Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010
H Google για τα 2500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα!
Δες και Η μάχη του Μαραθώνα και η γέννηση της Ευρώπης
Στην Κίνα ο ισχυρότερος H/Y του κόσμου! »
Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010
Τα Ελληνόπουλα γνωρίζουν το Διαδίκτυο από 11 χρονών
Πηγή:http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4601360
Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010
Μεταβάλλοντας το «παράδειγμα» της εκπαίδευσης
Η ομιλία του Sir Ken Robinson, εμπειρογνώμονα της εκπαίδευσης και της δημιουργικότητας, που δόθηκε προ διετίας κατά την απονομή σε αυτόν του βραβείου RSA's Benjamin Franklin διασκευασμένη σε cartoon από την RSA (Royal Society for the encouragement of Arts, Manufactures and Commerce).Ολόκληρη η ομιλία (περίπου 55 λεπτά) εδώ. Δες και Sir Ken Robinson: Τα σχολεία σήμερα σκοτώνουν τη δημιουργικότητα;
*«παράδειγμα»(paradigm): ένα φιλοσοφικό ή θεωρητικό πρότυπο
Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010
Ο Η/Υ ...του μέλλοντος, το 1953
Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010
Επιμόρφωση στις ΤΠΕ β΄ επιπέδου με βήμα σημειωτόν
Δημοσιεύθηκε η ανακοίνωση/πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης (ΚΣΕ) για την υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων κατά την 2η επιμορφωτική περίοδο (Δεκέμβριος 2010 – Ιούνιος 2011) της Πράξης «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση», ΕΣΠΑ 2007-2013, η οποία υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (δες κι εδώ).Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τα ενδιαφερόμενα ΚΣΕ είναι μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 2010 (περισσότερα εδώ). Κι ενώ όλα πήγαιναν … greek ρολόι, από ορισμένα, ήδη πιστοποιημένα, ΚΣΕ ζητήθηκε αναβάθμιση εξοπλισμού - με τι λεφτά, όταν δεν υπάρχει φράγκο (ευρώ) στις σχολικές επιτροπές; - μέχρι μεθαύριο! Άντε και να δούμε πόσα κέντρα επιμόρφωσης θα λειτουργήσουν εντέλει και πόσοι εκπαιδευτικοί θα επιμορφωθούν εφέτος… Πάντως, σύμφωνα με τους ακολουθούμενους ρυθμούς, το διαμαντοπούλειο ότι θα επιμορφωθούν (πότε;) 103 000 εκπαιδευτικοί στις ΤΠΕ-Ε για τις ανάγκες του «Νέου Σχολείου», όλο και περισσότερο μοιάζει να ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας ...
Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010
Google URL shortener: υπηρεσία σμίκρυνσης διαδικτυακών διευθύνσεων
Long URL: blogs.sch.gr/npapastam/2010/10/09/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF-%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%AC-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%87%CF%8C%CE%BC/
Short URL: goo.gl/hGWp
Ο σύνδεσμος "Details" δείχνει στατιστικά χρήσης των διευθύνσεων.
Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010
Περί facebook μαρτυρίες...
«Ιδανικό για συνεσταλμένους.Θεωρώ τεράστια πλάνη την άποψη πως το facebook αποξενώνει, πως αναγκάζει τον κόσμο να κλείνεται σπίτι του μπροστά σ' έναν υπολογιστή. Αντίθετα, σε φέρνει σε επαφή με τους άλλους. Δεν πρόκειται για ένα video game τύπου Sims. Τα άτομα με τα οποία «μιλάς», τα οποία γίνονται «φίλοι» σου, είναι υπαρκτά πρόσωπα. Ενα ιδανικό εργαλείο για συνεσταλμένους ανθρώπους. Για αυτούς που φοβούνται να κάνουν το πρώτο βήμα.» (Θανάσης Χειμωνάς, συγγραφέας).
«Το γλεντάω και κάνω και δουλειά. Έχω 400 φίλους και μόνο όσους γνωρίζω και θα 'θελα να επικοινωνώ άμεσα. Μιλάω με συνεργάτες για τρέχοντα θέματα, ανεβάζω φωτό, βιντεάκια και τσεκάρω αν αρέσουν καινούργια κομμάτια. Κάτι σαν γραφείο, ας πούμε. Είναι πολύ καλή παρέα κι αφορμή για έξοδο.» (Σταμάτης Κραουνάκης, συνθέτης).
Περισσότερα εδώ.
Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010
Διαδραστικός πίνακας: ένα σχόλιο, τρεις υποθέσεις, μια διαπίστωση
Διαβάζω στην εφ. Ελευθεροτυπία στη στήλη Ναυτίλος του Στάθη : «Δράσεις διαδραστικές! Η σκηνή στην τηλεόραση. Διαδραματίζεται σε ένα από τα δημοτικά σχολεία που απέκτησαν (διαδραστική) οθόνη. Ο δάσκαλος έχει διδάξει στα παιδάκια πώς δημιουργείται το φυσικό αέριο. Σε τέσσερα στάδια. Και σηκώνει ένα κοριτσάκι να το "εξετάσει". Ποιο είναι το πρώτο στάδιο ρωτάει ο δάσκαλος! "Αυτό", λέει το κοριτσάκι και πατάει ένα σημείο στην οθόνη - βγαίνει το πρώτο στάδιο! "Και το δεύτερο", ρωτάει ο δάσκαλος. "Αυτό" ξαναλέει το κοριτσάκι και πατάει άλλο κουμπάκι. Τέσσερα "αυτό" και τέλος. Τι ήταν το κάθε "αυτό" το έδειχνε η οθόνη, αλλά δεν το περιέγραφε το κοριτσάκι, καμιά αφήγηση, ουδείς προφορικός λόγος, καμιά προσπάθεια διατύπωσης της σκέψης, με δυσκολίες, με λάθη - να βοηθήσει ο δάσκαλος, να εκ-παιδεύσει ή αντιθέτως με ευφράδεια - να επαινέσει ο δάσκαλος, να ενθαρρύνει. Ουδ' έπος ουδ' έργον. Τέσσερα "αυτό" και τέλος. Ή εγώ είμαι λάθος ή σε μια εκ νέου λάθος ατραπό μπαίνουμε, προκειμένου «η εκπαίδευση της αμάθειας» (μια κρίσιμη επιλογή της άρχουσας τάξης) να συνεχισθεί απρόσκοπτη». Μμμ, με βάζει σε σκέψεις το δημοσίευμα. Πρώτη υπόθεση: Μη και είναι υποβολιμαίο; Όπως λ.χ. το αγλαό «Μοιράστηκαν λάπτοπ αλλά τα παιδία παίζει» (δες εδώ), που έκανε σημαία η υφυπουργός Παιδείας στη Βουλή (δες κι εδώ) και κυβερνητική πολιτική για την απόσυρση του (μπλε) μαθητικού netbook… Δεύτερη υπόθεση: Όταν ρέκτες διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικοί έχουν από καιρό εισάγει το διαδραστικό πίνακα στις τάξεις τους (λ.χ. δες εδώ, εδώ) - πολύ πριν τους ανακαλύψει καν το ΥΠΔΒΜ&Θ μέσω… ΕΣΠΑ - λέω ότι, στην προκειμένη περίπτωση, η αναποτελεσματικότητα του μαθήματος με το διαδραστικό πίνακα μπορεί να οφείλεται τόσο στον ακατάλληλο (πρόχειρο) σχεδιασμό του μαθήματος όσο και στον (ελλιπή) ψηφιακό γραμματισμό του εκπαιδευτικού… Τρίτη υπόθεση: Ο διαδραστικός πίνακας απλά κοσμεί την αίθουσα διδασκαλίας – κι όπως μου εκμυστηρεύτηκε καλός συνάδελφος, «για καλό και για κακό έχουμε και τον πίνακα μαρκαδόρου από δίπλα…». Και πέραν των υποθέσεων, η εισαγωγή του διαδραστικού πίνακα στη σχολική πράξη ναι μεν συνοδεύεται από σημαντικά πλεονεκτήματα κυρίως σε θέματα αλληλεπίδρασης εκπαιδευτικών και μαθητών, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι η άκριτη χρήση του στην τάξη μάλλον συμβάλλει στην ενδυνάμωση της δασκαλοκεντρικής προσέγγισης και αποδυναμώνει τη μαθητοκεντρική προσέγγιση και την όποια συνεργατική μάθηση…
Εντέλει, έχω την εντύπωση ότι τα ίδια πάνω κάτω σχόλια, υποθέσεις, διαπιστώσεις κτλ. θα έκανα (υποστήριζα) αν όλα αυτά γράφονταν κάπου στη 10ετία του ΄70 με κέντρο την εισαγωγή (τότε) του γραφοσκόπιου (overhead projector) στα σχολεία μας. Ξέρετε πόσα γραφοσκόπια έχουν διατεθεί σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια μεταξύ 1970 και 2000; Από ένα μέχρι τρία και τέσσαρα, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν, απλά σκονίζονται παραπεταμένα σε διαδρόμους, ερμάρια και αποθήκες… Κι όπως μου δήλωσε καλή συνάδελφος, δέκα χρόνια πριν, άμα τη παραλαβή ενός ακόμα γραφοσκόπιου στο σχολείο: «Τι μας τα στέλνουν αυτά, ξέρεις εγώ πόσους επιστήμονες έβγαλα με τον (μαυρο)πίνακα;». Επειδή είναι γνωστό ότι, «από μόνα τους τα μέσα (η εκπαιδευτική τεχνολογία) δεν κάνουν μάθημα».
25-10-2010 Μάχες για τα 9 εκατ. του «ψηφιακού σχολείου»
Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010
Περί «Ψηφιακού σχολείου» με άλλα λόγια...
Έγραφα στο προηγούμενο post ότι "κάπου τάχω ξαναδεί και ξανακούσει" τα περί ψηφιακού σχολείου, ψηφιακής τάξης και τα τοιαύτα εξαγγελλόμενα από τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του ΥΠΔΒΜ&Θ, και να που το βρήκα : Ξαναζεσταμένο φαγητό μου θυμίζουν τα προχθεσινά εγκαίνια του «Ψηφιακού σχολείου» στο συγκρότημα του ΓΕΛ & ΕΠΑΛ Μούδρου, στη Λήμνο. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και το ευχολόγια (αν μη τι άλλο…) της υπουργού Παιδείας δε φαίνεται να διαφέρουν και πολύ από τα αντίστοιχα του προηγούμενου πρωθυπουργού και του τότε υπουργού Παιδείας, ενάμιση χρόνο πριν, στην «ψηφιακή τάξη» του μέλλοντος στη Ριζάρειο, στο Χαλάνδρι (δες κι εδώ). Τα έρμα τα βίντεο το δείχνουν… Α, στο Μούδρο στο διαδραστικό πίνακα «ασκήθηκε», δηλαδή σκιαγράφησε τις δυνατότητες του μέσου στο κυβερνητικό κλιμάκιο και τους μαθητές, αυτοπροσώπως ο γεν. γραμματέας του υπουργείου! Καλό! Και ο πρωθυπουργός ασκήθηκε επί του e-book (homework με downloading βιβλίων για την οικονομική κρίση) …
Επί του θέματος τώρα: πώς θα επιτευχθούν όλα αυτά; Όταν (δες εδώ) μόνο το 35% των εκπαιδευτικών δηλώνουν ότι έχουν χρησιμοποιήσει τις ΤΠΕ για τα μαθήματά τους (μέσος όρος στην ΕΕ 74%) και σε ποσοστό 31% δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία ή σχεδόν καμία εμπειρία στη χρήση των ΤΠΕ (μέσος όρος στην ΕΕ 7%)...Ε καλά, θα επιμορφωθούν! Μια και «είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την επιμόρφωση 103 000 εκπαιδευτικών (57,2% του συνόλου) στην διδακτική αξιοποίηση των εργαλείων ΤΠΕ στα μαθήματα ειδικότητάς τους και στη χρήση διαδραστικών πινάκων και της ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας» και «δημιουργείται ειδική e-πλατφόρμα για από απόσταση επιμόρφωση των εκπαιδευτικών» (δες εδώ). Και σκέψου τώρα να προσπαθείς να e-διδάξεις σε κάποιους που δε γνωρίζουν τι σημαίνει URL ή πώς το αντιγράφουμε και το επικολλάμε σε μια παρουσίαση powerpoint… Πού είναι η αρχή και πού το τέλος λοιπόν.Κι όσο για την πολλά υποσχόμενη δημόσια διαθέσιμη ψηφιακή πλατφόρμα ανοικτού λογισμικού, στην οποία θα είναι ενσωματωμένα όλα τα βιβλία σε ψηφιακή μορφή και εμπλουτισμένα με πρόσθετο διαδραστικό υλικό, βιντεοσκοπημένες πρότυπες διδασκαλίες, σχέδια μαθημάτων για κάθε ενότητα όπου εντάσσονται οι νέες τεχνολογίες στη διδασκαλία κτλ., τα έχουμε …προβλέψει και ξαναγράψει (δες εδώ). Επί του παρόντος (και στο μέλλον...), η ιστοσελίδα του «Ψηφιακού σχολείου» γεμίζει, όπως- όπως και δειγματικά, με "δανεικό" ψηφιακό υλικό από την ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (τρέχοντα σχολικά βιβλία και εκπαιδευτικά λογισμικά), με παλαιότερα και πιο πρόσφατα σχολικά βιβλία από την e-library ιστοσελίδα του ΟΕΔΒ κτλ. Νέο και μοναδικό στοιχείο το ψηφιακό βοήθημα, ήτοι βιντεοσκοπημένα μαθήματα επί πίνακος ενός κεφαλαίου από τη Φυσική και τα Μαθητικά Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης της Γ' τάξης λυκείου, αντίστοιχα επί του παρόντος (δες http://www.study4exams.gr/physics_k/).
Εντέλει, η απορία μου -και να δούμε ποιος θα μου τη λύσει- γιατί καταργήθηκε το μαθητικό netbook προς χάριν του διαδραστικού πίνακα και του …"προς το μέλλον" e-book; Αφού τα ίδια προέβλεπε και η δράση «Ψηφιακή Τάξη» με τις δύο παράλληλες ενότητες, δηλαδή, το δωρεάν μαθητικό netbook στους μαθητές της Α΄ τάξης γυμνασίου (πρώτη ενότητα) και διαδραστικό πίνακα για τη Β΄ τάξη γυμνασίου και τις λοιπές υποδομές και ενισχύσεις (δεύτερη ενότητα), σαν αυτές που ξανα-αναγγέλθηκαν... Θα μου πεις ότι αυτή η Δράση αφορούσε και μόνο τις τρεις τάξεις του γυμνασίου, ενώ η τωρινή περιλαμβάνει και δράσεις για το δημοτικό (800 ολοήμερα Δημοτικά) και ...προσεχώς για το λύκειο. Αλλά κι έτσι, περί επέκτασης μιλάμε και ...εγκαίνια να κάνουμε (κάτι σαν την εκτροπή του Αχελώου).Να γιατί μου φαίνεται σαν ξαναζεσταμένο φαγητό... Εν κατακλείδι στους σημερινούς μαθητές της Β΄τάξης γυμνασίου έμεινε το "ακριβό" τους netbook, σε αυτούς της φετινής Α΄τάξης γυμνασίου τι θα απομείνει τον προσεχή Ιούνιο, μήπως υπολείμματα κιμωλίας;
18-10-2010 Το EAΙΤΥ ζητά καθηγητές για τις ανάγκες υλοποίησης της Πράξης «Ψηφιακά Εκπαιδευτικά Βοηθήματα Πανελλαδικών Εξετάσεων» (δες εδώ)
19-10-2001 Η Παιδεία και το άλμα του Γιώργου απο τον Μεσαίωνα στα … e-books (δες εδώ)
Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010
Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010
«Ψηφιακό σχολείο» (στη Λήμνο)
Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010
Smart stamp: Γραμματόσημο online!
Το βρετανικό Βασιλικό Ταχυδρομείο (Royal Mail) κυκλοφόρησε το πρώτο "έξυπνο" γραμματόσημο (smart stamp) στον κόσμο. Το γραμματόσημο είναι κανονικά κολλημένο πάνω σε ένα γράμμα, αλλά παράλληλα, μόλις κάποιος το δει μέσα από την οθόνη ενός "έξυπνου" κινητού τηλεφώνου (smartphone), μεταφέρει τον χρήστη σε μια ιστοσελίδα Διαδικτύου και παρουσιάζει αυτομάτως online, το περιεχόμενό του. Η online παρακολούθηση του γραμματοσήμου απαιτεί, επίσης, την ύπαρξη στο τηλέφωνο του χρήστη της εφαρμογής αναγνώρισης εικόνων Junaio, που κυκλοφορεί τόσο για συσκευές κινητών με λειτουργικό σύστημα Android, όσο και για iPhone. Τα Ταχυδρομεία της Βρετανίας θεωρούν, σύμφωνα με το BBC, ότι τα έξυπνα γραμματόσημα "σηματοδοτούν το επόμενο βήμα στην εξέλιξη των γραμματοσήμων κατά τον 21ο αιώνα". Είναι το πρώτο ταχυδρομείο στον κόσμο, που προχωρά στην εφαρμογή της νέας τεχνολογίας σε ένα γραμματόσημο.
Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=200069