Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

ΤΠΕ β΄επιπέδου, έκτη περίοδος


Από σήμερα 26 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου 2014 οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ02 (φιλόλογοι), ΠΕ03 (Μαθηματικοί), ΠΕ04 (Φυσικές Επιστήμες), ΠΕ19/20 (Πληροφορικής), ΠΕ70 (Δάσκαλοι) και ΠΕ60 (Νηπιαγωγοί), καθώς και «συναφείς κλάδοι», που έχουν πιστοποιηθεί επιτυχώς για τις γνώσεις και βασικές δεξιότητες ΤΠΕ  α΄ επιπέδουπλην αυτών του κλάδου ΠΕ19/20μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στην 6η περίοδο επιμόρφωσης ΤΠΕ β’ επιπέδου, που προγραμματίζεται για το διάστημα 15 Δεκεμβρίου 2014 – τέλος Μαΐου 2015. Περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη διεξαγωγή των επιμορφωτικών προγραμμάτων, τις προϋποθέσεις συμμετοχής και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής είναι διαθέσιμες στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που είναι διαθέσιμο εδώ.
Y.Σ. Θα είμαστε και πάλι στο ΚΣΕ του 6ου ΓΕΛ Γλυφάδας.

13-12-2014 Δεν υπάρχει πρόθεση κατάργησης του προγράμματος επιμόρφωσης ΤΠΕ, δες εδώ.

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Η πρώτη ιστοσελίδα που σχεδιάστηκε ποτέ!

Ο πρώτος λογότυπος του Παγκοσμίου Ιστού
Διαβάζω (δες εδώ) τη διεύθυνση: http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html  της πρώτης ιστοσελίδας, που στις 6 Αυγούστου του 1991 «ανέβηκε» στο Διαδίκτυο από υπολογιστή στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων (CERN).Η ιστοσελίδα είναι πολύ απλή, αποτελείται μόνο από κείμενο και παρέχει πληροφορίες για την εφεύρεση του Παγκόσμιου Ιστού. Οι επισκέπτες της σελίδας έχουν την δυνατότητα να μάθουν τι είναι το υπερκείμενο, πώς να φτιάξουν την δική τους ιστοσελίδα και πώς να μοιράζονται πληροφορίες μέσω του Διαδικτύου. Η ελεύθερη διανομή πληροφοριών, αλλά και η ύπαρξη άλλων ιστοσελίδων έγινε για πρώτη φορά το 1993, όταν το CERN ανακοίνωσε ότι η τεχνολογία του Παγκόσμιου Ιστού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα από όλους τους χρήστες. Αιτία υπήρξε ο προβληματισμός  των επιστημόνων του CERN  με τον όγκο των πληροφοριών και των σημειώσεων τους, που ήταν αδύνατο να ταξινομηθούν και να διανεμηθούν σε άλλους επιστήμονες ανά την υφήλιο. Η διαδικασία διανομής πληροφοριών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ήταν αρκετά χρονοβόρα ενώ αρκετοί υποψήφιοι καθηγητές τις περισσότερες φορές δεν διάβαζαν τις άπειρες πληροφορίες των επιστημόνων. Ο Τιμ Μπερνερς Λι ήταν αυτός που σκέφτηκε πως ένα παγκόσμιο σύστημα υπερκειμένων που από ένα μοναδικό δίκτυο θα μπορούσε να συνδεθεί με άπειρα δίκτυα μέσω του διαδικτύου θα έδινε λύση στο πρόβλημα. Οι πληροφορίες θα ήταν ιεραρχημένες και προσβάσιμες από όλα τα συνδεδεμένα δίκτυα. Μέσα από την χρήση υπερσυνδέσμων και κόμβων αυτό κατέστη δυνατό αρχικά με τοπικά δίκτυα και έπειτα με πιο απομακρυσμένα. Η HTML (HyperText Markup Language), η γλώσσα των ιστοσελίδων, ο URL (Uniform Resource Locator) που δηλώνει την διεύθυνση της ιστοσελίδας και το HTTP (HyperText Transfer Protocol) που είναι το πρωτόκολλο που στην ουσία επιτρέπει την μεταφορά πληροφοριών μεταξύ του διακομιστή και του χρήστη, είναι οι απαραίτητοι όροι που σήμερα χρησιμοποιούμε για να «σερφάρουμε» στο Διαδίκτυο (δες κι εδώ). Πληροφορίες τώρα ανταλλάσσονται όχι μόνο με τα επίγεια δίκτυα, αλλά και με δορυφορικά. Η εφεύρεση του Μπέρνερς Λι υπήρξε επαναστατική. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι χρησιμοποιούν τον Παγκόσμιο Ιστό , δηλαδή το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της Γης. Ο Παγκόσμιος Ιστός έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος διδάσκεται, αγοράζει και καταναλώνει, τον τρόπο με τον οποίο πληροφορείται, ανταλλάσει και μοιράζεται περιεχόμενο. Οι προσωπικές σχέσεις των ανθρώπων έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, η πρακτική με την οποία ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα έχει διαμορφωθεί αλλιώς. Ο κυβερνοχώρος έχει αλλάξει τις ισορροπίες.Οι Τάιμς αναφέρουν για την εφεύρεση του Μπέρνερς Λι : «Είναι δύσκολο να παραβλέψουμε τον αντίκτυπο του παγκοσμίου συστήματος που δημιούργησε. Συναγωνίζεται σχεδόν την ανακάλυψη του Γουτεμβέργιου».

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Τα παιδιά γνωρίζουν πώς να παρακάμψουν το γονικό έλεγχο στη χρήση του Διαδικτύου!

Διαβάζω (δες εδώ) ότι  έκθεση της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ανταγωνισμού στον κλάδο των Επικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου (Ofcom) γύρω από τα μέτρα ασφαλείας στο Διαδίκτυο, επικυρώνει το χειρότερο φόβο κάθε γονιού γύρω από τη διαδικτυακή συμπεριφορά του παιδιού του: Τα παιδιά γνωρίζουν πολύ περισσότερα για την πλοήγηση στο Ιντερνέτ σε σχέση με τους γονείς τους! Αυτό σημαίνει ότι όλα εκείνα τα φίλτρα και συστήματα ελέγχου που χρησιμοποιούν οι γονείς ενδέχεται να είναι… μάταια. Πράγματι, οι ερευνητές βρήκαν ότι το 18% των παιδιών γνωρίζουν πώς να απενεργοποιήσουν τα φίλτρα προστασίας, ακόμη κι αν μόλις το 6% αυτών παραδέχτηκε ότι το έχει κάνει. Σχεδόν οι μισοί έφηβοι ηλικίας 12-15 ετών ξέρουν πώς να διαγράφουν το ιστορικό περιήγησής τους, ενώ το 29% μπορεί να αλλάξει τις ρυθμίσεις , για να αποκρύψει τη δραστηριότητά του. Καθώς τα παιδιά έχουν όλο και μεγαλύτερη επίγνωση του γεγονότος ότι οι γονείς τους μπαίνουν στις ιστοσελίδες που έχουν επισκεφθεί νωρίτερα τα ίδια, γίνονται ολοένα και πιο ικανά στο να… κρύβουν τα ίχνη τους.

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Το 65% των Ελλήνων έχουν Internet στο σπίτι τους!

Aπό την έρευνα χρήσης τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας (ΤΠΕ) της ΕΛΣΤΑΤ για τα νοικοκυριά προκύπτει ότι το 2014 περίπου επτά στα 10 νοικοκυριά της χώρας (ποσοστό 65,6%) είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο από την κατοικία τους, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 16,5% σε σχέση με το 2013. Η συντριπτική πλειονότητα (98,6%) των νοικοκυριών που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από την κατοικία τους χρησιμοποιεί ευρυζωνική σύνδεση. Περίπου 7 στα 10 νοικοκυριά (64,7%) χρησιμοποιούν ευρυζωνική σύνδεση για το Διαδίκτυο στην κατοικία τους, ενώ το 58,4% όσων χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο το α΄ τρίµηνο του 2014 συνδέθηκαν στο διαδίκτυο, εκτός της κατοικίας και του χώρου εργασίας τους, µε χρήση κινητού τηλεφώνου ή smartphone, φορητού υπολογιστή (laptop, notebook, netbook ή tablet) ή άλλης φορητής συσκευής (PDA, MP3 player, e-book reader, φορητή κονσόλα παιχνιδιών κλπ), παρουσιάζοντας αύξηση 30,7%, σε σχέση µε το α' τρίµηνο του 2013. τα ποσοστά που καταγράφηκαν το 2014 για δραστηριότητες που πραγματοποιούνται µέσω διαδικτύου, κατά φθίνουσα σειρά, είναι τα εξής: • ∆ιάβασµα online ειδήσεων σε ιστοσελίδες, εφηµερίδες, περιοδικά 84,9%. • Αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα και υπηρεσίες 82,3%. • Αποστολή ή λήψη ηλεκτρονικών μηνυµάτων 79,8%. • Συμμετοχή σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter κλπ.) 64,3%. • Παιχνίδια, εικόνες, ταινίες, μουσική 52%. • Web ραδιόφωνο ή web τηλεόραση 51,6%. • Πραγματοποίηση κλήσεων ή βιντεοκλήσεων, µε χρήση web κάμερας µέσω του Διαδικτύου (Skype) 45%. • «Ανέβασμα» σε ιστοσελίδα κειμένου, φωτογραφιών, μουσικής, videos, λογισμικού κλπ. προκειμένου να τα μοιραστούν µε άλλους 34,3%. • Χρήση υπηρεσιών για ταξίδια και καταλύματα 29,7%. • Πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών 20,8%. • ∆ημιουργία ιστοσελίδας ή blog 6,7%. • Πώληση αγαθών ή υπηρεσιών µέσω δημοπρασιών λ.χ. µέσω e-Bay, 5,7%. • Κλείσιμο ραντεβού µε γιατρό µέσω της ιστοσελίδας νοσοκομείου ή κέντρου υγείας 2,9%. Περισσότερα εδώ.
6-11-2014 Τα παιδιά ξεπερνούν τους γονείς στη χρήση του Διαδικτύου
Μπορεί να ενδιαφέρουν