Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Έντυπες σελίδες vs e-σελίδων !

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του πανεπιστημίου Στάβανγκερ της Νορβηγίας η παραδοσιακή ανάγνωση, που επιτρέπει στον αναγνώστη να πιάνει τις σελίδες και να τις γυρίζει, αισθανόμενος τη φυσική τους υπόσταση, τον βοηθά να νιώθει πιο ήρεμα, σε σχέση με τα συνεχή «κλικ» και «σκρόλινγκ» σε μια ηλεκτρονική σελίδα, που διακόπτουν την εστίαση της προσοχής του αναγνώστη, ο οποίος χάνει την αίσθηση πληρότητας του αναγνωστικού υλικού του, με συνέπεια ο εγκέφαλός του να βιώνει ένα συνεχές στρες. Επίσης, στο χαρτί διαβάζουμε καλύτερα και κατανοούμε περισσότερα πράγματα από ό,τι όταν διαβάζουμε ακριβώς το ίδιο κείμενο σε μια οθόνη… και οι δυνατότητες εμπλουτισμού ενός ηλεκτρονικού κειμένου με multimedia, όπως βίντεο, ήχοι και εικόνες, στην πραγματικότητα εμποδίζουν ένα αναγνώστη να δημιουργήσει ένα φανταστικό σύμπαν από τις δικές του νοητικές εικόνες! Θα συμφωνήσω ως προς την καλύτερη κατανόηση ενός κειμένου στη γουτεμβέργεια μορφή του, αλλά τι να τις κάνουμε τις e-σελίδες δίχως multimedia; Και τα blogs τι λόγω ύπαρξης θα έχουν;

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/12/22/1609323.htm

Alexis & Web



«Ταραξίες όλου του κόσμου ενωθείτε: δεν έχετε τίποτα να χάσετε εκτός από τις web cameras», σχολιάζει σκωπτικά ο Εκόνομιστ σχετικά με τα πρόσφατα επεισόδια στην Αθήνα και ταυτόχρονα αναφέρεται στην τεράστια απήχηση που έχουν οι κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο μέσω του Διαδικτύου. Έτσι μια σειρά φωτογραφιών του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που δημοσιεύτηκε στο ΥouΤube έχει δεχθεί έως τώρα 160 000 επισκέψεις, μια ομάδα που δημιουργήθηκε προς τιμήν του στο Facebook έχει 130 000 μέλη, ενώ μνημείο του ανεγέρθηκε και στον εικονικό κόσμο του Second Life… που φαίνεται ότι αντανακλούν τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της καθημερινής μας ζωής, όπως συμβαίνει και με άλλα λογισμικά κοινωνικής δικτύωσης: blogs, wikis, forums…

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Παιδιά και Διαδίκτυο

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, τα παιδιά της ηλικιακής ομάδας 10 έως 15 βρίσκονται κοντά στις νέες τεχνολογίες, με το 93% να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή (τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στο γενικό πληθυσμό δεν ξεπερνά το 39%). Εννιά στα δέκα παιδιά χρησιμοποιούν κομπιούτερ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ το 50% τον χρησιμοποιούν σχεδόν καθημερινά. Αντίστοιχα, το 73% των παιδιών 10 έως 15 ετών συνδέονται με το Ιντερνετ (το ποσοστό στο γενικό πληθυσμό είναι 30%) -8 στα 10 τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, ενώ το 36% καθημερινά. Για τα παιδιά, το σπίτι είναι ο βασικότερος χώρος χρήσης Η/Υ (90%) και πρόσβασης στο Διαδίκτυο (77%), ενώ ακολουθούν το σχολείο, τα Ιντερνετ καφέ και τα σπίτια φίλων. Κατά κύριο λόγο «μπαίνουν» στο Ιντερνετ για να παίξουν, να κατεβάσουν παιχνίδια και φωτογραφίες, αλλά και για να αναζητήσουν πληροφορίες για τα μαθήματα, να στείλουν email κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 36% των παιδιών συμμετέχουν σε σάιτ κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook.

Πηγή:http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_20/12/2008_296855

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Διορθώθηκε το πρόβλημα ασφαλείας του Internet Explorer 7

Η Microsoft ''βρήκε''τη λύση (;) για το κενό ασφαλείας του Internet Explorer 7 και από απόψε θα διαθέσει την ενημέρωση ασφαλείας που θα διορθώσει το πρόβλημα στην «κερκόκοπορτα» που επιτρέπει σε χάκερ να αναλάβουν τον έλεγχο του υπολογιστή, να υποκλέψουν κωδικούς κι άλλα ευαίσθητα δεδομένα ή να χρησιμοποιήσουν τους υπολογιστές των χρηστών για να εξαπολύσουν συντονισμένες επιθέσεις σε δικτυακούς τόπους. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Microsoft. Δες κι εδώ.

Πηγή:http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=4492808

Εκλογή Ομπάμα και Διαδίκτυο

Το 2008 θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά που το Διαδίκτυο άλλαξε την πολιτική για πάντα. Σημαντικότερος λόγος είναι η προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα, ειδικά ο τρόπος που το επιτελείο του χρησιμοποίησε το Ίντερνετ ως αμιγώς πολιτικό εργαλείο.Τα εργαλεία που προσέφερε το Διαδίκτυο έκανε δυνατή την οργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας με τρόπους που κανείς δεν είχε σκεφτεί πριν και εξασφάλισε την ένταξη του Ίντερνετ στις μελλοντικές πολιτικές εκστρατείες, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες. Κατά την άποψη της Αριάνας Χάφινγκτον, εκ των ιδρυτών του ειδησεογραφικού website The Huffington Post, «αν δεν ήταν το Ίντερνετ, ο Ομπάμα δεν θα ήταν σήμερα πρόεδρος»...

Πηγή:http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathworld_1_16/12/2008_260430

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

«Τρύπα» στην ασφάλεια του Internet Explorer...

Σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας εντόπισε η Microsoft στο πρόγραμμα πλοήγησης Internet Explorer, το οποίο επιτρέπει σε χάκερ να αναλάβουν τον έλεγχο του υπολογιστή των χρηστών κλέβοντας τους κωδικούς, αφού τον ''αναγκάσουν'' να επισκεφθεί ιστοσελίδες-παγίδα. Η «τρύπα» στην ασφάλεια του συστήματος μπορεί να προκαλέσει το ξαφνικό κλείσιμο του προγράμματος με ταυτόχρονη εκτέλεση κακόβουλου κώδικα. Το επικίνδυνο αρχείο είναι το oledb32.dll, το οποίο διευκολύνει την πρόσβαση του Explorer σε διαφορετικά είδη δεδομένων. Δύο από τις προσωρινές λύσεις που προτείνει η Microsoft είναι η απενεργοποίηση του προβληματικού αρχείου ή της λειτουργίας Active Scripting στις ρυθμίσεις ασφαλείας του προγράμματος. Και ως προσωρινή λύση η Microsoft προτείνει την αλλαγή του προγράμματος πλοήγησης από Internet Explorer στο Google Chrome ή Firefox. Επίσης, συμβουλεύει τους χρήστες του browser να κατεβάσουν τις τελευταίες ενημερώσεις από την ιστοσελίδα της Microsoft, μέχρι να βρεθεί η οριστική λύση στο πρόβλημα.

Πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=4492587

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Το «ποντίκι» έγινε 40 ετών

Ηταν 9 Δεκεμβρίου 1968 όταν μια ομάδα 17 ερευνητών που εργάζονταν στα εργαστήρια του Stanford Research Ιnstitute κάλεσαν εκατοντάδες ανθρώπους της βιομηχανίας των υπολογιστών και δημοσιογράφους και τους έδειξαν ένα μικρό τετράγωνο κουτί μέσα στο οποίο υπήρχε ένας περίπλοκος μηχανισμός και τους εξήγησαν με ποιον τρόπο το μικρό κουτάκι διευκολύνει τη χρήση του υπολογιστή. Το πρώτο «ποντίκι» ήταν γεγονός. Από τότε ως σήμερα άλλαξαν πολλά, το τετράγωνο ξύλινο κουτάκι εξελίχθηκε αισθητικά και τεχνολογικά και έγινε τελικά προέκταση του χεριού μας. Τελευταία το ποντίκι «ανεξαρτητοποιήθηκε», πέταξε από πάνω του τα καλώδια που το συνέδεαν με τους υπολογιστές χάρη στις ασύρματες τεχνολογίες. Η νέα γενιά ποντικιών έφερε «επανάσταση» καθώς πλέον γίνονται ένα με τους χρήστες. Στη μεγάλη φωτογραφία εικονίζεται το Finger Μouse της εταιρείας Βrando, το οποίο φορά ο χρήστης στο δάχτυλό του και με τη βοήθεια του λέιζερ κινεί τον κέρσορα. Στην ένθετη φωτογραφία εικονίζεται το πρώτο ποντίκι που παρουσιάστηκε πριν από 40 χρόνια. Η ομάδα των ερευνητών εργάστηκε έξι ολόκληρα χρόνια για να το κατασκευάσει.

Πηγή:http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artid=245837

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Ο πρώτος προσωπικός υπερυπολογιστής

Το Τesla Ρersonal Supercomputer που παρουσίασε η Νvidia είναι στην ουσία ένα super ΡC που βασίζει τη λειτουργία του στην παράλληλη επεξεργασία μέσω πυρήνων. Τα συστήματα Τesla τρέχουν σε περιβάλλον Windows ΧΡ ή Red Ηat ή Suse Linux, κάθε επεξεργαστής διαθέτει 240 πυρήνες και αποδίδει 1 teraflop (ένα τρισεκατομμύριο υπολογισμούς ανά sec). Το ΡC που παρουσίασε η εταιρεία διέθετε τέσσερις επεξεργαστές με 960 πυρήνες και απόδοση 4 teraflops! Σύμφωνα με τη Νvidia, ο συγκεκριμένος υπερυπολογιστής αποδίδει 250 φορές περισσότερο από ένα συμβατικό ΡC. Οι εφαρμογές των νέων προσωπικών υπερυπολογιστών είναι φυσικά ανεξάντλητες.

Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=245483

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Το Web 2.0 κατά της τρομοκρατίας; Μμμ…ας φυλαγόμαστε

Κυβερνητικοί φορείς των ΗΠΑ χρησιμοποιούν κοινωνικά δίκτυα και άλλα εργαλεία του Web 2.0 στον αγώνα του «πολέμου ιδεών» ενάντια στις ακραίες ισλαμικές ομάδες υποστηρίζοντας ότι: «Στον πόλεμο των ιδεών, κύριο έργο μας είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος εχθρικού για τον βίαιο εξτρεμισμό» και «αυτό επιτυγχάνεται με δύο τρόπους: Απομονώνοντας τις ακραίες ιδεολογίες και ενθαρρύνοντας τους νέους να υιοθετήσουν παραγωγικά μονοπάτια μακριά από την τρομοκρατία». Έτσι, το Γραφείο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού του αμερικανικού ΥΠΕΞ διατηρεί σελίδα στο Facebook, με ειδικές ομάδες να συμμετέχουν ενεργά σε blog και ιστοσελίδες στα αραβικά, τα ρωσικά αλλά και τοπικές διαλέκτους της Μέσης Ανατολής. «Τα μέλη δηλώνουν εξαρχής ότι είναι εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και συμμετέχουν σε συζητήσεις, ενημερώνουν αλλά και διορθώνουν στρεβλώσεις σχετικά με την αμερικανική πολιτική», Μμμμ…Δεν το πολυπιστεύω…Όταν ο Μεγάλος Αδελφός είναι παντού, εύκολο είναι να παρεξηγηθώ σαν…’’τρομοκράτης’’ αν μιλώντας στο άσχετο και το πουθενά προφέρω κάποιες ''κακές λέξεις''…Ας φυλαγόμαστε λοιπόν, αντίθετοι όντες της τρομοκρατίας, κι ας αντιδράσουμε αναλόγως...

Πηγή: http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathworld_1_02/12/2008_258570

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Β' επιπέδου...γενικώς...κι απλήρωτοι...

Όπως γράφαμε σε παλαιότερο post, σε νομοθετική ρύθμιση θα πάει η πληρωμή (;) των επιμορφωτών β΄επιπέδου, μια και κατά την ΕΥΕ/ΥΠΕΠΘ:Όσοι(...)''απασχολήθηκαν από τον Μάιο 2006 έως και 30-6-2008 δημόσιοι υπάλληλοι παρέχοντας «κατά μόνας» εργασία, πέρα από τα συνήθη καθήκοντα τους, ως επιμορφωτές Δημοσίων Κέντρων Στήριξης Επιμόρφωσης (Κ.Σ.Ε.) ή συντονιστές Δημοσίων Κ.Σ.Ε. ή καταχωριστές Δημοσίων Κ.Σ.Ε. και των οποίων την αμοιβή δεν μπορεί να καταβάλει η Υπηρεσία μας, λόγω των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω.Νομοθετική ρύθμιση που θα προωθηθεί στο άμεσα προσεχές διάστημα, θα δώσει τη δυνατότητα στο Υπουργείο για την πληρωμή των δεδουλευμένων στους ανωτέρω δικαιούχους.'' Για όσους ενδιαφέρονται, περισσότερα εδώ.

iPhone για σχεδόν τα ...πάντα!

Πολλά στοιχεία του iΡhone εντυπωσιάζουν, όμως αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι οι χιλιάδες εφαρμογές που μπορείτε να κατεβάσετε από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Αpple. ''Φωτογραφίζουμε'' τις 10 δωρεάν εφαρμογές, που αποτελούν μερικές από τις δημοφιλέστερες επιλογές του καταστήματος.

Πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4490807&ct=3

Worm koobface vs Facebook

Σύμφωνα με τo επίσημο Blog της Mcafee, μια νέα μετάλλαξη του ιού (worm συγκεκριμένα) Koobface ο οποίος εκμεταλλεύεται τα social networks εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες. Ο Koobface υπάρχει εδώ και αρκετούς μήνες και είχε εμφανιστεί με μεγάλη ένταση στο MySpace από τον οποίο κατάφερε η Mcafee να τον βγάλει. Αυτό που είναι νέο, είναι η επίθεση του ιού στο Facebook. Το Facebook είναι ενήμερο του προβλήματος και αφαιρεί προβληματικό υλικό όσο πιο γρήγορα μπορεί, αν και με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλές μεταλλάξεις του, είναι πιθανό να υπάρξουν κενά απέναντι στα οποία καλό είναι να προσέχουν οι χρήστες. Περισσότερο αναλυτικά οι δυνατοί τρόποι αντιμετώπισης στο http://www.zing.gr/2008/12/koobface-attacks-facebook/

Διαδυκτιο-κόλλημα και ψηφιακό χάσμα!



...''Στη μάννα σου το είπες!'' Που λέγαμε ψηφιακοί ιθαγενείς και ψηφιακοί μετανάστες...

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

ΤΠΕ-ρύπανση και πράσινες τεχνολογίες

Τα επόμενα χρόνια, οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) θα αναδειχθούν σε έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες ρύπανσης του περιβάλλοντος, γι’ αυτό και είναι σημαντική η ενημέρωση, με στόχο την υιοθέτηση και εφαρμογή πρακτικών πιο φιλικών προς το περιβάλλον, όπως οι «Πράσινες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)». Ως εκ τούτου αποφεύγουμε τηλεοράσεις σε κατάσταση αναμονής, ηλεκτρονικοί υπολογιστές που παραμένουν ανοιχτοί ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, φορτιστές που «ξεχνιούνται» στην πρίζα ακόμη κι όταν το κινητό δεν φορτίζεται, εκτυπωτές που είναι συνέχεια ανοιχτοί επιβαρύνουν αθροιστικά το περιβάλλον και αυξάνουν τις εκπομπές CO2 ίσως περισσότερο απ’ όσο ένα αεροπλάνο. Έτσι, περισσότερες τηλεδιασκέψεις, εργασία από το σπίτι, διεκπεραίωση υποθέσεων όπως η εξόφληση λογαριασμών μέσω Ιντερνετ, κλείσιμο των συσκευών από το κουμπί και όχι από το τηλεχειριστήριο, λιγότερες εκτυπώσεις, είναι μερικές από τις προτάσεις που περιλαμβάνει ο οδηγός του e-ΤΕΕ: http://www.e-tee.org.gr/images/documents/Green-ICT.pdf

Διαδυκτιο-ασθενείς!

Έρευνα της Microsoft δείχνει ότι το διαδίκτυο τείνει να τροφοδοτεί το άγχος μεταξύ των χρηστών που προβαίνουν σε «αυτο-διαγνώσεις» μέσω πληροφοριών από ιστοσελίδες! «Ο Ιστός έχει τη δυνατότητα να αυξάνει τις ανησυχίες των ανθρώπων που έχουν μικρή ή καθόλου ιατρική εκπαίδευση, ειδικά όταν η αναζήτηση στο Διαδίκτυο χρησιμοποιείται ως διαγνωστική διαδικασία», σημειώνουν οι ερευνητές. «Χρησιμοποιούμε τον όρο κυβερνοχονδρία αναφερόμενοι στην αστήρικτη κλιμάκωση ανησυχιών για κοινή συμπτωματολογία, βασισμένη στην επισκόπηση αποτελεσμάτων αναζήτησης και κειμένων στον Ιστό».Και κατά Διαδυκτιο-φαντασία-ασθενείς, δηλαδή.

Πηγή: http://www.e-tipos.com/newsitem?id=63978

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Blogs, blogging και ...χρήμα

Στις αρχές του μήνα ο Economist υπερθεμάτισε υποστηρίζοντας πως τα blogs από ρομαντικά δημόσια ημερολόγια καταγραφής και σχολιασμού της πραγματικότητας, οχήματα ενδυνάμωσης της λαϊκής συμμετοχής στα δημόσια πράγματα και ενημέρωσης από τα «κάτω», ενσωματώθηκαν σε παραδοσιακά Μέσα Ενημέρωσης, εταιρείες που στοχεύουν στο κέρδος και πολιτικά κόμματα και έγιναν mainstream. Οι bloggers σε πολλές περιπτώσεις πλέον στο εξωτερικό συνιστούν μια αγορά δίπλα στην παραδοσιακή αγορά των ΜΜΕ (δες : επάγγελμα blogger). Παρακολουθούμε τον επιθανάτιο ρόγχο των blogs και η αιτία αυτής της υποχώρησης βρίσκεται στην ανάδυση νέων μορφών επικοινωνίας στο Διαδίκτυο όπως το facebook, το twitter, το friendfeed κ.ά. να στερούν από τα blogs αρκετό από το ενδιαφέρον του κόσμου, όπως έγραψε πρόσφατα ο γνωστός Ελληνας blogger, Μανώλης Ανδριωτάκης, ή την εξέλιξη του φαινομένου όπως αντέτεινε ένας έτερος blogger, ο Νίκος Αναγνώστου; Τι καταγράφει λοιπόν η μελαγχολία των ημερών για την υποχώρηση του blogging; Ισως την απογοήτευση των λεγόμενων A list bloggers (των πιο δημοφιλών) που αναγκάστηκαν να προστατεύσουν τη φήμη τους περισσότερο από την ουσία της δραστηριότητάς τους την οποία μετέτρεψαν σε προσοδοφόρα με όρους οικονομικούς ή όρους φήμης. Το θέμα δεν ήταν ποτέ στο blogging αυτό καθ’ αυτό αλλά στη γνήσια έκφραση των πολιτών. Των νέων ατομικοτήτων και συλλογικοτήτων που γεννάει το Διαδίκτυο. Διαβάσστε ολόκληρο το δημοσίευμα της εφ. Καθημερινή εδώ.

Διάθεση του OLPC στην Ευρώπη

Ξεκίνησε η διάθεση του «laptop των εκατό δολαρίων-OLPC» στην Ευρώπη, μέσω υπηρεσίας της Amazon.com, και για κάθε έναν υπολογιστή που θα αγοράζεται, ένας ακόμη θα δίνεται σε ένα μαθητή σε μια αναπτυσσόμενη χώρα (Give 1 Get 1 program, version 2). Στοιχίζει 313 € και θα διατίθεται στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε., στην Ελβετία, τη Ρωσία και την Τουρκία. Το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2007, όταν το πρόγραμμα ξεκίνησε να εφαρμόζεται στις ΗΠΑ, πουλήθηκαν περισσότερα από 190.000 μηχανήματα. Δεν έλειψαν ωστόσο τα προβλήματα στην παράδοση του υπολογιστή, γεγονός που οδήγησε στη συμφωνία με την Amazon.com το Σεπτέμβριο του 2008.

Πηγή: http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathworld_1_17/11/2008_256496

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Ελληνικό ρομπότ με ανθρώπινο σωματότυπο

Το πρώτο ελληνικό ρομποτικό σύστημα με ανθρωπόμορφο σωματότυπο, που φέρει την ονομασία «Απόλλων», παρουσιάστηκε από το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας 2008, που οργανώνει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στο Ζάππειο Μέγαρο από 27 Νοεμβρίου μέχρι 3 Δεκεμβρίου 2008. Το εξαιρετικά σημαντικό ελληνικό τεχνολογικό επίτευγμα προέρχεται από το Εργαστήριο Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ. Είναι εξοπλισμένο από ειδικευμένους αισθητήρες όρασης, ακοής και αφής, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει τους απαραίτητους μηχανισμούς προσομοίωσης ανθρώπινων κινήσεων για το κεφάλι, τον κορμό και τις αρθρώσεις των άκρων.Οι επιστήμονες που το δημιούργησαν θεωρούν ότι τα συνδυασμένα αυτά χαρακτηριστικά του κατατάσσουν το ρομπότ «Απόλλων» στην κατηγορία των πιο προηγμένων ρομποτικών συστημάτων στον κόσμο, αφού επιτρέπουν πλέον την άμεση συγκριτική συσχέτιση των ρομποτικών νοητικών ικανοτήτων με τις αντίστοιχες ανθρώπινες.Στόχος του ρομποτικού συστήματος είναι η μεγάλη μιμητική ακρίβεια της ανθρώπινης δραστηριότητας, με επικέντρωση στο περιβάλλον που κινείται καθώς και στην αυτονομία κίνησής του.

Πηγή: http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=28.11.2008,id=1532132

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

Διαζύγιο λόγω... Second Life!

Μία 28χρονη Βρετανίδα υπέβαλε αίτηση διαζυγίου, όταν ανακάλυψε ότι το avatar του άνδρα της την... απατούσε με μία εικονική γυναίκα στο φανταστικό κόσμο του Second Life. Οπως δήλωσε η Εϊμι Τέιλορ, ο γάμος της με τον 40χρονο Ντέιβιντ Πόλαρντ κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος ύστερα από τρία χρόνια συμβίωσης, όταν τον συνέλαβε, για δεύτερη μάλιστα φορά, να παρακολουθεί το εικονικό alter ego του (avatar) να κάνει έρωτα με μία άλλη, εικονική …γυναίκα! Το ζευγάρι είχε γνωρίστεί σε chatroom το 2005 και παντρεύτηκε (στην πραγματική ζωή), αλλά και σε ένα φαντασμαγορικό, τροπικό σκηνικό του Second Life. Τι να πεις…

Πηγή: http://www.e-tipos.com/newsitem?id=61024

Επάγγελμα Μπλόγκερ!

Τα τελευταία επτά χρόνια ο Στιβ Χεμερστόφερ εργαζόταν στο τηλεφωνικό κέντρο μιας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Οι ώρες ήταν πολλές και ο μισθός του χαμηλός. Από το 2006, όμως, άρχισε να ζει μια διπλή ζωή. Στον υπολογιστή του έγινε ο Stagueve, δημιουργός ενός μπλογκ που παρακολουθεί την ψηφιακή τεχνολογία, τα βιντεοπαιχνίδια και τον σχεδιασμό ιστοσελίδων. Έπειτα από μερικούς μήνες, το μπλογκ του έγινε σχετικά δημοφιλές στον κόσμο της μπλογκόσφαιρας, καθώς δεχόταν τρεις με τέσσερις χιλιάδες επισκέπτες την ημέρα. Τότε, ο Στιβ έκανε το δεύτερο βήμα. Γράφτηκε στο ΑdSense, την αυτόματη υπηρεσία διαφημίσεων του Google. Με την κίνηση αυτή όλα έγιναν πιο εύκολα: Το μπλογκ του γέμισε από διαφημίσεις διάφορων εταιρειών, ενώ μια εταιρεία του πρότεινε να αναρτά «σχόλια με σπόνσορα». Ο Στιβ δέχθηκε χωρίς πολλές ερωτήσεις και τον περασμένο Αύγουστο εγκατέλειψε τη δουλειά του στο τηλεφωνικό κέντρο. Το επάγγελμά του ήταν πλέον μπλόγκερ.Περισσότερα εδώ.

Βραβεύτηκαν από το πρόγραμμα «Ξεblogare»

Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Δημιουργίας «Ξεblogare» που διοργανώθηκε από τα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και ΥΠΕΠΘ βράβευσε τα 6 καλύτερα blogs (2 από μαθητές Δημοτικού, 2 από Γυμνασίου και 2 από Λυκείου), που αξιολογήθηκαν από Επιτροπή Αξιολόγησης, μεταξύ των 254 ιστολογίων μαθητών ή ομάδων μαθητών από όλη την Ελλάδα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, του Ειδικού Γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού του ΥΠΟΙΟ και του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΠΘ, με σημαντικά χρηματικά έπαθλα, συνολικού ύψους 15 000€. Δείτε τα βραβεία και τους βραβευθέντες εδώ.

Το Διαδίκτυο κάνει καλό στους νέους

Η περιήγηση στο ίντερνετ, η συμμετοχή σε διαδικτυακά παιχνίδια και η συμμετοχή σε κοινότητες του Διαδικτύου παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη των εφήβων, σύμφωνα με νέα έρευνα, που ‘’διαψεύδει’’ στερεοτυπικές απόψεις πολλών γονέων και δασκάλων, ότι αυτές οι ασχολίες είναι χάσιμο χρόνου. Περισσότεροι από 800 έφηβοι και γονείς πήραν μέρος στην τριετή έρευνα και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Όπως αναφέρει η συγγραφέας της έκθεσης, δρ. Μίμι Ίτο «Οι νέοι αναπτύσσουν ικανότητες στους υπολογιστές, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές στη σύγχρονη κοινωνία», και συνεχίζει «Μαθαίνουν μεταξύ άλλων πώς να επικοινωνούν μέσω Διαδικτύου, να δημιουργούν ιστοσελίδες… Όλα αυτά που πριν τα θεωρούσαμε εξειδικευμένες γνώσεις, για τους νέους πλέον είναι δεδομένα». Όσον αφορά τους γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς εκτός από τα θετικά της χρήσης του Διαδικτύου, κίνδυνοι συνεχίζουν να υπάρχουν, όπως επίσης και το φαινόμενο της κατάχρησης από τους εξοικειωμένους με την τεχνολογία εφήβους.

Πηγή: http://www.e-tipos.com/newsitem?id=62095

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

Pandora: Το ρομπότ σωτήρας

Μια ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ κατασκεύασε μια αυτοκινούμενη ρομποτική συσκευή, που θα μπορούσε να αποδειχτεί πολύτιμη για τη σωτηρία θυμάτων φυσικών καταστροφών, από αυτές που κάθε άλλο παρά σπανίζουν στην περιοχή μας... Η χρήση της μπορεί να μειώσει κατακόρυφα τα ποσοστά θανάτων, καθώς διευκολύνει και κάνει ασφαλέστερο το έργο των διασωστών, αναφέροντας τη θέση κάθε θύματος και τις συνθήκες γύρω του.

Περισσότερα:http://technologein.pathfinder.gr/pandora

Ασύρματη πρόσβαση μέσω... λάμπας

Οι κοινές λάμπες μπορεί σύντομα αντί απλώς να διώχνουν το σκοτάδι με το φως τους, να συνδέουν ασύρματα τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το τηλέφωνο στο Διαδίκτυο!
Όσο και αν φαίνεται παράξενο, με τον ίδιο τρόπο που σήμερα τα τηλεκοντρόλ χρησιμοποιούν υπέρυθρο φως για να επικοινωνήσουν με το DVD και την τηλεόραση στο σαλόνι μας, θα μπορούσαν οι λάμπες στο ταβάνι και τα πορτατίφ να μετατραπούν σε σημεία ασύρματης πρόσβασης, τα οποία θα επιτρέπουν στον κάτοικο του σπιτιού να συνδέεται στο Διαδίκτυο από σχεδόν οποιοδήποτε σημείο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Live Science. Με λίγα λόγια, θα υπάρχει δίκτυο και πρόσβαση σε αυτό, οπουδήποτε υπάρχει φως! Οι κατάλληλες λάμπες για αυτό το σκοπό είναι οι λάμπες διαρκείας και χαμηλής ενέργειας LED.

Περισσότερα: http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathworld_1_13/10/2008_251915

Second Life και εκπαίδευση



Το Second Life είναι ένα τρισδιάστατο εικονικό περιβάλλον όπου ο χρήστης μπορεί να περάσει ώρες κάνοντας ό,τι και στην κανονική ζωή κι ίσως ακόμα ... περισσότερα. Στο Second Life χτίζονται εταιρείες, γίνονται συνέδρια και τσακωμοί, αλλά και γνωριμίες, cybersex (!) κι ό,τι άλλο...Να που όμως ολοένα και περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα απ’ όλο τον κόσμο εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες του Second Life για να προσφέρουν στους σπουδαστές τους κύκλους μαθημάτων!Προσομοιώσεις, παιχνίδια ρόλων, γλωσσικά μαθήματα, εκπαίδευση στις επιστήμες, όλα μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρeι ο εικονικός κόσμος του Second Life... Δείτε το βίντεο.

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Facebook και ΜySpace «κάνουν καλό στην επιχείρηση»

Όσοι εργαζόμενοι ξεκλέβουν λίγο χρόνο (εργασίας) για να μπουν σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook ή το ΜySpace «κάνουν καλό στην επιχείρηση»! Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα έρευνας (δες εδώ) που αποφάνθηκε ότι οι εργοδότες δεν πρέπει να θεωρούν την ενασχόληση εργαζομένων με ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης «χάσιμο χρόνου». Aντιθέτως, πρέπει να τους ενθαρρύνουν να τις χρησιμοποιούν ώστε να οικοδομούν στενότερες σχέσεις με συναδέλφους και πελάτες. Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα, η προσπάθεια ελέγχου της χρήσης παρόμοιων ιστοσελίδων μπορεί να έχει ακόμα και αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα. «Στο σημερινό δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον, η ενστικτώδης αντίδραση των εργοδοτών μπορεί να είναι να σφίξουν τα λουριά και να επιστρέψουν στις παραδοσιακές τεχνικές "διαταγών-και-ελέγχου". Το να επιτρέπεται στους εργαζόμενους μεγαλύτερη ελευθερία και ελαστικότητα μπορεί να φαίνεται αντιπαραγωγικό, αλλά στην πραγματικότητα μοιάζει να δημιουργεί επιχειρήσεις ικανότερες να διατηρήσουν τη σταθερότητά τους».

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Πωλείται σύζυγος!

Γράφαμε για εικονικό sex, δια-δικτυακές γνωριμίες κτλ. αλλά να και ...πώληση συζύγου στο Διαδίκτυο! Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφ. Έθνος, ο 20χρονος Ρουμάνος Alex Cretu έβαλε στην ιστοσελίδα http://www.okazii.ro/ την εξής αγγελία: «Σύζυγος πωλείται. Μοντέλο 1983, σε καλή κατάσταση, με καλές αναρτήσεις δεύτερο χέρι. Τιμή συζητήσιμη έχει και αξεσουάρ. Μόνο σοβαρές προτάσεις.» Υποστηρίζει πως έβαλε την αγγελία επειδή βαρέθηκε τη γκρίνια της 25χρονης συζύγου του και για να σπάσει λίγη πλάκα μαζί της, προσδοκώντας να πωληθεί στο ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ- παρόλο που τελικά έριξε την τιμή στις 5000 ευρώ για να πουλήσει γρήγορα το «εμπόρευμα»! Αν και μέχρι στιγμής έχει δεχθεί αρκετές προσφορές (!), δεν έχει απαντήσει θετικά σε καμία, αφού προσέφεραν είτε χαμηλή τιμή είτε αγορά με δόσεις! Άραγε τι νομίζει, η σύζυγός (;) του είναι κάτι σαν μεταχειρισμένο Dacia; Κι αυτοί που απάντησαν; Η σύζυγος τι λέει- και πιθανόν ο εισαγγελέας; Μην τρελλαθούμε...

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

H/Y από bamboo!

Η προστασία του περιβάλλοντος έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια ως μία από τις κυρίαρχες τάσεις πολλών εκ των μεγάλων κατασκευαστών καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων.
Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο φορητός υπολογιστής με επένδυση από μπαμπού(!), που παρουσίασε πρόσφατα η Asus, ο Asus Bamboo, που είναι και ανθεκτικό στις κακουχίες. Μια άλλη ενδιαφέρουσα προσέγγιση ακολούθησε η Samsung που έχει παρουσιάσει το Samsung Ε200 Eco, του οποίου όλο το εξωτερικό κάλυμμα είναι φτιαγμένο από «βιο-πλαστικό», που αποτελείται από φυσικά φυτικά υλικά που εξάγονται από φυτά, όπως το καλαμπόκι, ενώ η συσκευασία του είναι κατασκευασμένη από ανακυκλώσιμο χάρτινο κουτί, χωρίς επίχρισμα. Αντίστοιχα, η Nokia έχει παρουσιάσει μια συσκευή που είναι πλήρως ανακυκλώσιμη, ενώ πριν από μερικές ημέρες η Sony Ericsson επίσης ανακοίνωσε μια παρόμοια περίπτωση. Ίδωμεν.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11429&subid=2&tag=8777&pubid=1770664#

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

Σκότωσε τον «εικονικό» της σύζυγο!

Μετά από Δια-δικτυακά προξενιά, cyber-sex κι άλλα πολλά παρόμοια, να και απόπειρα φόνου ''εικονικού '' συζύγου! Δράστης μια 43χρονη Ιαπωνίδα, δασκάλα πιάνου, που εκνευρίστηκε όταν κατά την διάρκεια της συμμετοχής της στο παιχνίδι Maplestory έμαθε πως ο «εικονικός» σύζυγος της την είχε χωρίσει! Η εν λόγω γυναίκα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συνελήφθη (!) μεταφέρθηκε σε φυλακή και αναμένει ότι εάν τις απαγγελθούν κατηγορίες κι αν καταδικαστεί, κινδυνεύει με ποινή πέντε ετών φυλάκιση και πρόστιμο ύψους 5000 δολαρίων. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε πως η γυναίκα χρησιμοποίησε την ταυτότητα και τον κωδικό πρόσβασης του «εικονικού» της συζύγου για να μπει στο παιχνίδι και εκεί σκότωσε το χαρακτήρα του! «Με είχε χωρίσει χωρίς προειδοποίηση, θύμωσα παρά πολύ» είπε η εν λόγω γυναίκα στους αστυνομικούς. Απίστευτο!

Πηγή: εφ. ΄Εθνος

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

Ένα παράδειγμα Webquest


Από http://ksesekfysiki.blogspot.com/2008/09/webquest.html

Web Quests, λέγε με και ιστοεξερευνήσεις, είναι δραστηριότητες με έντονο το χαρακτήρα της αναζήτησης, στις οποίες όλη ή η περισσότερη από την απαιτούμενη πληροφορία που θα χρησιμοποιήσουν οι μαθητές θα κατεβαστεί από το Διαδίκτυο. Πρόκειται για οργανωμένη, ελεγχόμενη παιδαγωγικά δραστηριότητα, όπου υπάρχουν όλα τα βήματα από την αρχή, ήτοι: η συλλογή πληροφοριών, η διαδικασία, η αξιολόγηση, όλα ενσωματωμένα σε μια ενιαία συλλογή. Ένα Web Quest αποτελεί μία δραστηριότητα κατευθυνόμενης διερεύνησης κατά την οποία οι μαθητές αναλαμβάνουν να λύσουν ένα πρόβλημα και αξιοποιούν το Διαδίκτυο ως βασική πηγή πληροφορίας αλλά συχνά όχι σαν τη μοναδική. Τα Web Quests σχεδιάζονται έτσι, ώστε να οριοθετούν τη δραστηριότητα των μαθητών, να εστιάζουν στη χρήση της πληροφορίας παρά στην απλή αναζήτησή της, και να υποστηρίζουν τους μαθητές να καλλιεργήσουν την αναλυτική, συνθετική σκέψη και κριτική τους ικανότητα. Επίσης, τα Web Quests διευκο-λύνουν τον εκπαιδευτικό στο σχεδιασμό μαθημάτων ορίζοντας τα συστατικά στοιχεία και τη δομή που πρέπει να διαθέτουν αυτά τα μαθήματα.

Δες και:
http://www.eduportal.gr/modules.php?name=News&file=print&sid=37
http://www.etpe.gr/files/proceedings/uploads1/b591.pdf

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

Επιμορφωτές ΚΣΕ-απλήρωτοι, β΄επιπέδου…

Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται στα ΚΣΕ η δεύτερη περίοδος επιμόρφωσης β΄επιπέδου για δασκάλους, φιλόλογους, μαθηματικούς και τους του κλΠΕ04 στα πλαίσια του έργου επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις ΤΠΕ του ΕΠΕΑΚ II/ Γ΄ΚΠΣ , που υλοποιήθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Προγραμμάτων ΚΠΣ του ΥΠΕΠΘ . Εντός του επόμενου μηνός επίκειται η πιστοποίηση των επιμορφούμενων, αλλά, κατά πληροφορίες, όχι και η πληρωμή των επιμορφωτών και των λοιπών εμπλεκόμενων στο έργο, που έχει καταληκτική ημερομηνία την 31-12-2008! Και τούτο επειδή η διαχειριστική αρχή επέστρεψε τα παραστατικά πληρωμής των προγραμμάτων από το 2006 μέχρι σήμερα, με το αιτιολογικό ότι Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Προγραμμάτων ΚΠΣ του ΥΠΕΠΘ δεν μπορεί να είναι και ο φορέας επιμόρφωσης, όπως λ.χ. είναι τα πανεπιστήμια και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (…) Με άλλα λόγια, θα απαιτηθεί νέα νομοθετική ρύθμιση (όπως συνέβη και για την περίοδο 2002-05, κατά την επιμόρφωση/ πιστοποίηση στις ΤΠΕ α΄ επιπέδου από την ίδια υπηρεσία). Όμως, άξιο απορίας παραμένει για ποιο λόγο η υφιστάμενη για την περίοδο 2002-05 νομοθετική ρύθμιση καταργήθηκε. Μήπως παίζεται, λέμε τώρα, κάποιο ‘’ενδοϋπηρεσιακό’’ παιγνίδι, μορφής «πάνω χέρι, κάτω χέρι, τίνος είν΄ το παραπάνω» για τα επιμορφωτικά προγράμματα του Δ΄ ΚΠΣ (λέγε με ΕΣΠΑ); Αλλά, τότε, εγώ κι όλοι οι άλλοι επιμορφωτές, συντονιστές, καταχωρητές κτλ. υπάλληλοι του ΥΠΕΠΘ τι φταίμε να μείνουμε απλήρωτοι ή να πληρωθούμε το …2010 με το καλό;

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Κομπιούτερ τσέπης

Το νέο μίνι φορητό κομπιούτερ της Fujitsu Siemens ονομάζεται ΑΜΙLΟ Μini Ui 3520 και έχει διαστάσεις 32,2 x 17,5 εκατοστά. Χωράει ακόμα και σε τσέπη, ενώ χάρη στον επεξεργαστή του Ιntel Αtom Ν270 μεταμορφώνεται σε ένα μικρό ισχυρό σύστημα με διάρκεια ζωής μπαταρίας που φτάνει τις τέσσερις ώρες. Διαθέτει αφαιρούμενα καλύμματα σε πέντε χρώματα, ενώ υπάρχει κι ένα διάφανο κάλυμμα, που προσφέρει τη δυνατότητα προσωποποίησης του υπολογιστή με μία φωτογραφία. Θα πωλείται στην τιμή των 399 ευρώ.

Πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=1402341&ct=3

Από χάκερ συγγραφέας

O πλέον διαβόητος χάκερ της Β. Αμερικής, ο Καναδός Mafiaboy έγραψε βιβλίο για την επίθεση που εξαπέλυσε το 2000 στο Διαδίκτυο και οδήγησε σε κατάρρευση πολλών ωρών, ιστοσελίδες πολλών επιχειρήσεων, όπως του CNN, του Yahoo και του eBay.Ο 23χρονος σήμερα χάκερ εξηγεί στο βιβλίο του “Mafiaboy: Πώς έσπασα το σύστημα του Ίντερνετ και γιατί είναι ακόμα ευάλωτο” ότι δεν ήταν από τους ανθρώπους που περνούσε όλη τη ζωή του μπροστά από έναν υπολογιστή. Απλά έμαθε πολύ γρήγορα να τους χειρίζεται και διεύρυνε τις γνώσεις του κάνοντας παρέα με άλλους χάκερ.“Αισθάνθηκα πολύ οικεία ανάμεσα σε όλους αυτούς του ανώνυμους προγραμματιστές και αντάρτες του διαδικτύου”, λέει ένα απόσπασμα του βιβλίου, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα και συμπληρώνει, “για μένα αυτά τα άτομα ήταν τα πιο ενδιαφέροντα στον κυβερνοχώρο. Ήθελα να βγαίνω έξω μαζί τους. Ήθελα να γίνω κι εγώ χάκερ”.Το FBI είχε συλλάβει τον Mafiaboy σε ηλικία 15 ετών και περισσότερες από 50 κατηγορίες απαγγέλθηκαν εις βάρος του.

Σημασιολογικός Ιστός ή Web 3.0

Το Διαδίκτυο θα γίνει εξυπνότερο με την κυκλοφορία ενός σημασιολογικού χάρτη, που μαθαίνει στους υπολογιστές τη σημασία των λέξεων, δίνοντας στις μηχανές λεξιλόγιο που ξεπερνά σε όγκο εννοιών αυτό ενός τυπικού Αμερικανού σπουδαστή. Η εταιρεία Cognition Technologies ξεκίνησε να δίνει άδειες δικαιωμάτων του χάρτη σε προγραμματιστές λογισμικού που ενδιαφέρονται να κατασκευάσουν προγράμματα που «καταλαβαίνουν» λέξεις με βάση το περιεχόμενο της πρότασης, με τον ίδιο περίπου τρόπο που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος.«Μάθαμε στον υπολογιστή σχεδόν όλες τις ερμηνείες λέξεων και φράσεων της αγγλικής γλώσσας» δήλωσε ο επικεφαλής της Cognition, Σκοτ Γιάρους. «Είναι ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στο Web 3.0, ή αυτό που ονομάζουμε Σημασιολογικός Ιστός. Έχει πάρει τριάντα χρόνια και είναι προϊόν αφοσίωσης». Ο σημασιολογικός χάρτης χρησιμοποιείται επίσης σε ιατρικές βάσεις δεδομένων, ενώ η Cognition αναφέρει ότι έχει «ενεργοποιήσει σημασιολογικά» την Wikipedia. Ένας από τους στόχους του Web 3.0 είναι η ανάπτυξη «πρακτόρων» τεχνητής νοημοσύνης που θα ψάχνουν σε τεράστιους όγκους πληροφορίας στο Διαδίκτυο για υλικό που θα ταιριάζει στα ενδιαφέρονται του εκάστοτε χρήστη.

Περισσότερα:http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathworld_1_18/09/2008_248789

Cyber sex: Στο κρεβάτι του κυβερνοχώρου

Cyber sex είναι όταν δύο η περισσότερα άτομα κάνουν προσομοιωμένο σεξ στο Διαδίκτυο, με σκοπό τη σεξουαλική ευχαρίστηση και μπορεί να περιλαμβάνει ή όχι, τη σεξουαλική αυτοϊκανοποίηση από τουλάχιστον ένα συμμετέχοντα. Συμβαίνει συνήθως σε ζωντανό χρόνο και κατά τη διάρκειά του ο χρήστης μετατρέπεται ταυτόχρονα και σε καταναλωτή πορνογραφίας. Ο συνηθέστερος τρόπος με τον οποίο γίνεται το cyber sex είναι με τη χρήση κάμερας ή μέσα από διάφορα chartrooms και γκρουπ, που το περιεχόμενό τους δεν είναι απαραίτητα πορνογραφικό. Επίσης, δύο ή περισσότερα άτομα μπορούν να κάνουν cyber sex με ανταλλαγή e-mail και βίντεο με πορνογραφικό υλικό, ενώ τα τελευταία χρόνια και με τη δημιουργία του second life- εικονικού κόσμου στο Διαδίκτυο- αρκετοί είναι οι χρήστες που ικανοποιούν τις σεξουαλικές τους επιθυμίες μέσω εικονικών χαρακτήρων- των λεγόμενων avatars. Ποιο το προφίλ του Έλληνα που κάνει cyber sex; Είναι άνδρας, ετεροφυλόφιλος, με σταθερή σχέση. ΄Ετσι σκιαγραφήθηκε σε έρευνα που πραγματοποίησαν η Μάρσια Βλέτσα και ο Γιάννης Παπαδημητρίου, μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Παρ΄ όλο που από τα στοιχεία της έρευνας φαίνεται ότι το cyber sex περιλαμβάνεται στην καθημερινότητα του Έλληνα χρήστη Ίντερνετ, ταυτόχρονα αποτελεί και μεγάλο ταμπού- ποσοστό της τάξεως του 88% δεν συζητάει καθόλου γι΄ αυτό ή, και στην περίπτωση που το συζητάει, δεν αποκαλύπτει τον χρόνο ενασχόλησής του» σημειώνει η Μάρσια Βλέτσα. «Οι μισοί από όσους κάνουν cyber sex και δηλώνουν κοινωνικά απομονωμένοι, υποστηρίζουν ότι δεν ικανοποιούνται σεξουαλικά στην πραγματική ζωή τους. Στη συντριπτική τους πλειονότητα όμως (92%), βρίσκουν στο Διαδίκτυο την πλήρη ικανοποίηση των σεξουαλικών τους αναγκών- επιθυμιών, γι΄ αυτό άλλωστε και παγιδεύονται σ΄ αυτό» λέει ο Γιάννης Παπαδημητρίου. «Αντιθέτως, οι κοινωνικοποιημένοι χρήστες, αν και αδυνατούν σε πολύ μεγάλο ποσοστό (89%) να ικανοποιηθούν στην πραγματική τους ζωή, δεν βρίσκουν σεξουαλική ικανοποίηση ούτε στο Διαδίκτυο». Περισσότερα εδώ.

Γιατί να το ξέρω; Αφού υπάρχει στο Google

Infomaniacs και multitaskers. Ο πρώτος όρος χαρακτηρίζει εκείνους που εθίζονται με δική τους θέληση στη συνεχή online δραστηριότητα και ο δεύτερος όσους λόγω των εργασιακών τους υποχρεώσεων εκτελούν σε καθημερινή βάση πολλαπλές, ταυτόχρονες εργασίες! Μultitasking, επίσης, σημαίνει πρόσληψη έτοιμης γνώσης από το Διαδίκτυο, στέρηση της χρονικής δυνατότητας για αφομοίωση και αναστολή της ικανότητας για εμβάθυνση και κριτική σκέψη! Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών Ιντερνέτ Νίκος Βασιλάκος στο σχετικό ερώτημα της εφ. Ελεύθερος Τύπος τονίζει ότι «Η γενιά που μεγάλωσε με το Google δεν κάνει καμία προσπάθεια να συγκρατήσει την πληροφορία στο μυαλό της και αυτό έχει ως συνέπεια να αδυνατίζει η μνήμη και να μειώνεται η ικανότητα εστίασης και συγκέντρωσης. Για παράδειγμα, μιλάς με ένα νέο παιδί και το ρωτάς κάτι από ιστορία ή γεωγραφία. Η απάντηση είναι: “Γιατί να το ξέρω; Αφού υπάρχει στο Google!”». Και προσθέτει ότι «το Ιντερνετ δεν είναι δεκανίκι, αλλά εργαλείο και οι δυνατότεροι χρήστες, οι χάκερ και οι επιτυχημένοι του πλανήτη, είναι όσοι χρησιμοποιούν τις δυνατότητες του μυαλού και δεν στηρίζονται μόνο στο Διαδίκτυο». Εξάλλου, ο δοκιμιογράφος Νίκολας Καρ προσφάτως αναρωτήθηκε δημόσια (δες εδώ), αν το Google και γενικότερα η στιγμιαία διαθέσιμη γνώση που προσφέρει η τεχνολογία, μας κάνει… ηλίθιους.Να ανησυχούμε;

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

Νίκος Πασσαλής, πρώτο ειδικό Βραβείο EΙROForum

Ο 17χρονος Νίκος Πασσαλής, μαθητής του 2ου Λυκείου Νεάπολης Θεσσαλονίκης, κέρδισε το πρώτο ειδικό βραβείο του ΕIROForum (της κοινοπραξίας των επτά μεγαλύτερων επιστημονικών και ερευνητικών κέντρων της Ευρώπης), στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων που έγινε στην Κοπεγχάγη στις 19-26 Σεπτεμβρίου 2008, με την εργασία του για τον τρόπο με τον οποίο οι υπολογιστές των 100 δολαρίων (OLPC) είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός κατανεμημένου συστήματος υπολογιστών (περισσότερα εδώ). Ο Νίκος Πασσαλής έγινε εξώφυλο στην εφ. Ελεύθερος Τύπος της 30-9-2008, με την προτροπή της σύνταξης: ''Εν μέσω της επικαιρότητας, ας βρουν λίγο χρόνο ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Παιδείας και οι πολιτικοί αρχηγοί να καλέσουν και να συναντήσουν τον Νίκο από τη Θεσσαλονίκη. Για ν’ αναδείξουν συμβολικά και ουσιαστικά τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. Τον κεντρικό προσανατολισμό που πρέπει να έχουμε ως πολιτικό σύστημα και ως κοινωνία: την προσπάθεια του αγώνα για το καλύτερο.''

Περισσότερα http://www.e-tipos.com/newsitem?id=53781
Δες κι εδω http://www.ischool.gr/showthread.php?t=5350

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Φυσική και Διαδίκτυο ή έρχεται το ”Grid” μέσω LHC »

Πόσο γρήγορα τρέχει το ”κατέβασμα” στον υπολογιστή σας; Αν είναι αργό μην …ανησυχείτε! Έρχεται το ”Grid”. Ένα δίκτυο υπερυπολογιστών, γνωστό ως Grid, θα φέρει επανάσταση στην ταχύτητα ροής πληροφοριών που φορτώνουμε καθημερινά στους προσωπικούς μας υπολογιστές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα μιλάμε για τέτοιες ταχύτητες, ώστε οι κινηματογραφικές ταινίες, που χρειάζονταν ώρες για να φορτωθούν, θα γίνονται δικές μας με τη βοήθεια του Grid μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Όσο για τα μουσικά άλμπουμ, αυτά θα φορτώνονται στον σκληρό μας δίσκο εν ριπή οφθαλμού! Πρόκειται για ένα δίκτυο 100 000 υπολογιστών που θα συνδεθούν με το Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN, για τις ανάγκες του τρέχοντος πειράματος, το οποίο σύντομα θα είναι προσιτό και σε απλούς χρήστες! Μόνο λίγο υπομονή, μια και η λειτουργία του LHC διακόπηκε, πιθανόν για ένα εξάμηνο, εννέα ημέρες μετά την επίσημη λειτουργία του λόγω προβλήματος στη σύνδεση μεταξύ δύο υπεραγώγιμων μαγνητών του.

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Βιντεομαθήματα Φυσικής για μελλοντικούς ...Προέδρους από το Berkeley!

Βιντεομαθήματα Φυσικής για μελλοντικούς ...Προέδρους -μεταξύ άλλων- προσφέρει το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ μέσω του You Tube! Tα βίντεο αποτελούν τμήμα του προγράμματος μάθησης από απόσταση - διαδικτυακές μεταδόσεις μαθημάτων που τρέχουν από το 2001. Περισσότερα εδώ.

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Στο 9,1% η χρήση γρήγορου Ιντερνέτ στην Ελλάδα

Μόλις τα 9 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά (ποσοσστό 9,1 %) έχουν ευρυζωνική σύνδεση (γρήγορο Ιντερνέτ), σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ. Το αντίστοιχο ποσοστό (μέσος όρος) στις 27 χώρες της Ενωσης είναι 20%. Χώρες με 100% κάλυψη του πληθυσμού τους με γρήγορο Ιντερνέτ είναι η Δανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ενώ η Ρουμανία δε διαθέτει ευρυζωνική σύνδεση σε ποσοστό 60%.Παρότι πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες δεν έχουν ακόμη σύνδεση με το Ιντερνετ, διαπιστώνεται ότι από το 2003 μέχρι το 2007 η χρήση των ευρυζωνικών συνδέσεων έχει τριπλασιασθεί, καλύπτοντας το 36% των νοικοκυριών.Στόχος της ΕΕ είναι η διασφάλιση ότι όλοι οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να έχουν εύκολη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, εκτιμώντας ότι το Ιντερνετ υψηλής ταχύτητας συνιστά το διαβατήριο για την πλήρη πρόσβαση στην Κοινωνία της Πληροφορίας.

Πηγή:http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11429&subid=2&tag=8777&pubid=1638620

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Χάκερς στο μειλ της Πέιν και του Ομπάμα!

Χάκερ στο e-mail της Σάρα Πέιλιν και του Μπάρακ Ομπάμα! Κατ΄ ομολογία του ο χάκερ κατάφερε να βρει τον κωδικό πρόσβασης της Πέιλιν και μάλιστα τον άλλαξε, ώστε να την «κλειδώσει» έξω αξιοποιώντας τη δυνατότητα «ξέχασα τον κωδικό μου» του Yahoo Mail, που επιτρέπει στους συνδρομητές να ανακτήσουν τα στοιχεία πρόσβασης στην περίπτωση που τα έχουν ξεχάσει...Προσοχή λοιπόν!Αλλά όταν έτσι απλά σου ''κλέβουν'' το λογαριασμό μέιλ, πόσο ασφαλείς αισθάνται οι ψηφοφόροι σου, αν τυχόν κυβερνήσεις (σίγουρα είτε ο/η είτε ένας/άλλη) τις ΗΠΑ; ...Δεν λέω υπάρχουν και FBI, CIA, DEA κτλ.

I am a PC! Αλήθεια;



O Bil Gates και η Microsoft σας καλεί να παραδεχτείτε δημόσια ότι είσαστε κολημένος/η στο PC σας και μπορεί να ...επιλεγείτε (άντε...τζάμπα είναι), για να σας περιφέρει (ανέξοδα) σε διαφημίσεις της! Στόχος είναι να χτυπηθεί η καμπάνια της Apple που παρουσίαζε το PC / άνθρωπο ως κακομοίρη και τον χρήστη Mac ως cool.Δες κι εδώ.

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Χάλκινο μετάλλιο στην Εθνική Ομάδα Πληροφορικής

Ένα χάλκινο μετάλλιο με τον Ιωάννη Χατζημίχο (δεύτερος από αριστερά στη φοτο) κέρδισε η χώρα μας στην εφετινή 20ή Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής, που διεξήχθη από 16 έως 23 Αυγούστου 2008 στη Μubarak City of Εducation, στο Κάιρο της Αιγύπτου. Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν, εκτός από τον νικητή, οι Γ. Παναγιωτάκος, Γεράσιμος Αρσένης και Γ. Μπιτζές, ενώ συνοδός ήταν ο Ν. Παπασπύρου, επ. καθηγητής του ΕΜΠ, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ) που επί χρόνια επιμελείται την εκπροσώπηση της χώρας μας στους διεθνείς διαγωνισμούς πληροφορικής για μαθητές. Πέρυσι, η αντίστοιχη Εθνική Ομάδα είχε αποσπάσει δύο χάλκινα ολυμπιακά μετάλλια, ένα αργυρό βαλκανικό μετάλλιο και ένα χάλκινο στην Βαλκανιάδα νέων και το 2006 δύο αργυρά ολυμπιακά μετάλλια και ένα χρυσό και δύο χάλκινα βαλκανικά μετάλλια.

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Η ελληνική γενιά «i»

Το 94% των εφήβων και νέων ηλικίας από 13 ως 24 ετών χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή και το 80% σερφάρει στο Διαδίκτυο - ξυπνά και ...κοιμάται μποστά στην οθόνη ! Πρόκειται για ένα πραγματικά μεγάλο άλμα από την εποχή - αρχές του 2000 - που μόλις το 20% αυτής της ηλικιακής ομάδας «σέρφαρε» περιστασιακά στο Διαδίκτυο. Στην πρόσφατη έρευνα WebID της Focus, όπου αποτυπώνεται η τρέχουσα σχέση του ελληνικού κοινού με το Internet και τις ΤΠΕ , η γενιά «i» κάνει εντυπωσιακά το ντεμπούτο της στην ψηφιακή εποχή, αποκαλύπτοντας μια αθέατη πλευρά της Ελλάδας με δυναμισμό και εξωστρέφεια. Ποιοι είναι η γενιά «i»; Είναι η γενιά του Διαδικτύου (internet), της πληροφορίας (information), της νέας συλλογικής νοημοσύνης (intelligence), της καινοτομίας (innovation). Αυτή η νέα γενιά δεν ανδρώνεται μόνο στις ΗΠΑ και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, αλλά και στην Ελλάδα του 2008, ως βαρύνουσα δημογραφική ομάδα σε καθετί που έχει σχέση με αυτή τη νέα εποχή. Περισσότερα εδώ.

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Εκβιαστές μέσω... e-mail

Μετάλλαξη του εγκλήματος ή απλώς hi-tech ληστές; Από ό,τι φαίνεται δύο σε ένα, αφού οι δράστες της ληστείας 34χρονου αρχιτέκτονα δεν αρκέστηκαν απλά στο να του αρπάξουν ό,τι είχε πάνω του, αλλά τον εκβίαζαν κιόλας μέσω e-mail, απαιτώντας 5000 ευρώ για να του επιστρέψουν αρχεία, σχέδια και ό,τι άλλο περιείχε ο φορητός του υπολογιστής και ο εξωτερικός σκληρός του δίσκος... με τους δράστες να στέλνουν τα εκβιαστικά e-mails με ασύρματο δίκτυο που «έκλεβαν» από διάφορα σπίτια στην Ηλιούπολη προκειμένου να μην προδοθούν. Μεταξύ των δραστών, που εντέλει εντοπίστηκαν, κι ένας απόφοιτος Πληροφορικής ΤΕΙ... Περισσότερα εδώ.

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Έλληνες χάκερ και … CERN- ”σχολιαρόπαιδα”

Όπως αποκάλυψαν οι βρετανικές εφημερίδες Times και Daily Telegraph, Έλληνες χάκερ, που αυτοαποκαλούνται «Ελληνική Ομάδα Ασφάλειας» (Greek Security Team), κατάφεραν να παραβιάσουν (!) υπολογιστικά συστήματα του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων, όπως επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι του CERN. Άφησαν πίσω τους μια παραποιημένη ιστοσελίδα που χλεύαζε τους υπεύθυνους ασφάλειας των υπολογιστών ως «σχολιαρόπαιδα»- πού είσαι Τιμ Μπέρνερς - Λι ... Διαβεβαίωσαν ότι δεν είχαν πρόθεση να διαταράξουν τα σημαντικά πειράματα του LHC και ότι ήθελαν μόνο να καταδείξουν τη… «μαύρη τρύπα» στην ασφάλεια του δικτύου. «Σας κατεβάζουμε τα παντελόνια γιατί δεν θέλουμε να σας δούμε να τρέχετε γυμνοί προσπαθώντας να κρυφτείτε, όταν έρθει ο πανικός» γράφουν στο μήνυμά τους. Κι ύστερα σου λένε ότι η χώρα δεν έχει υψηλή τεχνολογία! Αμ, δε…οι μάγκες! Μάλλον αξίζουν δημοσίου επαίνου.

Πηγή:http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=86693&ct=2
ΝΕΟ! βλ. νεώτερα στο http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=86736

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

Ψηφιακή σύγκλιση; Αρνητικό ρεκόρ...

Η τελευταία σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) παρουσιάζει ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία για τις επιδόσεις των Ελλήνων στη χρήση του προσωπικού ηλεκτρονικού υπολογιστή γενικά και του Διαδικτύου ειδικότερα. Πιο συγκεκριμένα, το 73% των Ελλήνων δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο, όταν το αντίστοιχο 73% των Δανών είναι το ποσοστό αυτών που χρησιμοποιούν Ιντερνετ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Εκτός από τη Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία έχουν τα υψηλότερα ποσοστά σε ό,τι αφορά τη συχνότερη χρήση του Ιντερνετ. Μόλις 22% των Ελλήνων έχει σήμερα πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Αρνητικές πρωτιές για την Ελλάδα και σε πιο συγκεκριμένα στοιχεία, καθώς αποχή από τη χρήση Διαδικτύου δηλώνουν το 71% των αντρών, έναντι 39% του μέσου όρου των «25» της Ε.Ε., το 75% των γυναικών (47%), το 31% των φοιτητών (7%), των 59% εργαζομένων (29%) και το 72% των ανέργων. Το τεχνολογικό χάσμα που διαφαίνεται μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων είναι μάλλον απειλητικό, δεδομένου ότι η «ψηφιακή εποχή» έχει ήδη αρχίσει να μετράει χρόνια. Είναι γεγονός, πάντως, ότι το Διαδίκτυο στην Ελλάδα είναι, κατά κανόνα, υπόθεση των νεαρότερων ηλικιακά. Σύμφωνα με μελέτη του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας που δημοσιεύθηκε το 2007, το 59% των νέων ηλικίας 16-24 ετών δηλώνει τακτικός χρήστης του Ιντερνετ, ενώ στην ηλικιακή ομάδα των 25-34 ετών το ποσοστό αυτό αγγίζει το 40%. Αντίστοιχα, στη Γερμανία οι νέοι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο σε ποσοστό 94%, στη Γαλλία το ποσοστό αυτό είναι 84% και 75% στην Πορτογαλία. Με βάση, βέβαια, και άλλες έρευνες που παρουσιάζονται στο κοινό συνεχώς, διαφαίνεται ότι όσο πάει και «θερμαίνονται» οι σχέσεις των Ελλήνων, ανεξαρτήτως ηλικίας, με το Ιντερνετ.

Πηγή: http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=17715432,53581160,83601896,61405928,67321960,31893096,39391208

Στον αστερισμό του ψηφιακού αλφαβητισμού

Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας έχουν επιμορφωθεί στη χρήση του Η/Υ (ψηφιακός αλφαβητισμός) 90 000 εκπαιδευτικοί και πιστοποιηθεί 62 000. Έχουν επιμορφωθεί/ πιστοποιηθεί 400 εκπαιδευτές εκπαιδευτικών (κλΠΕ60-70, ΠΕ02, ΠΕ03 & ΠΕ04) στις ΤΠΕ και 3200 εκπαιδευτικοί πληροφορικής (κλΠΕ19-20) σε τεχνολογίες αιχμής. Συνδέεται ευρυζωνικά το 55% του συνολικού αριθμού των σχολείων, που σύντομα θα επεκταθεί στο 85%. Και στόχος είναι ‘’να μπορέσουμε να δώσουμε έναν υπολογιστή δωρεάν μία φορά κατά τον εκπαιδευτικό κύκλο σε κάθε Έλληνα μαθητή’’ και άλλα σχετικά, δες εδώ. Κι απορώ, με τόσους πολλούς εκπαιδευτικούς βαπτισμένους στον ψηφιακό αλφαβητισμό και τις ΤΠΕ μήπως, κύριε Υπουργέ, είναι καιρός να σταλούν και μερικοί φορητοί υπολογιστές, βιντεοπροβολείς και διαδραστικοί πίνακες στα σχολεία; Να υπάρχει ενσύρματη ή ασύρματη ευρυζωνική σύνδεση σε κάθε αίθουσας διδασκαλίας (και μια πρίζα, ε!), για να μπορούν να υλοποιήσουν οι λογής επιμορφωμένοι τα όσα διδάχθηκαν επ΄οφελεία των μαθητών τους; Να περιμένουμε, λέω, από φέτος; Επειδή, όσο υπάρχει καθυστέρηση τόσο φαίνεται ότι δυσκολεύουν και ψηφ(ο)ι-ακά τα πράματα.

Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

Οι ψηφιακοί «νομάδες»

«Ψηφιακοί νομάδες»; Ποιοι είναι; Μα, όλοι αυτοί που εκμεταλ-λευόμενοι τις δυνατότητες της τεχνολογίας και συσκευών, όπως είναι οι φορητοί υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, αλλά και τη μείωση του κόστους χρήσης των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται, να επικοινωνούν, να ψυχαγωγούνται και να έχουν πρόσβαση σε οποιασ-δήποτε μορφής πληροφορία τους ενδιαφέρει, κυριολεκτικά, οπουδήποτε και αν βρίσκονται. Αρκεί η μπαταρία του laptop ή του κινητού να αντέχει -εκτός και αν βρουν πρίζα- και να υπάρχει κάποιας μορφής τηλεπικοινωνιακό δίκτυο.Και μπορεί στην Ελλάδα να μη τους συναντάμε και τόσο συχνά (συνήθως , στην Αθήνα, συχνάζουν στα παγκάκια της Wi-Fi hotspot-πλατείας Συντάγματος, δες κι εδώ), στις ΗΠΑ, όμως, και σε χώρες της Ευρώπης, η κατάσταση είναι διαφορετική σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφ. Έθνος, όπου μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα.

Κιμωλιοπίνακας vs Διαδικτύου...β-επιπέδου!



...Βίντεο αφιερωμένο εξαιρετικά στους ταγούς του ΥΠΕΠΘ/ΕΥΕ & ΚτΠ και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου επί τη ενάρξει της δεύτερης (και τελευταίας;) περιόδου του Προγράμματος Επιμόρφωσης Β’ επιπέδου στα ΚΣΕ, με την προτροπή: Φταίνει, μη στέλνετε κι άλλους φορητούς υπολογιστές και διαδραστικούς πίνακες στα σχολεία! Δεν έχουμε [πράγματι...] τι να τους κάνουμε [τους επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς β-επιπέδου, ντε]! Πάντως, αν έχετε κάποια ιδέα, πες τε την, πού ξέρεις, μπορεί να πιάσει τόπο.

Web 2.0, τι είναι;



Το βίντεο μας δίνει μια ιδέα, με έναν αρκετά "περίεργο" αλλά σωστό τρόπο, τι μπορεί να είναι το Web 2.0 (Ιστός έκδοση 2.0), μια φράση που εφευρέθηκε το 2004 και κατόπιν χρησιμοποιήθηκε από την εταιρεία O'Reilly Media . Αναφέρεται σε μια προτεινόμενη δεύτερη γενιά υπηρεσιών βασισμένων στο Διαδίκτυο, όπως είναι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης (social networking sites), τα wiki, τα blogs, τα video sharing sites και τα παρεμφερή εργαλεία επικοινωνίας. Έννοιες όπως collaboration, co-operation και communication είναι βασικά κλειδιά αυτής της γενιάς του Web. Το ακριβές νόημα του Web 2.0 παραμένει ανοιχτό προς αντιπαράθεση και μερικοί ειδικοί, συμπερι-λαμβανομένου και του Tim O'Reilly (θιασώτη του ελεύθερου λογισμικού και του ανοιχτού κώδικα), έχουν αμφισβητήσει εάν ο όρος έχει κάποιο πραγματικό νόημα.

Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Το Διαδίκτυο περιορίζει την επιστημονική έρευνα;

Οι ψηφιακές βάσεις δεδομένων των επιστημονικών περιοδικών έχουν κάνει ευκολότερη τη ζωή για τους επιστήμονες όσο και τους επιστημονικούς συντάκτες. Δεν χρειάζεται πλέον να πηγαινοέρχονται στις βιβλιοθήκες, να ψάχνουν μέσα σε σκονισμένους τόμους και να κάνουν ουρά για το φωτοτυπικό. Με λίγα «κλικ» του ποντικιού μπορούν να φέρουν μπροστά τους τα έγγραφα που επιθυμούν και ίσως και άλλα που δεν γνώριζαν – την «μακριά ουρά» των πληροφοριών που το Διαδίκτυο καθιστά εφικτή. Μόνο που όσο περισσότερα επιστημονικά περιοδικά γίνονται προσβάσιμα online, όλο και λιγότερα άρθρα αναφέρονται στις υποσημειώσεις των επιστημονικών ανακοινώσεων που δημοσιεύονται στα περιοδικά αυτά. Με άλλα λόγια, αντί να διευρύνει την «ουρά πληροφοριών», η σύγχρονη επιστήμη φαίνεται να εστιάζει σε ένα μικροσκοπικό κομμάτι της.Κι όπως προσφυώς έχει ειπωθεί, ‘’ο ειδικός είναι κάποιος που γνωρίζει όλο και περισσότερα για όλο και λιγότερα, έως ότου καταφέρει να γνωρίζει τα πάντα για το τίποτα’’! Θα ήταν ειρωνεία αν το παγκόσμιο Διαδίκτυο προωθούσε αυτό ακριβώς το είδος επιστημοσύνης. Περισσότερα για τη σχετική μελέτη εδώ.

Έσω υπάκουος και παραγωγικός...



Όλα για το καλό μας ή βρίσκονται παντού, που θα έλεγε και ο Liako.gr...

Ιός υπολογιστών μόλυνε και τον ISS !

O ιός Gammina.AG κρυβόταν σε φορητούς υπολογιστές που έφτασαν στο τροχιακό συγκρότημα τον Ιούλιο, αποκάλυψε ο δικτυακός τόπος SpaceRef που ειδικεύεται στις διαστημικές επιχειρήσεις.Οι υπολογιστές του ίδιου του σταθμού παραμένουν ασφαλείς. Ο ISS (Διεθνής Διαστημικός Σταθμός) δεν είναι απευθείας συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο και τα όλα τα δεδομένα ελέγχονται πριν μεταδοθούν. Εκπρόσωπος της NASA είπε στο Wired News ότι παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και στο παρελθόν, προκάλεσαν όμως μόνο «μικρές ενοχλήσεις».Στο τελευταίο περιστατικό, ο ιός πιθανότατα προήλθε από συσκευή αποθήκευσης USB ή flash την οποία μετέφερε κάποιος από τους αστροναύτες.Από την αρχική πηγή μολύνθηκαν στη συνέχεια φορητοί υπολογιστές που τρέχουν προγράμματα διατροφής ή χρησιμοποιούνται περιστασιακά για την αποστολή e-mail.Ο Gammina.AG, που πρωτοεμφανίστηκε τον Αύγουστο του 2007, προσπαθεί να υποκλέψει ονόματα χρηστών και κωδικούς πρόσβασης για 10 διαδικτυακά βιντεοπαιχνίδια ιδιαίτερα δημοφιλή στις ασιατικές αγορές, όπως Maple Story, HuangYi Online και Talesweaver. Προσοχή λοιπόν!

Από http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=932314&lngDtrID=252

Η νέα ''ψηφιακή'' εργατική τάξη!

Σχεδόν 500 000 κάτοικοι αναπτυσ-σόμενων χωρών βγάζουν το μισθό τους κατασκευάζοντας «αγαθά» και «αντικείμενα» για ψηφιακούς κόσμους ή πουλώντας ψηφιακό «χρυσό» για πραγματικά χρήματα σε διαδικτυακά παιχνίδια. H πρακτική αυτή, γνωστή ως «farming», δηλαδή, κάποιος παίχτης διαδικτυακού παιγνιδιού να αγοράζει από κάποιον άλλο ''ψηφιακούς χαρακτήρες'', ''αγαθά'' κι άλλα συμπαρομαρτούντα για να ανέβει επίπεδα στο παιγνίδι, αναπτύσσεται ραγδαία. Μόνο στην Κίνα, όπου βρίσκεται το 80% της αγοράς, απασχολούνται περίπου 400 000 άνθρωποι που βγάζουν περίπου 100 € το μήνα. Μάλιστα, η πρακτική του farming ανθεί παρά τις προσπάθειες των εταιρειών παιχνιδιών να καταστείλουν την αγοραπωλησία ψηφιακών αγαθών για πραγματικά λεφτά μεταξύ των χρηστών. Οι χρήστες που συλλαμβά-νονται να ασκούν τέτοιες δραστηριότητες αποκλείονται από την πρόσβαση στο παιχνίδι, ενώ κλειδώνονται οι λογαριασμοί τους.

Πηγή: http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_26/08/2008_245836

Web και Μαθήματα Επιχειρηματικότητας

Άλλο κι αυτό! Αγοροπωλησίες ιστοσελίδων. Όταν ο Ντέιβ Χέρμανσεν πριν τρία χρόνια είδε την ιστοσελίδα http://www.bird-cage.com/ , που απλά «ήταν πολύ, μα πολύ κακότεχνη», ζήτησε από τους ιδιοκτήτες της να του την πουλήσουν. Αμέσως μετά, σχεδίασε εκ νέου τη σελίδα, προσέθεσε διαφημίσεις και ανέβασε την επισκεψιμότητά της. Τον περασμένο Δεκέμβριο την πούλησε για 173 000 δολάρια! Δείτε περισσότερα εδώ.

GoogleStreetView, το μάτι του Μεγάλου Αδελφού

Τι θέλει να πει το βίντεο; Δίχως άλλο ότι το μάτι του "Μεγάλου Αδελφού" είναι παντού! Όργουελ και πραγματικότητα με τη νέα υπηρεσία της Google, το Street View, μια επέκταση της υπηρεσίας χαρτών Google Earth. Η νέα υπηρεσία δεν παρέχει απλές δορυφορικές φωτογραφίες όπως το Google Earth, αλλά πανοραμικές φωτογραφίες από το επίπεδο του εδάφους. Αυτοκίνητα της Google τραβούν φωτογραφίες στο σημείο της πόλης που πρόκειται να απεικονιστεί και ειδικό λογισμικό συνθέτει τις επιμέρους φωτογραφίες ώστε να δημιουργηθεί μια ρεαλιστική, πανοραμική απεικόνιση ενός δρόμου, μιας γειτονιάς ή μιας πλατείας. Έτσι, ένας ''άπιστος '' σύζυγος πιάστηκε στα πράσα από τη γυναίκα του όταν αυτή είδε στο Street View την ερωμένη του να μπαίνει στη συζυγική τους κατοικία και ένας εργάτης πιάστηκε από την ίδια κάμερα να κοιμάται εν ώρα υπηρεσίας (δες εδώ). Πλάκα, πλάκα, ας φυλαγόμαστε από αυτούς που ''μάς τα φυλάνε'' μια και το μάτι του "Μεγάλου Αδελφού", πλέον, και βόλτες κάνει στο δρόμο και είναι πανοραμικό...

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2008

RSS Feeds και εκπαιδευτικές εφαρμογές

RSS (Really Simple Syndication ) είναι η τεχνολογία που καθιστά δυνατή την εγγραφή σε podcasts και blogs.Το RSS είναι μια οικογένεια XML αρχείων για Web syndication που χρησιμοποιούνται από ιστοσελίδες με ειδήσεις και web logs (blogs). Η τεχνολογία πίσω από το RSS επιτρέπει οι χρήστες του διαδικτύου να εγγράφονται σε ιστοσελίδες που έχουν υπηρεσία RSS feeds. Αυτές συνήθως είναι ιστοσελίδες που αλλάζουν ή προσθέτουν περιεχόμενο τακτικά. Επιτρέπουν ο χρήστης να ελέγχει την πληροφορία που έρχεται σε αυτόν. Οι χρήστες μπορούν να στήσουν τη δική τους συλλογή από εισερχόμενες πληροφορίες της επιλογής τους και να τις διαβάζουν πιο εύκολα και δαπανώντας λιγότερο χρόνο. Τα Web logs (blogs) και οι ιστοσελίδες με ειδήσεις είναι που κυρίως χρησιμοποιούν RSS feeds. Όταν προστίθεται νέο περιεχόμενο σε ένα blog ή μια ιστοσελίδα, αυτό το περιεχόμενο αυτομάτως ενημερώνει κάθε εγγεγραμμένο στο RSS feed. Εκπαιδευτικές εφαρμογές μπορούν να συνοψιστούν σε επαγγελματική εξέλιξη, ήτοι: Με τη βοήθεια ενός blog που έχει εγγραφές σε ποικίλα RSS feeds από blogs που αναφέρονται στην τεχνολογία, μπορεί κάποιος να παραμένει ενήμερος σε μια ποικιλία θεμάτων από ειδικούς πρωτοπόρους στον χώρο. Σε εξοικονόμηση χρόνου, η ανίχνευση της πληροφορίας γίνεται σε συντομότερο χρόνο, η λήψη της πιο πρόσφατης ενημέρωσης σε ειδικό περιεχόμενο, ένας δάσκαλος μπορεί να εγγραφεί να διαβάζει νέα για ένα συγκεκριμένο θέμα από πολλές διαφορετικές πηγές. Η αναζήτηση ενημερώσεων γίνεται κάθε 15 λεπτά μέχρι 1 ώρα. Η ενημερωμένη είδηση έρχεται στην ώρα που ενημερώνεται, άμεσα και διασταυρώνεται ταυτόχρονα με την πληροφορία που έρχεται από τις άλλες πηγές.
Πληροφορία έρχεται από αντίθετες πηγές, δηλαδή, μπορεί δάσκαλος και μαθητές να ενημερώνονται για ένα γεγονός από διαφορετικές πηγές για να συγκρίνουν και να αντιπαραθέτουν την πληροφορία και να βλέπουν αν υπάρχουν προκαταλήψεις.
Ανταλλαγή δρώμενων με άλλους εκπαιδευτικούς: Η πληροφορία ενός δασκάλου μπορεί να μοιραστεί με χιλιάδες άλλους δασκάλους μέσω του RSS feed. Ο δάσκαλος καταγράφει τους στοχασμούς τους, ένα σχέδιο μαθήματος, κάποιους συνδέσμους στο δίκτυο, μια νέα σύλληψη ή ιδέα και άλλοι δάσκαλοι σε όλο τον κόσμο μπορούν να μάθουν από τις εμπειρίες του.
Πολλοί υποστηρίζουν το RSS feed μπορεί να είναι μια εναλλακτική πρόταση για το e-mail: ούτε spam, ούτε ιοί, ούτε διαφημίσεις.
Αναδημοσίευση από http://blogs.sch.gr/billbas/2008/08/14/rss-feeds-%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b5%cf%86%ce%b1%cf%81%ce%bc%ce%bf%ce%b3%ce%ad%cf%82/

Όλη η γνώση της Ευρώπης online

Η γνώση χωρίς σύνορα θα έχει σύντομα ένα όνομα και έναν τόπο ή καλύτερα μια ιστοσελίδα την http://www.europeana.eu/, με την οποία θα μπορεί να συνδέεται κανείς από τον Νοέμβριο. Ο χρήστης θα μπορεί να κατεβάζει δωρεάν βιβλία κάθε είδους, αλλά και να μελετά αρχαία κείμενα, μουσικά έργα, αριστουργήματα της ζωγραφικής. Πρόκειται για ένα γιγάντιο αρχείο του πολιτισμού και της μνήμης τής Ευρώπης, στο οποίο θα συμμετέχουν πάνω από 100 θεσμοί. Πάνω από 2 εκατομμύρια φάκελοι θα είναι σύντομα online, ενώ ο στόχος είναι να έχουν φτάσει τα 10 εκατομμύρια έως το 2010. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 2,5 δισεκατομμύρια τόμοι στα αρχεία της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά μέχρι στιγμής μόνον το 1% αυτών έχει μετατραπεί σε ψηφιακούς φακέλους. Στον κατάλογο με τους εταίρους στην ιστοσελίδα της Εuropeana, την Ελλάδα εκπροσωπεί (επί του παρόντος) η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας. Ένα πρόβλημα που πρέπει να ξεπεράσει η Εuropeana είναι αυτό των συγγραφικών δικαιωμάτων. Τα έργα που μπορεί κανείς να συμβουλευθεί σ΄ αυτή τη διαδικτυακή πύλη είναι προς το παρόν παλαιότερα του 20ού αιώνα- έτσι αποφεύγονται νομικά προβλήματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Όταν θα δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε σύγχρονα έργα, η αρχική σκέψη είναι να συνδέονται οι χρήστες με τους εκδοτικούς οίκους, από τους οποίους θα κατεβάζουν το βιβλίο επί πληρωμή με πιστωτική κάρτα.

Πηγή : http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=81690&ct=2

Τ@μα στην Τήνο με ένα κλικ!

«...Θα είναι ξεχωριστή η χαρά να έχουμε τα αιτήματα της καρδιακής σας προσευχής προς την Παναγία, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας (e-mail)...».Το «ιερό» κάλεσμα προέρχεται από το Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο και είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης. Όσοι πιστοί δεν καταφέρουν να βρεθούν στην Τήνο για να προσκυνήσουν, να προσευχηθούν και να εκπληρώσουν το τάμα τους, δεν πρέπει να απογοητεύονται. Μπορούν να στείλουν e-mail... στην Παναγία μέσα από το site της Ιεράς Μητρόπολης.Κάθε χρόνο ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο οι προσκυνητές της Παναγίας της Τήνου. Εξίσου μεγάλος είναι, όμως, ο αριθμός των ηλεκτρονικών προσκυνητών. Υπολογίζεται ότι περίπου εδώ και μια 5ετία 6000 ηλεκτρονικά τάματα -δηλαδή e-mails από πιστούς- έχουν φθάσει στην Παναγία μέσω Διαδικτύου. Εάν θέλουν, μπορούν να γράψουν την ταχυδρομική τους διεύθυνση και το όνομά τους στο e-mail. Και οι υπεύθυνοι της Μητρόπολης τούς στέλνουν δωρεάν μία εικόνα της Παναγίας και αγιασμό από το Ιερό Ίδρυμα της Μεγαλόχαρης, όπως τονίζεται στην ιστοσελίδα.

Πηγή: http://www.im-syrou.gr/idrima_tinou/onomata/index.htm

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

Το Διαδίκτυο ''προξενήτρα'' στο Ιρακ !

Στο Διαδίκτυο στρέφεται η νεολαία του Ιράκ για να γνωρίσει τους μέλλοντες ή μέλλουσες συμβίους ή συμβίες τους, καθώς η βία αποτρέπει την άμεση επαφή των ανθρώπων και κάνει απαγορευτικές τις γνωριμίες.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_13/08/2008_244275

Russia vs Georgia και στον κυβερνοχώρο

Εβδομάδες προτού πέσουν οι πρώτες βόμβες, παρατηρήθηκε από αναλυτές στις ΗΠΑ μεγάλη ροή δεδομένων προς τις κυβερνητικές ιστοσελίδες της Γεωργίας, που περιείχαν το μήνυμα «νίκη+αγάπη+στη+Ρωσία». Επίσης, αναφέρθηκε ότι οι επιθέσεις ενάντια στις δικτυακές δομές της Γεωργίας ξεκίνησαν από τις 20 Ιουλίου, με συνδυασμένες επιθέσεις άρνησης εκτέλεσης υπηρεσίας - Denial Of Service, DOS - μιας από τις πιο συνηθισμένες μορφές επιθέσεων στο Διαδίκτυο, κατά την οποία ένας server δέχεται εκατομμύρια αιτήσεις δεδομένων από υπολογιστές και αδυνατώντας να τα εξυπηρετήσει ταυτόχρονα τελικά καταρρέει. Όπως αποδεικνύεται, οι επιθέσεις του Ιουλίου ήταν η πρόβα για τον εκτεταμένης έκτασης κυβερνοπόλεμο μεταξύ των δύο χωρών, που ξεκίνησε ταυτόχρονα με τις εχθροπραξίες. Ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που μία δικτυακή επίθεση συνέπιπτε με το ξέσπασμα πολέμου. Ακόμη δεν είναι σαφές ποιοι βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις, με εκατέρωθεν αλληλο-κατηγορίες… Αν και η Γεωργία δε φημίζεται για το δίκτυο τηλεπικοινω-νιών της ούτε και για την εκτεταμένη χρήση του Ίντερνετ από τους πολίτες ή της δημόσιες υπηρεσίες.

Πηγή: http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathworld_687_13/08/2008_244291

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Δεκάλογος ασφαλούς κοινωνικής δικτύωσης

Facebook, Myspace, Hi5: Η κοινωνική δικτύωση είναι η νέα μόδα του Διαδικτύου. Σε αυτούς τους ιστοχώρους, γνωστούς και ως Social Networks ή SNS, τα παιδιά και οι νέοι ανταλλάσσουν σκέψεις και πληροφορίες σχετικά με τα ενδιαφέροντά τους, δημοσιεύουν και ανταλλάσουν την μουσική τους, δέχονται σχόλια από φίλους και επισκέπτες, δημοσιεύουν εικόνες και βίντεο δικά τους ή φίλων τους και συνδέονται με τις ιστοσελίδες άλλων χρηστών. Έχοντας υπόψη τα παρακάτω θα μπορείτε να απολαμβάνετε τα οφέλη της κοινωνικής δικτύωσης με περισσότερη ασφάλεια και χωρίς να θέτετε σε κίνδυνο τα προσωπικά σας δεδομένα.Έτσι:
-Μη δίνετε σε κανέναν τον κωδικό πρόσβασης στο εικονικό προφίλ σας. Όποιος αποκτά πρόσβαση στο προφίλ σας μπορεί να διαχειριστεί πλήρως τα δεδομένα που εμφανίζονται σε αυτό.
-Πριν εγγραφείτε σε μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης αναζητήστε τη δήλωση περί απορρήτου και κατανοήστε πλήρως με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιούνται από την ιστοσελίδα τα προσωπικά σας δεδομένα. Στα αγγλικά θα το βρείτε ως «privacy policy».
-Από τη στιγμή που δημιουργείτε το εικονικό σας προφίλ θα πρέπει να πάτε στο μενού των ρυθμίσεων για τη διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων και να αλλάξετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις. Συνηθέστερα θα το βρείτε στα αγγλικά ως «privacy settings».
-Περιορίστε την πρόσβαση στο προφίλ σας. Έτσι, θα είναι δυσκολότερη η άντληση πολλών έγκυρων προσωπικών δεδομένων και πληροφοριών από επιτήδειους οι οποίοι τα χρησιμοποιούν για εξειδικευμένη επίθεση phishing μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.
-Μην ανεβάζετε στο προφίλ σας φωτογραφίες όπου φαίνεται καθαρά η τοποθεσία στην οποία βρίσκεστε, ειδικότερα αν πρόκειται για το σπίτι σας, το σχολείο ή μέρη που συχνάζετε. Έτσι θα μειώσετε τις πιθανότητες εντοπισμού σας στον φυσικό κόσμο.
-Αν δεχθείτε ένα προσβλητικό ή ανεπιθύμητο μήνυμα, χρησιμοποιήστε την ενσωματωμένη μέθοδο καταγγελιών της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείτε. Συνήθως αναφέρεται με τη λέξη «report».
-Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύετε στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι δημόσια προσπελάσιμες, επομένως, καλό θα ήταν να μη δημοσιεύετε στοιχεία και φωτογραφίες που θα σας έφερναν σε δύσκολη θέση. Ακόμα και όταν διαγράψετε το προφίλ σας πολλές πληροφορίες δεν αφαιρούνται και ενδέχεται επίσης να τις συναντήσετε και αλλού στο Διαδίκτυο.
-Να γνωρίζετε ότι από τη στιγμή που προσθέτετε στη λίστα των φίλων σας κάποιο άτομο (αποδοχή «friend request»), αυτό αποκτά πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται στο προφίλ σας, μεταξύ των οποίων οι φωτογραφίες και τα στοιχεία επικοινωνίας σας.
-Να γνωρίζετε ότι οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν πολλές εφαρμογές (παιχνίδια, κουίζ, κ.λπ.) τα οποία δεν υπόκεινται πάντα στην πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας και επομένως μπορούν να διαχειριστούν τα προσωπικά σας δεδομένα με διαφορετικό τρόπο.
-Να έχετε πάντα υπόψη ότι στους εικονικούς κόσμους είναι εύκολο να δημιουργήσει κανείς μια «ψεύτικη ταυτότητα» και να παραπλανήσει άλλους χρήστες. Επομένως, θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί με τους εικονικούς φίλους.

Περισσότερα στον ιστοχώρο του Ελληνικού Κόμβου Ασφαλούς Διαδικτύου http://www.saferinternet.gr/

Google και Ντοστογιέφσκι

Αγαπάμε τα βιβλία. Κι όμως, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να το παραδεχτούμε: Ποιος διαβάζει βιβλία τη σήμερον ημέρα;Το διάβασμα δείχνει να υποχωρεί συνεχώς μπροστά στο πιο «εθιστικό» αλλά λιγότερο «θρεπτικό» Διαδίκτυο. Και ο Νίκολας Καρ αναρωτιέται στο περιοδικό «Ατλάντικ Μάνθλι»: «Άραγε το Google μας αποβλα-κώνει;». Διαπιστώνει μεταξύ άλλων πως το βαθύ διάβασμα, το αδιάλειπτο βύθισμα στην απόλαυση ενός δοκιμίου ή ενός λογοτεχνικού κειμένου, έχει πέσει θύμα της ευκολίας και της ταχύτητας του Διαδικτύου. Υποστηρίζει μάλιστα πως το Διαδίκτυο έχει αλλάξει τον τρόπο που διαβάζουμε, επειδή έχει αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε: έχει συνηθίσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο να δέχεται κάθε φορά μόνο αποσπασματικές και απλουστευμένες πληροφορίες, όσες ακριβώς χωρούν σε ένα «byte». Κι αυτό έχει το κόστος του στη βαθύτερη σκέψη, στην παράδοση στο μακρινό διανοητικό ταξίδι του βιβλίου. Ένα πείραμα.Ύστερα από μια εβδομάδα καθημερινής παρου-σίας στο Διαδίκτυο- που έτσι κι αλλιώς είναι σήμερα υποχρεωτική σε πολλές δουλειές- ας δοκιμάσει κάποιος να διαβάσει κάτι καλό, ας πούμε έναν Ντοστογιέφσκι. Ο εθισμένος του εγκέφαλος γρήγορα θα κυριευτεί από άγχος. Κι ύστερα από μια δυο χιλιάδες λέξεις θα λαχταράει να ξαναπηδήξει στις ερωτικές ιστοσελίδες, να αγοράσει παπούτσια σε ιντερνετικές προσφορές ή να χαζέψει νεαρούς που αυτοξεφτιλίζονται στο «ΥouΤube». Όχι πως όλα έχουν χαθεί οριστικά. Υπάρχει ακόμη ελπίδα. Το διαπίστωσε πέρυσι στις διακοπές του ο δημοσιογράφος Μαρκ Μόρφοντ, όταν «τα έφτυσε» ξαφνικά ο σκληρός δίσκος του. Στην αρχή κυριεύτηκε από πανικό. «Άραγε ποιος μου στέλνει τώρα e-mail; Τι συμβαίνει στον κόσμο αυτή τη στιγμή; Πόσο πέφτει το χρηματιστήριο;». Γρήγορα όμως ξαναβρήκε την ψυχραιμία του. Σκέφτηκε πως αυτό το θέλημα των θεών να τον τραβήξουν από την πρίζα ήταν μια μοναδική ευκαιρία. Έτρεξε στο κοντινότερο βιβλιοπωλείο κι άρπαξε τρία χοντρά μυθιστορήματα, όπως αρπάζει ένας πεινασμένος τρεις χοντρές μπριζόλες. Όταν πια βυθίστηκε στο διάβασμα, κάτι παράξενο συνέβη. Ο χρόνος σαν να επιβραδύνθηκε. Ο εγκέφαλος ξαναβρήκε την κανονική του ανάσα, μακριά πια από τα «κλικ» της νευρωτικής αναζήτησης με το «ποντίκι». Ο Μαρκ Μόρφορντ υποσχέθηκε στον εαυτό του να μην ξαναφήσει ποτέ να μαζευτούν σωρός τα βιβλία στο γραφείο του. Κι έγραψε στην εφημερίδα «Σαν Φρανσίσκο Κρόνικλ»: «Όταν επιδιορθώθηκε πια το κομπιούτερ μου, αφού πέρασα μερικές ώρες στο e-mail μου και στα συνήθη ψηφιακά κατατόπια, μια σκέψη μού ήρθε ξαφνικά: Τελικά δεν είχα χάσει απολύτως τίποτα. Ο κόσμος είχε παραμείνει ο ίδιος, ακόμη και χωρίς εμένα. Θα άξιζε να γράψω ένα βιβλίο γι΄ αυτή την εμπειρία».

Του Ρούσσου Βρανά , εφ. TA NEA, 11-7-2008
http://www.tanea.gr//ColumnCategory.aspx?d=20080711&nid=9166365&sn=&spid=877
Μπορεί να ενδιαφέρουν