Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009
Το εγχειρίδιο του e-επιχειρείν
Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009
Δωρίστε ένα OLPC για 199 $
Χαρίστε ένα φορητό υπολογιστή των εκατό δολαρίων-OLPC, αλλάξτε τον κόσμο!Οι πέντε αρχές του OLPC (The Five OLPC Principles ):
1. Ιδιοκτησία παιδιών.Το OLPC έχει δημιουργήσει το laptop XO έτσι ώστε να είναι πολύ χαμηλού κόστους, γερό, ισχυρό, όμορφο και φιλικό. Έχει σχεδιαστεί ρητά για τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, το πρώτο στο είδος του. Η ιδιοκτησία του XO είναι βασικό δικαίωμα του παιδιού και συνδέεται με νέα καθήκοντα και ευθύνες, όπως η προστασία, η φροντίδα και το μοίρασμα αυτού του πολύτιμου εξοπλισμού. Ένα laptop μπορεί να μετατραπεί σε κινητό σχολείο: ένα φορητό περιβάλλον εκμάθησης και διδασκαλίας. Ένα συνδεδεμένο laptop είναι περισσότερο από ένα εργαλείο. Είναι ένα νέο ανθρώπινο περιβάλλον ψηφιακού είδους. Ένα βασικό σημείο του OLPC είναι η ελεύθερη χρήση του laptop στο σπίτι, όπου το παιδί (και η οικογένεια) θα αυξήσουν σημαντικά το χρόνο της πρακτικής εκπαίδευσης, η οποία είναι κανονικά διαθέσιμη στο τυποποιημένο εργαστήριο υπολογιστών στο σχολείο.Φορώ το XO μου όπως το ζευγάρι παπούτσια μου.
2. Μικρές ηλικίες.Το XO έχει σχεδιαστεί για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών -καλύπτοντας τα έτη του Δημοτικού σχολείου- αλλά τίποτα δεν αποκλείει τη χρήση του νωρίτερα ή αργότερα στη ζωή του παιδιού. Τα παιδιά δεν χρειάζεται να ξέρουν να γράφουν ή να διαβάζουν προκειμένου να παίξουν με το XO και ξέρουμε ότι το παιχνίδι είναι η βάση της ανθρώπινης εκμάθησης. Επιπλέον, αυτές οι ψηφιακές δραστηριότητες θα βοηθήσουν στην απόκτηση δεξιοτήτων σύνταξης, γραφής και ανάγνωσης. Κάθε χρόνο μια νέα ομάδα παιδιών θα ενσωματωθεί στο πρόγραμμα. Ανάλογα, η αξιολόγηση του προγράμματος OLPC θα πρέπει να είναι εγγενής σε κάθε ομάδα και κάθε μαθητής θα κρατήσει ένα μεμονωμένο χαρτοφυλάκιο με το ίχνος της πορείας εκμάθησής του στις διάφορες δραστηριότητές του στο σχολείο. Ειδικότερα, τα μικρά παιδιά με ειδικές ανάγκες εκμάθησης ή αισθητήριες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή ως πρόσθετο για να διαβάζουν, να γράφουν, να υπολογίζουν και να επικοινωνούν. Έχω καλά παπούτσια XO για έναν μεγάλο περίπατο.
3. Ενσωμάτωση.Η δέσμευση του OLPC αφορά τη στοιχειώδη εκπαίδευση στις αναπτυσσόμενες χώρες. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει να φθάσουμε σε μία «ψηφιακή ενσωμάτωση» σε έναν δεδομένο πληθυσμό. Το βασικό σημείο είναι να επιλεχτεί η καλύτερη κλίμακα σε κάθε περίσταση. Μπορεί να είναι ολόκληρη χώρα, μια περιοχή, ένας δήμος ή ένα χωριό, όπου κάθε παιδί θα είναι κύριο ενός laptop. Όπως με τον εμβολιασμό, η «ψηφιακή ενσωμάτωση» υπονοεί τη συνεχή επέμβαση στις διαδοχικές ομάδες στις κατάλληλες ηλικίες.Ολόκληρη η κοινότητα θα γίνει υπεύθυνη του προγράμματος OLPC και τα παιδιά θα λάβουν την υποστήριξη πολλών οργανισμών, ατόμων και ομάδων αυτής της κοινότητας. Λόγω της συνδεσιμότητας, η οποία είναι εμφυτη στο OLPC, αυτές οι διαφορετικές κοινότητες θα μεγαλώσουν μαζί και θα επεκταθούν σε πολλές κατευθύνσεις, στο χρόνο και στο χώρο. Θα γίνουν στιβαρές και γερές, επειδή είναι ενσωματωμένες, χωρίς κενά ή ασυνέχειες.Μια υγιής εκπαίδευση είναι ένας εμβολιασμός, φθάνει σε όλους και τους προστατεύει από την άγνοια και την αδιαλλαξία.
4. Σύνδεση.Το XO έχει σχεδιαστεί για να παρέχει το καλύτερα διαθέσιμο ασύρματο δίκτυο. Τα lap-top συνδέονται το ένα με το άλλο, ακόμα και όταν είναι κλειστά. Εάν ένα lap-top συνδέεται με το Διαδίκτυο, τα άλλα θα συνδεθούν επίσης σε αυτό. Τα παιδιά στη γειτονιά είναι έτσι μόνιμα συνδεδεμένα με συνομιλία, διαμοιρασμό πληροφοριών στο Διαδίκτυο, συλλογή τηλεδιασκέψεων, δημιουργία κοινής μουσικής, κοινή έκδοση κειμένων, ανάγνωση Διαδικτυακών βιβλίων και απολαμβάνουν τη χρήση των συνεργάσιμων Διαδικτυακών παιχνιδιών.Η μπαταρία του laptop μπορεί να λειτουργήσει για πολλές ώρες και μπορεί να φορτιστεί με επιπρόσθετους φορτιστές στο σχολείο ή με μηχανική και ηλιακή ενέργεια. Η μοναδική οθόνη του XO επιτρέπει τη χρήση του laptop σε συνθήκες πλήρους ηλιοφάνειας, επιτρέποντας στο χρήστη για να απασχοληθεί και έξω από την τάξη ή το σπίτι, στις υπαίθριες περιοχές, καθώς επίσης και σε οποιαδήποτε άλλη δημόσια περιοχή.Η συνδεσιμότητα θα βρίσκεται παντού, τόσο όσο και η επίσημη ή άτυπη εκμάθηση του περιβάλοντος. Προτείνουμε ένα νέο είδος σχολείου, ένα «επεκτάσιμο σχολείο» που μεγαλώνει καλά και πέρα από τους τοίχους της τάξης. Και το τελευταίο αλλά όχι και ασήμαντο, αυτή η συνδεσιμότητα εξασφαλίζει έναν διάλογο μεταξύ των γενεών, των εθνών και των πολιτισμών. Κάθε γλώσσα θα χρησιμοποιηθεί στο δίκτυο OLPC. Όταν περπατάμε μαζί είμαστε μαζί.
5. Ελεύθερο και ανοιχτού κώδικα.Το παιδί που έχει ένα XO δεν είναι μόνο παθητικός καταναλωτής της γνώσης, αλλά ενεργός συμμετέχων σε μια κοινότητα μάθησης. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και ακολουθούν τις νέες ιδέες, το λογισμικό, το περιεχόμενο, τους πόρους, και τα εργαλεία, πρέπει να είναι σε θέση να μεγαλώσουν μαζί τους. Η σφαιρική φύση του OLPC απαιτεί το μεγάλωμα αυτό να γίνεται τοπικά, σε μεγάλο ποσοστό από τα ίδια τα παιδιά. Κάθε παιδί με ένα XO μπορεί ενδυναμώσει την μάθηση κάθε άλλου παιδιού. Διδάσκουν ο ένας τον άλλον, μοιράζονται τις ιδέες και μέσω της κοινωνικής φύσης της συσκευής, υποστηρίζουν ο ένας την διανοητική ανάπτυξη του άλλου. Τα παιδιά είναι μαθητές και δάσκαλοι.Δεν υπάρχει καμία εξωτερική εξάρτηση που να είναι σε θέση να μετατρέψει το λογισμικό στη γλώσσα των παιδιών, να επιδιορθώσει το λογισμικό για να απομακρύνει τα τρωτά σημεία του, και να μετατρέψει το λογισμικό ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους. Ούτε υπάρχει οποιοσδήποτε περιορισμός όσον αφορά την αναδιανομή. Το OLPC δεν μπορεί να ξέρει και δεν πρέπει να ελέγξει πώς τα εργαλεία που δημιουργούμε θα επαναχρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς στο μέλλον.Ένας κόσμος λογισμικού υψηλού επιπέδου και περιεχομένου (και ανοιχτός και ιδιόκτητος) είναι απαραίτητος για να κάνει αυτό το πρόγραμμα να επιτύχει. Τα παιδιά πρέπει να είναι σε θέση να επιλέξουν από όλο αυτό. Στο πλαίσιο της μάθησης όπου η γνώση πρέπει να ιδιοποιηθεί προκειμένου να χρησιμοποιηθεί, το πιο σωστό για τη γνώση είναι να είναι ελεύθερη. Περαιτέρω, κάθε παιδί έχει κάτι με το οποίο μπορεί να συμβάλει. Χρειαζόμαστε ένα ελεύθερο και ανοικτό πλαίσιο που να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει την πολύ βασική ανάγκη του ανθρώπου να εκφραστεί.Δώστε μου ένα ελεύθερο και ανοικτό περιβάλλον και θα μάθω και θα διδάξω χαρά.
Πηγή:http://www.ellak.gr/index.php?option=com_openwiki&Itemid=103&id=olpc:five_principles
Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009
Παιδιά και Διαδίκτυο, όταν οι αριθμοί ξεγελούν…
Πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4501552&ct=1
Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009
Επιμορφωτές β΄ επιπέδου σε τιμή ευκαιρίας, 50% κάτω!
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009
Βασίλισσα της Αγγλίας τελεία org!
Πηγή:http://www.e-tipos.com/newsitem?id=75429
Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009
Οι Έλληνες γονείς αγνοούν τρόπους προστασίας των παιδιών στη χρήση του Διαδικτύου
Πηγή: http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=14&articleID=5613&la=1
Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009
Lim Ding Wen, ένας 9χρονος προγραμματιστής!
Ο Lim Ding Wen από τη Σιγκαπούρη είναι 9 χρονών και σχεδίασε ένα πρόγραμμα για το iphone της Apple ώστε να ζωγραφίζουν οι μικρές αδερφές του, ηλικίας 3 και 5 ετών, αντίστοιχα! Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα να ζωγραφίζεις στην οθόνη αφής με το δάχτυλό σου και μόνο... Ο μικρός χρησιμοποιεί υπολογιστές από την ηλικία των δύο ετών, γνωρίζει 6 γλώσσες προγραμματισμού κι έγραψε το πρόγραμμα σε pascal μέσα σε λίγες μέρες. Σε λιγότερες από δυο εβδομάδες οι χρήστες το έχουν "κατεβάσει" 4000 φορές στο τηλέφωνό τους!
Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009
Μια tech Στ΄Δημοτικού στο Μούρεσι!
Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009
Ινδικό laptop 10 δολαρίων!
Το laptop των 10 δολαρίων RS500 είναι η απάντηση της Ινδίας στο γνωστό εγχείρημα "One Laptop Per Child -OLPC" του Νίκολας Νεγρεπόντε και του ΜΙΤ (ο OLPC έχει κάτι πολύ περισσότερο από 100 $). Το εγχείρημα γίνεται από το Indian Institute of Technology (IIT), Chennai, και το Indian Institute of Science (IISc), Bangalore, για το Υπουργείο Ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού (HRD) της Ινδίας. Αποσκοπεί στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος ώστε να καταστεί εύκολη η προσβάση του καθένα στον Η/Υ και τον ψηφιακό εγγραμματισμό. Το RS500 πήρε το όνομά του από το "Rupees 500", δηλαδή 500 ρουπίες, που αντιστοιχούν σε 10 δολάρια, αν και εκτιμάται ότι η τελική του τιμή θα κυμανθεί από 500 μέχρι 1000 ρουπίες Το RS500 έχει μνήμη RAM 2 GB, WiFi , fixed Ethernet, expandable memory και θα καταναλώνει μόνο 2 watts. (Δες εδώ κι εδώ για τις όποιες αμφιβολίες και ερωτήματα για το εγχείρημα).
Πηγή:http://taxalia.blogspot.com/2009/02/laptop-10.html
27-7-2010 Λάπτοπ με οθόνη αφής στην τιμή των... 35 δολαρίων
2-10-2011 To λάπτοπ των 35 $ είναι γεγονός!
Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009
Στις Πυλές Καρπάθου ταξιδεύουν διαδικτυακά
Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009
Από το Arpanet στο Internet:Η γέννηση του Διαδικτύου
Ο πυρήνας του Διαδικτύου ξεκίνησε το 1969 με την ονομασία ARPANET στην Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνών (Defense Advanced Research Projects Agency, DARPA) του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Η αρχική έρευνα που συνέβαλε στο ARPANET περιελάμβανε εργασίες στα αποκεντρωμένα δίκτυα, τη Θεωρία ουρών (queueing theory) και την ανταλλαγή πακέτων packet switching. Στις 11 Ιανουαρίου 1983 το ARPANET άλλαξε το βασικό του δικτυακό πρωτόκολλο επικοινωνίας από το NCP στο TCP/IP, ξεκινώντας έτσι το Διαδίκτυο όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Δεύτερο σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη του Διαδικτύου έκανε το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (National Science Foundation, NSF) των ΗΠΑ, το οποίο έχτισε την πρώτη Διαδικτυακή πανεπιστημιακή ραχοκοκκαλιά (backbone), το NSFNet, το 1986.Τέλος, η τεράστια ανάπτυξη του Διαδικτύου επήλθε όταν το 1989 ο Τιμ Μπέρνερς-Λι (Tim Berners-Lee) ερευνητής του CERN πρότεινε το πρωτόκολλο http (hypertext transfer protocol), δηλαδή τη "γλώσσα" επικοινωνίας των υπολογιστών στο Διαδίκτυο και, παράλληλα, επινόησε ένα τρόπο αναγνώρισης κάθε "εγγράφου", αποδίδοντάς του ένα μοναδικό παγκόσμιο αναγνωριστικό (Universal Resource Identifier), μαζί με ένα αναγνωριστικό διεύθυνσης (δες εδώ). Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά συνδυάστηκαν και σήμερα αποτελούν το URL Ενιαίο Χαρακτηριστικό Εντοπισμού (Uniform Resource Locator). Το 1990 ο Τιμ Μπέρνερς-Λι ολοκλήρωσε τη δημιουργία του πρώτου προγράμματος περιήγησης (browser), έπρεπε όμως να δημιουργήσει και ένα πρόγραμμα εξυπηρέτησης (server) και μια γλώσσα για την περιγραφή του εγγράφου. Έτσι, επινόησε τη γλώσσα HTML (HyperText Markup Language). Το 1991 τα είχε ετοιμάσει όλα και, μη έχοντας ακόμη επίσημη απάντηση από το CERN, δημιούργησε τον πρώτο server, τον info.cern.ch, διαθέτοντας παράλληλα ελεύθερα το πρόγραμμα περιήγησης και το λογισμικό του server μέσω του Διαδικτύου. Στο μεταξύ, οι χρήστες της νέας υπηρεσίας, που ο ίδιος είχε ονομάσει «Παγκόσμιο Ιστό» (World Wide Web), άρχισαν να αυξάνονται αλματωδώς, ενώ οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν πολύ πιο εύκολο και εξυπηρετικό να "δημοσιεύουν" τις πληροφορίες τους σε μια ιστοσελίδα, αντί να απαντούν σε πολυάριθμα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου…Δες περισσότερα εδώ και το σχετικό χρονολόγιο εδώ.