Facebook, Myspace, Hi5: Η κοινωνική δικτύωση είναι η νέα μόδα του Διαδικτύου. Σε αυτούς τους ιστοχώρους, γνωστούς και ως Social Networks ή SNS, τα παιδιά και οι νέοι ανταλλάσσουν σκέψεις και πληροφορίες σχετικά με τα ενδιαφέροντά τους, δημοσιεύουν και ανταλλάσουν την μουσική τους, δέχονται σχόλια από φίλους και επισκέπτες, δημοσιεύουν εικόνες και βίντεο δικά τους ή φίλων τους και συνδέονται με τις ιστοσελίδες άλλων χρηστών. Έχοντας υπόψη τα παρακάτω θα μπορείτε να απολαμβάνετε τα οφέλη της κοινωνικής δικτύωσης με περισσότερη ασφάλεια και χωρίς να θέτετε σε κίνδυνο τα προσωπικά σας δεδομένα.Έτσι:
-Μη δίνετε σε κανέναν τον κωδικό πρόσβασης στο εικονικό προφίλ σας. Όποιος αποκτά πρόσβαση στο προφίλ σας μπορεί να διαχειριστεί πλήρως τα δεδομένα που εμφανίζονται σε αυτό.
-Πριν εγγραφείτε σε μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης αναζητήστε τη δήλωση περί απορρήτου και κατανοήστε πλήρως με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιούνται από την ιστοσελίδα τα προσωπικά σας δεδομένα. Στα αγγλικά θα το βρείτε ως «privacy policy».
-Από τη στιγμή που δημιουργείτε το εικονικό σας προφίλ θα πρέπει να πάτε στο μενού των ρυθμίσεων για τη διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων και να αλλάξετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις. Συνηθέστερα θα το βρείτε στα αγγλικά ως «privacy settings».
-Περιορίστε την πρόσβαση στο προφίλ σας. Έτσι, θα είναι δυσκολότερη η άντληση πολλών έγκυρων προσωπικών δεδομένων και πληροφοριών από επιτήδειους οι οποίοι τα χρησιμοποιούν για εξειδικευμένη επίθεση phishing μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.
-Μην ανεβάζετε στο προφίλ σας φωτογραφίες όπου φαίνεται καθαρά η τοποθεσία στην οποία βρίσκεστε, ειδικότερα αν πρόκειται για το σπίτι σας, το σχολείο ή μέρη που συχνάζετε. Έτσι θα μειώσετε τις πιθανότητες εντοπισμού σας στον φυσικό κόσμο.
-Αν δεχθείτε ένα προσβλητικό ή ανεπιθύμητο μήνυμα, χρησιμοποιήστε την ενσωματωμένη μέθοδο καταγγελιών της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείτε. Συνήθως αναφέρεται με τη λέξη «report».
-Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύετε στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι δημόσια προσπελάσιμες, επομένως, καλό θα ήταν να μη δημοσιεύετε στοιχεία και φωτογραφίες που θα σας έφερναν σε δύσκολη θέση. Ακόμα και όταν διαγράψετε το προφίλ σας πολλές πληροφορίες δεν αφαιρούνται και ενδέχεται επίσης να τις συναντήσετε και αλλού στο Διαδίκτυο.
-Να γνωρίζετε ότι από τη στιγμή που προσθέτετε στη λίστα των φίλων σας κάποιο άτομο (αποδοχή «friend request»), αυτό αποκτά πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται στο προφίλ σας, μεταξύ των οποίων οι φωτογραφίες και τα στοιχεία επικοινωνίας σας.
-Να γνωρίζετε ότι οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν πολλές εφαρμογές (παιχνίδια, κουίζ, κ.λπ.) τα οποία δεν υπόκεινται πάντα στην πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας και επομένως μπορούν να διαχειριστούν τα προσωπικά σας δεδομένα με διαφορετικό τρόπο.
-Να έχετε πάντα υπόψη ότι στους εικονικούς κόσμους είναι εύκολο να δημιουργήσει κανείς μια «ψεύτικη ταυτότητα» και να παραπλανήσει άλλους χρήστες. Επομένως, θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί με τους εικονικούς φίλους.
Περισσότερα στον ιστοχώρο του Ελληνικού Κόμβου Ασφαλούς Διαδικτύου http://www.saferinternet.gr/
Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008
Google και Ντοστογιέφσκι
Αγαπάμε τα βιβλία. Κι όμως, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να το παραδεχτούμε: Ποιος διαβάζει βιβλία τη σήμερον ημέρα;Το διάβασμα δείχνει να υποχωρεί συνεχώς μπροστά στο πιο «εθιστικό» αλλά λιγότερο «θρεπτικό» Διαδίκτυο. Και ο Νίκολας Καρ αναρωτιέται στο περιοδικό «Ατλάντικ Μάνθλι»: «Άραγε το Google μας αποβλα-κώνει;». Διαπιστώνει μεταξύ άλλων πως το βαθύ διάβασμα, το αδιάλειπτο βύθισμα στην απόλαυση ενός δοκιμίου ή ενός λογοτεχνικού κειμένου, έχει πέσει θύμα της ευκολίας και της ταχύτητας του Διαδικτύου. Υποστηρίζει μάλιστα πως το Διαδίκτυο έχει αλλάξει τον τρόπο που διαβάζουμε, επειδή έχει αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε: έχει συνηθίσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο να δέχεται κάθε φορά μόνο αποσπασματικές και απλουστευμένες πληροφορίες, όσες ακριβώς χωρούν σε ένα «byte». Κι αυτό έχει το κόστος του στη βαθύτερη σκέψη, στην παράδοση στο μακρινό διανοητικό ταξίδι του βιβλίου. Ένα πείραμα.Ύστερα από μια εβδομάδα καθημερινής παρου-σίας στο Διαδίκτυο- που έτσι κι αλλιώς είναι σήμερα υποχρεωτική σε πολλές δουλειές- ας δοκιμάσει κάποιος να διαβάσει κάτι καλό, ας πούμε έναν Ντοστογιέφσκι. Ο εθισμένος του εγκέφαλος γρήγορα θα κυριευτεί από άγχος. Κι ύστερα από μια δυο χιλιάδες λέξεις θα λαχταράει να ξαναπηδήξει στις ερωτικές ιστοσελίδες, να αγοράσει παπούτσια σε ιντερνετικές προσφορές ή να χαζέψει νεαρούς που αυτοξεφτιλίζονται στο «ΥouΤube». Όχι πως όλα έχουν χαθεί οριστικά. Υπάρχει ακόμη ελπίδα. Το διαπίστωσε πέρυσι στις διακοπές του ο δημοσιογράφος Μαρκ Μόρφοντ, όταν «τα έφτυσε» ξαφνικά ο σκληρός δίσκος του. Στην αρχή κυριεύτηκε από πανικό. «Άραγε ποιος μου στέλνει τώρα e-mail; Τι συμβαίνει στον κόσμο αυτή τη στιγμή; Πόσο πέφτει το χρηματιστήριο;». Γρήγορα όμως ξαναβρήκε την ψυχραιμία του. Σκέφτηκε πως αυτό το θέλημα των θεών να τον τραβήξουν από την πρίζα ήταν μια μοναδική ευκαιρία. Έτρεξε στο κοντινότερο βιβλιοπωλείο κι άρπαξε τρία χοντρά μυθιστορήματα, όπως αρπάζει ένας πεινασμένος τρεις χοντρές μπριζόλες. Όταν πια βυθίστηκε στο διάβασμα, κάτι παράξενο συνέβη. Ο χρόνος σαν να επιβραδύνθηκε. Ο εγκέφαλος ξαναβρήκε την κανονική του ανάσα, μακριά πια από τα «κλικ» της νευρωτικής αναζήτησης με το «ποντίκι». Ο Μαρκ Μόρφορντ υποσχέθηκε στον εαυτό του να μην ξαναφήσει ποτέ να μαζευτούν σωρός τα βιβλία στο γραφείο του. Κι έγραψε στην εφημερίδα «Σαν Φρανσίσκο Κρόνικλ»: «Όταν επιδιορθώθηκε πια το κομπιούτερ μου, αφού πέρασα μερικές ώρες στο e-mail μου και στα συνήθη ψηφιακά κατατόπια, μια σκέψη μού ήρθε ξαφνικά: Τελικά δεν είχα χάσει απολύτως τίποτα. Ο κόσμος είχε παραμείνει ο ίδιος, ακόμη και χωρίς εμένα. Θα άξιζε να γράψω ένα βιβλίο γι΄ αυτή την εμπειρία».
Του Ρούσσου Βρανά , εφ. TA NEA, 11-7-2008
http://www.tanea.gr//ColumnCategory.aspx?d=20080711&nid=9166365&sn=&spid=877
Του Ρούσσου Βρανά , εφ. TA NEA, 11-7-2008
http://www.tanea.gr//ColumnCategory.aspx?d=20080711&nid=9166365&sn=&spid=877
Τρίτη 1 Ιουλίου 2008
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)