Όσοι ανέβασαν βίντεο στο YouTube που περιλαμβάνεται σε υψηλές θέσεις της κατάταξης με τα δημοφιλέστερα βίντεο της τοποθεσίας, θα μπορούν στο εξής να λαμβάνουν διαφημιστικά κέρδη από την εταιρία.«Πλέον, όταν το βίντεο που έχει ανεβάσει κάποιος στο YouTube συγκεντρώνει μεγάλη επισκεψιμότητα, του προτείνουμε να εμπορευματοποιήσουμε το βίντεο και να μοιραστούμε τα κέρδη», γράφει σε blog του YouTube ο διευθυντής παραγωγής, Σίναζ Ζακ.Οι χρήστες των οποίων τα βίντεο πληρούν τις προϋποθέσεις, θα λαμβάνουν ηλεκτρονικό μήνυμα με το οποίο η εταιρεία θα τους ρωτά αν ενδιαφέρονται να εμπορευματοποιήσουν τα βίντεο και να βγάλουν χρήματα από αυτά. Εάν συμφωνούν, η YouTube θα προσθέσει διαφημίσεις στα εν λόγω βίντεο και οι χρήστες θα λαμβάνουν το μερίδιό τους στα κέρδη σε μηνιαία βάση.
Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009
Σάββατο 22 Αυγούστου 2009
Ψηφιακές βιβλιοθήκες με ελληνικά βιβλία στο Διαδίκτυο
Περίπου εκατό ελληνικούς τίτλους μπορεί κανείς να διαβάσει στην οθόνη του ή να τους κατεβάσει δωρεάν στον υπολογιστή του στη διεύθυνση Ρroject Gutenberg επιλέγοντας την ελληνική γλώσσα. Θα βρει κυρίως Αρχαίους συγγραφείς: Αριστοφάνη (Βάτραχοι, Εκκλησιάζουσες, Λυσιστράτη, Όρνιθες), Αριστοτέλη (Ηθικά Νικομάχεια, Μικρά Φυσικά, Περί ψυχής), Ευριπίδης (Άλκηστις, Ανδρομάχη, Ηλέκτρα, Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Ίων, Κύκλωψ), Αισχύλος (Επτά επί Θήβας), τα Άπαντα του Λουκιανού, αλλά και έργα της νεώτερης ελληνικής λογοτεχνίας: Λουκής Λάρας του Δ. Βικέλα, Συριανά διηγήματα και Πάπισσα Ιωάννα του Εμ. Ροΐδη, Φθινόπωρο του Κ. Χατζόπουλου, Κερένια κούκλα του Κ. Χρηστομάνου. Δείτε περισσότερα εδώ και από πού αλλού (φωτο) μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν ελληνικά βιβλία. Και για τους …καλοφαγάδες Μεζέδες για πάρτι, συνταγές από τον Ηλία Μαμαλάκη με περισσότερες από 15 600 αναγνώσεις στο Scribd ! Εν τω μεταξύ οι εταιρείες Amazon, Microsoft και Yahoo πρόκειται να υπογράψουν τη Συμμαχία Ανοιχτού Βιβλίου για να αντιμετωπίσουν την προσπάθεια της Google να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη του κόσμου (δες εδώ).
Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009
Με τι ασχολούνται τα παιδιά στο Ίντερνετ;
Τα παιδιά αναζητούν όλο και περισσότερα βίντεο, ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, παιχνίδια αλλά και πορνό στο Διαδίκτυο, καθώς μεγαλώνουν στην εποχή του Ίντερνετ, σύμφωνα με την εταιρεία ασφαλείας υπολογιστών Symantec, που μελέτησε 3,5 εκατομμύρια αναζητήσεις χρηστών του OnlineFamily.Norton παγκοσμίως από το Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Η συνηθέστερη αναζήτηση είναι στο YouTube, όπου τα παιδιά ψάχνουν αποσπάσματα ιαπωνικών άνιμεσιον και ιογενή βίντεο χορού ή βίντεο που τους βοηθούν στις σπιτικές εργασίες. «Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το YouTube βρίσκεται στην κορυφή των επιλογών τους», αναφέρει η εκπρόσωπος της Symantec και μητέρα τριών εφήβων, Μάριαν Μέριτ. «Τα παιδιά χρησιμοποιούν το ΥοuTube για διασκέδαση, αλλά και για εκπαιδευτικούς λόγους», προσθέτει. Το Google και το Facebook κατέχουν τη δεύτερη και τρίτη θέση στις αναζητήσεις των παιδιών. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το σεξ, μπροστά από το MySpace και το πορνό, που είναι η έκτη δημοφιλέστερη αναζήτηση. «Όσοι έχουν περάσει την εφηβική ηλικία, είμαι σίγουρη πως δεν ξαφνιάζονται που τα παιδιά ψάχνουν πληροφορίες για το σεξ. Νομίζω πως έχουμε πια ξεπεράσει το σοκ ότι το Ίντερνετ προσφέρει πορνό», τονίζει η Μάριαν Μέριτ. Ένα απρόσμενο συμπέρασμα είναι η τάση των παιδιών να χρησιμοποιούν τις μηχανές αναζήτησης για να βρουν ιστοσελίδες, όπως των Google, Facebook, MySpace και Yahoo, πράγμα που δείχνει ότι πολλά παιδιά δεν έχουν πλήρη αντίληψη του τρόπου λειτουργίας του Διαδικτύου.
Πηγή: http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_12/08/2009_292449
Πηγή: http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_12/08/2009_292449
Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009
Γ. Παναγιωτάκος: χάλκινο στην 21η Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής
O Γιώργος Παναγιωτάκος, τελειόφοιτος του 1oυ ΓΕΛ Σπάρτης, κέρδισε χάλκινο Ολυμπιακό Μετάλλιο στην 21η Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής (IOI 2009) που διεξήχθη από τις 8 έως 15 Αυγούστου στο Plovdiv (Φιλιππούπολη) της Βουλγαρίας με τη συμμετοχή 83 ομάδων μαθητών χωρών απ' όλο τον κόσμο.Η Εθνική Oμάδα Πληροφορικής αποτελούνταν από τους μαθητές Γεώργιο Παναγιωτάκο (Γ΄ Λυκείου, ), Γεράσιμο Αρσένη (Β΄ Λυκείου), Γεώργιο Μπιτζέ (Γ΄ Λυκείου) και Αποστόλη Γαϊτανίδη (Β΄ Λυκείου). Να σημειωθεί ότι είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που η Εθνική Ομάδα Πληροφορικής φέρνει μετάλλια στη χώρα μας: το 2008 απέσπασε πάλι ένα χάλκινο Oλυμπιακό μετάλλιο, το 2007 απέσπασε δύο χάλκινα Oλυμπιακά μετάλλια, ένα αργυρό Βαλκανικό μετάλλιο και ένα χάλκινο στην Βαλκανιάδα νέων, ενώ το 2006 απέσπασε ένα χρυσό και δύο χάλκινα Bαλκανικά μετάλλια, καθώς και δύο αργυρά μετάλλια στη Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής. Μπράβο στα παιδιά!
Δες περισσότερα και κάποια σχόλια εδώ.
Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009
Δύο τουλάχιστον μαθήματα με 1:1 laptop στα Γυμνάσια
Σύμφωνα με τη ρεπορτάζ της esos δύο τουλάχιστον μαθήματα θα διδάσκονται με τη χρήση φορητού Η/Υ (laptop) στην Α΄ τάξη Γυμνασίου από το επόμενο σχολικό έτος στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης "Ψηφιακή Τάξη" (ΕΣΠΑ/ Δ΄ΚΠΣ). Η επιλογή μπορεί να γίνει για τα μαθήματα της Γεωγραφίας, Βιολογίας, Μαθηματικών και Ιστορίας. Το διδακτικό υλικό που θα χρησιμοποιείται, θα είναι το ψηφιακό υλικό που έχει στη διάθεσή του το ΥΠΕΠΘ (εκπαιδευτικό λογισμικό, εφαρμογές λογισμικού, σενάρια, κλπ.). Τα τμήματα της διδακτέας ύλης θα επιλέγονται από τους διδάσκοντες με κριτήριο την καταλληλότητα του συγκεκριμένου διδακτικού μέσου για την επίτευξη καλύτερου εκπαιδευτικού αποτελέσματος και σε ποσοστό μέχρι 30% του συνόλου της διδακτέας ύλης. Οι εκπαιδευτικοί που θα διδάσκουν στις ψηφιακές τάξεις θα είναι εκπαιδευτικοί με πιστοποίηση επιμόρφωσης β΄ Επιπέδου στις ΤΠΕ στην Εκπαίδευση ή άλλη αναγνωρισμένη πιστοποίηση. Ως προς τα γραφειοκρατικά «Το εκπαιδευτικό προσωπικό που θα συμμετάσχει στη δράση θα προτείνεται, κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος των εκπαιδευτικών, από το Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας και θα εγκρίνεται από το Σύλλογο διδασκόντων και την οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.» Τέλος, « το ΥΠΕΠΘ θα χορηγεί, κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το σχολικό έτος 2009−2010, ικανό αριθμό φορητών Η/Υ στα Γυμνάσια όλης της χώρας πριν από την έναρξη του διδακτικού έτους, έτσι ώστε κάθε μαθητής της Α΄ τάξης του δημόσιου Γυμνασίου να εξοπλίζεται με ένα φορητό Η/Υ τον οποίο θα χρησιμοποιεί και τα επόμενα δυο χρόνια στη σχολική αίθουσα και του οποίου την κατοχή θα διατηρεί και μετά την αποφοίτησή του. Παράλληλα, θα διατίθεται και αριθμός φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, που θα χρησιμοποιούνται από τους εκπαιδευτικούς που θα διδάσκουν στην Α΄ Γυμνασίου.» Ισορροπημένη μου φαίνεται η απόφαση του ΥΠΕΠΘ ως πρόταση. Μα έχω αμφιβολίες για την καθολική υλοποίησή της... μια κι έχω υπόψη μου σχολεία που το καθένα έχει 1 με 3 εκπαιδευτικούς κλΠΕ04 με πιστοποίηση, ενώ σε άλλα 10 ή 15+ δεν υπάρχει ούτε ένας για δείγμα...Για εθελοντές (εκδήλωση ενδιαφέροντος) φρόνιμο είναι να υπάρξουν, γιατί όχι, αν κι ακόμα εκκρεμούν (δεν έχουν ξεκινήσει) οι αναγκαίες υποδομές στα σχολεία και τις αίθουσες διδασκαλίας για το εγχείρημα…Θα δούμε.
Επικαιροποίηση 14-9-2009: Άρχισε η διανομή των κουπονιών των €450 (περισσότερα εδώ)
Επικαιροποίηση 14-9-2009: Άρχισε η διανομή των κουπονιών των €450 (περισσότερα εδώ)
Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009
Πρώτα βλέπω τα email μου και μετά παίρνω πρωινό!
Διαβάζω ότι ο Καρλ και η Ντόρσι Γκιουντ, από το Μίσιγκαν, ΗΠΑ, περνούσαν κάποτε με πολύ διαφορετικό τρόπο τα πρωινά τους. Κάθονταν μαζί στο τραπέζι, έπαιρναν πρωινό και σχολίαζαν αυτά που διάβαζαν στην εφημερίδα. Σαν να έχουν περάσει αιώνες από τότε. Σήμερα, ο Καρλ Γκιουντ ξυπνάει στις έξι για να κοιτάξει τα email του, το Facebook και το Τwitter. Οι δυο γιοι τους, ο Κόουλ και ο Έρικ, αρχίζουν την ημέρα τους στέλνοντας μηνύματα, παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια και μπαίνοντας στο Facebook. Όσο για την κυρία Γκιουντ, δεν παύει να παραπονιέται ότι η τεχνολογία κατέστρεψε την οικογενειακή της γαλήνη. Ακόμη και εκείνη, όμως, συνηθίζει τελευταία να ανοίγει το λάπτοπ αμέσως μετά το πρωινό. «Πράγματα που κάποτε θεωρούσα αδιανόητα, σήμερα αποτελούν καθημερινή πρακτική στο σπίτι μου», τονίζει. «Όπως το να αρχίζουμε οι τέσσερίς μας την ημέρα μας μπροστά σε τέσσερις ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε τέσσερα διαφορετικά δωμάτια». Έτσι κυλάει πια το πρωινό στην Αμερική την εποχή του Ιnternet. Ύστερα από έξι με οκτώ ώρες ηλεκτρονικής στέρησης- γνωστές και ως ύπνο - τρέχουμε να ανοίξουμε τα κινητά μας και τους φορητούς υπολογιστές μας, πολλές φορές πριν πάμε καν στην τουαλέτα. «Κάποτε ξυπνούσαμε, πηγαίναμε στην τουαλέτα, πλέναμε τα δόντια μας και ανοίγαμε την εφημερίδα», λέει η Ναόμι Μπάρον, καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Αmerican University. «Τώρα είμαι η πρώτη που θα το παραδεχθεί: το πρώτο που κάνω όταν ξυπνάω είναι να ελέγχω τα email μου». Μήπως κι εμείς (ή κάποιοι από εμάς, τους εκπαιδευτικούς) πρέπει να ψιλο-συνηθήσουμε να ελέγχουμε τουλάχιστον τα e-mail μας (αφού καταφέρουμε να αποκτήσουμε ή να ενεργοποιήσουμε το λογαριασμό μας...) μια και οι μαθητές μας της Α΄ γυμνασίου θα κουβαλούν laptop στο σχολείο από τον ερχόμενο Οκτώβριο (δες εδώ); Λέω τώρα... Σιγά και μη γίνουμε Μπλογκοχολικοί!
Πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4530926&ct=2, http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_15/08/2009_325612
Πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4530926&ct=2, http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_15/08/2009_325612
Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009
Caffeine, η νέα μηχανή αναζήτησης της Google
Μόλις μια εβδομάδα μετά τη συμφωνία της Microsoft και της Yahoo, η Google έδωσε μια πρώτη γεύση από τη νέα έκδοση της δημοφιλούς της μηχανής αναζήτησης. Η νέα μηχανή ονομάζεται Caffeine και εξωτερικά δε διαφέρει σε τίποτα από τη γνώριμη σελίδα της Google. Η μεγάλη αλλαγή έγκειται στο πώς κατατάσσονται τα αποτελέσματα αναζήτησης. Προς το παρόν η Caffeine είναι διαθέσιμη σε διαφορετική ηλεκτρονική διεύθυνση από τον επίσημο δικτυακό τόπο της Google (δες τη εδώ). Η Google παραμένει αυτή τη στιγμή νούμερο ένα στη διαδικτυακή αναζήτηση και ακολουθούν η Yahoo Search και η Bing της Microsoft που θα αντικαταστήσει εκείνη της Yahoo.Πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=4531068
Επικαιροποίηση 10-6-2010 Η Google έθεσε σε λειτουργία το σύστημα αναζήτησης, ταξινόμησης και παρουσίασης των αναζητήσεων στο Διαδίκτυο Caffeine, το οποίο ισχυρίζεται πως παρέχει κατά 50% πιο «φρέσκα» αποτελέσματα σε σχέση με το προϋπάρχον σύστημα. Δες εδώ.
Επικαιροποίηση 10-6-2010 Η Google έθεσε σε λειτουργία το σύστημα αναζήτησης, ταξινόμησης και παρουσίασης των αναζητήσεων στο Διαδίκτυο Caffeine, το οποίο ισχυρίζεται πως παρέχει κατά 50% πιο «φρέσκα» αποτελέσματα σε σχέση με το προϋπάρχον σύστημα. Δες εδώ.
Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009
Are you a Blogoholic?
Πόσο έχετε εθιστεί με το blogging; Με άλλα λόγια πόσο Μπλογκοχολικός (sic) είστε; Αν ενδιαφέρεστε να το μάθετε πηγαίνετε εδώ Are you a Blogoholic?
83%
Για την ιστορία, βρέθηκα 83%. Χρήζω θεραπείας νομίζω (ή παραείπα ψέματα στο Μπλογκο-Quiz…). Εσείς; Το Quiz αλίευσα τυχαία από εδώ.
83%
Για την ιστορία, βρέθηκα 83%. Χρήζω θεραπείας νομίζω (ή παραείπα ψέματα στο Μπλογκο-Quiz…). Εσείς; Το Quiz αλίευσα τυχαία από εδώ.
Τρίτη 4 Αυγούστου 2009
Εισαγωγή του ηλεκτρονικού βιβλίου στα σχολεία μας;
Πρόταση για το σχεδιασμό και την εισαγωγή του «ηλεκτρονικού βιβλίου» στην εκπαίδευση κατέθεσε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο στο Συμβούλιο για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Στην πρόταση γίνεται αναφορά στο τι και πως του ηλεκτρονικού βιβλίου (e-book) ως πολυμεσικού εργαλείου γνώσης και σύνθετου, δυναμικού περιβάλλοντος μάθησης. Από την αξιολόγηση πιλοτικών εφαρμογών του ηλεκτρονικού βιβλίου στις ΗΠΑ που παρατίθενται στην πρόταση, το κύριο (κατά την άποψή μου) συμπέρασμα είναι η αργή προσαρμογή των εμπλεκομένων στην αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, που οφείλεται κυρίως στην έλλειψη τεχνολογικής κουλτούρας από την πλευρά των εκπαιδευτικών. Η παράθεση των πλεονεκτημάτων των ηλεκτρονικών βιβλίων αφορά σε λειτουργίες που δε διαθέτει το έντυπο βιβλίο, όπως είναι η δυνατότητα άμεσης διάθεσης του περιεχομένου του ηλεκτρονικού βιβλίου, οι αυξημένες δυνατότητες του υλικού (αναζήτηση ευρείας κλίμακας στο ηλεκτρονικό κείμενο, διαδραστικό λεξικό, δυνατότητες εμφάνισης πολυμέσων κλπ.), η δυνατότητα επικαιροποίησης του εκπαιδευτικού υλικού, οι εκπαιδευτικές εφαρμογές, η εύκολη πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης, το φιλικό περιβάλλον διεπαφής (interface), η δυνατότητα βελτίωσης του επιπέδου της εγγραμματοσύνης -αλλά και της εκπαίδευσης γενικότερα- στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, καθώς και η βελτίωση του επιπέδου εγγραμματοσύνης σε εθνικό επίπεδο με γνώμονα τα εκπαιδευτικά πρότυπα. Για να καταλήξει ότι "το «ηλεκτρονικό βιβλίο» αποτελεί σημαντικό υποστηρικτικό μέσο διδασκαλίας τόσο στην σχολική τάξη όσο και στο σπίτι, καθώς μπορεί να προσδώσει μεγαλύτερη αξία στο παραδοσιακό βιβλίο ενσωματώνοντας διαδραστικά πολυμέσα" (ολόκληρη η πρόταση εδώ).Μια πιλοτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού βιβλίου είχαμε και σε περιορισμένο αριθμό μαθητών/ τμημάτων σχολείων μας (εφαρμογή που φαίνεται να αγνοεί ή δεν έλαβε υπόψη του το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο στην πρότασή του…) με το έργο ΜΕΤΑβιβλίο.Πρόκειται για ένα πολυμεσικό ηλεκτρονικό βιβλίο φυσικής γυμνασίου (δες εδώ), της οποίας το κεφάλαιο Θερμότητα δοκιμάστηκε και αξιολογήθηκε τις σχολικές χρονιές 2002-03 και 2003-04 στη β΄ τάξη πέντε γυμνασίων στην Αθήνα, ενός στη Λευκωσία και μιας αντίστοιχης τάξης ενός ειδικού σχολείου κωφών στο Newbery, Αγγλία. Η αξιολόγηση του εγχειρήματος υπήρξε θετική (δες κι εδώ). Ενδεικτικά οι μαθητές και οι καθηγητές που το εφάρμοσαν αποφάνθηκαν ότι οι εικόνες (animations) και τα διαδραστικά εργαστήρια είναι ελκυστικά και χρήσιμα για την κατανόηση του κειμένου, με τα διαδραστικά πειράματα να βοηθούν τους μαθητές να κατανοήσουν βαθύτερα το περιεχόμενο του κειμένου. Ο μαθητές «απόλαυσαν την εργασία τους» με τη βοήθεια του ΜΕΤΑβιβλίου και δήλωσαν ότι προτιμούν να εργάζονται με ένα πολυμεσικό ηλεκτρονικό βιβλίο παρά με ένα συνηθισμένο βιβλίο. Με άλλα λόγια, έχω τη γνώμη ότι πρέπει να ενταθεί η όποια προσπάθεια -έστω και αποσπασματικά - για την εισαγωγή του ηλεκτρονικού βιβλίου (και των ΤΠΕ) στην τάξη, είτε η πλειονότητα των εκπαιδευτικών είναι τεχνοφοβική είτε όχι, επειδή η πλειονοψηφία των μαθητών μας δεν είναι, είναι μια γενιά «i» (δες επίσης εδώ κι εδώ). Κι από την άλλη το σχολείο υπάρχει, μεταξύ των άλλων, για να βοηθήσει τους μαθητές να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα της ζωής στη σημερινή και την αυριανή κοινωνία, κι όχι για τους καθηγητές (κατ΄ ανάγκη μια γενιά πίσω) με όλα τα θετικά τους στην εκπαίδευση των μαθητών τους, αλλά και τα πλην «τεχνοφοβικά» τους και τον άρρητο εν πολλοίς συντηρητισμό τους.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)