Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Stop SOPA

Δουλειά δεν είχαμε δουλειά βρήκαμε. Κάτω από την πίεση των δισκογραφικών εταιρειών και των κινηματογραφικών στούντιο συζητιέται αυτές τις ημέρες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ το νομοσχέδιο με τίτλο SOPA (Stop Online Piracy Act - Σταματήστε την πειρατεία στο Iντερνετ) - μαζί και το αδελφό νομοσχέδιο PIPA (Protect IP Act). Με το SOPA ούτε λίγο ούτε πολύ θα επιτρέπεται το κλείσιμο οποιασδήποτε ιστοσελίδας που φιλοξενεί υλικό που έχει προκύψει από «πειρατεία» ψηφιακού υλικού! Δηλαδή, έμμεση λογοκρισία στο Διαδίκτυο χάριν, τάχα μου, της πνευματικλης ιδιοκτησίας, βλέπε δολαρίων και ευρώ από τραγούδια και ταινίες (…).Και ο πόλεμος ανάμεσα στους υπερασπιστές της πνευματικής ιδιοκτησίας και τους θιασώτες της ελευθερίας του Διαδικτύου καλά κρατεί. Αλλά πώς θα μπορούσε να προστατευτεί η πνευματική ιδιοκτησία; Δηλαδή  αν μία από τις χιλιάδες σελίδες που πιθανόν περιέχει ένας ιστότοπος περιέχει υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα μπορεί να διωχθεί και να αναγκαστεί να κατεβάσει τα ρολά; Όπως αντιλαμβάνεται κανείς ιστοσελίδες όπως το Youtube, το Facebook ή το Twitter θα έπρεπε είτε να διαθέτουν μια ολόκληρη στρατιά υπαλλήλων που θα ερευνούσαν οτιδήποτε «ανέβαινε» στις ιστοσελίδες αυτές για να διαπιστώσουν αν παραβαίνει τη νομοθεσία είτε να κλείσουν (δες εδώ, εδώ). Με άλλα λόγια καταργείται το Διαδίκτυο- αν ποτέ είναι δυνατόν! Για το λόγο αυτό προχθές, 18 Ιανουαρίου, η Wikipedia σταμάτησε να λειτουργεί (δες κι εδώ, εδώ), μαζί με άλλες ιστοσελίδες όπως το Reddit, το Boing Boing και το Internet Archive, γιατί καλά τα δικαιώματα copyright, αλλά και ευλογημένα τα του χρήστη. Και όπως αντιγράφω από την εφ. Το Βήμα: «Η όλη υπόθεση φέρνει για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο την απόσταση που χωρίζει τους πολιτικούς από την πραγματικότητα. ‘Όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο οι νομοθεσίες για το Διαδίκτυο που συζητιούνται και ψηφίζονται έχουν την τάση να ακολουθούν τις εξελίξεις από απόσταση. Μόλις ένας νόμος ψηφιστεί οι χρήστες του Διαδικτύου έχουν ήδη ανακαλύψει τρόπους για να τον παρακάμπτουν με επιτυχία. Η ίδια η δομή του Ίντερνετ οπλίζει τους χρήστες της με τα απαιτούμενα όπλα να αντιμετωπίσουν ο,τιδήποτε λειτουργεί σαν «φράγμα» στην ελεύθερη μετάδοση της πληροφορίας. Οι νόμοι μιας χώρες δεν έχουν και μεγάλη επιρροή σε μια άλλη και στο Διαδίκτυο δεν υπάρχουν σύνορα. Αυτό που σε κάποια χώρα αποτελεί εγκληματική δραστηριότητα όπως για παράδειγμα η ψηφιακή πειρατεία, σε άλλες όπως για παράδειγμα στη Σουηδία αναγνωρίζεται ως θρησκευτική δοξασία. Και ίσως τελικά αυτό είναι η μεγαλύτερη θωράκιση του Διαδικτύου, με πιο σημαντικές επιπτώσεις από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των χρηστών.» Stop SOPA λοιπόν! Δες και "Η αυτο-οργάνωση των χρηστών ως απάντηση στις νομοθετικές επιθέσεις στο Διαδίκτυο" εδώ.
20-1-2011 Μετά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκλήθηκαν και την 24ωρη ιντερνετική διαμαρτυρία της Wikipedia και άλλων ιστοσελίδων, Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές αποσύρουν την υποστήριξή τους στον νόμο για την πειρατεία στο Διαδίκτυο, γνωστό ως «SOPA/PIPA». Οι επικριτές του νομοσχεδίου θεωρούν ότι «σκοτώνει» την ελευθερία λόγου στο Ιντερνετ, καθώς απειλεί με δρακόντεια μέτρα ακόμη και sites που δεν διαπράττουν τα ίδια πειρατεία. Ο νόμος καθιστά ουσιαστικά κάθε ιστοσελίδα υπεύθυνη για το περιεχόμενο άλλων sites, αν περιέχει συνδέσμους (links) προς σελίδες, που δεν σέβονται τα πνευματικά δικαιώματα. Η έγκριση του «SOPA/PIPA» είναι πλέον στον αέρα, αφού φυλλορροεί η πλειοψηφία υπέρ του στο σώμα της Γερουσίας. Επιφυλάξεις έχει διατυπώσει άλλωστε και ο Λευκός Οίκος (δες εδώ κι εδώ).
Πάντως ο αντίστοιχος γαλλικός νόμος που προβλέπει αποκλεισμό από το Internet και ποινικές διώξεις για όσους πολίτες της Γαλλίας κατεβάζουν παρανόμως υλικό από torrents και άλλες πηγές (γνωστός και σαν "ο νόμος των τριών χτυπημάτων") μάλλον έχει φέρει κάποια θετικά αποτελέσματα (δες εδώ).
21-1-2011 Eνας ιεραπόστολος του copy&paste!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορεί να ενδιαφέρουν