Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

Οι ψηφιακοί «νομάδες»

«Ψηφιακοί νομάδες»; Ποιοι είναι; Μα, όλοι αυτοί που εκμεταλ-λευόμενοι τις δυνατότητες της τεχνολογίας και συσκευών, όπως είναι οι φορητοί υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, αλλά και τη μείωση του κόστους χρήσης των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται, να επικοινωνούν, να ψυχαγωγούνται και να έχουν πρόσβαση σε οποιασ-δήποτε μορφής πληροφορία τους ενδιαφέρει, κυριολεκτικά, οπουδήποτε και αν βρίσκονται. Αρκεί η μπαταρία του laptop ή του κινητού να αντέχει -εκτός και αν βρουν πρίζα- και να υπάρχει κάποιας μορφής τηλεπικοινωνιακό δίκτυο.Και μπορεί στην Ελλάδα να μη τους συναντάμε και τόσο συχνά (συνήθως , στην Αθήνα, συχνάζουν στα παγκάκια της Wi-Fi hotspot-πλατείας Συντάγματος, δες κι εδώ), στις ΗΠΑ, όμως, και σε χώρες της Ευρώπης, η κατάσταση είναι διαφορετική σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφ. Έθνος, όπου μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα.

Κιμωλιοπίνακας vs Διαδικτύου...β-επιπέδου!



...Βίντεο αφιερωμένο εξαιρετικά στους ταγούς του ΥΠΕΠΘ/ΕΥΕ & ΚτΠ και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου επί τη ενάρξει της δεύτερης (και τελευταίας;) περιόδου του Προγράμματος Επιμόρφωσης Β’ επιπέδου στα ΚΣΕ, με την προτροπή: Φταίνει, μη στέλνετε κι άλλους φορητούς υπολογιστές και διαδραστικούς πίνακες στα σχολεία! Δεν έχουμε [πράγματι...] τι να τους κάνουμε [τους επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς β-επιπέδου, ντε]! Πάντως, αν έχετε κάποια ιδέα, πες τε την, πού ξέρεις, μπορεί να πιάσει τόπο.

Web 2.0, τι είναι;



Το βίντεο μας δίνει μια ιδέα, με έναν αρκετά "περίεργο" αλλά σωστό τρόπο, τι μπορεί να είναι το Web 2.0 (Ιστός έκδοση 2.0), μια φράση που εφευρέθηκε το 2004 και κατόπιν χρησιμοποιήθηκε από την εταιρεία O'Reilly Media . Αναφέρεται σε μια προτεινόμενη δεύτερη γενιά υπηρεσιών βασισμένων στο Διαδίκτυο, όπως είναι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης (social networking sites), τα wiki, τα blogs, τα video sharing sites και τα παρεμφερή εργαλεία επικοινωνίας. Έννοιες όπως collaboration, co-operation και communication είναι βασικά κλειδιά αυτής της γενιάς του Web. Το ακριβές νόημα του Web 2.0 παραμένει ανοιχτό προς αντιπαράθεση και μερικοί ειδικοί, συμπερι-λαμβανομένου και του Tim O'Reilly (θιασώτη του ελεύθερου λογισμικού και του ανοιχτού κώδικα), έχουν αμφισβητήσει εάν ο όρος έχει κάποιο πραγματικό νόημα.

Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Το Διαδίκτυο περιορίζει την επιστημονική έρευνα;

Οι ψηφιακές βάσεις δεδομένων των επιστημονικών περιοδικών έχουν κάνει ευκολότερη τη ζωή για τους επιστήμονες όσο και τους επιστημονικούς συντάκτες. Δεν χρειάζεται πλέον να πηγαινοέρχονται στις βιβλιοθήκες, να ψάχνουν μέσα σε σκονισμένους τόμους και να κάνουν ουρά για το φωτοτυπικό. Με λίγα «κλικ» του ποντικιού μπορούν να φέρουν μπροστά τους τα έγγραφα που επιθυμούν και ίσως και άλλα που δεν γνώριζαν – την «μακριά ουρά» των πληροφοριών που το Διαδίκτυο καθιστά εφικτή. Μόνο που όσο περισσότερα επιστημονικά περιοδικά γίνονται προσβάσιμα online, όλο και λιγότερα άρθρα αναφέρονται στις υποσημειώσεις των επιστημονικών ανακοινώσεων που δημοσιεύονται στα περιοδικά αυτά. Με άλλα λόγια, αντί να διευρύνει την «ουρά πληροφοριών», η σύγχρονη επιστήμη φαίνεται να εστιάζει σε ένα μικροσκοπικό κομμάτι της.Κι όπως προσφυώς έχει ειπωθεί, ‘’ο ειδικός είναι κάποιος που γνωρίζει όλο και περισσότερα για όλο και λιγότερα, έως ότου καταφέρει να γνωρίζει τα πάντα για το τίποτα’’! Θα ήταν ειρωνεία αν το παγκόσμιο Διαδίκτυο προωθούσε αυτό ακριβώς το είδος επιστημοσύνης. Περισσότερα για τη σχετική μελέτη εδώ.

Έσω υπάκουος και παραγωγικός...



Όλα για το καλό μας ή βρίσκονται παντού, που θα έλεγε και ο Liako.gr...

Ιός υπολογιστών μόλυνε και τον ISS !

O ιός Gammina.AG κρυβόταν σε φορητούς υπολογιστές που έφτασαν στο τροχιακό συγκρότημα τον Ιούλιο, αποκάλυψε ο δικτυακός τόπος SpaceRef που ειδικεύεται στις διαστημικές επιχειρήσεις.Οι υπολογιστές του ίδιου του σταθμού παραμένουν ασφαλείς. Ο ISS (Διεθνής Διαστημικός Σταθμός) δεν είναι απευθείας συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο και τα όλα τα δεδομένα ελέγχονται πριν μεταδοθούν. Εκπρόσωπος της NASA είπε στο Wired News ότι παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και στο παρελθόν, προκάλεσαν όμως μόνο «μικρές ενοχλήσεις».Στο τελευταίο περιστατικό, ο ιός πιθανότατα προήλθε από συσκευή αποθήκευσης USB ή flash την οποία μετέφερε κάποιος από τους αστροναύτες.Από την αρχική πηγή μολύνθηκαν στη συνέχεια φορητοί υπολογιστές που τρέχουν προγράμματα διατροφής ή χρησιμοποιούνται περιστασιακά για την αποστολή e-mail.Ο Gammina.AG, που πρωτοεμφανίστηκε τον Αύγουστο του 2007, προσπαθεί να υποκλέψει ονόματα χρηστών και κωδικούς πρόσβασης για 10 διαδικτυακά βιντεοπαιχνίδια ιδιαίτερα δημοφιλή στις ασιατικές αγορές, όπως Maple Story, HuangYi Online και Talesweaver. Προσοχή λοιπόν!

Από http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=932314&lngDtrID=252

Η νέα ''ψηφιακή'' εργατική τάξη!

Σχεδόν 500 000 κάτοικοι αναπτυσ-σόμενων χωρών βγάζουν το μισθό τους κατασκευάζοντας «αγαθά» και «αντικείμενα» για ψηφιακούς κόσμους ή πουλώντας ψηφιακό «χρυσό» για πραγματικά χρήματα σε διαδικτυακά παιχνίδια. H πρακτική αυτή, γνωστή ως «farming», δηλαδή, κάποιος παίχτης διαδικτυακού παιγνιδιού να αγοράζει από κάποιον άλλο ''ψηφιακούς χαρακτήρες'', ''αγαθά'' κι άλλα συμπαρομαρτούντα για να ανέβει επίπεδα στο παιγνίδι, αναπτύσσεται ραγδαία. Μόνο στην Κίνα, όπου βρίσκεται το 80% της αγοράς, απασχολούνται περίπου 400 000 άνθρωποι που βγάζουν περίπου 100 € το μήνα. Μάλιστα, η πρακτική του farming ανθεί παρά τις προσπάθειες των εταιρειών παιχνιδιών να καταστείλουν την αγοραπωλησία ψηφιακών αγαθών για πραγματικά λεφτά μεταξύ των χρηστών. Οι χρήστες που συλλαμβά-νονται να ασκούν τέτοιες δραστηριότητες αποκλείονται από την πρόσβαση στο παιχνίδι, ενώ κλειδώνονται οι λογαριασμοί τους.

Πηγή: http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_26/08/2008_245836

Web και Μαθήματα Επιχειρηματικότητας

Άλλο κι αυτό! Αγοροπωλησίες ιστοσελίδων. Όταν ο Ντέιβ Χέρμανσεν πριν τρία χρόνια είδε την ιστοσελίδα http://www.bird-cage.com/ , που απλά «ήταν πολύ, μα πολύ κακότεχνη», ζήτησε από τους ιδιοκτήτες της να του την πουλήσουν. Αμέσως μετά, σχεδίασε εκ νέου τη σελίδα, προσέθεσε διαφημίσεις και ανέβασε την επισκεψιμότητά της. Τον περασμένο Δεκέμβριο την πούλησε για 173 000 δολάρια! Δείτε περισσότερα εδώ.

GoogleStreetView, το μάτι του Μεγάλου Αδελφού

Τι θέλει να πει το βίντεο; Δίχως άλλο ότι το μάτι του "Μεγάλου Αδελφού" είναι παντού! Όργουελ και πραγματικότητα με τη νέα υπηρεσία της Google, το Street View, μια επέκταση της υπηρεσίας χαρτών Google Earth. Η νέα υπηρεσία δεν παρέχει απλές δορυφορικές φωτογραφίες όπως το Google Earth, αλλά πανοραμικές φωτογραφίες από το επίπεδο του εδάφους. Αυτοκίνητα της Google τραβούν φωτογραφίες στο σημείο της πόλης που πρόκειται να απεικονιστεί και ειδικό λογισμικό συνθέτει τις επιμέρους φωτογραφίες ώστε να δημιουργηθεί μια ρεαλιστική, πανοραμική απεικόνιση ενός δρόμου, μιας γειτονιάς ή μιας πλατείας. Έτσι, ένας ''άπιστος '' σύζυγος πιάστηκε στα πράσα από τη γυναίκα του όταν αυτή είδε στο Street View την ερωμένη του να μπαίνει στη συζυγική τους κατοικία και ένας εργάτης πιάστηκε από την ίδια κάμερα να κοιμάται εν ώρα υπηρεσίας (δες εδώ). Πλάκα, πλάκα, ας φυλαγόμαστε από αυτούς που ''μάς τα φυλάνε'' μια και το μάτι του "Μεγάλου Αδελφού", πλέον, και βόλτες κάνει στο δρόμο και είναι πανοραμικό...

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2008

RSS Feeds και εκπαιδευτικές εφαρμογές

RSS (Really Simple Syndication ) είναι η τεχνολογία που καθιστά δυνατή την εγγραφή σε podcasts και blogs.Το RSS είναι μια οικογένεια XML αρχείων για Web syndication που χρησιμοποιούνται από ιστοσελίδες με ειδήσεις και web logs (blogs). Η τεχνολογία πίσω από το RSS επιτρέπει οι χρήστες του διαδικτύου να εγγράφονται σε ιστοσελίδες που έχουν υπηρεσία RSS feeds. Αυτές συνήθως είναι ιστοσελίδες που αλλάζουν ή προσθέτουν περιεχόμενο τακτικά. Επιτρέπουν ο χρήστης να ελέγχει την πληροφορία που έρχεται σε αυτόν. Οι χρήστες μπορούν να στήσουν τη δική τους συλλογή από εισερχόμενες πληροφορίες της επιλογής τους και να τις διαβάζουν πιο εύκολα και δαπανώντας λιγότερο χρόνο. Τα Web logs (blogs) και οι ιστοσελίδες με ειδήσεις είναι που κυρίως χρησιμοποιούν RSS feeds. Όταν προστίθεται νέο περιεχόμενο σε ένα blog ή μια ιστοσελίδα, αυτό το περιεχόμενο αυτομάτως ενημερώνει κάθε εγγεγραμμένο στο RSS feed. Εκπαιδευτικές εφαρμογές μπορούν να συνοψιστούν σε επαγγελματική εξέλιξη, ήτοι: Με τη βοήθεια ενός blog που έχει εγγραφές σε ποικίλα RSS feeds από blogs που αναφέρονται στην τεχνολογία, μπορεί κάποιος να παραμένει ενήμερος σε μια ποικιλία θεμάτων από ειδικούς πρωτοπόρους στον χώρο. Σε εξοικονόμηση χρόνου, η ανίχνευση της πληροφορίας γίνεται σε συντομότερο χρόνο, η λήψη της πιο πρόσφατης ενημέρωσης σε ειδικό περιεχόμενο, ένας δάσκαλος μπορεί να εγγραφεί να διαβάζει νέα για ένα συγκεκριμένο θέμα από πολλές διαφορετικές πηγές. Η αναζήτηση ενημερώσεων γίνεται κάθε 15 λεπτά μέχρι 1 ώρα. Η ενημερωμένη είδηση έρχεται στην ώρα που ενημερώνεται, άμεσα και διασταυρώνεται ταυτόχρονα με την πληροφορία που έρχεται από τις άλλες πηγές.
Πληροφορία έρχεται από αντίθετες πηγές, δηλαδή, μπορεί δάσκαλος και μαθητές να ενημερώνονται για ένα γεγονός από διαφορετικές πηγές για να συγκρίνουν και να αντιπαραθέτουν την πληροφορία και να βλέπουν αν υπάρχουν προκαταλήψεις.
Ανταλλαγή δρώμενων με άλλους εκπαιδευτικούς: Η πληροφορία ενός δασκάλου μπορεί να μοιραστεί με χιλιάδες άλλους δασκάλους μέσω του RSS feed. Ο δάσκαλος καταγράφει τους στοχασμούς τους, ένα σχέδιο μαθήματος, κάποιους συνδέσμους στο δίκτυο, μια νέα σύλληψη ή ιδέα και άλλοι δάσκαλοι σε όλο τον κόσμο μπορούν να μάθουν από τις εμπειρίες του.
Πολλοί υποστηρίζουν το RSS feed μπορεί να είναι μια εναλλακτική πρόταση για το e-mail: ούτε spam, ούτε ιοί, ούτε διαφημίσεις.
Αναδημοσίευση από http://blogs.sch.gr/billbas/2008/08/14/rss-feeds-%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b5%cf%86%ce%b1%cf%81%ce%bc%ce%bf%ce%b3%ce%ad%cf%82/

Όλη η γνώση της Ευρώπης online

Η γνώση χωρίς σύνορα θα έχει σύντομα ένα όνομα και έναν τόπο ή καλύτερα μια ιστοσελίδα την http://www.europeana.eu/, με την οποία θα μπορεί να συνδέεται κανείς από τον Νοέμβριο. Ο χρήστης θα μπορεί να κατεβάζει δωρεάν βιβλία κάθε είδους, αλλά και να μελετά αρχαία κείμενα, μουσικά έργα, αριστουργήματα της ζωγραφικής. Πρόκειται για ένα γιγάντιο αρχείο του πολιτισμού και της μνήμης τής Ευρώπης, στο οποίο θα συμμετέχουν πάνω από 100 θεσμοί. Πάνω από 2 εκατομμύρια φάκελοι θα είναι σύντομα online, ενώ ο στόχος είναι να έχουν φτάσει τα 10 εκατομμύρια έως το 2010. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 2,5 δισεκατομμύρια τόμοι στα αρχεία της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά μέχρι στιγμής μόνον το 1% αυτών έχει μετατραπεί σε ψηφιακούς φακέλους. Στον κατάλογο με τους εταίρους στην ιστοσελίδα της Εuropeana, την Ελλάδα εκπροσωπεί (επί του παρόντος) η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας. Ένα πρόβλημα που πρέπει να ξεπεράσει η Εuropeana είναι αυτό των συγγραφικών δικαιωμάτων. Τα έργα που μπορεί κανείς να συμβουλευθεί σ΄ αυτή τη διαδικτυακή πύλη είναι προς το παρόν παλαιότερα του 20ού αιώνα- έτσι αποφεύγονται νομικά προβλήματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Όταν θα δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε σύγχρονα έργα, η αρχική σκέψη είναι να συνδέονται οι χρήστες με τους εκδοτικούς οίκους, από τους οποίους θα κατεβάζουν το βιβλίο επί πληρωμή με πιστωτική κάρτα.

Πηγή : http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=81690&ct=2

Τ@μα στην Τήνο με ένα κλικ!

«...Θα είναι ξεχωριστή η χαρά να έχουμε τα αιτήματα της καρδιακής σας προσευχής προς την Παναγία, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας (e-mail)...».Το «ιερό» κάλεσμα προέρχεται από το Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο και είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης. Όσοι πιστοί δεν καταφέρουν να βρεθούν στην Τήνο για να προσκυνήσουν, να προσευχηθούν και να εκπληρώσουν το τάμα τους, δεν πρέπει να απογοητεύονται. Μπορούν να στείλουν e-mail... στην Παναγία μέσα από το site της Ιεράς Μητρόπολης.Κάθε χρόνο ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο οι προσκυνητές της Παναγίας της Τήνου. Εξίσου μεγάλος είναι, όμως, ο αριθμός των ηλεκτρονικών προσκυνητών. Υπολογίζεται ότι περίπου εδώ και μια 5ετία 6000 ηλεκτρονικά τάματα -δηλαδή e-mails από πιστούς- έχουν φθάσει στην Παναγία μέσω Διαδικτύου. Εάν θέλουν, μπορούν να γράψουν την ταχυδρομική τους διεύθυνση και το όνομά τους στο e-mail. Και οι υπεύθυνοι της Μητρόπολης τούς στέλνουν δωρεάν μία εικόνα της Παναγίας και αγιασμό από το Ιερό Ίδρυμα της Μεγαλόχαρης, όπως τονίζεται στην ιστοσελίδα.

Πηγή: http://www.im-syrou.gr/idrima_tinou/onomata/index.htm

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

Το Διαδίκτυο ''προξενήτρα'' στο Ιρακ !

Στο Διαδίκτυο στρέφεται η νεολαία του Ιράκ για να γνωρίσει τους μέλλοντες ή μέλλουσες συμβίους ή συμβίες τους, καθώς η βία αποτρέπει την άμεση επαφή των ανθρώπων και κάνει απαγορευτικές τις γνωριμίες.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_13/08/2008_244275

Russia vs Georgia και στον κυβερνοχώρο

Εβδομάδες προτού πέσουν οι πρώτες βόμβες, παρατηρήθηκε από αναλυτές στις ΗΠΑ μεγάλη ροή δεδομένων προς τις κυβερνητικές ιστοσελίδες της Γεωργίας, που περιείχαν το μήνυμα «νίκη+αγάπη+στη+Ρωσία». Επίσης, αναφέρθηκε ότι οι επιθέσεις ενάντια στις δικτυακές δομές της Γεωργίας ξεκίνησαν από τις 20 Ιουλίου, με συνδυασμένες επιθέσεις άρνησης εκτέλεσης υπηρεσίας - Denial Of Service, DOS - μιας από τις πιο συνηθισμένες μορφές επιθέσεων στο Διαδίκτυο, κατά την οποία ένας server δέχεται εκατομμύρια αιτήσεις δεδομένων από υπολογιστές και αδυνατώντας να τα εξυπηρετήσει ταυτόχρονα τελικά καταρρέει. Όπως αποδεικνύεται, οι επιθέσεις του Ιουλίου ήταν η πρόβα για τον εκτεταμένης έκτασης κυβερνοπόλεμο μεταξύ των δύο χωρών, που ξεκίνησε ταυτόχρονα με τις εχθροπραξίες. Ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που μία δικτυακή επίθεση συνέπιπτε με το ξέσπασμα πολέμου. Ακόμη δεν είναι σαφές ποιοι βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις, με εκατέρωθεν αλληλο-κατηγορίες… Αν και η Γεωργία δε φημίζεται για το δίκτυο τηλεπικοινω-νιών της ούτε και για την εκτεταμένη χρήση του Ίντερνετ από τους πολίτες ή της δημόσιες υπηρεσίες.

Πηγή: http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathworld_687_13/08/2008_244291
Μπορεί να ενδιαφέρουν