Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Φυσική και Διαδίκτυο ή έρχεται το ”Grid” μέσω LHC »

Πόσο γρήγορα τρέχει το ”κατέβασμα” στον υπολογιστή σας; Αν είναι αργό μην …ανησυχείτε! Έρχεται το ”Grid”. Ένα δίκτυο υπερυπολογιστών, γνωστό ως Grid, θα φέρει επανάσταση στην ταχύτητα ροής πληροφοριών που φορτώνουμε καθημερινά στους προσωπικούς μας υπολογιστές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα μιλάμε για τέτοιες ταχύτητες, ώστε οι κινηματογραφικές ταινίες, που χρειάζονταν ώρες για να φορτωθούν, θα γίνονται δικές μας με τη βοήθεια του Grid μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Όσο για τα μουσικά άλμπουμ, αυτά θα φορτώνονται στον σκληρό μας δίσκο εν ριπή οφθαλμού! Πρόκειται για ένα δίκτυο 100 000 υπολογιστών που θα συνδεθούν με το Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN, για τις ανάγκες του τρέχοντος πειράματος, το οποίο σύντομα θα είναι προσιτό και σε απλούς χρήστες! Μόνο λίγο υπομονή, μια και η λειτουργία του LHC διακόπηκε, πιθανόν για ένα εξάμηνο, εννέα ημέρες μετά την επίσημη λειτουργία του λόγω προβλήματος στη σύνδεση μεταξύ δύο υπεραγώγιμων μαγνητών του.

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Βιντεομαθήματα Φυσικής για μελλοντικούς ...Προέδρους από το Berkeley!

Βιντεομαθήματα Φυσικής για μελλοντικούς ...Προέδρους -μεταξύ άλλων- προσφέρει το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ μέσω του You Tube! Tα βίντεο αποτελούν τμήμα του προγράμματος μάθησης από απόσταση - διαδικτυακές μεταδόσεις μαθημάτων που τρέχουν από το 2001. Περισσότερα εδώ.

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Στο 9,1% η χρήση γρήγορου Ιντερνέτ στην Ελλάδα

Μόλις τα 9 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά (ποσοσστό 9,1 %) έχουν ευρυζωνική σύνδεση (γρήγορο Ιντερνέτ), σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ. Το αντίστοιχο ποσοστό (μέσος όρος) στις 27 χώρες της Ενωσης είναι 20%. Χώρες με 100% κάλυψη του πληθυσμού τους με γρήγορο Ιντερνέτ είναι η Δανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ενώ η Ρουμανία δε διαθέτει ευρυζωνική σύνδεση σε ποσοστό 60%.Παρότι πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες δεν έχουν ακόμη σύνδεση με το Ιντερνετ, διαπιστώνεται ότι από το 2003 μέχρι το 2007 η χρήση των ευρυζωνικών συνδέσεων έχει τριπλασιασθεί, καλύπτοντας το 36% των νοικοκυριών.Στόχος της ΕΕ είναι η διασφάλιση ότι όλοι οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να έχουν εύκολη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, εκτιμώντας ότι το Ιντερνετ υψηλής ταχύτητας συνιστά το διαβατήριο για την πλήρη πρόσβαση στην Κοινωνία της Πληροφορίας.

Πηγή:http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11429&subid=2&tag=8777&pubid=1638620

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Χάκερς στο μειλ της Πέιν και του Ομπάμα!

Χάκερ στο e-mail της Σάρα Πέιλιν και του Μπάρακ Ομπάμα! Κατ΄ ομολογία του ο χάκερ κατάφερε να βρει τον κωδικό πρόσβασης της Πέιλιν και μάλιστα τον άλλαξε, ώστε να την «κλειδώσει» έξω αξιοποιώντας τη δυνατότητα «ξέχασα τον κωδικό μου» του Yahoo Mail, που επιτρέπει στους συνδρομητές να ανακτήσουν τα στοιχεία πρόσβασης στην περίπτωση που τα έχουν ξεχάσει...Προσοχή λοιπόν!Αλλά όταν έτσι απλά σου ''κλέβουν'' το λογαριασμό μέιλ, πόσο ασφαλείς αισθάνται οι ψηφοφόροι σου, αν τυχόν κυβερνήσεις (σίγουρα είτε ο/η είτε ένας/άλλη) τις ΗΠΑ; ...Δεν λέω υπάρχουν και FBI, CIA, DEA κτλ.

I am a PC! Αλήθεια;



O Bil Gates και η Microsoft σας καλεί να παραδεχτείτε δημόσια ότι είσαστε κολημένος/η στο PC σας και μπορεί να ...επιλεγείτε (άντε...τζάμπα είναι), για να σας περιφέρει (ανέξοδα) σε διαφημίσεις της! Στόχος είναι να χτυπηθεί η καμπάνια της Apple που παρουσίαζε το PC / άνθρωπο ως κακομοίρη και τον χρήστη Mac ως cool.Δες κι εδώ.

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Χάλκινο μετάλλιο στην Εθνική Ομάδα Πληροφορικής

Ένα χάλκινο μετάλλιο με τον Ιωάννη Χατζημίχο (δεύτερος από αριστερά στη φοτο) κέρδισε η χώρα μας στην εφετινή 20ή Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής, που διεξήχθη από 16 έως 23 Αυγούστου 2008 στη Μubarak City of Εducation, στο Κάιρο της Αιγύπτου. Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν, εκτός από τον νικητή, οι Γ. Παναγιωτάκος, Γεράσιμος Αρσένης και Γ. Μπιτζές, ενώ συνοδός ήταν ο Ν. Παπασπύρου, επ. καθηγητής του ΕΜΠ, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ) που επί χρόνια επιμελείται την εκπροσώπηση της χώρας μας στους διεθνείς διαγωνισμούς πληροφορικής για μαθητές. Πέρυσι, η αντίστοιχη Εθνική Ομάδα είχε αποσπάσει δύο χάλκινα ολυμπιακά μετάλλια, ένα αργυρό βαλκανικό μετάλλιο και ένα χάλκινο στην Βαλκανιάδα νέων και το 2006 δύο αργυρά ολυμπιακά μετάλλια και ένα χρυσό και δύο χάλκινα βαλκανικά μετάλλια.

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Η ελληνική γενιά «i»

Το 94% των εφήβων και νέων ηλικίας από 13 ως 24 ετών χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή και το 80% σερφάρει στο Διαδίκτυο - ξυπνά και ...κοιμάται μποστά στην οθόνη ! Πρόκειται για ένα πραγματικά μεγάλο άλμα από την εποχή - αρχές του 2000 - που μόλις το 20% αυτής της ηλικιακής ομάδας «σέρφαρε» περιστασιακά στο Διαδίκτυο. Στην πρόσφατη έρευνα WebID της Focus, όπου αποτυπώνεται η τρέχουσα σχέση του ελληνικού κοινού με το Internet και τις ΤΠΕ , η γενιά «i» κάνει εντυπωσιακά το ντεμπούτο της στην ψηφιακή εποχή, αποκαλύπτοντας μια αθέατη πλευρά της Ελλάδας με δυναμισμό και εξωστρέφεια. Ποιοι είναι η γενιά «i»; Είναι η γενιά του Διαδικτύου (internet), της πληροφορίας (information), της νέας συλλογικής νοημοσύνης (intelligence), της καινοτομίας (innovation). Αυτή η νέα γενιά δεν ανδρώνεται μόνο στις ΗΠΑ και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, αλλά και στην Ελλάδα του 2008, ως βαρύνουσα δημογραφική ομάδα σε καθετί που έχει σχέση με αυτή τη νέα εποχή. Περισσότερα εδώ.

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Εκβιαστές μέσω... e-mail

Μετάλλαξη του εγκλήματος ή απλώς hi-tech ληστές; Από ό,τι φαίνεται δύο σε ένα, αφού οι δράστες της ληστείας 34χρονου αρχιτέκτονα δεν αρκέστηκαν απλά στο να του αρπάξουν ό,τι είχε πάνω του, αλλά τον εκβίαζαν κιόλας μέσω e-mail, απαιτώντας 5000 ευρώ για να του επιστρέψουν αρχεία, σχέδια και ό,τι άλλο περιείχε ο φορητός του υπολογιστής και ο εξωτερικός σκληρός του δίσκος... με τους δράστες να στέλνουν τα εκβιαστικά e-mails με ασύρματο δίκτυο που «έκλεβαν» από διάφορα σπίτια στην Ηλιούπολη προκειμένου να μην προδοθούν. Μεταξύ των δραστών, που εντέλει εντοπίστηκαν, κι ένας απόφοιτος Πληροφορικής ΤΕΙ... Περισσότερα εδώ.

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Έλληνες χάκερ και … CERN- ”σχολιαρόπαιδα”

Όπως αποκάλυψαν οι βρετανικές εφημερίδες Times και Daily Telegraph, Έλληνες χάκερ, που αυτοαποκαλούνται «Ελληνική Ομάδα Ασφάλειας» (Greek Security Team), κατάφεραν να παραβιάσουν (!) υπολογιστικά συστήματα του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων, όπως επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι του CERN. Άφησαν πίσω τους μια παραποιημένη ιστοσελίδα που χλεύαζε τους υπεύθυνους ασφάλειας των υπολογιστών ως «σχολιαρόπαιδα»- πού είσαι Τιμ Μπέρνερς - Λι ... Διαβεβαίωσαν ότι δεν είχαν πρόθεση να διαταράξουν τα σημαντικά πειράματα του LHC και ότι ήθελαν μόνο να καταδείξουν τη… «μαύρη τρύπα» στην ασφάλεια του δικτύου. «Σας κατεβάζουμε τα παντελόνια γιατί δεν θέλουμε να σας δούμε να τρέχετε γυμνοί προσπαθώντας να κρυφτείτε, όταν έρθει ο πανικός» γράφουν στο μήνυμά τους. Κι ύστερα σου λένε ότι η χώρα δεν έχει υψηλή τεχνολογία! Αμ, δε…οι μάγκες! Μάλλον αξίζουν δημοσίου επαίνου.

Πηγή:http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=86693&ct=2
ΝΕΟ! βλ. νεώτερα στο http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=86736

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

Ψηφιακή σύγκλιση; Αρνητικό ρεκόρ...

Η τελευταία σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) παρουσιάζει ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία για τις επιδόσεις των Ελλήνων στη χρήση του προσωπικού ηλεκτρονικού υπολογιστή γενικά και του Διαδικτύου ειδικότερα. Πιο συγκεκριμένα, το 73% των Ελλήνων δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο, όταν το αντίστοιχο 73% των Δανών είναι το ποσοστό αυτών που χρησιμοποιούν Ιντερνετ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Εκτός από τη Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία έχουν τα υψηλότερα ποσοστά σε ό,τι αφορά τη συχνότερη χρήση του Ιντερνετ. Μόλις 22% των Ελλήνων έχει σήμερα πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Αρνητικές πρωτιές για την Ελλάδα και σε πιο συγκεκριμένα στοιχεία, καθώς αποχή από τη χρήση Διαδικτύου δηλώνουν το 71% των αντρών, έναντι 39% του μέσου όρου των «25» της Ε.Ε., το 75% των γυναικών (47%), το 31% των φοιτητών (7%), των 59% εργαζομένων (29%) και το 72% των ανέργων. Το τεχνολογικό χάσμα που διαφαίνεται μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων είναι μάλλον απειλητικό, δεδομένου ότι η «ψηφιακή εποχή» έχει ήδη αρχίσει να μετράει χρόνια. Είναι γεγονός, πάντως, ότι το Διαδίκτυο στην Ελλάδα είναι, κατά κανόνα, υπόθεση των νεαρότερων ηλικιακά. Σύμφωνα με μελέτη του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας που δημοσιεύθηκε το 2007, το 59% των νέων ηλικίας 16-24 ετών δηλώνει τακτικός χρήστης του Ιντερνετ, ενώ στην ηλικιακή ομάδα των 25-34 ετών το ποσοστό αυτό αγγίζει το 40%. Αντίστοιχα, στη Γερμανία οι νέοι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο σε ποσοστό 94%, στη Γαλλία το ποσοστό αυτό είναι 84% και 75% στην Πορτογαλία. Με βάση, βέβαια, και άλλες έρευνες που παρουσιάζονται στο κοινό συνεχώς, διαφαίνεται ότι όσο πάει και «θερμαίνονται» οι σχέσεις των Ελλήνων, ανεξαρτήτως ηλικίας, με το Ιντερνετ.

Πηγή: http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=17715432,53581160,83601896,61405928,67321960,31893096,39391208

Στον αστερισμό του ψηφιακού αλφαβητισμού

Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας έχουν επιμορφωθεί στη χρήση του Η/Υ (ψηφιακός αλφαβητισμός) 90 000 εκπαιδευτικοί και πιστοποιηθεί 62 000. Έχουν επιμορφωθεί/ πιστοποιηθεί 400 εκπαιδευτές εκπαιδευτικών (κλΠΕ60-70, ΠΕ02, ΠΕ03 & ΠΕ04) στις ΤΠΕ και 3200 εκπαιδευτικοί πληροφορικής (κλΠΕ19-20) σε τεχνολογίες αιχμής. Συνδέεται ευρυζωνικά το 55% του συνολικού αριθμού των σχολείων, που σύντομα θα επεκταθεί στο 85%. Και στόχος είναι ‘’να μπορέσουμε να δώσουμε έναν υπολογιστή δωρεάν μία φορά κατά τον εκπαιδευτικό κύκλο σε κάθε Έλληνα μαθητή’’ και άλλα σχετικά, δες εδώ. Κι απορώ, με τόσους πολλούς εκπαιδευτικούς βαπτισμένους στον ψηφιακό αλφαβητισμό και τις ΤΠΕ μήπως, κύριε Υπουργέ, είναι καιρός να σταλούν και μερικοί φορητοί υπολογιστές, βιντεοπροβολείς και διαδραστικοί πίνακες στα σχολεία; Να υπάρχει ενσύρματη ή ασύρματη ευρυζωνική σύνδεση σε κάθε αίθουσας διδασκαλίας (και μια πρίζα, ε!), για να μπορούν να υλοποιήσουν οι λογής επιμορφωμένοι τα όσα διδάχθηκαν επ΄οφελεία των μαθητών τους; Να περιμένουμε, λέω, από φέτος; Επειδή, όσο υπάρχει καθυστέρηση τόσο φαίνεται ότι δυσκολεύουν και ψηφ(ο)ι-ακά τα πράματα.
Μπορεί να ενδιαφέρουν