Tα κοινωνικά δίκτυα και το σεξ ήταν για το 2009 τα πιο συχνά θέματα αναζήτησης στο Internet για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών. Οι τρεις κορυφαίες αναζητήσεις του 2009 για νέους κάτω των 18 ετών ήταν, κατά σειρά, το YouTube, το Google και το facebook, όμως στις αμέσως δύο επόμενες θέσεις ήσαν το «πορνό» και το «σεξ», σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας Symantec που διαθέτει λογισμικό γονικού ελέγχου. Πλέον το ζήτημα θα πρέπει να σημάνει συναγερμό στους γονείς σε όλο τον κόσμο, καθώς τα παιδιά αποδεικνύεται ότι βλέπουν περιεχόμενο που είναι ακατάλληλο για την ηλικία τους. Στο Top25 των αναζητήσεων των αγοριών βρέθηκαν το 2009 τα κοινωνικά δίκτυα, τα παιγνίδια (games) (δες κι εδώ), τα ψώνια και «η ορολογία των ενηλίκων». Για τα κορίτσια δημοφιλή ήσαν επίσης τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά στο Top25 ήταν πιο έντονη η προτίμηση, σε σχέση με τα αγόρια, για την μουσική, τις κινηματογραφικές ταινίες, τις διασημότητες και τα τηλεοπτικά σόου. Η σύνδεση στο Διαδίκτυο στις ηλικίες 11-13 ετών φτάνει το 52% και χρήση σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, για την ίδια ηλικιακή ομάδα, είναι facebook 65%, myspace 61%, twitter 9% .
Στη χώρα μας το 80% των εφήβων έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, το 75% των χρηστών είναι αγόρια, παίζουν online παιγνίδια 51/2 ώρες καθημερινά, το 8,5% των εφήβων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα εθισμού (δες κι εδώ). Σημεία των καιρών και του …Διαδικτύου ή να πάρουμε τα μέτρα μας στο σπίτι; Μήπως και στην ¨Ψηφιακή τάξη¨, όταν το 70% των μαθητών της α΄τάξης Γυμνασίου μαθαίνουν για το σεξ από το Διαδίκτυο;
Παλαιότερες σχετικές (μου) αναρτήσεις:
Βλάφτει τα παιδιά της «Ψηφιακής τάξης» το Διαδίκτυο;
Με τι ασχολούνται τα παιδιά στο Ίντερνετ;
To Facebook και κακή σχολική επίδοση
Οι Βρετανοί μαθητές θα διδάσκονται το twitter, τα blogs και τη wikipedia στο δημοτικό!
Οι Έλληνες γονείς αγνοούν τρόπους προστασίας των παιδιών στη χρήση του Διαδικτύου
Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια γυμνάζουν και κάνουν καλό στην υγεία!
Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009
Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009
Έναρξη προγραμμάτων επιμόρφωσης β΄επιπέδου και είπα-ξείπα…
Διαβάζω χθες στον (επίσημο) κόμβο της επιμόρφωσης β΄επιπέδου http://b-epipedo2.cti.gr/ τα εξής : «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοι-νώσουμε την έναρξη της υλοποίησης προγραμμάτων επιμόρφωσης Β’ Επιπέδου για εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70, στο πλαίσιο της Πράξης «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση».Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009, το μεσημέριθα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της Κλήρωσης για την κατανομή των επιμορφωτικών προγραμμάτων στα ΚΣΕ, που έχουν υποβάλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στη σχετική Πρόσκληση που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβρη 2009, καθώς και η έναρξη υποβολής προγραμμάτων από τα ΚΣΕ.Στις 8 Φεβρουαρίου 2010,θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στα ΚΣΕ.Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι - ΚΣΕ, Επιμορφωτές Β’ Επιπέδου, υποψήφιοι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί - να παρακο-λουθούν τις ανακοινώσεις στον παρόντα κόμβο, http://b-epipedo2.cti.gr/, όπου θα δημοσιεύονται πληροφορίες, για τα βήματα που θα προηγηθούν (Αποτελέσματα Κλήρωσης-Κατανομή προγραμμάτων στα ΚΣΕ, Υποβολή προγραμμάτων από ΚΣΕ, Αιτήσεις Εκπαιδευτικών για συμμετοχή στα προγράμματα κλπ.), προκειμένου να ενημερώνονται αναφορικά με τις ενέργειες που απαιτούνται, καθώς και τις σχετικές προθεσμίες, για την συμμετοχή τους στα προγράμματα.». Όλα καλά. Λέω, άντε να το αναδημοσιεύσω, το κάνω (δες εδώ κι εδώ). Και να που όσοι διάβασαν/ διαβάζουν τα αντίστοιχα posts μάλλον θα διερωτήθηκαν, αν ανέτρεξαν στον κόμβο της επιμόρφωσης β΄επιπέδου, ότι ε! κάπου λάθος στο λινκ… Αμ, δε. Μετά τις 12.00 (;) σήμερα η ανακοίνωση αποσύρθηκε! Κακά και στο άρπα-κόλα ξεκίνησε το Πρόγραμμα πέρσι το καλοκαίρι, ελπίδα αισιοδοξίας με την ανακοίνωση υλοποίησής του κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά 2009-2010 (δες εδώ), αλλά να που η προχειρότητα, μην πω κάτι άλλο, συνεχίζεται… Κι άντε να πείσεις τους δύσπιστους για την αξιοπιστία του ελληνικού δημοσίου περί ηλεκτρονικής …διακυβέρνησης, για την εισαγωγή των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, την προώθηση της Ψηφιακής Τάξης και του ηλεκτρονικού βιβλίου κι όλα τα άλλα τα σχετικά. Η ιστορία αρχίζει να μου θυμίζει την με πολλές τυμπανοκρουσίες έναρξη (!) της αξιολόγησης των νέων βιβλίων του Γυμνασίου, η οποία ποτέ δεν ξεκίνησε (δες εδώ) και ούτε πρόκειται να γίνει (… αφού θα γράψουμε καινούργια, το ΕΣΠΑ νάναι καλά).
23-12-2009 Πράγματι ξεκινά στις 8 Φεβρουαρίου. Αιτήσεις συμμετοχής μετά τις 20 Ιανουαρίου 2010. 4-1-2010 'Εγινε και η κλήρωση των ΚΣΕ. Υποβολή προγραμμάτων μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2010. 20-1-2010 Ξεκινούν οι αιτήσεις συμμετοχής στα προγράμματα επιμόρφωσης β΄επιπέδου 29-1-2010 Παρατείνεται μέχρι την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 12 το μεσημέρι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής.
23-12-2009 Πράγματι ξεκινά στις 8 Φεβρουαρίου. Αιτήσεις συμμετοχής μετά τις 20 Ιανουαρίου 2010. 4-1-2010 'Εγινε και η κλήρωση των ΚΣΕ. Υποβολή προγραμμάτων μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2010. 20-1-2010 Ξεκινούν οι αιτήσεις συμμετοχής στα προγράμματα επιμόρφωσης β΄επιπέδου 29-1-2010 Παρατείνεται μέχρι την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 12 το μεσημέρι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής.
Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009
Περί Ψηφιακής Τάξης γκρίνιες επιπέδου και νάχουμε να λέμε
Διαβάζω ότι η υφυπουργός Παιδείας είπε στη Βουλή (δες εδώ) ότι «Οι περισσότεροι από τους εκατόν πενήντα χιλιάδες φορητούς υπολογιστές [το σωστό: περίπου 120 000] που μοιράστηκαν από το υπουργείο Παιδείας στους μαθητές της Α΄ τάξης Γυμνασίου, χρησιμο-ποιούνται μόνο για να παίζουν τα παιδιά (…)». Aλλά και στο blog του ετέρου (και blogger) υφυπουργού Παιδείας (δες εδώ) παρατίθεται δάνειος ο παρακάτω …ετερο-σχολιασμός (με ακολουθία περίπου 30 άλλων σχολίων) :
-Τα παιδιά της α΄ γυμνασίου πήραν από έναν υπολογιστή.
-Τα παιδιά της α΄ γυμνασίου δεν χρησιμοποιούν τον υπολογιστή που πήραν στα περισσότερα μαθήματα.
-Γιατί οι περισσότεροι καθηγητές αν και δήλωσαν ότι επιθυμούν να συμμετέχουν στο πείραμα, δεν κάνουν τίποτε γιατί δεν ξέρουν ούτε να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή αλλά ούτε και να εφαρμόζουν τις νέες διδακτικές προσεγγίσεις. Το δήλωσαν για να πάρουν τον υπολογιστή.
-Τα παιδιά δε φέρνουν τον υπολογιστή στο σχολείο, τον έχουν σπίτι για να παίζουν παιχνίδια.
-Και μην ξεχνάμε ότι οι υπολογιστές δόθηκαν λίγο πριν τις εκλογές.
-Μην ξεχνάμε ότι σε κάθε υπολογιστή αντιστοιχούσε ένα κουπόνι των 450 ευρώ.
-Μην ξεχνάμε ότι οι προμηθευτές έδιναν με τον υπολογιστή δώρα μέχρι και 250 ευρώ [επιπλεόν... μήπως αυτό δεν μυρίζει σκάνδαλο.. δώρα οθόνες, παιχνίδια, πολυμηχανήματα, μακαρόνια, κονσέρβες, μαρμελάδες και ότι μπορεί να φανταστεί ο καθένας].
-Και μη ξεχνάμε ότι οι προδιαγραφές των Η/Υ προκαλούν υποψίες (…)
Να πάμε παρακάτω; Ποια είναι η εξοικείωση των παιδιών με τη χρήση του Η/Υ και τις ΤΠΕ; Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) περίπου εννέα στους δέκα μαθητές δημοτικού και γυμνασίου διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή, έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου. Μάλιστα, οι μισοί από αυτούς είναι καθημερινοί χρήστες. Με αυτά τα δεδομένα, το Παρατηρητήριο για την ΚτΠ κάνει λόγο για απόλυτη εξοικείωση της νέας γενιάς, από 8 έως 15 ετών με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) με το 85% των παιδιών ηλικίας 8-15 ετών να διαθέτει Η/Υ, το 80% να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο και το 94% κάνει χρήση κινητού τηλεφώνου (κυρίως προπληρωμένης τηλεφωνίας). Επίσης, τα παιδιά παρουσιάζουν διπλάσια ποσοστά χρήσης του Διαδικτύου σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό και στα ενδιαφέροντα των μαθητών κατά τη χρήση των ΤΠΕ και του Διαδικτύου συγκαταλέγονται η ψυχαγωγία, η αναζήτηση πληροφοριών και η επικοινωνία. Τέλος, οι δεξιότητες στη χρήση των ΤΠΕ αποκτήθηκαν από τους μαθητές με τη βοήθεια συγγενών και φίλων (περισσότερα εδώ).Συνεπώς, λέω εγώ, και κάποιοι ακόμα μαθητές 12-13 ετών απέκτησαν Η/Υ και οι πλειοψηφία των μαθητών-χρηστών της ίδιας ηλικίας και δωρεάν netbook. Να σχολιάσω ότι οι μαθητές λίγοι θέλετε, πολλοί θέλετε, όλοι θέλετε με «μίσος» και βαρεμάρα βλέπουν τα σχολικά βιβλία, όχι όμως και το μαθητικό netbook! Δε μου φεύγει από το μυαλό η απάντηση 13χρονης μαθήτριας σχολείου της επαρχίας, όταν με αποστροφή μου είπε: «Μόλις είδα ότι [στο αρχείο pdf που άνοιξα στο μαθητικό H/Y] είναι το βιβλίο της Βιολογίας [δείχνοντάς μου το βιβλίο στο θρανίο], αμέσως το έκλεισα!» Στην άλλη όχθη τώρα. (Επι)Γράφω σε παλαιότερο post (δες εδώ):
«Υπολογιστές στα σχολεία έχουμε, μαθητές εξοικειωμένους στο Διαδίκτυο έχουμε, αλλά τα 3/5 των εκπαιδευτικών δεν έχουν λογαριασμό e-mail». Είναι η αλήθεια. Ίσως μη αναστρέψιμη για κάποιους, στη λογική ότι πριν 30 και βάλε χρόνια, τότε που σπούδαζαν και ενηλικιώνονταν οι περισσότεροι από τους «κατακρινόμενους» σήμερα εκπαιδευτικούς, «ποντίκι = φάκα» και μόνο…(Και μη μου πεις αναγνώστη περί επιμόρφωσης 70 000 και πλέον εκπαιδευτικών στις ΤΠΕ του περιώνυμου α΄ επιπέδου, γιατί κι εγώ πήγα εκεί για τα 600 ευρώ…) Όμως, αν δεις τα στατιστικά του blogs.sch.gr σχεδόν 5000 εκπαιδευτικοί πειραματίστηκαν στη χρήση ιστολογίου. Υποθέτω απόρροια της επιμόρφωσης β΄ επιπέδου χωρίς ούτε ένα ευρώ όφελος για τον/την επιμορφούμενο/η. Συμπέρασμα: η κατάσταση μπορεί να αλλάξει.
Ποιοι εκπαιδευτικοί πήραν το μαθητικό netbook; Μα, σχεδόν όλοι όσοι το δικαιούνταν (δες εδώ)! Γιατί στην αντίθετη περίπτωση κάποιος βαλτός θα μπορούσε να ισχυριστεί: «Για ποιο λόγο όλοι οι εκπαιδευτικοί ανεξάρτητα επίδοσης στην τάξη, παίρνουν τον ίδιο μισθό;» Έλα μου, ντε! Προεκλογικό «κόλπο» το μαθητικό netbook; Μμμ, αν «γνωρίζεις από ΕΣΠΑ» το πρόγραμμα πρέπει πρώτα να εγκριθεί, βάλε κανα χρόνο πριν…Μάλλον οι εκλογές έπεσαν επάνω του...Όσο για τα 450 ευρώ, ανελαστική (άρπα-κόλα) δαπάνη αν προεκτιμήσεις το ποσό, και αυτή η ΕΕ είναι εναντίον του κρατισμού (και πιθανόν ή μάλλον εναντίον του OLPC, του "laptop των 100$"...) επειδή «πιστεύει» στη λεγόμενη «ελεύθερη αγορά». Βλέπεις κοτζάμ Microsoft αναγκάστηκε να συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις της ΕΕ, έτσι ώστε: Η δεσμευτική συμφωνία επιτρέπει στους Ευρωπαίους χρήστες που αγοράζουν νέους υπολογιστές με το νέο λειτουργικό σύστημα Windows 7 της Microsoft (αλλά και όσους «τρέχουν» τα παλαιότερα λειτουργικά Windows XP και Vista), να επιλέγουν αν θέλουν να εγκαταστήσουν το πρόγραμμα Internet Explorer της Microsoft ή κάποιο εναλλακτικό ανάλογο πρόγραμμα από άλλη εταιρεία (π.χ. Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Apple Safari κ.α.)(δες εδώ). Εν κατακλείδι:
Σήμερα μπορώ να πω ότι συνεχίζω να συναντώ μέσα κι έξω από την τάξη τους πολλούς τεχνοφοβικούς εκπαιδευτικούς, αλλά και δυσανάλογα πολλούς άλλους, που βούτηξαν στα βαθειά με τις όποιες γνώσεις και την ανύπαρκτη επιμόρφωση ή/και υποστήριξη που έχουν/είχαν είτε διδάσκουν Ιστορία είτε Γεωγραφία είτε Θρησκευτικά είτε Πληροφορική, μα και τους φαν της ψηφιακής τάξης (περισσότερους απ΄ όσους υπολόγιζα…) είτε πιστοποιημένους είτε … «απιστοποίητους». Και το σημαντικότερο, κάποιους που αρνήθηκαν το κουπόνι των 450 ευρώ δηλώνοντας όχι ότι δεν ξέρουν, αλλά ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν Η/Υ στην τάξη τους. Από την άλλη, δε συνάντησα μαθητή που να μην ήθελε το netbook είτε για μάθημα στην τάξη (κύριε πότε θα κάνουμε μάθημα με τον υπολογιστή;) είτε για διαδικτυακά παιγνίδια και άλλα τινά στο σπίτι ή στο προαύλιο. Νομίζω ότι πρέπει να σταματήσει η όποια γκρίνια (αιτιολογώντας τη με εκπαιδευτικά, με στενά πολιτικά ή με ηθικοπλαστικά κριτήρια…).Νομίζω ότι τα επιχειρήματα (τα κατά και τα υπέρ) έχουν εκατέρωθεν εξαντληθεί. Κι αφού και Υπουργείο «Δια Βίου Εκπαίδευσης» και υπουργείο «Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» έχουμε, το στρώσιμο στη δουλειά από την πρωτοχρονιά (όχι από τον εις τα ελληνικάς καλένδας Σεπτέμβριο…) επείγει. Όσοι οι πιστοί ας προσέλθουν και οι έχοντες την ευθύνη ας ορίσουν.
Και για να μη το ξεχάσω, στο φετινό διαγωνισμό των βραβείων eLearning 2009 ο δικτυακός τόπος «Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων » κέρδισε το ασημένιο βραβείο της Intel ως η «καλύτερη on-line ή συνδυασμένη σειρά μαθημάτων» στην κατηγορία Μαθηματικά - Επιστήμες και Τεχνολογία (δες εδώ). Δύο ακόμα ελληνικές συμμετοχές (projects) συμπεριλήφθηκαν στο TOP-50 του διαγωνισμού ανάμεσα σε σχεδόν 700 elearning πανευρωπαϊκές συμμετοχές (δες εδώ ).Επιπροσθέτως μη μας διαφεύγουν και οι διακρίσεις Ελλήνων εκπαιδευτικών στους διαγωνισμούς της Microsoft (δες εδώ κι εδώ).
Έρρωστε και διαδικτυακά.
-Τα παιδιά της α΄ γυμνασίου πήραν από έναν υπολογιστή.
-Τα παιδιά της α΄ γυμνασίου δεν χρησιμοποιούν τον υπολογιστή που πήραν στα περισσότερα μαθήματα.
-Γιατί οι περισσότεροι καθηγητές αν και δήλωσαν ότι επιθυμούν να συμμετέχουν στο πείραμα, δεν κάνουν τίποτε γιατί δεν ξέρουν ούτε να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή αλλά ούτε και να εφαρμόζουν τις νέες διδακτικές προσεγγίσεις. Το δήλωσαν για να πάρουν τον υπολογιστή.
-Τα παιδιά δε φέρνουν τον υπολογιστή στο σχολείο, τον έχουν σπίτι για να παίζουν παιχνίδια.
-Και μην ξεχνάμε ότι οι υπολογιστές δόθηκαν λίγο πριν τις εκλογές.
-Μην ξεχνάμε ότι σε κάθε υπολογιστή αντιστοιχούσε ένα κουπόνι των 450 ευρώ.
-Μην ξεχνάμε ότι οι προμηθευτές έδιναν με τον υπολογιστή δώρα μέχρι και 250 ευρώ [επιπλεόν... μήπως αυτό δεν μυρίζει σκάνδαλο.. δώρα οθόνες, παιχνίδια, πολυμηχανήματα, μακαρόνια, κονσέρβες, μαρμελάδες και ότι μπορεί να φανταστεί ο καθένας].
-Και μη ξεχνάμε ότι οι προδιαγραφές των Η/Υ προκαλούν υποψίες (…)
Να πάμε παρακάτω; Ποια είναι η εξοικείωση των παιδιών με τη χρήση του Η/Υ και τις ΤΠΕ; Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) περίπου εννέα στους δέκα μαθητές δημοτικού και γυμνασίου διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή, έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου. Μάλιστα, οι μισοί από αυτούς είναι καθημερινοί χρήστες. Με αυτά τα δεδομένα, το Παρατηρητήριο για την ΚτΠ κάνει λόγο για απόλυτη εξοικείωση της νέας γενιάς, από 8 έως 15 ετών με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) με το 85% των παιδιών ηλικίας 8-15 ετών να διαθέτει Η/Υ, το 80% να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο και το 94% κάνει χρήση κινητού τηλεφώνου (κυρίως προπληρωμένης τηλεφωνίας). Επίσης, τα παιδιά παρουσιάζουν διπλάσια ποσοστά χρήσης του Διαδικτύου σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό και στα ενδιαφέροντα των μαθητών κατά τη χρήση των ΤΠΕ και του Διαδικτύου συγκαταλέγονται η ψυχαγωγία, η αναζήτηση πληροφοριών και η επικοινωνία. Τέλος, οι δεξιότητες στη χρήση των ΤΠΕ αποκτήθηκαν από τους μαθητές με τη βοήθεια συγγενών και φίλων (περισσότερα εδώ).Συνεπώς, λέω εγώ, και κάποιοι ακόμα μαθητές 12-13 ετών απέκτησαν Η/Υ και οι πλειοψηφία των μαθητών-χρηστών της ίδιας ηλικίας και δωρεάν netbook. Να σχολιάσω ότι οι μαθητές λίγοι θέλετε, πολλοί θέλετε, όλοι θέλετε με «μίσος» και βαρεμάρα βλέπουν τα σχολικά βιβλία, όχι όμως και το μαθητικό netbook! Δε μου φεύγει από το μυαλό η απάντηση 13χρονης μαθήτριας σχολείου της επαρχίας, όταν με αποστροφή μου είπε: «Μόλις είδα ότι [στο αρχείο pdf που άνοιξα στο μαθητικό H/Y] είναι το βιβλίο της Βιολογίας [δείχνοντάς μου το βιβλίο στο θρανίο], αμέσως το έκλεισα!» Στην άλλη όχθη τώρα. (Επι)Γράφω σε παλαιότερο post (δες εδώ):
«Υπολογιστές στα σχολεία έχουμε, μαθητές εξοικειωμένους στο Διαδίκτυο έχουμε, αλλά τα 3/5 των εκπαιδευτικών δεν έχουν λογαριασμό e-mail». Είναι η αλήθεια. Ίσως μη αναστρέψιμη για κάποιους, στη λογική ότι πριν 30 και βάλε χρόνια, τότε που σπούδαζαν και ενηλικιώνονταν οι περισσότεροι από τους «κατακρινόμενους» σήμερα εκπαιδευτικούς, «ποντίκι = φάκα» και μόνο…(Και μη μου πεις αναγνώστη περί επιμόρφωσης 70 000 και πλέον εκπαιδευτικών στις ΤΠΕ του περιώνυμου α΄ επιπέδου, γιατί κι εγώ πήγα εκεί για τα 600 ευρώ…) Όμως, αν δεις τα στατιστικά του blogs.sch.gr σχεδόν 5000 εκπαιδευτικοί πειραματίστηκαν στη χρήση ιστολογίου. Υποθέτω απόρροια της επιμόρφωσης β΄ επιπέδου χωρίς ούτε ένα ευρώ όφελος για τον/την επιμορφούμενο/η. Συμπέρασμα: η κατάσταση μπορεί να αλλάξει.
Ποιοι εκπαιδευτικοί πήραν το μαθητικό netbook; Μα, σχεδόν όλοι όσοι το δικαιούνταν (δες εδώ)! Γιατί στην αντίθετη περίπτωση κάποιος βαλτός θα μπορούσε να ισχυριστεί: «Για ποιο λόγο όλοι οι εκπαιδευτικοί ανεξάρτητα επίδοσης στην τάξη, παίρνουν τον ίδιο μισθό;» Έλα μου, ντε! Προεκλογικό «κόλπο» το μαθητικό netbook; Μμμ, αν «γνωρίζεις από ΕΣΠΑ» το πρόγραμμα πρέπει πρώτα να εγκριθεί, βάλε κανα χρόνο πριν…Μάλλον οι εκλογές έπεσαν επάνω του...Όσο για τα 450 ευρώ, ανελαστική (άρπα-κόλα) δαπάνη αν προεκτιμήσεις το ποσό, και αυτή η ΕΕ είναι εναντίον του κρατισμού (και πιθανόν ή μάλλον εναντίον του OLPC, του "laptop των 100$"...) επειδή «πιστεύει» στη λεγόμενη «ελεύθερη αγορά». Βλέπεις κοτζάμ Microsoft αναγκάστηκε να συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις της ΕΕ, έτσι ώστε: Η δεσμευτική συμφωνία επιτρέπει στους Ευρωπαίους χρήστες που αγοράζουν νέους υπολογιστές με το νέο λειτουργικό σύστημα Windows 7 της Microsoft (αλλά και όσους «τρέχουν» τα παλαιότερα λειτουργικά Windows XP και Vista), να επιλέγουν αν θέλουν να εγκαταστήσουν το πρόγραμμα Internet Explorer της Microsoft ή κάποιο εναλλακτικό ανάλογο πρόγραμμα από άλλη εταιρεία (π.χ. Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Apple Safari κ.α.)(δες εδώ). Εν κατακλείδι:
Σήμερα μπορώ να πω ότι συνεχίζω να συναντώ μέσα κι έξω από την τάξη τους πολλούς τεχνοφοβικούς εκπαιδευτικούς, αλλά και δυσανάλογα πολλούς άλλους, που βούτηξαν στα βαθειά με τις όποιες γνώσεις και την ανύπαρκτη επιμόρφωση ή/και υποστήριξη που έχουν/είχαν είτε διδάσκουν Ιστορία είτε Γεωγραφία είτε Θρησκευτικά είτε Πληροφορική, μα και τους φαν της ψηφιακής τάξης (περισσότερους απ΄ όσους υπολόγιζα…) είτε πιστοποιημένους είτε … «απιστοποίητους». Και το σημαντικότερο, κάποιους που αρνήθηκαν το κουπόνι των 450 ευρώ δηλώνοντας όχι ότι δεν ξέρουν, αλλά ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν Η/Υ στην τάξη τους. Από την άλλη, δε συνάντησα μαθητή που να μην ήθελε το netbook είτε για μάθημα στην τάξη (κύριε πότε θα κάνουμε μάθημα με τον υπολογιστή;) είτε για διαδικτυακά παιγνίδια και άλλα τινά στο σπίτι ή στο προαύλιο. Νομίζω ότι πρέπει να σταματήσει η όποια γκρίνια (αιτιολογώντας τη με εκπαιδευτικά, με στενά πολιτικά ή με ηθικοπλαστικά κριτήρια…).Νομίζω ότι τα επιχειρήματα (τα κατά και τα υπέρ) έχουν εκατέρωθεν εξαντληθεί. Κι αφού και Υπουργείο «Δια Βίου Εκπαίδευσης» και υπουργείο «Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» έχουμε, το στρώσιμο στη δουλειά από την πρωτοχρονιά (όχι από τον εις τα ελληνικάς καλένδας Σεπτέμβριο…) επείγει. Όσοι οι πιστοί ας προσέλθουν και οι έχοντες την ευθύνη ας ορίσουν.
Και για να μη το ξεχάσω, στο φετινό διαγωνισμό των βραβείων eLearning 2009 ο δικτυακός τόπος «Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων » κέρδισε το ασημένιο βραβείο της Intel ως η «καλύτερη on-line ή συνδυασμένη σειρά μαθημάτων» στην κατηγορία Μαθηματικά - Επιστήμες και Τεχνολογία (δες εδώ). Δύο ακόμα ελληνικές συμμετοχές (projects) συμπεριλήφθηκαν στο TOP-50 του διαγωνισμού ανάμεσα σε σχεδόν 700 elearning πανευρωπαϊκές συμμετοχές (δες εδώ ).Επιπροσθέτως μη μας διαφεύγουν και οι διακρίσεις Ελλήνων εκπαιδευτικών στους διαγωνισμούς της Microsoft (δες εδώ κι εδώ).
Έρρωστε και διαδικτυακά.
Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009
Μια βόλτα στον …Άρη με το Google Earh!
Εξερευνήστε τον πλανήτη Άρη με το Google Earth 5.0. Δείτε τρισδιάστατες εικόνες στον υπολογιστή σας από τη NASA. Ζωντανά από τον Άρη, κι αν "συναντήσετε" και κάποιο …Αρειανό, ε, είστε οι τυχεροί! Όλα αυτά με ένα κλικ στο http://earth.google.com/mars
Google & Unesco σε περιηγήσεις με το Google street view
Να που το street view ένωσε την Google με την Unesco για να παρουσιάσουν διαδικτυακά τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Προς το παρόν τα μέρη που έχουν φωτογραφήσει είναι από τη Μ. Βρετανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Τσεχία. Επί του παρόντος κάντε μια βόλτα από την Πομπηία στο Stonehenge μέσω των κήπων των Βερσαλλιών και του ιστορικού κέντρου της Πράγας. Περισσότερα εδώ.
Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009
Facebook, e-government.gr, «γραμματείς» και «φαρισαίοι»
Να μην εκθέτουν πολλές προσωπικές πληροφορίες στους τόπους κοινωνικών επαφών του Διαδικτύου, συμβούλευε, προ μηνών, τους νεαρούς Αμερικανούς ο Μπαράκ Ομπάμα. Καλού κακού, επειδή οι πληροφορίες αυτές μπορεί να ...τους κυνηγούν αργότερα (δες εδώ). Και τούτο επειδή το 45% των εργοδοτών στις ΗΠΑ απευθύνονται σε τέτοιες σελίδες, όπως το Facebook και το Myspace, για να συλλέξουν πληροφορίες από το παρελθόν και λεπτομέρειες από τη ζωή των υποψηφίων προς πρόσληψη υπαλλήλων τους…Κάτι που δεν έλαβε υπόψη επίδοξος ειδικός γραμματέας που πλάκα-πλάκα μπήκε στο opengov.gr και βρήκε την… τύχη του (περισσότερα εδώ). Επιμύθιο: εκτός από τους «γραμματείς», υπάρχουν και οι ...«φαρισαίοι»!
-
6-12-2009 «Πλήρωσα την επιπολαιότητά μου»
6-12-2009 Οι άριστοι, οι αρεστοί και τα αστεία
Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009
«Μαύρη οθόνη» στα Windows 7, Vista, XP, NT
Η Microsoft εξετάζει αναφορές για περιπτώσεις χρηστών που εγκατέστησαν τις τελευταίες ενημερώσεις ασφάλειας για διάφορες εκδόσεις των Windows και κλειδώθηκαν έξω από τους υπολογιστές τους λόγω της «μαύρης οθόνης του θανάτου» -το μόνο που βλέπουν είναι μια μαύρη επιφάνεια εργασίας.Η εταιρεία παραδέχεται ότι οι αναφορές «δεν ταιριάζουν με οποιοδήποτε γνωστό πρόβλημα» που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα. «Όταν ολοκληρώσουμε την έρευνα, θα προσφέρουμε λεπτομερή καθοδήγηση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων» υπόσχεται σε ανακοίνωσή της.H «μαύρη οθόνη» (κατ' αντιστοιχία με τη διαβόητη «μπλε οθόνη του θανάτου», που εμφανιζόταν όταν «κολλούσαν» τα Windows Me) αφορά τις εκδόσεις ΝΤ, XP, Vista και Windows 7.Το πρόβλημα γνωστοποιήθηκε από την εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών Prevx, η οποία μάλιστα δημοσιεύει οδηγίες για την επίλυση του προβλήματος χωρίς να γίνει επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος. Η λύση απαιτεί την εισαγωγή εντολών στον task manager και δεν είναι πάντα αποτελεσματική. Η μαύρη οθόνη εμφανίζεται κυρίως σε χρήστες που εγκατέστησαν τις τελευταίες ενημερώσεις ασφάλειας στις 25 Νοεμβρίου, ωστόσο σύμφωνα με την Prevx υπάρχουν «τουλάχιστον δέκα σενάρια» που μπορούν να προκαλέσουν την εκδήλωση του προβλήματος. Δες εδώ.
2-12-2009: Η Microsoft αρνείται την ευθύνη για τη «μαύρη οθόνη του θανάτου» Σύμφωνα με την Microsoft, το πρόβλημα πιθανότατα οφείλεται σε κάποιο κακόβουλο λογισμικό (malware), όπως το Daonol. Από την πλευρά της, και η βρετανική εταιρία Prevx φαίνεται τώρα πως είναι λιγότερο βέβαιη για την ευθύνη των updates της Microsoft και, με νεότερη δήλωση, έκανε λόγο για ένα «δύσκολο ζήτημα» όσον αφορά τον εντοπισμό της αιτίας του.
2-12-2009: Η Microsoft αρνείται την ευθύνη για τη «μαύρη οθόνη του θανάτου» Σύμφωνα με την Microsoft, το πρόβλημα πιθανότατα οφείλεται σε κάποιο κακόβουλο λογισμικό (malware), όπως το Daonol. Από την πλευρά της, και η βρετανική εταιρία Prevx φαίνεται τώρα πως είναι λιγότερο βέβαιη για την ευθύνη των updates της Microsoft και, με νεότερη δήλωση, έκανε λόγο για ένα «δύσκολο ζήτημα» όσον αφορά τον εντοπισμό της αιτίας του.
Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009
Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων: Πανευρωπαϊκή διάκριση στο διαγωνισμό eLearning 2009
Στο φετινό διαγωνισμό των βραβείων eLearning 2009 ο δικτυακός τόπος «Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων» του Βαγγέλη Κολτσάκη, καθηγητή φυσικής στο σχολείο, κέρδισε το ασημένιο βραβείο της Intel ως η «καλύτερη on-line ή συνδυασμένη σειρά μαθημάτων» στην κατηγορία Μαθηματικά - Επιστήμες και Τεχνολογία. Δύο ακόμα ελληνικές συμμετοχές (projects) συμπεριλήφθηκαν στο TOP-50 του διαγωνισμού ανάμεσα σε σχεδόν 700 elearning πανευρωπαϊκές συμμετοχές (δες εδώ). Η βράβευση έγινε στις 26 Νοεμβρίου 2009 στο Vilnius της Λιθουανίας (δες εδώ και εδώ).Τα βραβεία e-Learning Awards επιβραβεύουν τις καλύτερες εργασίες με τη χρήση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση μεταξύ των σχολείων των μελών κρατών του ευρωπαϊκού σχολικού δικτύου. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για ένατη συνεχή χρονιά από το European Schoolnet. Τα σχολεία συμμετέχουν προαιρετικά στο διαγωνισμό. Στους νικητές κάθε κατηγορίας, που επιλέγονται από διεθνή κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, προσφέρονται χρηματικά βραβεία και ολοκαίνουργιος εξοπλισμός ΤΠΕ για το σχολείο.
Mια ματιά στο βραβευμένο δικτυακό τόπο Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες στο Κ.Γ.Α. Θεσσαλονίκης ίσως κάνει τους «απίστους» της εισαγωγής των ΤΠΕ στο σχολείο και της χρήσης του μαθητικού netbook, των χειρισμών στη "ψηφιακή τάξη Α΄ Γυμνασίου" κτλ. να αλλάξουν γνώμη -και γιατί όχι, να τους δημιουργηθεί η επιθυμία να τον αντιγράψουν!
20-1-2010 Μάθε παιδί μου e-γράμματα
Mια ματιά στο βραβευμένο δικτυακό τόπο Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες στο Κ.Γ.Α. Θεσσαλονίκης ίσως κάνει τους «απίστους» της εισαγωγής των ΤΠΕ στο σχολείο και της χρήσης του μαθητικού netbook, των χειρισμών στη "ψηφιακή τάξη Α΄ Γυμνασίου" κτλ. να αλλάξουν γνώμη -και γιατί όχι, να τους δημιουργηθεί η επιθυμία να τον αντιγράψουν!
20-1-2010 Μάθε παιδί μου e-γράμματα
Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009
Παιδείας διαβούλευση.gov
Ξεκίνησε και η δια του Διδικτύου διαβούλευση για την Παιδεία! Την εγκαινίασε η υπουργός Παιδείας στο opengov.gr/ypepth και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 4-12-2009. Περιεχόμενο της "διαβούλευσης" είναι το σύστημα διορισμών, μεταθέσεων, αποσπάσεων, αναπληρώσεων και μετατάξεων των εκπαιδευτικών, αλλά και της επιλογής των στελεχών διοίκησης. Κι όπως τονίζει η υπουργός στο προλογικό της σημείωμα: «Διεθνείς έρευνες, με πιο χαρακτηριστική αυτή του ΟΟΣΑ, που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατέδειξαν ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με την καλύτερη αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό και ταυτόχρονα με τις μικρότερες επιδόσεις των μαθητών (δες εδώ). Η κατανομή του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας είναι προβληματική, με αποτέλεσμα να συνυπάρχουν πλεονασματικές και ελλειμματικές περιοχές σε εκπαιδευτικό προσωπικό.Τα δεδομένα αυτά αναδεικνύουν το σοβαρό διαχειριστικό πρόβλημα όλου του πλέγματος των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών και ενδεχομένως την παθογένεια του σχετικού θεσμικού πλαισίου που όμως δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην ποιότητα της εκπαίδευσης. Επί πλέον η έλλειψη ενός σταθερού συστήματος οργάνωσης και διοίκησης της εκπαίδευσης με εξειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό υποβαθμίζει το εκπαιδευτικό έργο...Με βάση τα παραπάνω θέτουμε υπόψη των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονέων και των πολιτών τις αρχές, το πλαίσιο και τις κατ’ αρχήν προτάσεις μας, προκειμένου αυτές να αποτελέσουν αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης.» Πιθανολογώ ότι κι αυτή η "διαβούλεψη", που ακολουθεί τα χνάρια του δικτυακού meafora.gr του προκάτοχού της υπουργού Παιδείας, θα έχει την ίδια τύχη: προτάσεις κι ερωτήματα που μένουν αναπάντητα (και διαγράφονται...). Εξάλλου η μέχρι τώρα εμπειρία από τη διαβούλεψη για γενικούς γραμματείς υπουργείων εκεί οδηγεί (δες σχετικό σχολιασμό εδώ). Κατά τα άλλα να έχουμε να ασχολούμαστε στη σύγχρονη διαδικτυακή μας "Εκκλησία του Δήμου". Κι ας θυμίσουμε ότι στην αρχαία Αθήνα μια ομάδα σκλάβων, που είχαν το ρόλο της αστυνόμευσης, προχωρούσαν στην πόλη τις ημέρες που γινόταν συνέλευση της Εκκλησίας του Δήμου και μαστίγωνε με σχοινιά, που είχαν βυθιστεί σε κόκκινο χρώμα, όσους πολίτες δεν είχαν πάει στη συνέλευση. Με αυτόν τον τρόπο, οι πολίτες ήταν ντροπιασμένοι και δεν μπορούσαν νομικά να πραγματοποιήσουν καμία δουλειά έως ότου επισκέπτονταν τους χώρους συνεδρίασης στο λόφο της Πνύκας (δες εδώ). Με το ζόρι "πολίτες" δηλαδή. Μεθερμηνευόμενο, κάνε και συ ένα λογαριασμό στο sch.gr, ρίξε και κανά e-mail στην ηλεκτρονική δια-Βούλ(η)ευση, πες (μας) τον "πόνο" σου αφού "όστις αγορεύειν βούλεται" - κάτι να μαθαίνουμε κι εμείς στο Μαρούσι- κι άντε γειά! Εξάλλου "πρώτα ο μαθητής"...Η εκπαίδευσή του (λ.χ. προγράμματα σπουδών, βιβλία, διδακτικές μέθοδοι, οργάνωση σχολικής ζωής) και οι εκπαιδευτικοί έπονται.
Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009
Η Google καταργεί το σκληρό δίσκο!
Tο νέο λειτουργικό σύστημα Chrome OS που ετοιμάζει η Google, θα φέρει όντως την επανάσταση στους Η/Υ; Το Chrome OS είναι ένα ουσιαστικό βήμα στην προσπάθεια της Google να εξοικειωθούν οι χρήστες με το «υπολογιστικό νέφος» (cloud computing) και να διατηρούν πλέον τις εφαρμογές και τα δεδομένα τους όχι στους υπολογιστές τους, αλλά σε απομακρυσμένους υπολογιστές τρίτων παρόχων υπηρεσιών, όπως η Google. Στο πλαίσιο αυτό, τα μελλοντικά PCs που θα «τρέχουν» το Chrome OS, δεν θα διαθέτουν καν σκληρό δίσκο! Το netbook με Chrome OS θα είναι φτιαγμένο για ένα κόσμο συνεχούς ευρυζωνικής σύνδεσης, όπου πολλές λειτουργίες του PC δεν θα γίνονται πια από το ίδιο, αλλά από μεγάλα μηχανήματα «κάπου» στο web. Ο χρήστης αυτόματα θα συνδέεται με το «νέφος» του διαδικτύου για να «τρέξει» τις εφαρμογές του. Δεν θα χρειάζεται καθόλου να εγκαθιστά και να ενημερώνει (updates) σε αυτές, κάτι που θα γίνεται αυτόματα. Τα Chrome OS PCs θα μπορούν να εκτελούν ορισμένες λειτουργίες όταν είναι offline, όμως πρωταρχικά θα είναι σχεδιασμένα για να συνδέονται συνεχώς στο Ίντερνετ. Τα νέα Chrome OS PCs θα μοιάζουν περισσότερο με τηλεόραση παρά με κομπιούτερ και θα μπορούν να ανοίγουν σε χρόνο ρεκόρ (το πολύ σε επτά δευτερόλεπτα) μετά το πάτημα του πλήκτρου “power”. Αναμένουμε, μια και το δεν πρόκειται να κάνει την εμφάνησή του πριν το τέλος της επόμενης χρονιάς. Δες κι εδώ.
Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=103900
Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009
Να απαγορέψουμε τα μολύβια στα σχολεία; Γιατί όχι!
(via mcsotos)
Σαν συνέχεια προηγούμενου post , διαβάστε τις σκέψεις του Doug Johnson, εκπαιδευτικού στο Mankato Public Schools, Minnesota, ΗΠΑ, ο οποίος διατείνεται ότι:
«Όταν η "τεχνολογία" μπαίνει στο σχολείο, η ασφάλεια των μαθητών και η εκπαιδευτική τους καταλληλότητα θα πρέπει να είναι η πρώτη σκέψη κάθε υπεύθυνου εκπαιδευτικού. Και σαν ένας υπεύθυνος εκπαιδευτικός προτείνω, να απαγορεύσουμε ένα από τα πλέον επικίνδυνα προϊόντα της τεχνολογίας: το … μολύβι. Και τούτο επειδή:
1.Το μολύβι μπορεί να αποτελέσει όπλο στα χέρια απείθαρχων μαθητών και να βγάλει ο ένας το μάτι του άλλου.
2.Ένας μαθητής μπορεί να γράψει "κακές" λέξεις και ακόμα χειρότερα με τα γραπτά του να απειλεί κάποιο συμμαθητή του.
3.Αν κάποιος μαθητής έχει μηχανικό μολύβι, μπορεί να κάνει τους συμμαθητές του να μην αισθάνονται άνετα.
4.Τα μολύβια κλέβονται εύκολα.
5.Τα μολύβια σπάνε και χρειάζονται επισκευή ή ξύσιμο όλη την ώρα.
6. Το μολύβι γίνεται πολύ εύκολα παιχνίδι, στη παιδική φαντασία, κι αντί να ολοκληρώνουν τις εργασίες τους ή να παρακολουθούν το δάσκαλο, παίζουν.
Τώρα, αν οι μαθητές μερικές φορές χρησιμοποιήσουν το μολύβι για να συμπληρώσουν ασκήσεις ή να κρατούν σημειώσεις, τι αλλάζει;
Ακούγεται τρελό, αλλά δεν είναι. Προσέξτε για ποιους λόγους δάσκαλοι και διευθυντές των σχολείων της περιοχής μας θέλουν να εξοβελίσουν από τις αίθουσες διδασκαλίας τα iPods και MP3 players (άντε, και παρ΄ ημίν το …μαθητικό netbook και τα κινητά τηλέφωνα, τα ΜΡ3-όλως παραδόξως- επιτρέπονται), επειδή:
1.Μπορεί να κλαπούν.
2.Μορεί να κάνουν τους μαθητές που δεν έχουν, να αισθάνονται άβολα.
3.Οι μαθητές μπορεί στη διάρκεια του μαθήματος να αφοσιώνονται σε αυτά κι όχι στο λόγο του δασκάλου.
4.Ποιος ξέρει τι μπορεί να ακούν/παρακολουθούν με αυτά.
5.Τα παιδιά μπορεί με αυτά να «βοηθούνται» (=να έχουν ηλεκτρονικά σκονάκια) για να απαντούν στα διαγωνίσματα.
Τώρα αν τα χρησιμοποιούν για το μάθημα, ας πούμε ένα ταξίδι μέσω του Google Εarth ή να ψάξουν κάτι στη Wikipedia ή στο Google Maps είτε σε κάποιο διαδικτυακό λεξικό, δεν κάνει τη διαφορά.»
Έλα μου ντε που τα ίδια ακούω κι εγώ επί σχεδόν 35 χρόνια στο σχολείο, όπου για την πλειονοψηφία των εκπαιδευτικών το μόνο αποδεκτό προϊόν της εκπαιδευτικής τεχνολογίας είναι ο …κιμωλιοπίνακας! Σκέψου βόλτα των μαθητών στο-φτου κακά- YouTube ή στη σελίδα τους στο τι-είναι-αυτό facebook είτε συνομιλίες τους μέσω MSN Messenger!
Και μια που το έφερε ο λόγος: «Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, δίχως να το καταλάβω, είδα στην οθόνη του υπολογιστή το σπίτι όπου έμενα στο Μόναχο. Εκεί που γέννησα τα παιδιά μου. Την περιοχή όπου εργαζόμουν και τις πλατείες που έπινα καφέ. Και σκεφτείτε ότι έχω να επισκεφτώ την Γερμανία από το 1980. Ήταν πολύ συγκινητικό» λέει η 73χρονη Αμαλία Μαστρογιάννη που πριν από λίγες μέρες, μαζί με άλλους ηλικιωμένους του Α΄ ΚΑΠΗ Νίκαιας, είχε για πρώτη φορά στη ζωή της την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τον κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Ίντερνετ στον πολυχώρο «Απόλλων» της Νομαρχίας Πειραιά (δες εδώ). Το ηλεκτρονικό της ταξίδι μέχρι το Μόναχο έγινε με τη βοήθεια του Google Εarth. Και μετά το πρώτο της σερφάρισμα στο Διαδίκτυο δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό της…
Συναφείς (δικές μου) πρόσφατες αναρτήσεις:
Μαθητές και ΤΠΕ
Υπολογιστές στα σχολεία έχουμε, μαθητές εξοικειωμένους στο Διαδίκτυο έχουμε, αλλά τα 3/5 των εκπαιδευτικών δεν έχουν λογαριασμό e-mail
Ένας φορητός υπολογιστής για κάθε μαθητή της Α΄ γυμνασίου
Στα 90 δεν είναι αργά για να σερφάρεις...
«Όταν η "τεχνολογία" μπαίνει στο σχολείο, η ασφάλεια των μαθητών και η εκπαιδευτική τους καταλληλότητα θα πρέπει να είναι η πρώτη σκέψη κάθε υπεύθυνου εκπαιδευτικού. Και σαν ένας υπεύθυνος εκπαιδευτικός προτείνω, να απαγορεύσουμε ένα από τα πλέον επικίνδυνα προϊόντα της τεχνολογίας: το … μολύβι. Και τούτο επειδή:
1.Το μολύβι μπορεί να αποτελέσει όπλο στα χέρια απείθαρχων μαθητών και να βγάλει ο ένας το μάτι του άλλου.
2.Ένας μαθητής μπορεί να γράψει "κακές" λέξεις και ακόμα χειρότερα με τα γραπτά του να απειλεί κάποιο συμμαθητή του.
3.Αν κάποιος μαθητής έχει μηχανικό μολύβι, μπορεί να κάνει τους συμμαθητές του να μην αισθάνονται άνετα.
4.Τα μολύβια κλέβονται εύκολα.
5.Τα μολύβια σπάνε και χρειάζονται επισκευή ή ξύσιμο όλη την ώρα.
6. Το μολύβι γίνεται πολύ εύκολα παιχνίδι, στη παιδική φαντασία, κι αντί να ολοκληρώνουν τις εργασίες τους ή να παρακολουθούν το δάσκαλο, παίζουν.
Τώρα, αν οι μαθητές μερικές φορές χρησιμοποιήσουν το μολύβι για να συμπληρώσουν ασκήσεις ή να κρατούν σημειώσεις, τι αλλάζει;
Ακούγεται τρελό, αλλά δεν είναι. Προσέξτε για ποιους λόγους δάσκαλοι και διευθυντές των σχολείων της περιοχής μας θέλουν να εξοβελίσουν από τις αίθουσες διδασκαλίας τα iPods και MP3 players (άντε, και παρ΄ ημίν το …μαθητικό netbook και τα κινητά τηλέφωνα, τα ΜΡ3-όλως παραδόξως- επιτρέπονται), επειδή:
1.Μπορεί να κλαπούν.
2.Μορεί να κάνουν τους μαθητές που δεν έχουν, να αισθάνονται άβολα.
3.Οι μαθητές μπορεί στη διάρκεια του μαθήματος να αφοσιώνονται σε αυτά κι όχι στο λόγο του δασκάλου.
4.Ποιος ξέρει τι μπορεί να ακούν/παρακολουθούν με αυτά.
5.Τα παιδιά μπορεί με αυτά να «βοηθούνται» (=να έχουν ηλεκτρονικά σκονάκια) για να απαντούν στα διαγωνίσματα.
Τώρα αν τα χρησιμοποιούν για το μάθημα, ας πούμε ένα ταξίδι μέσω του Google Εarth ή να ψάξουν κάτι στη Wikipedia ή στο Google Maps είτε σε κάποιο διαδικτυακό λεξικό, δεν κάνει τη διαφορά.»
Έλα μου ντε που τα ίδια ακούω κι εγώ επί σχεδόν 35 χρόνια στο σχολείο, όπου για την πλειονοψηφία των εκπαιδευτικών το μόνο αποδεκτό προϊόν της εκπαιδευτικής τεχνολογίας είναι ο …κιμωλιοπίνακας! Σκέψου βόλτα των μαθητών στο-φτου κακά- YouTube ή στη σελίδα τους στο τι-είναι-αυτό facebook είτε συνομιλίες τους μέσω MSN Messenger!
Και μια που το έφερε ο λόγος: «Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, δίχως να το καταλάβω, είδα στην οθόνη του υπολογιστή το σπίτι όπου έμενα στο Μόναχο. Εκεί που γέννησα τα παιδιά μου. Την περιοχή όπου εργαζόμουν και τις πλατείες που έπινα καφέ. Και σκεφτείτε ότι έχω να επισκεφτώ την Γερμανία από το 1980. Ήταν πολύ συγκινητικό» λέει η 73χρονη Αμαλία Μαστρογιάννη που πριν από λίγες μέρες, μαζί με άλλους ηλικιωμένους του Α΄ ΚΑΠΗ Νίκαιας, είχε για πρώτη φορά στη ζωή της την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τον κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Ίντερνετ στον πολυχώρο «Απόλλων» της Νομαρχίας Πειραιά (δες εδώ). Το ηλεκτρονικό της ταξίδι μέχρι το Μόναχο έγινε με τη βοήθεια του Google Εarth. Και μετά το πρώτο της σερφάρισμα στο Διαδίκτυο δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό της…
Συναφείς (δικές μου) πρόσφατες αναρτήσεις:
Μαθητές και ΤΠΕ
Υπολογιστές στα σχολεία έχουμε, μαθητές εξοικειωμένους στο Διαδίκτυο έχουμε, αλλά τα 3/5 των εκπαιδευτικών δεν έχουν λογαριασμό e-mail
Ένας φορητός υπολογιστής για κάθε μαθητή της Α΄ γυμνασίου
Στα 90 δεν είναι αργά για να σερφάρεις...
Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009
Βλάφτει τα παιδιά της «Ψηφιακής τάξης» το Διαδίκτυο;
Ο μαθητικός φορητός υπολογιστής και πάλι στο στόχαστρο… Όχι για τίποτε άλλο, αλλά για την «ανεξέλεγκτη» χρήση του Διαδικτύου από τους μαθητές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, «δε θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος ότι η παροχή φορητών υπολογιστών στους 120 000 μαθητές γυμνασίου, όπως τελικά εξελίχθηκε, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους, αντί να λειτουργεί ως εξελικτικό βήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.» Και κατά δήλωση συνεργάτη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας στη Β' Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», έχει δημιουργηθεί στα σχολεία «ανεξέλεγκτη», κατάσταση ενώ έχουν ήδη γίνει καταγγελίες από καθηγητές Γυμνασίων για την ακατάλληλη χρήση του φορητού υπολογιστή από τους μαθητές, κυρίως την ώρα του σχολικού διαλείμματος, όταν και χρησιμοποιούν την ασύρματη σύνδεση για να σερφάρουν σε ιστοσελίδες πολλές φορές ακατάλληλου περιεχομένου, όχι από την σχολική αίθουσα, αλλά από… τις τουαλέτες (δες εδώ).Τώρα να το πιστέψω ή όχι; Να πω ότι το μαθητικό netbook φταίει και μόνο για το σερφάρισμα σε «ακατάλληλες» σελίδες; Δηλαδή για το «οφθαλμόλουτρο» στις σελίδες του Playboy 50 χρόνια πριν, όταν ήμουν μαθητής, ποιος να έφταιγε; Να κουβεντιάσουμε το θέμα «ακατάλληλο» σε σχέση με το γονικό έλεγχο ναι. Αλλά όχι και να τα φορτώνουμε στην τεχνολογία… Όταν υπάρχουν αρκετά φίλτρα αποτροπής πρόσβασης σε ακατάλληλο για ανήλικους περιεχόμενο και που κατά τη γνώμη μου όφειλε η πολιτεία να υποχρεώνει να έχει εγκαταστήσει και ενεργοποιήσει ο πωλητής του μαθητικού υπολογιστή των 450€ ( να δικαιολογούμε και το …ποσό).Εξάλλου καθώς ορθά παρατηρείται: «Η απαγόρευση της χρήσης άλλων συσκευών, όπως τα κινητά τηλέφωνα, στο σχολικό περιβάλλον, έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τη χρήση φορητών υπολογιστών που μπαίνουν οπουδήποτε στο Διαδίκτυο, και μπορούν μάλιστα να χρησιμοποιηθούν εντός του σχολείου για να τραβήξουν φωτογραφίες, βίντεο, το οποίο πλέον μπορούν να ανεβάσουν στο Διαδίκτυο από την ίδια μάλιστα συσκευή…» Από την άλλη, το Google έχει αναπτύξει την επιλογή Safe search, που μπορεί να εγκαταστήσει ο γονέας, για ασφαλή πλοήγηση στις σελίδες του (δες το βίντεο) -καθώς τα φίλτρα μπορούν να αποδειχτούν πολύτιμα εργαλεία στην προστασία των ανηλίκων από επιβλαβές περιεχόμενο (περισσότερα εδώ: SaferInternet.gr και εδώ: safeline.gr). Και να μη μας διαφεύγει ότι «δεν πρέπει να απαγορεύουμε το Ιντερνέτ στα παιδιά αλλά να τους μαθαίνουμε από νωρίς τους κανόνες του. Πρέπει το Ιντερνέτ να μπει από νωρίς στο σπίτι, ακόμα και από το νηπιαγωγείο, για να μάθουν εγκαίρως τα παιδιά τα όρια. Άλλωστε, δεν είναι μόνο μέσα στο σπίτι μας -μπορούν να το βρουν και στα σπίτια φίλων ή στα Ιντερνέτ καφέ». Μια και «όπως οι σημερινοί μεγάλοι μεγάλωσαν με το τηλέφωνο ως αυτονόητη συσκευή, έτσι και οι νέοι μεγάλωσαν με το Ιντερνέτ ως αυτονόητη λειτουργία. Το Διαδίκτυο είναι ένα παράθυρο στον κόσμο. Είναι σαν να έχουμε ανοίξει στο σπίτι μας ένα παράθυρο και μπαίνει μέσα όλος ο κόσμος. Όπως μαθαίνουμε στο παιδί μας να μη δίνει ποτέ το όνομα και τη διεύθυνσή του σε αγνώστους στον δρόμο, το ίδιο πρέπει να τους μαθαίνουμε και για το Ιντερνετ, όπου εκεί επικοινωνείς μέσα από καλώδια και δεν βλέπεις καν τους άλλους» (δες εδώ).
Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009
Διδίκτυο και ΤΠΕ δεν αποξενώνουν τους χρήστες
Η χρήση της τεχνολογίας δεν οδηγεί στην κοινωνική αποξένωση, ενώ εκείνοι που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και τα κινητά τους τηλέφωνα έχουν μεγαλύτερα και περισσότερο ποικίλα κοινωνικά δίκτυα, σύμφωνα με νέα μελέτη. «Όλα τα στοιχεία δείχνουν προς μία κατεύθυνση», επεσήμανε ο Κιθ Χάμπτον, επικεφαλής της μελέτης του ινστιτούτου Pew που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. «Οι κοινωνικοί κόσμοι των ανθρώπων ενισχύονται από τις νέες επικοινωνιακές τεχνολογίες».«Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η χρήση του Διαδικτύου και τα κινητά τηλέφωνα ωθούν τους ανθρώπους σε μια δίνη αποξένωσης», δήλωσε ο Χάμπτον, σε αντίθεση με την επικρατούσα δημοφιλή πεποίθηση. Τα βασικά συμπεράσματα της νέας μελέτης «αμφισβητούν παλαιότερες έρευνες και φοβίες σχετικά με την επιβλαβή κοινωνική επίπτωση της τεχνολογίας». «Υπάρχει μία τάση να κατηγορούμε πρώτα την τεχνολογία όταν παρατηρούμε κάποια κοινωνική αλλαγή», εξήγησε ο Χάμπτον. «Όπως αποδεικνύεται», συνέχισε ο καθηγητής επικοινωνίας του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ΗΠΑ, «εκείνοι που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο έχουν εμφανή κοινωνικά πλεονεκτήματα. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να διατηρήσουν επαφές και να μοιραστούν πληροφορίες με τρόπους που τους κρατούν κοινωνικά ενεργούς και σε σύνδεση με τις κοινότητές τους».Περισσότερα για το θέμα αυτό εδώ, και για τους κατά συνείδηση απίστους δυο τρανά παράδειγματα υπάρχουν σε προηγούμενα posts εδώ και εδώ.
Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009
Στα 90 δεν είναι αργά για να σερφάρεις...
Ο κύριος Πανταζής Σταύρου, συνταξιούχος χημικός, είναι 90 ετών. Χειρίζεται το Ίντερνετ σχεδόν με την ίδια άνεση που το χειρίζεται ένας σημερινός 18άρης. Κάθε πρωί μπαίνει και διαβάζει τις ελληνικές εφημερίδες αλλά και αρκετές ξένες, όπως τη γαλλική Le Μonde ή την ιταλική Corriere della Sera. Ψάχνει μετά μανίας στο Google θέματα που τον ενδιαφέρουν, σχετικά με την ιστορία, τη λαογραφία ή τη χημεία. Αναζητά τα αγαπημένα του μουσικά κομμάτια επίσης στο Διαδίκτυο και τα απολαμβάνει από τον υπολογιστή, επικοινωνεί μέσω email με τους δύο γιους του που ζουν στο εξωτερικό και έχει καταφέρει να ανατρέψει τον μύθο ότι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας δεν τα καταφέρνουν με τις νέες τεχνολογίες και ειδικά με το Ίντερνετ. Απαντά στη συνέντευξή του στην εφ. Τα Νέα :«Πώς ασχολήθηκα; Με ενδιαφέρει καθετί καινούργιο», απαντά με χαρακτηριστική άνεση για την ενασχόλησή του με τον κόσμο του Διαδικτύου. «Ψάχνοντας πληροφορίες για την ιστορία ή τη λαογραφία ξεκινάω την αναζήτησή μου από το Google». Ο ενθουσιασμός του είναι μεγάλος όταν ανακαλύπτει πόσο μεγάλη πηγή πληροφόρησης για το παρελθόν αποτελεί το Διαδίκτυο. Τις προάλλες, λέει, διάβασε κάπου ότι ένας Βρετανός αντισυνταγματάρχης και περιηγητής, ο Γουίλιαμ Μάρτιν Λικ, είχε περάσει από το χωριό του, το Βυζίκι Αρκαδίας, το 1805. «Είχε γράψει ένα βιβλίο για την επίσκεψή του. Το πληκτρολόγησα στο Ίντερνετ. Το βρήκα- ήταν τρεις τόμοι- και το μετέφρασα στα ελληνικά». Μάλιστα έγραψε ένα κείμενο σχετικά με αυτό και το έστειλε στο τριμηνιαίο περιοδικό του χωριού του. Φυσικά το έγραψε στο Word και το έστειλε ηλεκτρονικά «με mail βολεύει και τον τυπογράφο άλλωστε, οι υπόλοιποι στέλνουν τα κείμενά τους χειρόγραφα», λέει με χαμόγελο. Πώς όμως αποφάσισε να ασχοληθεί; Εργαζόταν ως χημικός σε μεγάλη φαρμακοβιομηχανία έως το 1987. Υπολογιστές υπήρχαν τότε στο εργασιακό του περιβάλλον και όπως λέει είχε μία πρώτη μικρή εξοικείωση. Λίγα χρόνια αργότερα απέκτησε τον δικό του υπολογιστή στο σπίτι. Κι όταν το Ίντερνετ άρχισε δειλά δειλά να μπαίνει στη ζωή των Ελλήνων, μπήκε και στη δική του. Τι λέει όμως σήμερα σε όσους διστάζουν να μπουν στο Διαδίκτυο φοβούμενοι ότι αποτελεί ένα μέσο αποξένωσης; «Τι, μας αποξενώνει; Μόνο αν ασχολείται κανείς αποκλειστικά και συνέχεια μ΄ αυτό αποξενώνεται. Για τα ηλικιωμένα άτομα είναι ένα μέσο επικοινωνίας. Ένα παράθυρο για ολόκληρο τον κόσμο», απαντάει. Για τους σκεπτικιστές (Ιντερνέτ στην ηλικία μου, προς Θεού…): Οι άνθρωποι που εξοικειώθηκαν σε προχωρημένη ηλικία με το Διαδίκτυο δηλώνουν τώρα ότι δεν μπορούν να το αποχωριστούν…Αφιερωμένο σε αυτούς που γκρινιάζουν: «Τι τα θέλουμε τα netbook 1:1 στο σχολείο;Για μας είναι αυτά τώρα;» Έλα μου ντε! Και για να μην ξεχνιόμαστε, η Βρετανίδα Ivy Bean, 104 ετών, είναι η μεγαλύτερη εν ζωή φανατική οπαδός του Internet στον κόσμο!
Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009
Βρείτε τον κλέφτη του λάπτοπ σας
Εάν μας κλέψουν τον φορητό μας υπολογιστή ή το κινητό μας τηλέφωνο, τι πιθανότητες έχουμε να εντοπίσουμε τη συσκευή μας και να πιάσουμε τον κλέφτη; Αρκετές αν να εξοπλιστούμε με την κατάλληλη τεχνολογία. Εάν ο φορητός υπολογιστής ή το κινητό τηλέφωνο είναι συνδεδεμένο με ένα ασύρματο σημείο πρόσβασης (wireless access point), ένα σύστημα που ονομάζεται Skyhook μπορεί να καθορίσει το σημείο στο οποίο βρίσκεται με μια απόκλιση 20 μέτρων, μετρώντας τη σχετική δύναμη των σημάτων από άλλα κοντινά ασύρματα σημεία πρόσβασης. Το πρόβλημα με αυτό το σύστημα είναι ότι δεν λειτουργεί σε μη κατοικημένες περιοχές. Συχνά όμως είναι αρκετό για να εντοπίσει την ακριβή τοποθεσία. Παρόμοια λογισμικά όπως το Undercover, το LoJack, το GadegetΤrak, μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες και να συμπληρώσουν έναν φάκελο με τις κινήσεις της κλεμμένης συσκευής. Υπάρχουν και κάποιες «πολυμήχανες» εφαρμογές που μπορούν να παγιδεύσουν τον ανυποψίαστο κλέφτη. Για παράδειγμα, χάρη σε ένα πρόγραμμα οι απεικονίσεις οθόνης (screenshots) μπορούν να ανακτώνται αυτόματα και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να βλέπουμε τι ακριβώς έχει κάνει ο κλέφτης στον υπολογιστή μας. Κι εάν η συσκευή είναι εξοπλισμένη με μια webcam, όπως η iSight της Αpple, τα φωτογραφικά της στιγμιότυπα μπορούν να μεταδίδονται δίνοντας μια πολύ σαφή ένδειξη για το ποιος έχει κλέψει το λάπτοπ. Μια επιπλέον λειτουργία αυτών των προγραμμάτων είναι ότι όταν ενεργοποιηθούν σβήνουν και αποθηκεύουν εξ αποστάσεως τα δεδομένα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009
Μαθητικός ηλεκτρονικός υπολογιστής και ολίγο αλαλούμ…
Το βίντεο των Sineterrae εν πολλοίς περιγράφει το αλαλούμ της άρπα-κόλα (λέγε με ΕΣΠΑ) εισαγωγής του μαθητικού 1:1 φορητού υπολογιστή στην Α΄ τάξη γυμνασίου. Παρ΄ όλα αυτά όπως, μεταξύ των άλλων, παρατηρεί/προτείνει η «Ελληνική Ένωση για την Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση» (δες : Οι θέσεις του e-Δικτύου για τον μαθητικό υπολογιστή της Α' Γυμνασίου): «O ηλεκτρονικός υπολογιστής, με τη σωστή χρήση, μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο στη διαδικασία της μάθησης. Στην αντίθετη όμως περίπτωση υπάρχει η πιθανότητα να δημιουργηθούν νέα προβλήματα ή να ενισχυθούν παλιές κακές πρακτικές. Για να αποφύγουμε λοιπόν τις αρνητικές συνέπειες και για να μην μετατραπεί ο προσωπικός ηλεκτρονικός υπολογιστής σε ένα "ακριβό μολύβι" που θα έχουν στα χέρια τους οι μαθητές/τριες καταθέτουμε τις προτάσεις μας για την "ψηφιακή τάξη Α΄ Γυμνασίου" (σχολική χρονιά 2009-2010). Πρόκειται για προτάσεις που αποσκοπούν στο να βοηθήσουν τη Διοίκηση, τους/ις εκπαιδευτικούς και τους/ις μαθητές/τριες που θα πάρουν στα χέρια τους φορητούς. Μόνο του το Έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να φέρει σε πέρας αυτό το πολυσύνθετο καθήκον.
1.Η σχολική χρονιά να έχει χαρακτήρα αποκλειστικά πιλοτικό – πειραματικό και να μη γίνονται απλά κινήσεις για εντυπωσιασμό, χωρίς πραγματική ουσία και αποτέλεσμα.
2.Σε κάθε Νομό να συστηθούν άμεσα "Ομάδες" που θα αναλάβουν την παρακολούθηση και την επιμόρφωση Σχολικών Συμβούλων και εκπαιδευτικών της Α΄ Γυμνασίου στην περιοχή τους. Αυτές μπορεί να αποτελέσουν, σε κάθε νομό, τον πρώτο πυρήνα για τη Δημιουργία "Κέντρου Υποστήριξης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας" (όπως το περιγράφουμε σε προηγούμενη παρέμβασή μας).
3.Το ΥΠΕΠΘ να δημοσιοποιήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα όλο το απαραίτητο παιδαγωγικό υλικό, πέρα από τα διαθέσιμα λογισμικά και τα βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή, ώστε να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί που θα αναλάβουν τη διδασκαλία στην Α΄ τάξη Γυμνασίου να αξιοποιήσουν τους φορητούς.
4.Να δοθεί από το ΥΠΕΠΘ ιδιαίτερη φροντίδα για την τεχνική υποστήριξη των σχολείων και την κατάλληλη διαμόρφωση των αιθουσών.» Για να καταλήξει η ανακοίνωση:«Με το σωστό σχεδιασμό και τη συνεχή υποστήριξη, πιστεύουμε ότι θα μπορέσει ο φορητός υπολογιστής να λειτουργήσει ως εργαλείο στην προσπάθεια αναβάθμισης της διδακτικής-μαθησιακής διαδικασίας και να γίνει η αφορμή για τις αλλαγές που χρειάζεται το σημερινό σχολείο.» (Δες παλαιότερες σχετικές δημοσιεύσεις-μου εδώ κι εδώ).
Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009
Διαδίκτυο με διευθύνσεις χωρίς λατινικούς χαρακτήρες!
Το 1969 ο καθηγητής Leonard Kleinrock προσπαθούσε να κάνει δύο απομακρυσμένους υπολογιστές να «μιλήσουν» μεταξύ τους. Το κατάφερε στις 29 Οκτωβρίου 1969 συνδέοντας δυο υπολογιστές, αυτόν του εργαστηρίου του στο Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCLA ) στο Λος Άντζελες με αυτόν στο SRI στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στέλνοντας και το πρώτο ηλεκτρονικό μήνυμα, μέσω του πρώτου Διαδικτύου, του Arpanet (δε κι εδώ). Σήμερα, στα 40κοστά του γενέθλια, το Διαδίκτυο βρίσκεται εν όψει της μεγαλύτερης αλλαγής του από τότε που εφευρέθηκε, σύμφωνα με την ρυθμιστική Αρχή του, την εταιρία ICANN (Internet Corporation for Assigned Names), η οποία, όπως ανακοίνωσε, έχει σχεδόν ολοκληρώσει τα σχέδια της για την εισαγωγή διευθύνσεων με μη λατινικούς χαρακτήρες. Η πρωτοβουλία αυτή θα επιτρέψει να υπάρξουν πλήρη domain names στην αραβική γλώσσα, την ελληνική, κινεζική, την ινδική, την κυριλλική και άλλες, με συνέπεια να πνεύσει ένας άνεμος ουσιαστικής παγκοσμιοποίησης στο Ίντερνετ και να γίνει αυτό πιο εύκολα προσβάσιμο από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Η Icann δήλωσε ότι αν τα σχέδια της εγκριθούν στις 30 Οκτωβρίου, τότε θα δεχτεί τις πρώτες αιτήσεις για ξενόγλωσσες διευθύνσεις έως τις 16 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο (δες εδώ).Τα πρώτα διεθνοποιημένα domain names (IDNs) μπορεί να λειτουργούν μέχρι τα μέσα του 2010 Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρίας με την αναμενόμενη έγκριση της πολύγλωσσης «επανάστασης» στο Ίντερνετ, από τους περίπου 1,6 δισ. χρήστες του διαδικτύου σήμερα παγκοσμίως, πάνω από τους μισούς χρησιμοποιούν μη λατινογενείς γλώσσες, συνεπώς η επερχόμενη αλλαγή θα είναι πολύ σημαντική και αναγκαία, ειδικά καθώς το διαδίκτυο συνεχίζει να εξαπλώνεται διεθνώς. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν στο Σύστημα Ονοματοδότησης Περιοχών (Domain Name System-DNS) του Ίντερνετ, που λειτουργεί ως τηλεφωνικός κατάλογος, «μεταφράζοντας» τις διευθύνσεις με γράμματα (λ.χ. www.ana.gr) σε διευθύνσεις με αριθμούς, που μπορούν να διαβαστούν από τους υπολογιστές. Εφεξής -πράγμα όχι εύκολο στην πράξη - το σύστημα αυτό θα μπορεί να αναγνωρίζει και να μετατρέπει σε αριθμούς και τους μη λατινογενείς γλωσσικούς χαρακτήρες.Η μη κερδοσκοπική εταιρία Icann, με έδρα την Καλιφόρνια, δημιουργήθηκε το 1998 από την αμερικανική κυβέρνηση για να εποπτεύει τη λειτουργία και ανάπτυξη του Διαδικτύου.
Eπικαιροποίηση 30-10-2009 Εγκρίθηκε από την ICANN η χρήση και μη λατινικών χαρακτήρων σε πλήρη domain names (δες εδώ).
Eπικαιροποίηση 30-10-2009 Εγκρίθηκε από την ICANN η χρήση και μη λατινικών χαρακτήρων σε πλήρη domain names (δες εδώ).
Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009
Μαθητές και ΤΠΕ
Περίπου εννέα στους δέκα μαθητές δημοτικού και γυμνασίου διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή, έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου. Μάλιστα, οι μισοί από αυτούς είναι καθημερινοί χρήστες. Με αυτά τα δεδομένα, το Παρατηρητήριο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, που έδωσε τα σχετικά στοιχεία, κάνει λόγο για απόλυτη εξοικείωση της νέας γενιάς, από 8 έως 15 ετών με τις Tεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα που είχε πραγματοποιήσει το Παρατηρητήριο για την ΚτΠ στο τέλος του 2008 και τα οποία είχε δώσει στη δημοσιότητα στις αρχές του έτους. Ωστόσο, η περαιτέρω επεξεργασία τους έδειξε ότι το 85% των παιδιών ηλικίας 8 - 15 ετών διαθέτει Η/Υ, το 80% έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο και το 94% κάνει χρήση κινητού τηλεφώνου (κυρίως προπληρωμένης τηλεφωνίας).Οπως αναμενόταν, η συχνότητα χρήσης των ΤΠΕ αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία. Επίσης η χρήση στους μαθητές ακολουθεί το μοτίβο που εμφανίζεται στον γενικό πληθυσμό, με τους μαθητές στα αστικά κέντρα να είναι περισσότερο «μανιώδεις» σε σχέση με τους συνομηλίκους τους στα υπόλοιπα κέντρα (ημιαστικά, αγροτικά κτλ.). Αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι ότι η χρήση δεν εμφανίζει διαφοροποιήσεις ανά φύλο.Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για την ΚτΠ, τα παιδιά παρουσιάζουν διπλάσια ποσοστά χρήσης του Διαδικτύου σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Στα ενδιαφέροντα δε των μαθητών κατά τη χρήση των ΤΠΕ και του Διαδικτύου, συγκαταλέγονται η ψυχαγωγία, η αναζήτηση πληροφοριών και η επικοινωνία.Τέλος, οι δεξιότητες στη χρήση των ΤΠΕ αποκτήθηκαν από τους μαθητές με τη βοήθεια συγγενών και φίλων. Μόνον τέσσερις στους δέκα μαθητές παρακολούθησαν κάποιο σεμινάριο. Ολόκληρη η έρευνα εδώ.
Αυτά για όσους δεν πολυ-πιστεύουν στην αναγκαιότητα (της άρπα-κόλα...) εισαγωγής της "Ψηφιακής Τάξης" για ποικίλους λόγους (δες λ.χ. εδώ κι εδώ), παραβλέποντας ότι όταν οι καιροί, μαζί και οι τεχνολογίες, αλλάζουν.
Πηγή: http://www.observatory.gr/Files/press_releases/Y14EEU_PR091022_TX_%CE%A4%CE%A0%CE%95%20%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%20%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC.pdf
Αυτά για όσους δεν πολυ-πιστεύουν στην αναγκαιότητα (της άρπα-κόλα...) εισαγωγής της "Ψηφιακής Τάξης" για ποικίλους λόγους (δες λ.χ. εδώ κι εδώ), παραβλέποντας ότι όταν οι καιροί, μαζί και οι τεχνολογίες, αλλάζουν.
Πηγή: http://www.observatory.gr/Files/press_releases/Y14EEU_PR091022_TX_%CE%A4%CE%A0%CE%95%20%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%20%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC.pdf
Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009
www.opengov.gr και νάχουμε να λέμε
Διαβάζω στην εφ. Το Βήμα ότι πλήθος πολίτες επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα www.opengov.gr/ypes για να σχολιάσουν το σχέδιο απόφασης για τα κρατικά αυτοκίνητα…Και αλλού ότι έκλεισε το blog meafora.gr του πρώην υπουργού Παιδείας (σχετικά σχόλια εδώ) και σκέπτομαι: Ε! ρε τι σου είναι το Διαδίκτυο, πες-πες.gr και κοντεύουμε να πιστέψουμε ότι ξαφνικά ήλθε ο «λαός στην εξουσία»! Άντε με το καλό και διαδικτυακός «εξοστρακισμός».
Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009
Ζητούνται συνεργάτες #2
Ο υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων καθηγητής Ιωάννης Πανάρετος (http://panaretos.blogspot.com/), προχώρησε σε ανοικτή προκήρυξη όλων των θέσεων συνεργατών του γραφείου του. Η προκήρυξη των θέσεων και η σχετική ηλεκτρονική αίτηση είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ανοικτής διακυβέρνησης http://apps.opengov.gr/ypepth/panaretos/. Στην ίδια σελίδα είναι αναρτημένο και το πλαίσιο αρχών που θα διέπει την αξιολόγηση των υποψηφίων http://apps.opengov.gr/ypepth/panaretos/plaisio.php .Κι όπως διαβάζω: "Η διαδικασία επιτρέπει επίσης προτάσεις υποψηφιοτήτων από τρίτους για κατάληψη των θέσεων. Οσον αφορά τις θέσεις με χαρακτήρα συμβούλου/συνεργάτη, αντικείμενα τα οποία ενδιαφέρουν περιλαμβάνουν τα θρηκεύματα, την τριτοβάθμια, δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τις διεθνείς εκπαιδευτικές πρακτικές, την διαβούλευση και συμμετοχική δημοκρατία, την έρευνα, την αξιολόγηση εκπαιδευτικών διαδικασιών, την πράσινη ανάπτυξη ώς μέρος της εκπαίδευσης, την επιβράβευση καλών πρακτικών, την διοίκηση της εκπαίδευσης, τις εκπαιδευτικές καινοτομίες, το ηλεκτρονικό βιβλίο, την χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, τις σύγχρονες μορφές κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twiter κλπ.) στην εκπαίδευση, τον σχεδιασμό εκπαιδευτικής πολιτικής, την μειονοτική εκπαίδευση, το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), την Ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πολιτική, τις σχολικές και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, και την στατιστική της εκπαίδευσης." Και "Η προκήρυξη αυτή είναι ανοικτή. Οι αιτήσεις όμως που θα υποβληθούν μέχρι 18 Οκτωβρίου 2009, θα αξιολογηθούν άμεσα." Να σπεύσω; Με παίρνει; Εσάς μήπως;
Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009
Ζητείται Γενικός ή Ειδικός Γραμματέας υπουργείου, σπεύσατε
Ενδιαφέρεστε να καταλάβετε θέση Γενικού ή Ειδικού Γραμματέα υπουργείου «για το καλό μας»; Σπεύσατε! Ίσα που προλαβαίνετε! Καταθέστε την αίτησή σας ηλεκτρονικά εδώ http://www.opengov.gr/ και… σιδερώστε κουστούμι ή ψάξτε για σκισμένο τζιν, διαλέγοντας μια από τις 88 προς πλήρωση θέσεις. Η προθεσμία λήγει την ερχόμενη Τρίτη 13 Οκτωβρίου, ενώ η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων θα γίνει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και ο Πρωθυπουργός, άντε και ο αρμόδιος υπουργός, θα αποφασίσει (δες κι εδώ). Α! τα ονόματα των υποψηφίων δεν θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο για λόγους εχεμύθειας. Κι αν σας φαίνετε ότι κάποιοι μας δουλεύουν ψιλό e-γαζί, αφού εκ των πραγμάτων οι θέσεις των γραμματέων υπουργείων είναι καθαρά πολιτικές επιλογές συνεργατών, μην απελπίζεστε…Πάντα έτσι γίνονταν και θα γίνονται αυτές οι «επιλογές». Έτσι κι αλλιώς για "θεαθήναι" υλοποίηση προεκλογικής υπόσχεσης πρόκειται …Αλλά να το παραδεχτώ, αυτή η ελληνική e-goverment πρό(σ)κληση είναι καινοφανής πρωτιά. Για το βιβλίο ρεκόρ Guinness, που λένε!
Επικαιροποίηση
15-10-2009 Ξεπέρασαν τις 20 000 οι αιτήσεις! Τη σφραγίδα του ίδιου του Πρωθυπουργού θα φέρουν οι τελικές επιλογές των γενικών γραμματέων των υπουργείων. Περισσότερα για το πώς θα αξιολογηθούν οι υποψήφιοι δείτε εδώ.
24-10-2009 Συνεργάτης της συζύγου του υπουργού Δικαιοσύνης (δες εδώ) ο νέος γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων! Αμ΄ πώς!
7-11-2009 Τα δήθεν (από τον "Τύπο των ήλων" της εφ. Ελευθεροτυπία): Καλοί και άγιοι φαίνονται οι νέοι γενικοί γραμματείς των υπουργείων (δες εδώ), αλλά τέτοιος ντόρος -και τόση καθυστέρηση- για πέντε κομματικούς και τρεις «επιρροές»;
10-11-2009 Πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι 2 από τους 6 νέους γραμματείς!Δες εδώ.
14-11-2009 Οι άδειες καρέκλες της αξιοκρατίας...
23-11-2009 Νέοι γενικοί γραμματείς σε έξι υπουργεία. Ο καθηγητής Β. Κουλαϊδής, ο οποίος ορίστηκε γεν. γραμματέας στο υπουργείο Παιδείας, μεταξύ των άλλων υπήρξε και σύμβουλος στα θέματα παιδείας του Πρωθυπουργού, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση, και εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ (μαζί με τον νυν υφυπουργό Παιδείας καθηγητή Ι. Πανάρετο) στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ουδέν το μεμπτόν, αλλά προς τι αυτή η καθυστέρηση και η διαδικτυακή "επιλογή";
29-11-2009 Ψάχνουν ακόμη γραμματείς και αρμοδιότητες
3-12-2009 «Σκιάζει» τη διαδικασία επιλογής η αποπομπή του Α. Κουτούπη
10-12-2009 Με σφραγίδα ΠΑΣΟΚ οι 13 γεν. γραμματείς περιφέρειας
30-12-2009 Νέοι (και ΠΑΣΟΚ) ΓΓ
4-1-2010 Αυτό είναι το ....ακομμάτιστο ΠΑΣΟΚ;
8-1-2010 Άλλους έξι γραμματείς ανακοίνωσε η κυβέρνηση
22-1-2010 Έξι νέοι γραμματείς...
23-1-2010 Αργόσυρτο φινάλε στο σίριαλ των γραμματέων
25-1-2010 Δεν αποδέχθηκε τη θέση, κουμπάρος ων!
28-1-2010 Τέλος στο σίριαλ με γενικούς γραμματείς
Επικαιροποίηση
15-10-2009 Ξεπέρασαν τις 20 000 οι αιτήσεις! Τη σφραγίδα του ίδιου του Πρωθυπουργού θα φέρουν οι τελικές επιλογές των γενικών γραμματέων των υπουργείων. Περισσότερα για το πώς θα αξιολογηθούν οι υποψήφιοι δείτε εδώ.
24-10-2009 Συνεργάτης της συζύγου του υπουργού Δικαιοσύνης (δες εδώ) ο νέος γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων! Αμ΄ πώς!
7-11-2009 Τα δήθεν (από τον "Τύπο των ήλων" της εφ. Ελευθεροτυπία): Καλοί και άγιοι φαίνονται οι νέοι γενικοί γραμματείς των υπουργείων (δες εδώ), αλλά τέτοιος ντόρος -και τόση καθυστέρηση- για πέντε κομματικούς και τρεις «επιρροές»;
10-11-2009 Πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι 2 από τους 6 νέους γραμματείς!Δες εδώ.
14-11-2009 Οι άδειες καρέκλες της αξιοκρατίας...
23-11-2009 Νέοι γενικοί γραμματείς σε έξι υπουργεία. Ο καθηγητής Β. Κουλαϊδής, ο οποίος ορίστηκε γεν. γραμματέας στο υπουργείο Παιδείας, μεταξύ των άλλων υπήρξε και σύμβουλος στα θέματα παιδείας του Πρωθυπουργού, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση, και εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ (μαζί με τον νυν υφυπουργό Παιδείας καθηγητή Ι. Πανάρετο) στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ουδέν το μεμπτόν, αλλά προς τι αυτή η καθυστέρηση και η διαδικτυακή "επιλογή";
29-11-2009 Ψάχνουν ακόμη γραμματείς και αρμοδιότητες
3-12-2009 «Σκιάζει» τη διαδικασία επιλογής η αποπομπή του Α. Κουτούπη
10-12-2009 Με σφραγίδα ΠΑΣΟΚ οι 13 γεν. γραμματείς περιφέρειας
30-12-2009 Νέοι (και ΠΑΣΟΚ) ΓΓ
4-1-2010 Αυτό είναι το ....ακομμάτιστο ΠΑΣΟΚ;
8-1-2010 Άλλους έξι γραμματείς ανακοίνωσε η κυβέρνηση
22-1-2010 Έξι νέοι γραμματείς...
23-1-2010 Αργόσυρτο φινάλε στο σίριαλ των γραμματέων
25-1-2010 Δεν αποδέχθηκε τη θέση, κουμπάρος ων!
28-1-2010 Τέλος στο σίριαλ με γενικούς γραμματείς
Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009
Και στους εκπαιδευτικούς δωρεάν laptop
Και οι εκπαιδευτικοί που ανεξάρτητα πιστοποίησης θα διδάξουν στην «Ψηφιακή Τάξη» θα πάρουν το κουπόνι των 450 ευρώ για την αγορά φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή (δες εδώ). Πάντως με ξενίζει η παράγραφος ότι θα δοθεί «…και στους εκπαιδευτικούς στους οποίους ανατέθηκε η διδασκαλία των μαθημάτων (…) από το Διευθυντή του Γυμνασίου σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων». Με άλλα λόγια, όσοι οι πιστοί και «άπιστοι» των ΤΠΕ προσέλθετε! Όχι ότι είναι κακό που δίνεται, θεωρητικά μπορούσε/θα έπρεπε να δοθεί σε όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής. Όμως, εν προκειμένω, ο τρόπος που ορίζεται στη σχετική απόφαση δείχνει προεκλογική προχειρότητα κι αρχίζω να κλείνω προς τη γνώμη των σκεπτικιστών, ήτοι «ψηφιακή τάξη με τον Η/Υ κάτω από το θρανίο», είτε (δες κι εδώ) οι μαθητές "γνωρίζουν", ο "εις ων ανατέθηκε η διδασκαλία" εκπαιδευτικός τι;
Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009
Υπολογιστές στα σχολεία έχουμε, μαθητές εξοικειωμένους στο Διαδίκτυο έχουμε, αλλά τα 3/5 των εκπαιδευτικών δεν έχουν λογαριασμό e-mail
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληρο-φορίας όλο και πιο εξοικειωμένοι εμφανίζονται με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του Διαδικτύου οι μαθητές, λίγο πριν από την …εισβολή του φορητού Η/Υ στην «ψηφιακή α΄ τάξη γυμνασίου». Αλλά και στο «ιστολογείν» μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν πάνε πίσω. Σε 800 σχολεία υπάρχουν περισσότερα από 5000 blogs, τα οποία έχουν φτιαχτεί από μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσα από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (http://blogs.sch.gr/ ) και διαβάζονται από 95 000 μοναδικούς επισκέπτες κάθε μήνα. Έλα, όμως, που αυτό ανησυχεί γονείς και κηδεμόνες! Έτσι το 56% των γονιών εξακολουθεί να κάνει παράπονα στους εκπαιδευτικούς τόσο για τον χρόνο που περνούν οι μαθητές μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή όσο και για τους ενδεχόμενους κινδύνους από την πλοήγηση – και σχολιάζω ότι για τεχνοφοβικούς εκπαιδευτικούς με παρόμοιες απόψεις δεν υπάρχουν στοιχεία. Το γεγονός αυτό οφείλεται, σύμφωνα με την έρευνα, στον χαμηλό βαθμό εξοικείωσης των γονέων κτλ. με το Διαδίκτυο.Επιπλέον, το σύνολο των σχολείων είναι εξοπλισμένο με Η/Υ, ενώ σε κάθε υπολογιστή αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 16 μαθητές με την αναλογία να είναι σαφώς βελτιωμένη στις αγροτικές περιοχές (7 μαθητές) λόγω του μικρότερου μαθητικού πληθυσμού. Ο αντίστοιχος αριθμός για το Δημοτικό, ωστόσο, παραμένει υψηλός, καθώς αντιστοιχεί ένας υπολογιστής για κάθε 22 μαθητές. Ο αριθμός των Η/Υ ανά σχολείο ανέρχεται σε 13,2.Επίσης, το σύνολο των σχολείων είναι συνδεδεμένα με το Διαδίκτυο και μάλιστα στο 69% είναι εγκατεστημένη ευρυζωνική σύνδεση (ISDN). Μέχρι τώρα περίπου 74 000 εκπαιδευτικοί έχουν ήδη προσωπικούς λογαριασμούς για σύνδεση από το σπίτι μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (http://www.sch.gr/), ενώ προσωποποιημένη πρόσβαση σε συγκεκριμένες υπηρεσίες έχουν και περίπου 25 000 μαθητές Γυμνασίου μέσω της μαθητικής πύλης http://students.sch.gr/. Η συγκεκριμένη πύλη αποτελεί μία ξεχωριστή περιοχή, στην οποία έχουν πρόσβαση όλοι οι μαθητές, με σκοπό την ενθάρρυνσή τους στη χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η χρήση του Διαδικτύου από τους μαθητές αφορά κυρίως σε γνωριμία με τους υπολογιστές (75%), προετοιμασία εργασιών (63%) και παιχνίδια εκπαιδευτικού χαρακτήρα (25%), ενώ χαμηλή παραμένει η χρήση του σχολικού δικτύου για συνεργασία με άλλα σχολεία και επικοινωνία με άλλους μαθητές. Σε δύο στα δέκα σχολεία οι αρμόδιοι καθηγητές δηλώνουν πως έχει πέσει στην αντίληψή τους να έχει επιχειρηθεί η επίσκεψη των μαθητών σε ιστοσελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο: 30% στα Δημοτικά, 27% στα Γυμνάσια και 43% στα Λύκεια (δες εδώ).Για κάποιες -δικές μου-συγκρίσεις: Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ (http://www.statistics.gr/) το 2007 λειτουργούσαν 5547 Δημοτικά με 51 734 δασκάλους, 1960 Γυμνάσια με 39 376 καθηγητές και 1375 Γεν. Λύκεια και περί τα 600 ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ με 20 500 καθηγητές. Αυτό σημαίνει ότι μόλις το 8,5% των σχολείων ιστολογεί (αν και έχει δική του ιστοσελίδα το 34% των σχολείων) και περίπου το 27% του συνόλου των εκπαιδευτικών έχει λογαριασμό e-mail στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (που είναι δωρεάν)… Στοιχεία καθόλου ικανοποιητικά για το εθνικό σχέδιο δράσης «i2010» και την "Ψηφιακή τάξη".
Η έρευνα του Πρατηρητηρίου της ΚτΠ για τα σχολεία, εδώ.
Αποτίμηση δεικτών i2010 για την Ελλάδα το 2008, εδώ.
Η έρευνα του Πρατηρητηρίου της ΚτΠ για τα σχολεία, εδώ.
Αποτίμηση δεικτών i2010 για την Ελλάδα το 2008, εδώ.
Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009
Ηyperbook: Γουτεμβέργιος και ΤΠΕ, δύο σε ένα!
Το υπερβιβλίο (hyperbook, hyperlivre) είναι ένα είδος υβριδίου μεταξύ έντυπου και ηλεκτρονικού βιβλίου, ενσωματώνει στην έντυπη μορφή στοιχεία πολυμέσων, όπως ήχους, εικόνες, βίντεο, υπερδεσμούς. Ηδη στη Γαλλία κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες το πρώτο υπερβιβλίο με τίτλο «Le sens des choses». Το βιβλίο υπογράφουν ο Ζακ Αταλί, διακεκριμένος οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του Φρανσουά Μιτεράν, και 32 προσωπικότητες από τον χώρο της γαλλικής διανόησης. Δεν κοστίζει περισσότερο από ό,τι ένα συμβατικό βιβλίο (21 ευρώ), χάρη όμως στα «υπερπεριεχόμενά» του προσφέρει στους αναγνώστες τη δυνατότητα να διευρύνουν τους αναγνωστικούς τους ορίζοντες με τη βοήθεια των πολυμέσων, παρέχοντας πρόσβαση σε επιπρόσθετο υλικό είτε μέσω του κινητού τους τηλεφώνου είτε κάνοντας μια επίσκεψη στη διαδικτυακή πύλη του βιβλίου. Αυτό το επιτυγχάνει προσθέτοντας στις 300 σελίδες του βιβλίου 83 «υποσημειώσεις» με τη μορφή γραμμωτού κώδικα [μήπως καλύτερα ψηφιακού κώδικα;], που «παραπέμπουν» σε οτιδήποτε μπορεί να εμπλουτίσει το περιεχόμενο του βιβλίου. Οι αναγνώστες μπορούν να λάβουν τις πληροφορίες που θέλουν είτε στέλνοντας με ένα απλό SMS από το κινητό τους τον αριθμό της σελίδας που τους ενδιαφέρει είτε κάνοντας μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα hyperlivre-lesensdeschoses.com είτε και απευθείας με τη βοήθεια των κινητών τελευταίας τεχνολογίας που διαθέτουν τις κατάλληλες εφαρμογές.
Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=83897
Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009
Τα ψηφιακά βιβλία της Google στο χαρτί μέσα σε τέσσερα μόλις λεπτά!
Η Google ανακοίνωσε ότι θα δώσει τη δυνατότητα στους αναγνώστες να τυπώνουν αστραπιαία ένα μεγάλο μέρος από τη δημιουργούμενη τεράστια ψηφιακή βιβλιοθήκη της. Η κίνηση αφορά κατ' αρχήν τα βιβλία εκείνα -περίπου 2 εκατ- που δεν προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα (copyright), δηλαδή εκδόσεις πριν το 1923, κι αποσκοπεί στο να αμβλύνει περαιτέρω τις εναντίον της αντιδράσεις για την πρωτοβουλία της να ψηφιοποιεί και να πουλά online τα βιβλία (δες εδώ κι εδώ). Η απόφαση για άμεση εκτύπωση των βιβλίων - λ.χ. ένα βιβλίο 300 σελίδων μέσα σε τέσσερα μόλις λεπτά (!) - αποτελεί μια αναγνώριση από τη Google του γεγονότος ότι πολλοί άνθρωποι προτιμούν να διαβάζουν τα βιβλία τους τυπωμένα και όχι online σε υπολογιστή ή σε κάποιο e-reader. Ακόμα κι ένα μοναδικό αντίτυπο κάποιου βιβλίου αν υπάρχει σε κάποια βιβλιοθήκη του κόσμου και η Google το έχει ψηφιοποιήσει, ο αναγνώστης θα μπορεί να το επαναφέρει σε τυπωμένη μορφή χάρη στην εκτυπωτική μηχανή «Espresso Book Machine» της εταιρείας On Demand Books (δες κι εδώ). Τα ετοιμοπαράδοτα χαρτόδετα βιβλία έχουν πολύ καλή ποιότητα και έγχρωμο εξώφυλλο και δεν μπορεί να τα ξεχωρίσει κανείς από αυτά που πουλιούνται σε ένα βιβλιοπωλείο. Οι μηχανές της On Demand Books βρίσκονται ήδη σε διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Αγγλία, Αίγυπτος-Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας), κυρίως σε καταστήματα πανεπιστημιακών εκδόσεων, βιβλιοθηκών και βιβλιοπωλείων. Τα βιβλία, που έχει ψηφιοποιήσει η Google, θα τυπώνονται από το «Espresso Book Machine» με συνιστώμενη τιμή οκτώ δολαρίων ανά αντίτυπο, αν και η τιμή μπορεί να καθορίζεται τελικά από τον λιανοπωλητή. Σύμφωνα με την On Demand Books, το μέσο κόστος παραγωγής-εκτύπωσης ενός ψηφιοποιημένου βιβλίου (χαρτί, μελάνη, κόλλα) είναι το πολύ τρία δολάρια για ένα βιβλίο 300 σελίδων. Η On Demand Books θα παίρνει ένα δολάριο για κάθε βιβλίο που θα τυπώνεται και άλλο ένα δολάριο θα καταλήγει στα ταμεία της Google, η οποία έχει ήδη δηλώσει ότι θα δωρίζει το δικό της μερίδιο σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Περισσότερα εδώ.
Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009
Ivy Bean, ετών 104, φανατική οπαδός του facebook και twitter !
Η Βρετανίδα Ivy Bean, 104 ετών, είναι η μεγαλύτερη εν ζωή φανατική οπαδός του Internet στον κόσμο! Η ενασχόλησή της με τον Διαδίκτυο ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια, όταν αγόρασε έναν φορητό υπολογιστή, προκειμένου να περνά πιο ευχάριστα την ώρα της στο γηροκομείο(!) όπου ζει. Σταδιακά, άρχισε να… σερφάρει στο Ιnternet με απόλυτη άνεση, ενώ το facebook και το twitter εξελίχθηκαν στις μεγάλες της αγάπες! Μάλιστα, σήμερα κάνει chat με περισσότερους από 26 000 χρήστες και θεωρεί ότι το twitter είναι πιο εύκολο από το facebook, γιατί το μόνο που χρειάζεται είναι update! Μάλιστα έχει συνδέσει τους δύο λογαριασμούς, ούτως ώστε να έχει απευθείας επαφή και με τους δύο κυβερνοχώρους. «Σας φάνηκε δύσκολη η χρήση του;» ρωτήθηκε η Bean από δημοσιογράφο του CNN. «Στην αρχή λίγο, αλλά όσο περισσότερο το χρησιμοποίησα, ήταν καλύτερα τα πράγματα», απάντησε (περισσότερα εδώ). Στα μηνύματά της, η Bean περιγράφει την καθημερινότητά της, όπως τι φαγητό προσφέρεται στο γηροκομείο, καθώς και τι κάνουν οι υπόλοιποι ηλικιωμένοι μέσα στο ίδρυμα για να περάσουν την ώρα τους. Όσο για τους υπεύθυνους του γηροκομείου, αυτοί έχουν μείνει με το στόμα ανοικτό (κι εγώ, κι εγώ...). Να σχολιάσω, τι να σχολιάσω, πού μόλις ειπώθηκε ότι δίνονται laptops στους μαθητές της Α΄ γυμνάσιου για τη χρήση τους στο σχολείο, αυξήθηκαν τα αντι-καταθλιπτικά μεταξύ ενίων διδασκόντων… Ας το καταλάβουμε, το Διαδίκτυο χρόνια ...δεν κοιτά! Συναντήστε την στις σελίδες της στο facebook στο twitter!
Πηγή: http://www.cosmo.gr/Internet/England/249404.html via Terra Computerata
Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009
Ταξίδι στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας μέσω Google Earth
Την τρισδιάστατη αναπαράσταση της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών μπορούν πλέον να βλέπουν όλοι οι χρήστες του Διαδικτύου στο Google Earth ( δες http://3d.athens-agora.gr/), χάρη στο έργο «Αρχαία Αγορά των Αθηνών» που ανέπτυξε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ). Με τον τρόπο αυτό, η εμπειρία της τρισδιάστατης περιήγησης στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας γίνεται πλέον εφικτή και εξ αποστάσεως, καθώς κάθε πολίτης του κόσμου μπορεί μέσα από το Google Earth να περιπλανηθεί στα κτίρια και τα μονοπάτια της Αρχαίας Αγοράς, ακριβώς όπως ήταν στην Αρχαιότητα.Η αναπαράσταση της Αγοράς γίνεται σε τρεις διαφορετικές στιγμές της ιστορίας της, την κλασική, την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να αντιληφθεί την εξέλιξή της μέσα στον χρόνο και τη μεταβολή των λειτουργιών του χώρου από εποχή σε εποχή. Το έργο «Αρχαία Αγορά των Αθηνών» του ΙΜΕ έλαβε το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό που αφορούσε την ανάπτυξη 3D περιεχομένου στο δίκτυο με τη χρήση του Collada, του διεθνώς αναγνωρισμένου προτύπου για την αξιοποίηση τρισδιάστατων εφαρμογών στο Διαδίκτυο.
Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11429&subid=2&pubid=5952859
Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11429&subid=2&pubid=5952859
Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009
Φοβού το ...Facebook συνιστά ο Ομπάμα
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα προειδοποίησε σήμερα τους νεαρούς Αμερικανούς να μην εκθέτουν τόσες πολλές προσωπικές πληροφορίες στους τόπους κοινωνικών επαφών του Διαδικτύου, τονίζοντας ότι οι πληροφορίες αυτές μπορεί να ...τους κυνηγούν αργότερα. Οι συμβουλές του Αμερικανού προέδρου διατυπώθηκαν μετά τη διενέργεια μελετών που έδειξαν ότι το 45% των εργοδοτών απευθύνονται σε τέτοιες σελίδες, όπως το Facebook και το Myspace για να συλλέξουν πληροφορίες από το παρελθόν και λεπτομέρειες από τη ζωή των υποψηφίων προς πρόσληψη υπαλλήλων τους. «Να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί», τόνισε, «όταν στέλνετε μηνύματα στο Facebook, γιατί στην εποχή του YouTube, ό,τι και να κάνετε ό,τι και να γράφετε μπορεί κάποιος να το ανασύρει αργότερα. Και όταν είστε νέοι, κάνετε λάθη και ορισμένες ανοησίες. Και έχω ακούσει πολλούς νέους ανθρώπους, να στέλνουν διάφορα στο Facebook και μετά ξαφνικά να υποβάλουν αίτηση εργασίας και κάποιος να αρχίζει να ψάχνει».
Πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4535285&ct=2
Πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4535285&ct=2
Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009
Επιμόρφωση εκπαιδευτικών β΄ επιπέδου στις ΤΠΕ : Νέος κύκλος 2009-2012
Δημοσιεύθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων επιμόρφωσης β΄ επιπέδου στις ΤΠΕ για την περίοδο Οκτώβριος 2009-Μάιος 2010 για τους κλάδους ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ 04, ΠΕ05/06/07, ΠΕ19/20 και ΠΕ60/70 διάρκειας 96 ωρών κι εκτός σχολικού ωραρίου (δες εδώ). Οι διαφορές, που σε πρώτη προσέγγιση παρατήρησα, είναι ότι αφενός το πρόγραμμα διαρκεί ολόκληρο σχεδόν το σχολ. έτος (κι όχι ένα μήνα και …φύγαμε), κατανεμημένο κατ΄ ανώτατο όριο σε 6 ώρες την εβδομάδα, κι αφετέρου ότι «τα επιμορφωτικά προγράμματα θα συμπληρώνονται με την εφαρμογή των γνώσεων και δεξιοτήτων των γνώσεων β΄επιπέδου μέσα στη σχολική τάξη από τους επιμορφούμενους, ως οργανικό κομμάτι της επιμορφωτικής διαδικασίας, με την υποστήριξη και καθοδήγηση των επιμορφωτών και των υποστηρικτικών δομών της Πράξης». Είναι προφανής νομίζω η επιχειρούμενη "καινοτομία" με τη μορφή συνδυασμού θεωρίας και πρακτικής εφαρμογής-ανατροφοδότησης, όταν «οι δυο πρώτοι μήνες των επιμορφωτικών προγραμμάτων θα αποτελούνται αποκλειστικά από επιμορφωτικές συνεδρίες στα ΚΣΕ (δύο 3ωρα ανά εβδομάδα), ενώ στη συνέχεια θα υπάρχουν ανάμεικτα διαστήματα επιμορφωτικών συνεδριών, εφαρμογής στην τάξη και άλλων υποστηρικτικών δράσεων για τους επιμορφούμενους (…)». Να προσθέσω ότι η παραπάνω Πράξη «είναι σχεδιασμένη ώστε να δώσει στους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα αξιοποίησης της υπάρχουσας υποδομής που θα αποκτήσουν σύντομα τα ελληνικά Γυμνάσια από τη Δράση "Ψηφιακή Τάξη"». Παράλληλα, ένας μικρός αριθμός προγραμμάτων θα υλοποιηθούν με το μοντέλο της μικτής μάθησης, συνδυάζοντας εξ αποστάσεως μάθηση και face to face μάθηση (συνεδρίες κλασικού τύπου)- κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά... Κατά τα λοιπά δεν παρατηρείται ουσιώδης διαφορά στο πρόγραμμα σπουδών απ΄ ό,τι στις δυο προηγούμενες περιόδους. Κι ως προς τις αμοιβές ας ελπίσουμε να μην επαναληφθούν τα γνωστά παρατράγουδα (η χρονική διάρκεια του προγράμματος εξαλείφει τα προβλήματα που δημιούργησε η γνωστή απόφαση του ΓΛΚ). Ίδωμεν.
4-1-2010 Υποβολή προγραμμάτων β' επιπέδου από τα ΚΣΕ
20-1-2010 Ξεκινούν οι αιτήσεις συμμετοχής στα προγράμματα επιμόρφωσης β΄επιπέδου
29-1-2010 Παρατείνεται μέχρι την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 12 το μεσημέρι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής.
4-1-2010 Υποβολή προγραμμάτων β' επιπέδου από τα ΚΣΕ
20-1-2010 Ξεκινούν οι αιτήσεις συμμετοχής στα προγράμματα επιμόρφωσης β΄επιπέδου
29-1-2010 Παρατείνεται μέχρι την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 12 το μεσημέρι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής.
Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009
Συμφωνία Sony - Google /Chrome
Για πρώτη φορά, μια εταιρία κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, η Sony εφεξής θα προσφέρει τα PCs της με προεγκατεστημένο το πρόγραμμα πλοήγησης Chrome της Google. Με μερίδιο περίπου 2,6% διεθνώς, ο Chrome βρίσκεται στην τέταρτη θέση, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας Net Applications, έναντι 67,7% του Explorer, 22,5% του Firefox και 4% του Safari της Apple. Η νέα συμφωνία ίσως δώσει την ώθηση που χρειάζεται στο πρόγραμμα της Google, η οποία δήλωσε ότι φιλοδοξεί να κλείσει ανάλογες συμφωνίες και με άλλους κατασκευαστές υπολογιστών. Συμβαίνουν αυτά στην αγορά…
Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=77948
Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=77948
Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009
Δημοφιλές το βίντεό σου στο YouTube; Μερίδιο στα κέρδη!
Όσοι ανέβασαν βίντεο στο YouTube που περιλαμβάνεται σε υψηλές θέσεις της κατάταξης με τα δημοφιλέστερα βίντεο της τοποθεσίας, θα μπορούν στο εξής να λαμβάνουν διαφημιστικά κέρδη από την εταιρία.«Πλέον, όταν το βίντεο που έχει ανεβάσει κάποιος στο YouTube συγκεντρώνει μεγάλη επισκεψιμότητα, του προτείνουμε να εμπορευματοποιήσουμε το βίντεο και να μοιραστούμε τα κέρδη», γράφει σε blog του YouTube ο διευθυντής παραγωγής, Σίναζ Ζακ.Οι χρήστες των οποίων τα βίντεο πληρούν τις προϋποθέσεις, θα λαμβάνουν ηλεκτρονικό μήνυμα με το οποίο η εταιρεία θα τους ρωτά αν ενδιαφέρονται να εμπορευματοποιήσουν τα βίντεο και να βγάλουν χρήματα από αυτά. Εάν συμφωνούν, η YouTube θα προσθέσει διαφημίσεις στα εν λόγω βίντεο και οι χρήστες θα λαμβάνουν το μερίδιό τους στα κέρδη σε μηνιαία βάση.
Σάββατο 22 Αυγούστου 2009
Ψηφιακές βιβλιοθήκες με ελληνικά βιβλία στο Διαδίκτυο
Περίπου εκατό ελληνικούς τίτλους μπορεί κανείς να διαβάσει στην οθόνη του ή να τους κατεβάσει δωρεάν στον υπολογιστή του στη διεύθυνση Ρroject Gutenberg επιλέγοντας την ελληνική γλώσσα. Θα βρει κυρίως Αρχαίους συγγραφείς: Αριστοφάνη (Βάτραχοι, Εκκλησιάζουσες, Λυσιστράτη, Όρνιθες), Αριστοτέλη (Ηθικά Νικομάχεια, Μικρά Φυσικά, Περί ψυχής), Ευριπίδης (Άλκηστις, Ανδρομάχη, Ηλέκτρα, Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Ίων, Κύκλωψ), Αισχύλος (Επτά επί Θήβας), τα Άπαντα του Λουκιανού, αλλά και έργα της νεώτερης ελληνικής λογοτεχνίας: Λουκής Λάρας του Δ. Βικέλα, Συριανά διηγήματα και Πάπισσα Ιωάννα του Εμ. Ροΐδη, Φθινόπωρο του Κ. Χατζόπουλου, Κερένια κούκλα του Κ. Χρηστομάνου. Δείτε περισσότερα εδώ και από πού αλλού (φωτο) μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν ελληνικά βιβλία. Και για τους …καλοφαγάδες Μεζέδες για πάρτι, συνταγές από τον Ηλία Μαμαλάκη με περισσότερες από 15 600 αναγνώσεις στο Scribd ! Εν τω μεταξύ οι εταιρείες Amazon, Microsoft και Yahoo πρόκειται να υπογράψουν τη Συμμαχία Ανοιχτού Βιβλίου για να αντιμετωπίσουν την προσπάθεια της Google να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη του κόσμου (δες εδώ).
Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009
Με τι ασχολούνται τα παιδιά στο Ίντερνετ;
Τα παιδιά αναζητούν όλο και περισσότερα βίντεο, ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, παιχνίδια αλλά και πορνό στο Διαδίκτυο, καθώς μεγαλώνουν στην εποχή του Ίντερνετ, σύμφωνα με την εταιρεία ασφαλείας υπολογιστών Symantec, που μελέτησε 3,5 εκατομμύρια αναζητήσεις χρηστών του OnlineFamily.Norton παγκοσμίως από το Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Η συνηθέστερη αναζήτηση είναι στο YouTube, όπου τα παιδιά ψάχνουν αποσπάσματα ιαπωνικών άνιμεσιον και ιογενή βίντεο χορού ή βίντεο που τους βοηθούν στις σπιτικές εργασίες. «Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το YouTube βρίσκεται στην κορυφή των επιλογών τους», αναφέρει η εκπρόσωπος της Symantec και μητέρα τριών εφήβων, Μάριαν Μέριτ. «Τα παιδιά χρησιμοποιούν το ΥοuTube για διασκέδαση, αλλά και για εκπαιδευτικούς λόγους», προσθέτει. Το Google και το Facebook κατέχουν τη δεύτερη και τρίτη θέση στις αναζητήσεις των παιδιών. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το σεξ, μπροστά από το MySpace και το πορνό, που είναι η έκτη δημοφιλέστερη αναζήτηση. «Όσοι έχουν περάσει την εφηβική ηλικία, είμαι σίγουρη πως δεν ξαφνιάζονται που τα παιδιά ψάχνουν πληροφορίες για το σεξ. Νομίζω πως έχουμε πια ξεπεράσει το σοκ ότι το Ίντερνετ προσφέρει πορνό», τονίζει η Μάριαν Μέριτ. Ένα απρόσμενο συμπέρασμα είναι η τάση των παιδιών να χρησιμοποιούν τις μηχανές αναζήτησης για να βρουν ιστοσελίδες, όπως των Google, Facebook, MySpace και Yahoo, πράγμα που δείχνει ότι πολλά παιδιά δεν έχουν πλήρη αντίληψη του τρόπου λειτουργίας του Διαδικτύου.
Πηγή: http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_12/08/2009_292449
Πηγή: http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_12/08/2009_292449
Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009
Γ. Παναγιωτάκος: χάλκινο στην 21η Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής
O Γιώργος Παναγιωτάκος, τελειόφοιτος του 1oυ ΓΕΛ Σπάρτης, κέρδισε χάλκινο Ολυμπιακό Μετάλλιο στην 21η Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής (IOI 2009) που διεξήχθη από τις 8 έως 15 Αυγούστου στο Plovdiv (Φιλιππούπολη) της Βουλγαρίας με τη συμμετοχή 83 ομάδων μαθητών χωρών απ' όλο τον κόσμο.Η Εθνική Oμάδα Πληροφορικής αποτελούνταν από τους μαθητές Γεώργιο Παναγιωτάκο (Γ΄ Λυκείου, ), Γεράσιμο Αρσένη (Β΄ Λυκείου), Γεώργιο Μπιτζέ (Γ΄ Λυκείου) και Αποστόλη Γαϊτανίδη (Β΄ Λυκείου). Να σημειωθεί ότι είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που η Εθνική Ομάδα Πληροφορικής φέρνει μετάλλια στη χώρα μας: το 2008 απέσπασε πάλι ένα χάλκινο Oλυμπιακό μετάλλιο, το 2007 απέσπασε δύο χάλκινα Oλυμπιακά μετάλλια, ένα αργυρό Βαλκανικό μετάλλιο και ένα χάλκινο στην Βαλκανιάδα νέων, ενώ το 2006 απέσπασε ένα χρυσό και δύο χάλκινα Bαλκανικά μετάλλια, καθώς και δύο αργυρά μετάλλια στη Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής. Μπράβο στα παιδιά!
Δες περισσότερα και κάποια σχόλια εδώ.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)