Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2017

Το πρώτο "ποντίκι"

Σαν σήμερα, σχεδόν μισό αιώνα(!) πριν, τις 9 Δεκεμβρίου 1968, ο Νταγκ ‘Ενγκελμπαρτ (Doug Engelbart) αποκάλυψε την επαναστατική νέα εφέυρεσή του: τον «Ενδείκτη θέσης Χ-Υ για σύστημα οθόνης» ή όπως προτιμούσαν να αποκαλούν αυτός και η ομάδα του στο Ερευνητικό Κέντρο του Στάνφορντ , το «ποντίκι» τότε, που μάλλον ήταν άγνωστοι οι οικιακοί Η/Υ όταν ακόμη και μεγάλες εταιρείες διέθεταν μόνο έναν υπολογιστή και αρκετές κανέναν! Παρουσίασαν το «ποντίκι» (mouse) σε ένα συνέδριο υπολογιστών στο Σαν Φρανσίσκο, σε μία επίδειξη που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της με τον ‘Ενγκελμπαρτ να ζητά  από το κοινό να φανταστεί μία προχωρημένη ιδέα: πάνω στο γραφείο κάθε ανθρώπου ένας υπολογιστής πρόθυμος να εξυπηρετήσει κάθε ανάγκη! Με το πρωτότυπο ποντίκι του ξενάγησε το κοινό στο μέλλον δείχνοντάς τους ριζοσπαστικά πράγματα, όπως η αποκοπή και επικόλληση, οι φάκελοι, το υπερκείμενο, η χρήση διαφορετικών παραθύρων στην οθόνη, ακόμη και η ταυτόχρονη εργασία με έναν απομακρυσμένο χρήστη ! Το ποντίκι του Ένγκελμπαρτ ήταν ένα ξύλινο κουτί με δύο τροχούς, έναν για την κίνηση πάνω- κάτω κι έναν για την κίνηση μπρος-πίσω. Διέθετε τρία κουμπιά και λειτουργούσε σε συνδυασμό με έναν ελεγκτή, προσαρμοσμένο στην αριστερή πλευρά του πληκτρολογίου του όπου υπήρχαν και πέντε πλήκτρα ειδικών λειτουργιών. Το σύγχρονο ποντίκι με τα δύο κουμπιά και την μπίλια δημιουργήθηκε από τον Jean- Daniel Nicoud στο Ecole Polytechnique Federale της Ελβετίας το 1974.
Το πρώτο ποντίκι για το κοινό κατασκευάστηκε από την Xerox στα τέλη της δεκαετίας του 70 και κόστιζε 400 δολάρια. Αργότερα. στην δεκαετία του ‘80 ο Στιβ Τζομπς ανέθεσε σε μία ομάδα σχεδιαστών να κατασκευάσουν ένα ποντίκι που θα κόστιζε το ένα δέκατο της τιμής εκείνης. Η ομάδα κατασκεύασε το αρχικό τους πρωτότυπο με εξαρτήματα όπως η μπάλα κύλισης που πήραν από κάποιο αποσμητικό και έναν πλαστικό δίσκο βουτύρου (περισσότερα εδώ και εδώ). Σήμερα παρά τις όποιες προσπάθειες για τη δημιουργία μιας εναλλακτικής συσκευής, η βασική ιδέα του mouse παραμένει κάνοντας το μικρό «τρωκτικό» βασικό και αναντικατάστατο στοιχείο του υπολογιστή.
Το 2000 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον βραβεύει τον Νταγκ ‘Ενγκελμπαρτ με το National Medal of Technology, το μεγαλύτερο βραβείο τεχνολογίας στην Αμερική για την προσφορά του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορεί να ενδιαφέρουν