγγισης και αποδυναμώνει τη μαθητοκεντρική προσέγγιση και την όποια συνεργατική μάθηση…
Εντέλει, έχω την εντύπωση ότι τα ίδια πάνω κάτω σχόλια, υποθέσεις, διαπιστώσεις κτλ. θα έκανα (υποστήριζα) αν όλα αυτά γράφονταν κάπου στη 10ετία του ΄70 με κέντρο την εισαγωγή (τότε) του γραφοσκόπιου (overhead projector) στα σχολεία μας. Ξέρετε πόσα γραφοσκόπια έχουν διατεθεί σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια μεταξύ 1970 και 2000; Από ένα μέχρι τρία και τέσσαρα, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν, απλά σκονίζονται παραπεταμένα σε διαδρόμους, ερμάρια και αποθήκες… Κι όπως μου δήλωσε καλή συνάδελφος, δέκα χρόνια πριν, άμα τη παραλαβή ενός ακόμα γραφοσκόπιου στο σχολείο: «Τι μας τα στέλνουν αυτά, ξέρεις εγώ πόσους επιστήμονες έβγαλα με τον (μαυρο)πίνακα;». Επειδή είναι γνωστό ότι, «από μόνα τους τα μέσα (η εκπαιδευτική τεχνολογία) δεν κάνουν μάθημα».
25-10-2010 Μάχες για τα 9 εκατ. του «ψηφιακού σχολείου»
Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010
Περί «Ψηφιακού σχολείου» με άλλα λόγια...
Έγραφα στο προηγούμενο post ότι "κάπου τάχω ξαναδεί και ξανακούσει" τα περί ψηφιακού σχολείου, ψηφιακής τάξης και τα τοιαύτα εξαγγελλόμενα από τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του ΥΠΔΒΜ&Θ, και να που το βρήκα : Ξαναζεσταμένο φαγητό μου θυμίζουν τα προχθεσινά εγκαίνια του «Ψηφιακού σχολείου» στο συγκρότημα του ΓΕΛ & ΕΠΑΛ Μούδρου, στη Λήμνο. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και το ευχολόγια (αν μη τι άλλο…) της υπουργού Παιδείας δε φαίνεται να διαφέρουν και πολύ από τα αντίστοιχα του προηγούμενου πρωθυπουργού και του τότε υπουργού Παιδείας, ενάμιση χρόνο πριν, στην «ψηφιακή τάξη» του μέλλοντος στη Ριζάρειο, στο Χαλάνδρι (δες κι εδώ). Τα έρμα τα βίντεο το δείχνουν… Α, στο Μούδρο στο διαδραστικό πίνακα «ασκήθηκε», δηλαδή σκιαγράφησε τις δυνατότητες του μέσου στο κυβερνητικό κλιμάκιο και τους μαθητές, αυτοπροσώπως ο γεν. γραμματέας του υπουργείου! Καλό! Και ο πρωθυπουργός ασκήθηκε επί του e-book (homework με downloading βιβλίων για την οικονομική κρίση) …
Επί του θέματος τώρα: πώς θα επιτευχθούν όλα αυτά; Όταν (δες εδώ) μόνο το 35% των εκπαιδευτικών δηλώνουν ότι έχουν χρησιμοποιήσει τις ΤΠΕ για τα μαθήματά τους (μέσος όρος στην ΕΕ 74%) και σε ποσοστό 31% δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία ή σχεδόν καμία εμπειρία στη χρήση των ΤΠΕ (μέσος όρος στην ΕΕ 7%)...Ε καλά, θα επιμορφωθούν! Μια και «είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την επιμόρφωση 103 000 εκπαιδευτικών (57,2% του συνόλου) στην διδακτική αξιοποίηση των εργαλείων ΤΠΕ στα μαθήματα ειδικότητάς τους και στη χρήση διαδραστικών πινάκων και της ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας» και «δημιουργείται ειδική e-πλατφόρμα για από απόσταση επιμόρφωση των εκπαιδευτικών» (δες εδώ). Και σκέψου τώρα να προσπαθείς να e-διδάξεις σε κάποιους που δε γνωρίζουν τι σημαίνει URL ή πώς το αντιγράφουμε και το επικολλάμε σε μια παρουσίαση powerpoint… Πού είναι η αρχή και πού το τέλος λοιπόν.Κι όσο για την πολλά υποσχόμενη δημόσια διαθέσιμη ψηφιακή πλατφόρμα ανοικτού λογισμικού, στην οποία θα είναι ενσωματωμένα όλα τα βιβλία σε ψηφιακή μορφή και εμπλουτισμένα με πρόσθετο διαδραστικό υλικό, βιντεοσκοπημένες πρότυπες διδασκαλίες, σχέδια μαθημάτων για κάθε ενότητα όπου εντάσσονται οι νέες τεχνολογίες στη διδασκαλία κτλ., τα έχουμε …προβλέψει και ξαναγράψει (δες εδώ). Επί του παρόντος (και στο μέλλον...), η ιστοσελίδα του «Ψηφιακού σχολείου» γεμίζει, όπως- όπως και δειγματικά, με "δανεικό" ψηφιακό υλικό από την ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (τρέχοντα σχολικά βιβλία και εκπαιδευτικά λογισμικά), με παλαιότερα και πιο πρόσφατα σχολικά βιβλία από την e-library ιστοσελίδα του ΟΕΔΒ κτλ. Νέο και μοναδικό στοιχείο το ψηφιακό βοήθημα, ήτοι βιντεοσκοπημένα μαθήματα επί πίνακος ενός κεφαλαίου από τη Φυσική και τα Μαθητικά Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης της Γ' τάξης λυκείου, αντίστοιχα επί του παρόντος (δες http://www.study4exams.gr/physics_k/).
Εντέλει, η απορία μου -και να δούμε ποιος θα μου τη λύσει- γιατί καταργήθηκε το μαθητικό netbook προς χάριν του διαδραστικού πίνακα και του …"προς το μέλλον" e-book; Αφού τα ίδια προέβλεπε και η δράση «Ψηφιακή Τάξη» με τις δύο παράλληλες ενότητες, δηλαδή, το δωρεάν μαθητικό netbook στους μαθητές της Α΄ τάξης γυμνασίου (πρώτη ενότητα) και διαδραστικό πίνακα για τη Β΄ τάξη γυμνασίου και τις λοιπές υποδομές και ενισχύσεις (δεύτερη ενότητα), σαν αυτές που ξανα-αναγγέλθηκαν... Θα μου πεις ότι αυτή η Δράση αφορούσε και μόνο τις τρεις τάξεις του γυμνασίου, ενώ η τωρινή περιλαμβάνει και δράσεις για το δημοτικό (800 ολοήμερα Δημοτικά) και ...προσεχώς για το λύκειο. Αλλά κι έτσι, περί επέκτασης μιλάμε και ...εγκαίνια να κάνουμε (κάτι σαν την εκτροπή του Αχελώου).Να γιατί μου φαίνεται σαν ξαναζεσταμένο φαγητό... Εν κατακλείδι στους σημερινούς μαθητές της Β΄τάξης γυμνασίου έμεινε το "ακριβό" τους netbook, σε αυτούς της φετινής Α΄τάξης γυμνασίου τι θα απομείνει τον προσεχή Ιούνιο, μήπως υπολείμματα κιμωλίας;
18-10-2010 Το EAΙΤΥ ζητά καθηγητές για τις ανάγκες υλοποίησης της Πράξης «Ψηφιακά Εκπαιδευτικά Βοηθήματα Πανελλαδικών Εξετάσεων» (δες εδώ)
19-10-2001 Η Παιδεία και το άλμα του Γιώργου απο τον Μεσαίωνα στα … e-books (δες εδώ)
Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010
Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010
«Ψηφιακό σχολείο» (στη Λήμνο)
Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010
Smart stamp: Γραμματόσημο online!
Το βρετανικό Βασιλικό Ταχυδρομείο (Royal Mail) κυκλοφόρησε το πρώτο "έξυπνο" γραμματόσημο (smart stamp) στον κόσμο. Το γραμματόσημο είναι κανονικά κολλημένο πάνω σε ένα γράμμα, αλλά παράλληλα, μόλις κάποιος το δει μέσα από την οθόνη ενός "έξυπνου" κινητού τηλεφώνου (smartphone), μεταφέρει τον χρήστη σε μια ιστοσελίδα Διαδικτύου και παρουσιάζει αυτομάτως online, το περιεχόμενό του. Η online παρακολούθηση του γραμματοσήμου απαιτεί, επίσης, την ύπαρξη στο τηλέφωνο του χρήστη της εφαρμογής αναγνώρισης εικόνων Junaio, που κυκλοφορεί τόσο για συσκευές κινητών με λειτουργικό σύστημα Android, όσο και για iPhone. Τα Ταχυδρομεία της Βρετανίας θεωρούν, σύμφωνα με το BBC, ότι τα έξυπνα γραμματόσημα "σηματοδοτούν το επόμενο βήμα στην εξέλιξη των γραμματοσήμων κατά τον 21ο αιώνα". Είναι το πρώτο ταχυδρομείο στον κόσμο, που προχωρά στην εφαρμογή της νέας τεχνολογίας σε ένα γραμματόσημο.
Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=200069
Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010
Ιδέες για το ξεκίνημα των ΤΠΕ στην τάξη ...
...μια και δεν έχει αξία η όποια επιμόρφωση ή/και πιστοποίηση στις ΤΠΕ χωρίς την εφαρμογή τους στην τάξη. Πώς όμως να ξεκινήσω, εγώ ο ...αρχάριος; Γι αυτό το λόγο βρίσκω ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα έξι βήματα που μπορεί να ακολουθήσει ο εκπαιδευτικός με τους μαθητές τους ή με τους συναδέλφους τους για την εξοικείωση και την υιοθέτηση των ΤΠΕ στην τάξη, που προτείνει ο Graham Stanley (διδάσκει αγγλικά για το British Council στη Βαρκελώνη, Ισπανία).
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Βήμα 1. Μη φοβάσαι την τεχνολογία. Πέσε στα βαθιά και κολύμπα! Πολλοί εκπαιδευτικοί νομίζουν ότι είναι δύσκολα και δε θα τα καταφέρουν. Αλλά δεν υπάρχει κάποιο μυστικό. Είναι σα να μαθαίνεις μία ξένη γλώσσα. Ζήτημα εξάσκησης και πρακτικής. Σταμάτα πια να λες ότι δεν μπορείς και απλά καν' το!
Βήμα 2. Χτίσε το δικό σας PLN. Η αλήθεια είναι ότι οι ταχύτητες ενημέρωσης στο Διαδίκτυο έχουν αλλάξει. Δε χρειάζεται όμως να τα παρακολουθείς όλα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είσαι σε Δίκτυο Προσωπικής Μάθησης (PLN, Personal Learning Network). Να ενημερώνεσαι από το δίκτυο των συναδέλφων μέσω email, facebook, twitter και να είσαι μέρος του τεράστιου εικονικού υλικού που υπάρχει.
Βήμα 3. Ξεκίνα με κάτι μικρό και κάνε προσεχτική επιλογή. Με τόσα που συμβαίνουν δεν ξέρει κανείς από πού να ξεκινήσει. Ξεκίνα με ένα τμήμα μαθητών κάτι καινούριο για ένα τρίμηνο. Για παράδειγμα, ξεκίνησε ένα ιστολόγιο και βάλε και τους μαθητές να γράφουν για λίγο κάθε εβδομάδα. Δες πώς θα πάει, κατάγραψε την πρόοδό τους. Αν πάει καλά, συνεχίζεις, αν όχι, το παρατάς το και ξεκινάς κάτι άλλο. Μην ανησυχείς από πού θα ξεκινήσεις. Μόνο ξεκίνα από κάπου!
Βήμα 4. Ζήτα βοήθεια, αν χρειάζεται Μη φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια από τους συναδέλφους. Αν συνδεθείς με εκπαιδευτικούς που κάνουν κάτι παρόμοιο, θα βρείς ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για να νιώσεις άνετα και να ρωτήσεις ό,τι θέλεις. Και βεβαίως, απευθύνσου πρώτα στους συναδέλφους του σχολείου σου, της υπηρεσίας σου, εκτός από τους συναδέλφους στο Διαδίκτυο.
Βήμα 5. Δεν έχει να κάνει με την τεχνολογία... αλλά με την παιδαγωγική, τη διδακτική, την εκπαίδευση. Μην χρησιμοποιείς υπολογιστές ή λογισμικά επειδή μπορείς ή ξέρεις ή επειδή είναι μόδα και κάτι διαφορετικό και καινούριο ή επειδή σου αρέσει! Πάντα να σκέφτεσαι αν αυτό που κάνεις έχει μία προστιθέμενη αξία, ένα παιδαγωγικό αντίκρισμα στη μάθηση και την εξέλιξη των μαθητών, δηλαδή αν μαθαίνουν καλύτερα! Αν αυτό είναι η απάντηση, τότε συνεχίζεις. Αν όχι, μην χρησιμοποιείς την τεχνολογία.
Βήμα 6. Βάλε τους μαθητές στο παιχνίδι, άφησέ τους να εμπλακούν Δώσε νόημα σ' αυτό που κάνουν και άφησέ τους να κάνουν τους δασκάλους και να εξηγήσουν πώς λειτουργεί μία εφαρμογή ή πώς δουλεύει αυτό ή εκείνο.
Δεν είναι και τόσο δύσκολο, παρ΄ότι κάθε αρχή και δύσκολη! (Την ανάρτηση αλίευσα από το φίλιο blog της elenaell, δηλαδή, έκανα εφαρμογή της ενημέρωσής μου και στη συνέχεια διάχυσης της πληροφορίας με τη διαδικασία PLN.)
Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010
Τον ερχόμενο Δεκέμβριο ξεκινά η επιμόρφωση στις ΤΠΕ β΄επιπέδου
Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010
I-Teacher.gr ένα ηλεκτρονικό περιοδικό για τις ΤΠΕ
αναρτήθηκε το 1ο τεύχος του περιοδικού i-Teacher.gr (τεύχος Σεπτεμβρίου 2010) Είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό για τις ΤΠΕ και τις εφαρμογές τους στην εκπαίδευση (συνέχεια του περιοδικού «Εκπαίδευση & Νέες Τεχνολογίες»). Στόχος του περιοδικού είναι η διάδοση και η ανάδειξη των ΤΠΕ στην εκπαίδευση. Διατίθεται για ελεύθερο download. Ξεχώρισα τις εργασίες (με ενδιέφεραν) "Στάσεις μαθητών της «ψηφιακής τάξης» σε θέματα Διαδικτυακής συμπεριφοράς" και
"Τι άλλο είναι οι διαδραστικοί πίνακες; Ένα «ρεαλιστικά φανταστικό» σενάριο εκπαιδευτικών δράσεων".
Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010
Χάκερ και ιστοσελίδες μαϊμού
Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=353574&dt=10/09/2010#ixzz0z8qPSTNK
Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010
Στατιστικές στο Blogger
Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010
Όχι netbook στους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου φέτος
27-8-2010 Δες και «Πώς να φτιάξεις αυγά από ομελέτα»!
Κυριακή 22 Αυγούστου 2010
Εθισμένοι με τον υπολογιστή τους οι μαθητές στην Ελλάδα
Τρίτη 17 Αυγούστου 2010
Ψεύτικο κουμπί «dislike» παραπλανά τους χρήστες του Facebook
Πηγή:http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=348935&dt=17/08/2010#ixzz0wtUAuIEu
Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010
Ο εγκέφαλος μοιάζει με ένα εκτεταμένο δίκτυο, όπως το Ίντερνετ !
Τρίτη 10 Αυγούστου 2010
Ο Μεγάλος Αδελφός και το τέλος της ιδιωτικότητας στο Διαδίκτυο
Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010
Πώς να επιλέξετε ένα ασφαλές password
How to choose a safe password - Animated Explanations
Οι κωδικοί πρόσβασης (passwords) είναι ουσιαστικοί για κάθε χρήστη Διαδικτύου. Αλλά πώς επιλέγουμε έναν ασφαλή κωδικό πρόσβασης; Σε αυτήν την μικρού μήκους ταινία από την Animated Explanations! παρουσιάζονται διάφορα τεχνάσματα για να δημιουργήσουμε ένα περισσότερο ασφαλές(;) password.
Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010
Google και CIA παρακολουθούν το Διαδίκτυο για να προβλέψουν το μέλλον!
Να «προβλέψουν» τις μελλοντικές κινήσεις των χρηστών του Διαδικτύου προσπαθούν η Google και η CIA – η καθεμιά για τους δικούς της λόγους. Η Google πιθανότατα επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τις «προβλέψεις» για να αναπτύξει περισσότερο στοχευμένα αποτελέσματα στις αναζητήσεις της και η CIA για να «προλάβει» πιθανές παράνομες δραστηριότητες. Για αυτό το σκοπό χρηματοδοτούν από κοινού την εταιρεία Recorded Future που αναπτύσσει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης σε «πραγματικό χρόνο» όλων των κινήσεων που γίνονται στο Διαδίκτυο. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας αυτής υποστηρίζουν ότι με την κατάλληλη επεξεργασία, διασταύρωση και ανάλυση των στοιχείων που συλλέγονται, μπορούν να προβλέψουν το μέλλον. Να πιθανολογήσουν, δηλαδή, ποια θα είναι η επόμενη «κίνηση» ενός χρήστη, μιας ιστοσελίδας κλπ. Οι ειδικοί της Recorded Future «σαρώνουν» καθημερινά δεκάδες χιλιάδες ιστοσελίδες, blogs και λογαριασμούς χρηστών στο Twitter, με σκοπό να εντοπίσουν τη διασύνδεση που υπάρχει μεταξύ των ανθρώπων, των οργανώσεων, των πράξεων και των συμβάντων που γίνονται στο Διαδίκτυο – τόσο των σημερινών όσο και των επερχόμενων.Σύμφωνα με την εταιρεία, ο μηχανισμός πηγαίνει «πιο πέρα από την αναζήτηση», εξετάζοντας τους «αόρατους συνδέσμους» που υπάρχουν σε έγγραφα και σελίδες που αναφέρονται στο ίδιο θέμα και εντοπίζοντας όλους τους σχετιζόμενους με το θέμα ανθρώπους και τα σχετικά με αυτό γεγονότα.Το πρόγραμμα λειτουργεί ως εξής: για κάθε περιστατικό που αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος, εντοπίζονται πληροφορίες για το πότε συνέβη και υπολογίζεται ποια εξέλιξη θα έχει στο μέλλον, με τη βοήθεια «ειδικών αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης». Η εταιρεία καταγράφει την online κίνηση που σχετίζεται με το εν λόγω συμβάν και παρέχει υπηρεσίες «ανάλυσης του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος».«Το ωραίο είναι ότι μπορείς να προβλέψεις πραγματικά την εξέλιξη ενός συμβάντος, σε πολλές περιπτώσεις», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Recorded Future, Christopher Ahlberg, πρώην κομάντο του σουηδικού στρατού και κάτοχος διδακτορικού στην επιστήμη των υπολογιστών. Περισσότερα για τον εκκολαπτόμενο "Μεγάλο Αδελφό" εδώ κι εδώ.
Τρίτη 27 Ιουλίου 2010
Στο Διαδίκτυο δωρεάν τα ΦΕΚ
Κυριακή 11 Ιουλίου 2010
Παδί, Διαδίκτυο και «γονεϊκή επιτήρηση»
Δες και Οι έφηβοι στο Διαδίκτυο .