Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Επιμόρφωση Β΄ επιπέδου, 4η περίοδος

Γράφαμε ότι το Νοέμβριο 2012 θα άρχιζε η επιμόρφωση β΄ επιπέδου (δες εδώ), αλλά φευ... Και να που σήμερα έσκασε η πρόσκληση για (νέα) εκδήλωση ενδιαφέροντος από τα ΚΣΕ, μέχρι τις 4 Μαρτίου 2012, ενώ τα μαθήματα  προβλέπεται να ξεκινήσουν στις αρχές Απριλίου 2013! Και όπως είναι φυσικό τα προγράμματα επιμόρφωσης "δεν θα ολοκληρωθούν εντός της φετινής σχολικής χρονιάς (2012-2013), αλλά θα συνεχιστούν στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2013, διάστημα κατά το οποίο θα υλοποιηθούν οι δράσεις «εφαρμογής στην τάξη» των επιμορφούμενων" (περισσότερα εδώ). Ελπίζω, τώρα που διευθετήθηκαν οι όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων (και κονδυλίων) στο ΙΕΠ από τους προηγούμενους συγχωνευθέντες σε αυτό φορείς, να ξεκινήσουν και οι πληρωμές των επιμορφωτών (μμμ, δες κι εδώ), και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πιστοποίησης που εκκρεμούν... Στην απορία, προς τι η καθυστέρηση; Μα μετά από ένα "ακέφαλο" εξάμηνο, μόλις προ μηνός το ΙΕΠ απέκτησε νέο Πρόεδρο...
20-2-2013  Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη βαθμολόγηση ηλεκτονικών γραπτών β΄επιπέδου, η βαθμολόγηση των γραπτών περιόδου πιστοποίησης Δεκεμβρίου 2011-Ιανουαρίου 2012 προβλέπεται να γίνει στο διάστημα Μαρτίου -Απριλίου 2013 και η βαθμολόγηση των γραπτών της αμέσως επόμενης περιόδου πιστοποίησης, που προγραμματίζεται με το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, προβλέπεται να γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της.
15-3-2013  Οι εξετάσεις πιστοποίησης για τους εκπαιδευτικούς που έχουν συμμετάσχει στα προγράμματα επιμόρφωσης β΄ επιπέδου προβλέπεται να διεξαχθούν αμέσως μετά το Πάσχα, στο διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 2013 (σε 4 Σαββατοκύριακα), στα Κέντρα Πιστοποίησης (ΚΕΠΙΣ) σε όλη τη χώρα. Περισσότερα εδώ.
22-3-2013 Αιτήσεις συμμετοχής από 21 μέχρι 31 Μαρτίου 2013.Ενδεικτικές ερωτήσεις πιστοποίησης εδώ.
25-5-2013 Δείτε και Οδηγίες συγγραφής εκπαιδευτικού σεναρίου με ΤΠΕ-Πιστοποίηση Β΄Επιπέδου του Γιάννη Σαλονικίδη.

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Συμβουλές για ασφαλές σερφάρισμα στο Διαδίκτυο

Συμβουλές για την ασφάλεια των χρηστών του διαδικτύου κατά την περιήγησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας ασφαλούς διαδικτύου προσφέρει η εταιρεία λογισμικού ασφαλείας ESET .Ειδικότερα:
-Σκεπτόμαστε πριν επισκεφθούμε κάθε link. Πολλά από τα links που συναντούμε κατά την περιήγησή μας στα social media δεν είναι αυτά που φαίνονται με την πρώτη ματιά, καθώς ενδέχεται να κρύβουν απάτες, ψεύτικες ειδήσεις ή ακατάλληλο περιεχόμενο. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιούμε τις μηχανές αναζήτησης (π.χ. της Google) για να ελέγξουμε την ακεραιότητα του συνδέσμου πριν το πατήσουμε.
- Δεν αποκαλύπτουμε προσωπικά μας στοιχεία. Παρά τις ρυθμίσεις ελέγχου απορρήτου, ο έλεγχος, του τι συμβαίνει στις ανακοινώσεις μας είναι σχεδόν αδύνατος, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να τις δουν άνθρωποι που δεν θέλουμε. Για το λόγο αυτό ο έλεγχος των ρυθμίσεων απορρήτου στους λογαριασμούς που διαθέτουμε στα social media θα πρέπει να γίνεται τακτικά , καθώς οι πολιτικές και οι ρυθμίσεις αυτών ενδέχεται να αλλάξουν.
- Αποδεχόμαστε με προσοχή τα αιτήματα φιλίας «friend requests». Με το να αποδεχόμαστε «φίλους» που δεν γνωρίζουμε, θέτουμε σε κίνδυνο τη φήμη μας, ωστόσο με προσεχτικό έλεγχο των ρυθμίσεων που αφορούν τους «φίλους των φίλων μας» μπορούμε να προφυλαχθούμε περαιτέρω.
- Δεν ανεβάζουμε links ή posts πριν τα ελέγξουμε. Η μετάδοση πληροφοριών και συνδέσμων χωρίς να έχει προηγηθεί η πιστοποίησή τους ενέχει ρίσκο, καθώς υπάρχει κίνδυνος να εξαπατηθούμε και να διαδώσουμε ακατάλληλο ή ακόμα και κακόβουλο περιεχόμενο. Για να προφυλαχθούμε, ελέγχουμε τα posts μας σε αξιόπιστα ειδησεογραφικά sites πριν τα αναρτήσουμε στα social media.
- Δικτυωνόμαστε γνωρίζοντας ότι οι πληροφορίες που μοιραζόμαστε στα social media θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πάντα. Ακόμη κι αν διαγράψουμε κάποια ανακοίνωση, μπορεί κάποιος να την έχει δει και να την έχει ήδη σώσει. Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουμε να είμαστε με το φωτογραφικό υλικό, αφού ο οποιοσδήποτε μπορεί να το αντιγράψει και να το χρησιμοποιήσει με οποιοδήποτε τρόπο επιθυμεί. Δες κι εδώ.

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

MOOC: Εκπαίδευση μέσω Ιnternet !



Διαβάζω (δες εδώ, εδώ) ότι στο φετινό Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία μεταξύ των άλλων συζητήθηκε και η νέα μορφή εκπαίδευσης, αυτή  μέσω του Διαδικτύου. Πρόκειται για τα νέα μαζικά, ανοιχτά, on-line μαθήματα στο Διαδίκτυο (εξ αποστάσεως εκπαίδευση) – γνωστά και ως MOOCs από το ακρωνύμιό τους massive open online course –που κερδίζουν διαρκώς έδαφος παγκοσμίως. Τα εν λόγω προγράμματα, τα οποία παρακολουθούν ήδη εκατομμύρια μαθητές, διευρύνουν την πρόσβαση στη διδασκαλία καθηγητών σε ορισμένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως το Στάνφορντ, το Χάρβαρντ, το ΜΙΤ, το Γέιλ και το Πρίνστον (δες κι εδώ). Στο Νταβός τις εντυπώσεις κέρδισε η 12χρονη  Χαντίτζα Νιάζι από τη Λαχώρη του Πακιστάν. Η Νιάζι περιέγραφε την εμπειρία της από τα μαθήματα στο Διαδίκτυο! Μέχρι τώρα, η Χαντίτζα Νιάζι έχει διδαχθεί από τα προγράμματα Udacity και Coursera, δύο από τα πρώτα MOOCs, αυτής της νέας μορφής εκπαίδευσης. Η Νιάζι όπως και ο δίδυμος αδελφός της, ο οποίος διδάσκεται με αντίστοιχο τρόπο, κάνει όλες τις ασκήσεις και περνάει όλα τα τεστ που τα προγράμματα απαιτούν από τους μαθητές. Λέει ακόμη ότι θα ήθελε οι καθηγητές της στα εν λόγω προγράμματα να είναι «πιο αστείοι και διασκεδαστικοί» και ότι χάρη στη νέα αυτή μορφή διδασκαλίας έγινε φίλη με συμμαθητές της από το Ιράν και την Αγγλία. Το πιο πρόσφατο ενδιαφέρον της είναι η αστροβιολογία και δηλώνει ότι θέλει να γίνει φυσικός! Το πρόγραμμα Coursera στο Στάνφορντ προσφέρει  214 μαθήματα τα οποία προσελκύουν 2,4 εκατομμύρια μαθητές από 196 χώρες. Ωστόσο, τίθενται ερωτήματα ως προς το οικονομικό μοντέλο που μπορεί να εφαρμοστεί αναφορικά με τον τρόπο χρηματοδότησης αυτών των on-line μαθημάτων, τα οποία προς το παρόν προσφέρονται δωρεάν, αλλά και πώς τα επιλέγεις (δες κι εδώ).
Μπορεί να ενδιαφέρουν