Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Παιδιά και Διαδίκτυο #2



Ενενήντα μαθητές σχολείων έχουν επίσημα καταγραφεί να έχουν προβλήματα εξάρτησης από το Διαδίκτυο και τα βιντεογκέιμ, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Υπουργείου Παιδείας για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2011 «να τα μάθουμε να χρησιμοποιούν δημιουργικά το Διαδίκτυο». Στην εκδήλωση μίλησαν και παιδιά που έπεσαν θύματα σε «παγίδες» που κρύβει το Διαδίκτυο. Και όπως δήλωσε η συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (δες εδώ) πολλοί νέοι ζουν σήμερα περισσότερο στην εικονική ζωή του Διαδικτύου και στα διαδικτυακά παιχνίδια παρά στην πραγματική ζωή. Έτσι, παγκοσμίως:
-Οι παίκτες ξοδεύουν κατά μέσον όρο οκτώ ώρες την εβδομάδα παίζοντας online. Το Facebook αναφέρει περισσότερους από 500 εκ. ενεργούς χρήστες.
-Οι χρήστες του Facebook ξοδεύουν συνολικά 700 δισ. λεπτά στον ιστοχώρο τον μήνα.
- Ο μέσος χρήστης αναρτά 90 φορές περιεχόμενο μηνιαίως.
- Τον Νοέμβριο του 2010 ήταν καταχωρισμένοι 21,3 εκ. λογαριασμοί στο παιχνίδι Second Life.
-Δεκατρία εκατομμύρια παίκτες δρουν στο World of Warcraft, στο δημοφιλέστερο WoW (MMORPG) διαδικτυακό παιγνίδι ρόλων σε εικονικό κόσμο.
- Τα παιχνίδια MMORPG είχαν 1,5 δισ. δολάρια έσοδα από εγγραφές παγκοσμίως το 2008, ενώ προβλέπεται τα έσοδα αυτά να φθάσουν στα 2,5 δισ. δολάρια ως το 2012.
- Το 2009 οι συναλλαγές και πωλήσεις εικονικών αγαθών σε εικονικούς κόσμους υπολογίστηκαν σε 18 δισ. δολάρια.
Με άλλα λόγια, ας μη να κρυβόμαστε πίσω από ένα avatar
Επίσης σύμφωνα με έρευνα της Eurostat (εδώ) εντυπωσιακή είναι η απουσία φίλτρων προστασίας των παιδιών από ακατάλληλο περιεχόμενο σε οικιακούς υπολογιστές οικογενειών. Ο μ.ο. της ΕΕ είναι 14% και το μεγαλύτερο ποσοστό, σε Λουξεμβούργο και Σλοβενία, φτάνει μόλις το 25%, ενώ ακολουθεί η Γαλλία με 24%. Στην Ελλάδα αντίστοιχα προγράμματα προστασίας χρησιμοποιούν μόλις 8 στις 100 οικογένειες, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά εντοπίζονται σε Βουλγαρία (2%), Ρουμανία και Σλοβακία (3%). Δες ακόμα "Τρεις ελληνικές ιστοσελίδες για παιδιά βραβεύονται στην Ευρώπη" και "5 δικτυακοί τόποι με βίντεο για παιδιά"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορεί να ενδιαφέρουν