Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

H πλατφόρμα CyberKids


Διαβάζω ότι (δες εδώ, εδώ, εδώ) πολύτιμη βοήθεια σε μαθητές-χρήστες του Διαδικτύου δίνει πλατφόρμα της Ελληνικής Αστυνομίας - σε συνεργασία με τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Παιδείας-  με το όνομα CyberKids/"Ψηφιακή αλάνα!"  σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια στο Διαδίκτυο, η οποία  θα δώσει απαντήσεις σε όλα τα θέματα που αφορούν το διαδίκτυο. Επίσης ειδικό «κουμπί» στην πλατφόρμα CyberKids, για πρώτη φορά παγκοσμίως, θα λειτουργεί 24ωρες το 24ωρο δίνοντας βοήθεια σε όποιον μαθητή δεν ξέρει πώς να χειριστεί καταστάσεις μέσα από το Ιντερνετ. Η εφαρμογή αυτή δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να επικοινωνούν άμεσα και σε πραγματικό χρόνο (real time) σε περίπτωση κινδύνου ή απειλής με Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω της χρήσης μίας καινοτόμου (touchscreen call) διαδικασίας «Cyber Alert», αλλά και μέσω αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος. Οι Αξιωματικοί θα διαχειρίζονται τον κίνδυνο ή την απειλή, η οποία προέρχεται μέσω διαδικτύου με σύγχρονες διαδικασίες και μέσα από ένα Σύγχρονο Κέντρο Διαχείρισης Διαδικτυακών Απειλών (Cyber Alert), που θα έχει έδρα στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ήδη, περισσότεροι από 2500 γονείς και μαθητές έχουν πατήσει το alert από την πλατφόρμα CyberKids, προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια από κάποιο έμπειρο αστυνομικό για θέματα που αφορούν σε παρενοχλήσεις στο Διαδίκτυο. Την παρουσίαση της πρωτοβουλίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που υλοποιείται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έκανε από το υπουργείο Παιδείας ο Μανώλης Σφακιανάκης διευθυντής της Δίωξης Αστυνομικού Εγκλήματος, μαζί με τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο καθώς και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια.
28-9-2014 Κρατήστε τα παιδιά σας ασφαλή από τα social media 
3-10-2014 Παιδιά και Διαδίκτυο

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Προς κατάργηση η επιμόρφωση β-επιπέδου στις ΤΠΕ;


Σχεδιάζεται η κατάργηση της επιμόρφωσης β-επιπέδου στις ΤΠΕ-Ε; Σύμφωνα με πληροφορίες (δες εδώ) που προέρχονται από το Υπουργείο Παιδείας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων – ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ /Ι.Τ.Υ.Ε. εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο της διακοπής (κατάργησης) του προγράμματος: «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ (2007-2013) με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και του Ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα σχεδιάζεται η κατάργηση τόσο του παραδοσιακού μοντέλου (δια ζώσης συνεδρίες σε Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης) όσο και του μοντέλου της μεικτής μάθησης για απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές (επιμόρφωση Β επιπέδου ΤΠΕ, διάρκειας 96 διδακτικών ωρών). Στη θέση αυτών προγραμματίζεται εισαγωγική επιμόρφωση για την εκπαιδευτική αξιοποίηση ΤΠΕ, εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις ψηφιακές υποδομές που πρόκειται να διατεθούν στα σχολεία και ιδίως, τους διαδραστικούς πίνακες, τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες και αποθετήρια συλλογής και διάθεσης ψηφιακού υλικού (επιμόρφωση Β1 επιπέδου ΤΠΕ, διάρκειας 36 διδακτικών ωρών)»(περισσότερα εδώ). Να πω, ένα ακόμα άστοχο μέτρο που θα ληφθεί, μια και οι 96 ώρες του β-επιπέδου είναι ένα από τα καλύτερα προγράμματα επιμόρφωσης… (δες σχόλια εδώ, εδώ).Ένα παλαιότερο άστοχο μέτρο ήταν η κατάργηση της μονοετούς  ΣΕΛΜΕ (που αντικατέστησε το διετές ΔΜΕ, που σήμερα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεταπτυχικό δίπλωμα ειδίκευσης) με τα 40ωρα ΠΕΚ, που κι αυτά μετά από λίγα χρόνια  (αυτό)καταργήθηκαν, και πάει λέγοντας. Ένα κλικ εδώ και συμμετοχή στο ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της κατάργησης του β-επιπέδου, που ίσως σώσει - προσωρινά τουλάχιστον…- την κατάσταση.
4-11-2014 Πρόσκληση ΚΣΕ για 6η περίοδο επιμόρφωσης στις ΤΠΕ 
13-12-2014 Δεν υπάρχει πρόθεση κατάργησης του προγράμματος επιμόρφωσης ΤΠΕ, δες εδώ.

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Πίνακας ισοδύναμων λογισμικών ανοιχτού κώδικα (ΕΛ/ΑΚ)

Ένας πολύ χρήσιμος πίνακας  με δωρεάν λογισμικά  ανοιχτού κώδικα για κάθε χρήση- λειτουργικού συστήματος, εφαρμογών γραφείου, προστασίας από ιούς, ανταλλαγής αρχείων, αναπαραγωγής αρχείων μουσικής,  επεξεργασίας εικότων, ήχου, αναπαραγω γής πολυμέσων, κ.ά. (δες τον  πίνακα και τις αντίστοιχες διευθύνσεις εδώ).  Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) είναι το λογισμικό που ο καθένας μπορεί ελεύθερα να χρησιμοποιεί, να αντιγράφει, να διανέμει και να τροποποιεί ανάλογα με τις ανάγκες του. Είναι ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης και χρήσης λογισμικού που βασίζεται στην ελεύθερη διάθεση του πηγαίου κώδικα, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα αλλαγών ή βελτιώσεων ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες αυτού που το χρησιμοποιεί. Με βάση αυτή τη φιλοσοφία δημιουργήθηκε μια μεγάλη κοινότητα χρηστών και προγραμματιστών, οι οποίοι συνεργάζονται για τη συνεχή βελτίωση του λογισμικού, παρέχοντας γνώσεις και εργασία. Σήμερα λειτουργεί ένα παγκόσμιο ανοικτό δίκτυο προγραμματιστών, οι οποίοι παράλληλα αναπτύσσουν και διορθώνουν τον κώδικα των προγραμμάτων, κυκλοφορώντας ταχύτατα νέες βελτιωμένες εκδόσεις λογισμικού. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν καθημερινά στην δημιουργία νέων κοινών αγαθών. Το Διαδίκτυο αποτελεί το βασικό τρόπο πρόσβασης στο διαθέσιμο Ελεύθερο Λογισμικό …Περισσότερα εδώ.

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

To «Διαδίκτυο που θέλουμε»

Τι Διαδίκτυο θέλουμε; Πόσο ασφαλές είναι για παιδιά και εφήβους; Το 52 σελίδων on line βιβλιαράκι «Διαδίκτυο που Θέλουμε» (The Web We Want) είναι ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για χρήση από εφήβους 13-16 ετών δημιουργήθηκε το 2013 από το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο (EUN) σε συνεργασία με το δίκτυο Insafe και αναπτύχθηκε με και από νέους ανθρώπους. Το περιεχόμενο και η προσέγγιση του θέματος, σχεδιασμένα έτσι ώστε να  συντονιστούν με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των νέων σήμερα, έχουν ως στόχο να προκαλέσουν προβληματισμό  σχετικά με θέματα όπως τα ψηφιακά αποτυπώματα, η φήμη, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις. Την ίδια στιγμή, μια ποικιλία από πρακτικές ασκήσεις καλούν τους νέους να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να διερευνήσουν τις δικές τους διαδικτυακές πρακτικές. Δείτε το εδώ.
Μπορεί να ενδιαφέρουν