Παρασκευή 15 Αυγούστου 2008

RSS Feeds και εκπαιδευτικές εφαρμογές

RSS (Really Simple Syndication ) είναι η τεχνολογία που καθιστά δυνατή την εγγραφή σε podcasts και blogs.Το RSS είναι μια οικογένεια XML αρχείων για Web syndication που χρησιμοποιούνται από ιστοσελίδες με ειδήσεις και web logs (blogs). Η τεχνολογία πίσω από το RSS επιτρέπει οι χρήστες του διαδικτύου να εγγράφονται σε ιστοσελίδες που έχουν υπηρεσία RSS feeds. Αυτές συνήθως είναι ιστοσελίδες που αλλάζουν ή προσθέτουν περιεχόμενο τακτικά. Επιτρέπουν ο χρήστης να ελέγχει την πληροφορία που έρχεται σε αυτόν. Οι χρήστες μπορούν να στήσουν τη δική τους συλλογή από εισερχόμενες πληροφορίες της επιλογής τους και να τις διαβάζουν πιο εύκολα και δαπανώντας λιγότερο χρόνο. Τα Web logs (blogs) και οι ιστοσελίδες με ειδήσεις είναι που κυρίως χρησιμοποιούν RSS feeds. Όταν προστίθεται νέο περιεχόμενο σε ένα blog ή μια ιστοσελίδα, αυτό το περιεχόμενο αυτομάτως ενημερώνει κάθε εγγεγραμμένο στο RSS feed. Εκπαιδευτικές εφαρμογές μπορούν να συνοψιστούν σε επαγγελματική εξέλιξη, ήτοι: Με τη βοήθεια ενός blog που έχει εγγραφές σε ποικίλα RSS feeds από blogs που αναφέρονται στην τεχνολογία, μπορεί κάποιος να παραμένει ενήμερος σε μια ποικιλία θεμάτων από ειδικούς πρωτοπόρους στον χώρο. Σε εξοικονόμηση χρόνου, η ανίχνευση της πληροφορίας γίνεται σε συντομότερο χρόνο, η λήψη της πιο πρόσφατης ενημέρωσης σε ειδικό περιεχόμενο, ένας δάσκαλος μπορεί να εγγραφεί να διαβάζει νέα για ένα συγκεκριμένο θέμα από πολλές διαφορετικές πηγές. Η αναζήτηση ενημερώσεων γίνεται κάθε 15 λεπτά μέχρι 1 ώρα. Η ενημερωμένη είδηση έρχεται στην ώρα που ενημερώνεται, άμεσα και διασταυρώνεται ταυτόχρονα με την πληροφορία που έρχεται από τις άλλες πηγές.
Πληροφορία έρχεται από αντίθετες πηγές, δηλαδή, μπορεί δάσκαλος και μαθητές να ενημερώνονται για ένα γεγονός από διαφορετικές πηγές για να συγκρίνουν και να αντιπαραθέτουν την πληροφορία και να βλέπουν αν υπάρχουν προκαταλήψεις.
Ανταλλαγή δρώμενων με άλλους εκπαιδευτικούς: Η πληροφορία ενός δασκάλου μπορεί να μοιραστεί με χιλιάδες άλλους δασκάλους μέσω του RSS feed. Ο δάσκαλος καταγράφει τους στοχασμούς τους, ένα σχέδιο μαθήματος, κάποιους συνδέσμους στο δίκτυο, μια νέα σύλληψη ή ιδέα και άλλοι δάσκαλοι σε όλο τον κόσμο μπορούν να μάθουν από τις εμπειρίες του.
Πολλοί υποστηρίζουν το RSS feed μπορεί να είναι μια εναλλακτική πρόταση για το e-mail: ούτε spam, ούτε ιοί, ούτε διαφημίσεις.
Αναδημοσίευση από http://blogs.sch.gr/billbas/2008/08/14/rss-feeds-%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b5%cf%86%ce%b1%cf%81%ce%bc%ce%bf%ce%b3%ce%ad%cf%82/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορεί να ενδιαφέρουν