Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011
Η ελληνική εκπαίδευση στην «ψηφιακή» εποχή;
Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011
Μαθαίνουμε καλύτερα γράφοντας με το χέρι...
Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011
Είναι ο υπολογιστής baby sitter; Μα τι μας λες!
Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011
«Φίλοι» με τους γονείς τους στο Facebook!
Στη χώρα μας αφενός πληθαίνουν οι χρήστες του Facebook και αφετέρου οι καταγγελίες χρηστών για παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων (δες εδώ). Δεν μου αρέσει...
Πηγή:http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=85&artId=379089&dt=19/01/2011
Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011
Δέκα χρόνια Wikipedia!
Αντιγράφω: Η Wikipedia έγινε δέκα ετών (προ)χθες Σάββατο. Είναι ο πέμπτος κατά σειρά ιστότοπος στον κόσμο από πλευράς επισκεψιμότητας. Περίπου 400 εκατομμύρια άνθρωποι τον χρησιμοποιούν κάθε μήνα (...) Θέλεις να ψάξεις κάτι; Βάζεις τη λέξη στο Google και μετά επιλέγεις τη Wikipedia για να μάθεις περισσότερα. Το καταπληκτικό με αυτή τη δωρεάν εγκυκλοπαίδεια, που περιλαμβάνει πλέον πάνω από 17 εκατομμύρια άρθρα σε περισσότερες από 270 γλώσσες, είναι οι εθελοντές που τη γράφουν και επιμελούνται τα κείμενα χωρίς να πληρώνονται. Ολοι οι άλλοι ιστότοποι, με τους εκατομμύρια επισκέπτες, έχουν πίσω τους επιχειρήσεις αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία του Facebook, με 100 εκατομμύρια περισσότερους επισκέπτες, έχει αξία 50 δισ. δολάρια. Αν πάτε στην Google στη Σίλικον Βάλεϊ θα βρεθείτε σε ένα απέραντο συγκρότημα από μοντέρνα κτίρια γραφείων, λες και είναι η πρωτεύουσα μιας υπερδύναμης. Προτού φθάσεις στους ορόφους με τα γραφεία, πρέπει να υπογράψεις ότι δεν θα αποκαλύψεις τίποτε από όσα είδες εκεί μέσα. Η γλώσσα που χρησιμοποιούν τα στελέχη της εταιρείας ποικίλλει μεταξύ της γλώσσας που χρησιμοποιεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και εκείνης ενός πωλητή αυτοκινήτων. Αντιθέτως, τον έλεγχο της Wikipedia έχει ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα. Το Ιδρυμα Wikimedia καταλαμβάνει έναν όροφο σε ένα απρόσωπο κτίριο γραφείων στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο. Πρέπει να χτυπήσεις δυνατά την πόρτα για να μπεις. Μπαίνεις και αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε αυτό που πραγματικά είσαι: σε μια ταπεινή, διεθνή ΜΚΟ. Αν ο ιδρυτής της Wikipedia Τζίμι Γουέιλς (Jimmy Donal «Jimbo» Wales) είχε αποφασίσει να κάνει εμπορική την επιχείρησή του, θα άξιζε σήμερα δισεκατομμύρια- όπως η Facebook του Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Ο Γουέιλς μου έχει πει ότι το να τη βάλει κάτω από μια μη κερδοσκοπική ομπρέλα ήταν ταυτόχρονα το πιο ηλίθιο και το πιο έξυπνο πράγμα που μπορούσε να κάνει. Πιο πολύ από οποιονδήποτε άλλο μεγάλο ιστότοπο, η Wikipedia αποπνέει ακόμη τον ουτοπικό ιδεαλισμό των πρώτων ηρωικών ημερών του Ιnternet. Οι «βικιπεδιανοί», όπως αυτοαποκαλούνται, έχουν αναλάβει μια αποστολή που συνοψίζεται στην εξής φράση: «Φανταστείτε έναν κόσμο στον οποίο κάθε άνθρωπος στον πλανήτη θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στο σύνολο της ανθρώπινης γνώσης». Η συνέχεια εδώ.
Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011
Google Science Fair!
Διαγωνισμό επιστήμης για παιδιά ηλικίας 13 ως 18 ετών διοργανώνει η Google σε αναζήτηση ταλέντων απ΄ όλο τον κόσμο! Τα βραβεία καθόλου ευκαταφρόνητα (δες εδώ), αλλά μπρος στη δόξα τι είναι ένα ταξίδι στα νησιά Γκαλαπάγκος με τη National Geographic Expeditions ή η υποτροφία των 50 000$ που προσφέρει η Google…
Η συμμετοχή στο Διαγωνισμό γίνεται ως εξής:
1. Από σήμερα 11 Ιανουαρίου έως τις 4 Απριλίου οι μαθητές υποβάλλουν αίτηση οι μαθητές είτε ατομικά είτε ομαδικά σε ομάδες μέχρι 3 το πολύ, στο googlecom/sciencefair.
2. Οι διοργανωτές στέλνουν email στους γονείς ή κηδεμονίες για τη συγκατάθεσή τους.
3. Ενημερώνεσαι για τους κανονισμούς του διαγωνισμού.
4. Δημιουργείς το δικό σου επιστημονικό project (αξιοποιώντας και τις πηγές της εταιρίας: Google Resources).
5. Όταν το project, ατομικό ή ομαδικό, ολοκληρωθεί,υποβάλεται και …καλή επιτυχία!
Τα πεδία του διαγωνισμού αφορούν τους τομείς: Computer Science & Math, Earth & Environmental Sciences, Behavioral & Social Sciences, Flora & Fauna, Energy & Space, Inventions & Innovation, Physics, Biology, Chemistry, Food Science, Electricity & Electronics. Περισσότερες λεπτομέρειες στον ιστότοπο του διαγωνισμού http://www.google.com/events/sciencefair/index.html
via: http://elenelli.blogspot.com/2011/01/google-science-fair.html
Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011
Νet neutrality και περιορισμοί στο Διαδίκτυο
17-1-2011 Ο αγώνας για το ελεύθερο διαδίκτυο άρχισε!
17-1-2011 Η συνεισφορά της WikiLeaks στην επανάσταση της Τυνησίας