Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Pranav Mistry και λάπτοπ τσέπης!



Στο TEDIndia, ο 32 χρονος Ινδός Πρανάβ Μίστρι (Pranav Mistry), ένας από τους πιο σημαντικούς εφευρεύτες των ημερών μας (δες κι εδώ), επιδεικνύει μια σειρά από εργαλεία που βοηθούν τον πραγματικό κόσμο να αλληλεπιδράσει με τον κόσμο των δεδομένων - μαζί με μια εις βάθος εξέταση της συσκευής SixthSense και το νέο, πρωτοποριακό "χάρτινο" λάπτοπ τσέπης! Σε μια επί σκηνής σειρά ερωταπαντήσεων- βίντεο, ελληνικοί υπότιτλοι-, ο Μίστρι λέει ότι θα διαθέσει το λογισμικό που κρύβεται πίσω από το SixthSense σε όλους, για να επωφεληθούν όλοι από τις δυνατότητές του. [Τώρα αν ακόμα στη χώρα μας αδυνατούμε να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή ή τη μη απόδοση ΦΠΑ και τα τοιαύτα, ε, δε μάς φταίει η όποια Μέρκελ! Ένα κάρο λεφτά έχουμε πάρει από την ΕΕ για πληροφοριακά συστήματα (δες κι εδώ) και πολλά από αυτά μείνανε στο ράφι ή σκουριάζουν, ξεπερασμένα πλέον, σε κάποιες "αποθήκες", επειδή πιθανόν κάποιους ξεβόλευαν ή αδυνατούσαν να τα χρησιμοποιήσουν ή οτιδήποτε - αλλά τα "λεφτά" στην τσέπη, ημίλευκα...]

via Nikos Sf.

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

«Ουραγός» στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών η Ελλάδα

Ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών στην ΕΕ, καταγράφει η Ελλάδα, στις ηλικίες 16-74 ετών, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat)  για το 2011 (δες εδώ, εδώ). Έτσι, μόνον το 59% του πληθυσμού της Ελλάδας, από 16 ως 74 ετών, έχει χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το ποσοστό αυτό είναι το τρίτο χαμηλότερο στην ΕΕ, μετά τη Ρουμανία (50%) και τη Βουλγαρία (55%). Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Σουηδία (96%) και ακολούθως στη Δανία, στο Λουξεμβούργο και στην Ολλανδία (94%). Το αντίστοιχο ποσοστό στην «ΕΕ των 27» είναι 78%.Σε ό,τι αφορά τη χρήση υπολογιστών από τους νέους ηλικίας 16-24 ετών, η Ελλάδα καταγράφει ποσοστό 97%, έναντι 96% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Στο 100% ανέρχεται η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών για τους νέους στην Ολλανδία, την Αυστρία, το Λουξεμβούργο, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Μ. Βρετανία. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Ρουμανία (81%), στη Βουλγαρία (87%) και στην Ιταλία (90%) .Σε ό,τι αφορά τις δεξιότητες των νέων ηλικίας 16- 24 ετών, που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές στην Ελλάδα, το 88% έχει αντιγράψει ή μεταφέρει ηλεκτρονικό αρχείο (έναντι 89% στην ΕΕ), το 65% έχει χρησιμοποιήσει βασικές αριθμητικές φόρμουλες σε φύλλα εργασίας Excel (έναντι 67% στην ΕΕ) και το 17% έχει γράψει πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή (έναντι 20% στην ΕΕ). Τέλος, στην Ελλάδα, το 4,2% των απόφοιτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διαθέτει πτυχίο πληροφορικής [ καλά πάμε από πτυχία, από δουλειές δεν πάμε…], έναντι 3,4% στην ΕΕ των 27».

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Αποφάσεις, φευ, β΄επιπέδου...

Διαβάζω ότι για τους επιμορφωτές και τους λοιπούς εμπλεκόμενους σε δράσεις του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2007-2013 για την εκπαίδευση -Πρόγραμμα Μείζονος Επιμόρφωσης, νέα ΑΠΣ, επιμόρφωση στις ΤΠΕ β΄επιπέδου, διαδραστικά συστήματα, κτλ.- "η ανά ώρα αμοιβή κάθε εκπαιδευτικού και δημοσίου υπαλλήλου, ανά είδος έργου, εκπαιδευτικού, επιμορφωτικού, επιστημονικού δεν δύναται, αντίστοιχα, να υπερβαίνει τις 20 ώρες ανά μήνα" ή τα 300 ευρώ μηνιαίως (δες εδώ) και ότι, αν και μολις την προηγούμενη βδομάδα δημοσιεύθηκε η σχετική κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 673 Β'/ 7-3-2012), αυτή θα ισχύει αναδρομικά(!) από 24-5-2011... Έλα,  όμως, που η αμοιβή για ένα πρόγραμμα β΄επιπέδου είναι 720 ευρώ μικτά ανά μήνα! Και ένας επιμορφωτής, σύμφωνα με την πρόσκληση (δες εδώ), μπορεί/μπορούσε να αναλάβει μέχρι και δύο προγράμματα επιμόρφωσης (όπως και τα προηγούμενα χρόνια).Αυτά στις 30-5-2011! Και το πρόγραμμα β΄επιπέδου τρέχει από τον προηγούμενο Οκτώβριο και τελειώνει την ερχόμενη εβδομάδα...Τώρα, βέβαια, δικαιολογίες για τα αδικαιολόγητα, ευχολόγια, "δεν ξέραμε, δεν είδαμε, δε ...(μάς) ρωτήσανε'' κι άλλα τέτοια από τους (για χρόνια...) διαχειριστές του ΄Έργου (νυν "Διόφαντος"), που επί του παρόντος μάλλον υπεκφεύγουν να θέσουν χείρα επί τον τύπον των ήλων, δεν βοηθούν ούτε λύνουν το πρόβλημα - δες τη σχετική συζήτηση  στο forum των επιμορφωτών (...) .΄Αλλα σχόλια και η σχετική επιστολή διαμαρτυρίας εδώ κι όπου αλλού. Και το "δούλεμα", μέχρι νεωτέρας, καλά κρατεί...Λες να φταίει η Μέρκελ, ε; Γενικώς, πολύ, μα πολύ β΄επιπέδου οι (ΚΥΑ)ιθύνοντες ...Αλλά, mind the GAP, όπως η φωνούλα υπενθυμίζει κάθε τρεις και λίγο στο σταθμό ΗΣΑΠ Μοναστηράκι.

3-4-2012 Ανακοίνωση της ΟΛΜΕ
4-4-2012 Ανακοίνωση της ΔΟΕ
12-4-2012 Το θέμα μόλις προχθές διευθετήθηκε! Δες εδώ κι εδώ (άρθρο 58 §9)
Μπορεί να ενδιαφέρουν